Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462010 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #1860 dnia: Czerwca 06, 2011, 03:12:49 »
    Oczywiście, kompletnie zapomniałem dodać ten błąd.
    Błąd to:
    SCRIPT ERROR ON OPCODE 1263: Invalid Troop ID: 2555; LINE NO: 42:
     At script: enter_court. At script: enter_court. At script: enter_court. At script: enter_court. At script: enter_court. Entry points for scene 92 : 49 47 54 53 48 46 50 51 52
    Total entry points for scene 92 : 9
    Dodam tylko, że jestem zmuszony dopasować skrypty z walkerami(?) do moda, ponieważ walkersi(?) mają inne spawn pointy. Błąd wyraźnie wskazuje na te właśnie nowe spawn pointy, mimo, że (chyba) wszędzie zaznaczyłem, że tam właśnie spawnują się walkerzy(?).
    Kurcze, nie wiem jak się za to złapać. Do jednej małej akcji tysiąc różnych skryptów rozsianych po całym MS. Czy ci goście z TW nigdy nie przeszli jakiegoś kursu programowania, że nikt ich porządkowania nie nauczył? :P

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1861 dnia: Czerwca 06, 2011, 12:26:39 »
    Do jednej małej akcji tysiąc różnych skryptów rozsianych po całym MS.

To nie jest takie proste. Spawnowanie agentów to jedno, ale gra musi jeszcze wiedzieć kogo ma zespawnować i co z nim zrobić. Typ agentów do spawnowania zapisywany jest przez wspomniany przeze mnie skrypt w slotach poszczególnych wiosek/miast. Skrypt jest odpalany bodajże w game_start i czasowo, w simple triggers.

Możesz to oczywiście zmienić i spawnować bezpośrednio określony typ jednostki, zamiast pobierać/zapisywać dane ze/do slotów.

Wklej początek misji z mission templates (całą część z definicjami entry points), bo coś mi się wydaje, że tu coś namieszałeś i że wcale nie masz tych entry points, do których się odwołujesz.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1862 dnia: Czerwca 06, 2011, 17:11:41 »
    Bardzo możliwe, że gdzieś namieszałem.
    Proszę, oto całość visit_town_castle wraz z zaznaczonymi miejscami (na czerwono), które zmieniałem:
    (click to show/hide)

Poniżej skrypt ini_castle_walkers oraz tick_castle_walkers
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

oraz, na wszelki wypadek, również set_castle_walker_destination
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2011, 17:15:48 wysłana przez woyo-sensei »

Offline killer223

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1863 dnia: Czerwca 06, 2011, 17:32:20 »
    Czy ktoś mi może powiedzieć jak importowac obraz do Wings 3D bo nie mogę. Obraz mam w formacie JPEG. Po prostu gdy klikam "Imoprtuj obraz" chwile program jakby myślał i nic. Nie pokazują się wszystkie obrazy które poróbuję importować, na internecie takiego problemu nie rozwiązano, więc może wy wiecie.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1864 dnia: Czerwca 06, 2011, 17:33:40 »
    Tak jak podejrzewałem - masz zdefiniowane tylko 42 punkty spawnów. Na mapie może i masz ustawione odpowiednie entry pointy, masz też wpisy w mission template, ale popatrz sobie co masz między spawnem 31 a 46 - pustkę. Technicznie więc rzecz biorąc, Twój "mapowy" spawn 46 jest traktowany jako 32 w skryptach itd. Dodaj brakujące wpisy, np. tak:

(click to show/hide)

@killer223

Czasami Wings ma problemy z plikami .jpg i nie potrafi ich zaimportować. Przekonwertuj do innego formatu (bmp, gif, png, tga...) i wtedy spróbuj.

Offline killer223

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1865 dnia: Czerwca 06, 2011, 17:43:09 »
    Próbowałem w różnych oprócz TGA bo nie pisze jak zapisać to w tym formacie. I tak dalej nic się nie ruszyło :/

