Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462339 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #270 dnia: Marca 30, 2009, 22:16:00 »
    Mam kilka pytań:
    Jak i gdzie można dodać/edytować atrybuty danego przedmiotu?

Kiedy zeskalowałem tarczę (na mniejszą), to jak zmienić wielkość na idealną dla danej tarczy żeby np. nie wyszło tak, że strzały będą wbijały się w powietrze, wielkośc tarczy mam na zasadzie prób i błędów?

Chciałbym kupić sobie program Adobe photoshop, jaką wersje mi polecacie?

Offline UberSopel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • WORLD OF WARCRAFT
    « Odpowiedź #271 dnia: Marca 31, 2009, 17:12:14 »
    Może mi ktoś powiedzieć jak dodać nowe jednostki do gry, np. żeby można było je zwerbować w tawernie
    Bardzo bym prosił o szybką odpowiedź
    Z góry dzięki

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #272 dnia: Marca 31, 2009, 17:24:27 »
    Mam kilka pytań:
    Jak i gdzie można dodać/edytować atrybuty danego przedmiotu?

Kiedy zeskalowałem tarczę (na mniejszą), to jak zmienić wielkość na idealną dla danej tarczy żeby np. nie wyszło tak, że strzały będą wbijały się w powietrze, wielkośc tarczy mam na zasadzie prób i błędów?

Chciałbym kupić sobie program Adobe photoshop, jaką wersje mi polecacie?

Przemioty możesz edytować w module system w pliku module_items. Ustalasz tam wszystki statystki odnośnie przediotu, ewentualnie możesz ściągnąć item editor.

Co do photoshopa to nie wiem w jakich celach chcesz go używać?

Może mi ktoś powiedzieć jak dodać nowe jednostki do gry, np. żeby można było je zwerbować w tawernie
    Bardzo bym prosił o szybką odpowiedź
    Z góry dzięki

W module sytem w pliku module_troops możesz dodać jednostki. Możesz też pobawić się plikiem toops oraz troop editorem i wyjdzie tak samo tylko że troop editor nie odczytuje dodatkowych item'ów.

Offline Diego

• Użytkownik
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #273 dnia: Marca 31, 2009, 18:26:43 »
    (...)tylko że troop editor nie odczytuje dodatkowych item'ów.
    Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie odczytuje nowe itemy bez problemów.

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #274 dnia: Marca 31, 2009, 20:32:05 »
    Photoshop do malowania texturek, bo w Gimpie lipnie wychodzą, a w paincie raczej nie namaluje ...;/

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #275 dnia: Kwietnia 01, 2009, 08:17:17 »
    Ja mam jakiegoś chyba starawego photoshopa, a i tak robie w gimpie, chociaż nigdy nie próbowałem w ps:D, a może masz rację że jest lepiej.

Mi nie chce doczytać nowych itemsów. Mam tylko te 432 i się kończy na rabati;(

Offline Palpi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #276 dnia: Kwietnia 02, 2009, 20:44:02 »
    Witam! Jestem bardzo zielony jeżeli chodzi o modowanie roznych gier. O to o co chce was poprosic moze wydawac sie wam troche samolubne. Chcial bym dodac w mount&blade nowa jednostke (zeby mogla tez awansowac na coraz lepsza), nowe miasto, w tym miescie nowego krola, jakies dwie wioski obok miasta, kilka tekstur (ze trzy moze cztery) i dodac nowe itemy. Chcial bym was poprosic o podanie linkow do programow ktore potrzeboje do zrobienia tych rzeczy(zeby programy dzialaly pod wersje 1.011) i jakis linkow do tutoriali na te tematy. Wiem ze moze wydawac wam sie ze jestem samolubny, ale komputer mi sie spalil i nie moge poszukac sam tych tutkow ani programow. Pisze od cioci z kompa xD i na necie siedze jakas 1h w tygodniu moze mniej. Wiec BŁAGAM was o pomoc.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #277 dnia: Kwietnia 03, 2009, 08:27:58 »
    Część pierwsza, odnośnie dodawania jednostek, miast i wiosek oraz nowych postaci.
    Pierwsza rzecz to module system, tu masz link: http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,49267.0.html
    Druga to Python, tu masz wszystko co do niego potrzebujesz (jak i samego python'a): http://www.python.org/download/
    Proponuje jeszcze edytor mapy Thorgrima: http://forums.taleworlds.net/index.php?topic=5646.0

