Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462628 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tapase

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #1785 dnia: Marca 14, 2011, 21:40:19 »
    No więc tak... Mamy jednostkę (module_troops w MS):

["odwołanie_w_innych_plikach","nazwa jednostki", "nazwa jednostki w liczbie mnogiej",tf_guarantee_armor(etc, gwarantuje że ta jednostka będzie miała coś. co - łatwo się domyślec. rozdzielamy poszczególne opcje znakiem ,,|'' tu też wstawiamy deklaracje że będzie to no bohater, który nie umiera),0(odpowiada za umiejscowienie jednostki w konkretnym miejscu. np. scn_town_annuminas_tavern|entry(6)),0(ewentualnie reserved),fac_nazwa_frakcji,[itm_nazwa_przedmiotu_jaki_ma_mieć|itm_nazwa_drugiego_przedmiotu_jaki_ma_mieć|etc...],
    atrybuty...(chyba nie muszę tłumaczyć),twrz/twarze],

na przykładzie pierwszej lepszej jednostki:

["ithilien_ranger","Ranger of Ithilien","Rangers of Ithilien",tf_guarantee_ranged|tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor|tf_guarantee_helmet|tf_guarantee_gloves,0,0,fac_neutral,
       [itm_bodkin_arrows,itm_sword_medieval_a,itm_bastard_sword_a,itm_long_bow,itm_rangers_armor_normalmap,itm_leather_boots,itm_pilgrim_hood],
       def_attrib|str_14|level(20),wp_melee(70)|wp_archery(90),knows_ironflesh_2|knows_power_draw_4|knows_athletics_3|knows_power_throw_1,rhodok_face_young_1, rhodok_face_older_2],

co do żołdu... nie pamiętam po prostu. poszperaj w MSie... chyba zależy od poziomu jednostki + jednostki konne są chyba 2 razy droższe. gdzieś to widziałem.

W każdym razie. Już nie raz było poruszane jak zrobić swoją jednostkę. Gdybym nie musiał się uczyć na koło (czyli robię wszystko byle nie to... =.=) pewnie by nikt wam więc nie odpowiedział.

Pozdrawiam serdecznie!
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Lord Dawo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1786 dnia: Marca 14, 2011, 22:20:26 »
    Dzięki. A zamierzam sobie dodać do swadi takiego jeźdźca na koniu do szarży. Do rhodoków pikiniera z halabardą. Do nordów jeszcze cięższą piechotę jakąś jeszcze muszę pomyśleć. Do khergitów takiego cięższego jeźdźca na rumaku. A do vaegirów łucznika nowego który będzie miał lepszą zbroję i łuk i więcej strzał. 
    "Również mam tą grę z Komputer
    Świat i grałem w nią 4 lata a po 3
    latach się skapłem że żeby
    budować budynki muszą być one
    połączone chodnikiem."
    acoaco122

"[Nd 12:01] <Elsevier> a ja nie mam kompa bo w naprawie! Od 3dni pisze na tawernie na komie. Jestem hardcorem :>
    [Nd 12:04] <Zowi> I teraz Dawo wchodzi do gry... :P
    [Nd 12:04] <Lord Dawo> Ja synku robię moda mając neta tylko na komórce to ja jestem hardcorem mnie nie przebijesz :D
    Nd 12:04] <Zowi> Haha a nie pisałem? :D"
    :D

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1787 dnia: Marca 15, 2011, 08:11:02 »
    no ok. baw się dobrze. na samym końcu module troops w MS masz drzewka rozwoju jednostek. jaka jednostka w co może awansowac. połapiesz się. (:
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Lord Dawo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1788 dnia: Marca 15, 2011, 08:58:24 »
    Tylko ja nie mam module system mam module i troops a tamtego nie mam muszę jeszcze pogrzebać.
    Edit: Już wiem muszę ściągnąć go tylko na komórce nie mogę. Ale mam troops editor w tym też się da?
    « Ostatnia zmiana: Marca 15, 2011, 09:01:28 wysłana przez Lord Dawo »
    połączone chodnikiem."
    acoaco122

"[Nd 12:01] <Elsevier> a ja nie mam kompa bo w naprawie! Od 3dni pisze na tawernie na komie. Jestem hardcorem :>
    [Nd 12:04] <Lord Dawo> Ja synku robię moda mając neta tylko na komórce to ja jestem hardcorem mnie nie przebijesz :D

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1789 dnia: Marca 15, 2011, 15:56:39 »
    nigdy w życiu nie widziałem żadnego edytora. zbyt małe możliwości, lepiej się nie rozdrabniać i pobawić w MS. a nie ma gdzieś w tutkach czegoś do troop editora?

