Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462563 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arsene

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #315 dnia: Kwietnia 16, 2009, 19:28:14 »
    Witam. Chciał bym spróbować swoich sił w modowaniu M&B lecz nie wiem od czego zacząć. Możecie napisać mi co dobrze jest zrobić na początek, co pobrać i jakie tutoriale przeczytać ?
    SHOGUN MOD FAN!

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #316 dnia: Kwietnia 16, 2009, 19:48:55 »
    Moim zdaniem należy zacząć od prostych zmian w module system, takich jak dodawanie nowych żołnierzy czy zmiana nazw lokacji. Reszta zapewne będzie chciała modelować przedmioty, a potem je teksturować. Wybór należy do ciebie, chociaż mam tu kilka podpowiedzi:

- masz orientację i wyobraźnię przestrzenną? Zacznij od modelowania. W tym celu pobierz darmowy program Wings 3D (stronę producenta znajdziesz w google.pl). Na naszym forum znajdziesz wszystkie potrzebne tutoriale (polecam zacząć oglądać video tutoriale). Gdy zrobisz już model i wygląda on nieźle - zacznij teksturowanie. Potem dodaj przedmiot do gry (ściągnij BRFedit), korzystając także z naszych tutoriali. Następnie polecam pobawić się w module system.

- nie masz talentu artystycznego? Pobierz Pythona, a następnie module system (wszystkie linki na forum). Gdy ustawisz wszystko zgodnie z tutorialem Mata Berserkera, możesz przejść do dodawania nowych drzewek żołnierzy. Pewnie chcesz dodać nowe modele do gry, ale nie umiesz modelować. Jakieś pół roku temu na Taleworlds powstała baza itemów open-source. Oznacza to, że możesz je śmiało wykorzystać w swoim modzie. Dodaj je za pomocą BRFedita, a następnie wyekwipuj nimi nowych żołnierzy.

Po dodaniu wielu nowych żołnierzy i przedmiotów, możesz się zająć takimi "bajerami" jak robienie nowych lokacji, czy zmiana mapy świata. Wszystkie linki naturalnie na naszym forum.

Offline Arsene

• Użytkownik
    « Odpowiedź #317 dnia: Kwietnia 16, 2009, 20:02:51 »
    Dzięki. Możesz podać mi linki do tych tutoriali ?? Ni mogę ich znaleźć na forum (wiem, opcja szukaj nie boli, ale jak wiesz gdzie są lub chociaż co wpisać to powiedz :)) Mam te programy z tego tematu http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=552.0 oraz mam Wings 3D.
    SHOGUN MOD FAN!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #318 dnia: Kwietnia 16, 2009, 20:10:51 »
    Wings 3d nie jest jedynym darmowym programem 3D. Ja osobiście polecam i używam Blendera (o ile mi wiadomo większość grafiki do M&B została w nim zrobiona). Na początku ciężko się w nim połapać ale wysatrczy wykonać 1 model i wszystko z górki.http://www.blender.pl/index.php?option=com_content&task=section&id=2&Itemid=9 Polecam zacząć od któregoś z tych tutorialów :
    http://www.blender.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=9
    http://www.blender.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=153&Itemid=9
    Blender jest o wiele wygodniejszy przy robieniu bardziej skomplikowanych i ładniejszych modelów(ciężej zrobić coś porządnego w wingsie).

Offline Arsene

• Użytkownik
    « Odpowiedź #319 dnia: Kwietnia 16, 2009, 20:15:31 »
    Skąd mogę pobrać Blendera ? Jak pobrałem z jakiejś przypadkowej stronki to wołał on ode mnie Pythona 2.5.2 ale go nie mogę znaleźć.
    SHOGUN MOD FAN!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #320 dnia: Kwietnia 16, 2009, 20:21:59 »

Offline Arsene

• Użytkownik
    « Odpowiedź #321 dnia: Kwietnia 16, 2009, 20:23:22 »
    Właśnie tego mam. Skąd mogę pobrać odpowiedniego dla niego Pythona ?
    SHOGUN MOD FAN!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #322 dnia: Kwietnia 16, 2009, 20:25:34 »
    Ze strony pythona. O ile mi wiadomo Blender nie wymaga pythona. On jest potrzebny tylko do odpalenia skryptów bez których w każdym razie początkujący mogą bez problemu modelować.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #323 dnia: Kwietnia 16, 2009, 20:34:19 »
    Jak kupujesz CD Action to w którymś z zeszłorocznych numerów był dołączony na płytce blender oraz jakiś mały dwuczęściowy tutorial w dwóch kolejnych numerach pisma.
    Też powoli próbuje odejść od wings'a ale jakoś w tym blenderze cienko mi idzie.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #324 dnia: Kwietnia 16, 2009, 20:35:58 »
    Najcięższy jest pierwszy krok i odzwyczajenie się od złych nawyków z wingsa.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #325 dnia: Kwietnia 16, 2009, 20:44:31 »
    No właśnie wiem tylko ten "kombajn" ciężki do ogarnięcia zaraz po przesiadce jest bo ma chyba z (...) możliwości i funkcji więcej niż wings więc na razie się uczę tak jakby od nowa bo wszystko idzie inaczej, ale jestem dobrej myśli;)

EDIT: Mam pytanie do osób używających Blender'a (czyli chyba tylko ty Mat;)), podczas uruchamiania pojawia mi się coś takiego, tylko że mam na pokładzie python'a i nie wiem czy mimo tego komunikatu wszystki funkcje w programie będą działały czy nie?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2009, 10:30:37 wysłana przez proud »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #326 dnia: Kwietnia 17, 2009, 11:13:07 »
    Nie tylko ja używam blendera. Jest też Crus wiem że Alk się uczył.. Bez pythona można używać 90% programu bazowego znaczy się ściągniętego ze strony(bo dostepne są też skrypty ułatwiające prace zrobione przez fanów). Nie działają tylko funkcje mające przy sobie narysowanego węża (z rozwijanych menu). Wiem że blender nie obsługuje wszystkich wersji pythona i jeżeli dana opcja jest ci bardzo potrzebna musisz poszukać downloadu odpowiedniej wersji pythona..

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #327 dnia: Kwietnia 17, 2009, 12:40:49 »
    Niestety chyba czeka mnie porzucenie blender'a ponieważ nie mogę nic importować/exportować oraz używać wielu innych opcji przez ten pier***ony brak python'a 2.5, a mam 2.6. Jak instaluję tego pierwszego to nie pasuje coś z Module System, więc chyba muszę zakończyć przygodę z blender'em, a już zaczynałem coś "kminić"...

Offline Arsene

• Użytkownik
    « Odpowiedź #328 dnia: Kwietnia 17, 2009, 21:25:41 »
    Witam ponownie. Zrobiłem sobie mieczyk w Blendeże ale za nic nie wiem jak go o teksturować. Może ktoś KROK PO KROKU opisać jak to się robi ?
    SHOGUN MOD FAN!

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #329 dnia: Kwietnia 17, 2009, 22:29:03 »
    Ja się załamie... masz tutorial od tego w tym samym dziale czyli modding! Najpierw poszukaj, a później pisz.