Część druga, edytcja graficzna.
    Tu masz download wings'a: http://www.wings3d.com/
    Tu masz program do konwersji .dds na jakiś inny (oprócz .jpg!): http://www.brothersoft.com/dxtbmp-71327.html
    Niezbędny jest również jakiś program BRF, proponuję ten: http://forums.taleworlds.net/index.php?topic=8771.0
    Jakiś program graficzny, proponuje trial'a photoshopa albo darmowego gimp'a - te już znajdź sam i zdecyduj co będzie lepsze.

Tutoriale do Python'a: http://forums.taleworlds.net/index.php?board=12
    Tutoriale do Wings3D: http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,24463.0.html
    Tutoriale do wielu róźnych rzeczy: http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,6575.0.html

To chyba Ci wystarczy, ale na drugi raz nie wciskaj chłamu, że Ci się komp zjarał bo w takim razie po co Ci to wszystko jak i tak nic nie zrobisz na zjaranym sprzęcie?

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #278 dnia: Kwietnia 04, 2009, 11:23:17 »
    A ja jak zwykle z problemem... -_-
    Jak edytować poziom świecenia na zbroi?

Może tutaj słabo to widać, ale w grze wygląda to jak by zbroja była metalowa...

EDIT:
    Na tym zdjęciu jest to bardziej widoczne:
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2009, 11:27:22 wysłana przez ShadowBlade »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #279 dnia: Kwietnia 04, 2009, 12:06:31 »
    Pojawił się pewien problem. Jak większość wie próbuje majstrować moda i jak chciałem zobaczyć wygląd kilku item'ów w m&b to podczas włączania wyskoczyło mi takie coś:

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #280 dnia: Kwietnia 04, 2009, 12:22:07 »
    ShadowBlade, masz coś nie tak albo z shaderem przy materiale, albo kanał alfa tekstury masz cały biały (lub nie masz go wcale).

proud, sprawdź swoje pliki brf. Masz dwukrotnie wpisaną tę samą teksturę.

Offline Diego

• Użytkownik
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #281 dnia: Kwietnia 04, 2009, 14:36:38 »
    Czy da się wszystkim lordom danej frakcji przydzielić identyczny sztandar bez użycia Module System?

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #282 dnia: Kwietnia 04, 2009, 15:39:25 »
    Czy da się wszystkim lordom danej frakcji przydzielić identyczny sztandar bez użycia Module System?

Kilka postów wyżej Deadlus pisał mi jak to zrobić.

sprawdź swoje pliki brf. Masz dwukrotnie wpisaną tę samą teksturę.

Tej samej tekstury nie może używać kilka przediotów? To prawda, że na jednej teksturze umieściłem dwa hełmy, rękawice, buty, i trzy zbroje. Muszę dla każdej robić osobną teksturę? Jak przeglądałem pliki innych modów to też do jednej tekstury przypadało kilka przediotów.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #283 dnia: Kwietnia 04, 2009, 16:11:55 »
    Okazało się, że alpha channel jest cały biały... i jak to zmienić?

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #284 dnia: Kwietnia 05, 2009, 09:06:08 »
    Poprzedni problem rozwiązałem, ale pojawił się kolejny:(((, wszystko ładnie poszło, dodałem zbroję do gry, wyposażyłem w nią manhut, ustawiłem ich do party gracza na starcie...