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #1866 dnia: Czerwca 06, 2011, 21:34:39 »
    Uhm, spróbuj może otworzyć okienko Outliner z zakładki Window na górnym pasku. (Używam angielskiej wersji)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1867 dnia: Czerwca 06, 2011, 22:35:01 »
    Tak jak podejrzewałem - masz zdefiniowane tylko 42 punkty spawnów. Na mapie może i masz ustawione odpowiednie entry pointy, masz też wpisy w mission template, ale popatrz sobie co masz między spawnem 31 a 46 - pustkę. Technicznie więc rzecz biorąc, Twój "mapowy" spawn 46 jest traktowany jako 32 w skryptach itd. Dodaj brakujące wpisy.
    Działa, wieśniacy pojawiają się w zamkach, jednak błąd również:
    SCRIPT ERROR ON OPCODE 1263: Invalid Troop ID: 2034; LINE NO: 42:
     At script: enter_court. At script: enter_court. At script: enter_court. At script: enter_court. At script: enter_court. Entry points for scene 92 : 49 47 54 53 48 46 50 51 52
    Komunikat sugeruje, że błąd jest gdzieś w tym skrypcie enter_court. Jedyne, co w nim dodałem to te linijki:
    (click to show/hide)
    Jest to fragment skryptu prepare_town_to_fight (zaraz na początku). Bez tego kawałka nie działa. Nie wiem, jak to zmienić, żeby działało poprawnie. Próbowałem na kilka sposobów, np. zmieniając zmienną $current_town na inną - :center_no, nie wiem po co, ale po prostu próbowałem. Niestety jeszcze jestem za słaby aby dojść do tego, co mogło jednak pójść nie tak.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1868 dnia: Czerwca 08, 2011, 16:23:06 »
    Czy da się w jakiś prosty sposób zmienić czas budowy budynków w naszych włościach? Wkurza mnie, że twórcy modów wiecznie przeginają i albo budynki budują się całe wieki albo są gotowe w 2 dni. Chciał bym to sobie z balansować wedle własnego uznania.
    Chodzi mi o edycję pliku .txt lub jakiejś innej prostej metody nie wymagającej pobierania kilkunastu programów.

Offline Piasek300

• BANITA
    • Użytkownik
    • Tigorner
    « Odpowiedź #1869 dnia: Czerwca 12, 2011, 00:27:11 »
    Mam pytanie . Jak zrobić na serverze mullti , by klikając na drzwi , przenosiło gracza do drugich drzwi ?
    (Jak by można było to prosiłbym o danie już prawie gotowego skryptu , bo w skryptach nie jestem za dobry , a mi to do mapki  potrzebne .

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #1870 dnia: Czerwca 12, 2011, 10:30:51 »
    Mam problem z packami broni i zbroi.Co jeszcze muszę zrobić?Zmieniłem już plik module,wstawiłem pliki resuorce i textures do odpowiednich folderów.

PROBLEM?

Offline akosmo

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • Na PW to tylko z ptasim mleczkiem! (czekoladowym)
    « Odpowiedź #1871 dnia: Czerwca 12, 2011, 11:08:09 »
    Mam problem z packami broni i zbroi.Co jeszcze muszę zrobić?Zmieniłem już plik module,wstawiłem pliki resuorce i textures do odpowiednich folderów.
    A dodałeś itemy do pliku item_kinds1 ?

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #1872 dnia: Czerwca 12, 2011, 11:12:08 »
    Mam wszystkie itemy po kolei dodawać?Zajmie mi to całą wieczność bo mam parę packów ...
    PS:Skąd ja wytrzasne meshes?Bo w packach były tylko pliki resuorce i tex...

PROBLEM?

Offline akosmo

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • Na PW to tylko z ptasim mleczkiem! (czekoladowym)
    « Odpowiedź #1873 dnia: Czerwca 12, 2011, 11:19:49 »
    Mam wszystkie itemy po kolei dodawać?Zajmie mi to całą wieczność bo mam parę packów ...
    PS:Skąd ja wytrzasne meshes?Bo w packach były tylko pliki resuorce i tex...
    Musisz niestety dodać wszystko np. jeśli dodajesz 10 itemków, to musisz je wszystkie wpisać w item_kinds1 na samym dole ale przed itm_items_end Items_End i nie zapomnij doliczyć tych 10 itemów do liczby rzeczy już dodanych, np masz 630 itemów (wpis na samej górze pliku item) i dodajesz 10, to musisz mieć wpisane 640.

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1874 dnia: Czerwca 12, 2011, 19:03:18 »
    Meshe są prawdopodobnie w resource. Jako *.brf zapoznaj się z dodawaniem zupełnie nowej, własnej broni. A zamiast edytować itemy txt użyj MS. Nauczysz się tego co potrzeba w 10 min a ułatwi Ci to prace, a przede wszystkim ją skróci i uczyni zrozumiałą.
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.