Offline Lord Dawo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1790 dnia: Marca 15, 2011, 18:32:27 »
    Jeszcze nie szukałem trochę później poszukam.
    Edit: znalazłem. Da się.
    « Ostatnia zmiana: Marca 16, 2011, 08:02:21 wysłana przez Lord Dawo »
    połączone chodnikiem."
    acoaco122

Offline Biker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1791 dnia: Marca 16, 2011, 13:46:06 »
    Mam takie pytanko odnosnie Warbanda:

Zmieniłem mapę edytorem -z pustyń na lasy i równiny-  ale gdy dochodzi do bitwy to znowu widze step czy pustynię. Jak to zmienić? Głupio wygląda bitwa między Anglią i Francją w XiV wieku na pustyni albo na jakimś stepie.

Offline akosmo

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • Na PW to tylko z ptasim mleczkiem! (czekoladowym)
    « Odpowiedź #1792 dnia: Marca 16, 2011, 13:54:25 »
    Mam takie pytanko odnosnie Warbanda:

Zmieniłem mapę edytorem -z pustyń na lasy i równiny-  ale gdy dochodzi do bitwy to znowu widze step czy pustynię. Jak to zmienić? Głupio wygląda bitwa między Anglią i Francją w XiV wieku na pustyni albo na jakimś stepie.

Musisz w Module system w module_scenes zmienić teren danej sceny np. z outer_terrain_desert na outer_terrain_plain

Offline Biker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1793 dnia: Marca 16, 2011, 20:15:25 »
    Dzięki . A jakas dokładniejsza instrukcja? Wszystkie "desert" zmaienić na "plain" ? ;)

Offline akosmo

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • Na PW to tylko z ptasim mleczkiem! (czekoladowym)
    « Odpowiedź #1794 dnia: Marca 17, 2011, 09:31:26 »
    Dzięki . A jakas dokładniejsza instrukcja? Wszystkie "desert" zmaienić na "plain" ? ;)

Jeżeli zmieniłeś całą pustynię na mapie na trawę, to raczej trzeba wszystko. Miasta i zamki też. Ja w swoim modku zmieniałem wszystko i było ok.

Offline Nixxx

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1795 dnia: Marca 17, 2011, 16:09:21 »
    Czy modowanie jest naprawdę takie trudne czy pochłania bardzo dużo czasu?

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #1796 dnia: Marca 17, 2011, 17:22:59 »
    Czy modowanie jest naprawdę takie trudne czy pochłania bardzo dużo czasu?
    Jeżeli masz cel, motywację i ludzi chcących Ci pomagać, możesz nauczyć się naprawdę wszystkiego i osiągnąć praktycznie wszystko.
    Dla ludzi, którzy już modowali inne gry, zajmują się programowaniem czy grafiką zaczęcie modowania M&B na pewno jest łatwiejsze, ale jeśli trzeba się wszystkiego uczyć od zera, to trochę to zajmuje.Myślę, że co najmniej parę miesięcy.Chyba, że znasz jakiegoś moddera, który zdecyduje się Ci pomagać lub masz naprawdę dużo czasu  i co najważniejsze jesteś pracowity.
    Jeśli poważnie rozważasz zaczęcie modowania, to napisz do mnie na gg, trochę obszerniej Ci odpowiem ; )

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    « Odpowiedź #1797 dnia: Marca 26, 2011, 05:36:49 »
    Siema chciałbym usunąć miasta ale mi to nie wychodzi zawsze usuwam coś zile  chodzi oto żeby po usunięciu bugów nie było , będę wdzięczny za odpowiedzi.
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1798 dnia: Kwietnia 01, 2011, 07:44:03 »
    Hej. Sorry że tak późno, nie było mnie na tawernie przez kilka dni. Polecam Ci zmienić nazwę (ID) jednego miasta - choć by o jedną literę - następnie sprawdzić w kompilatorze "co gdzie i jak' trzeba z tej okazji pozmieniać aby się nie krzaczyło. Miasto pierwsze i ostatnie zostaw w spokoju - ewentualnie musisz wtedy zmienić consta moda.

Prawie wszystko będzie w skryptach. To do jakiego lorda należy to miasto, jacy bohaterowie  stamtąd wywodzą i szlaki handlowe. Sam powinieneś już dalej przeskoczyć. Pozdrawiam serdecznie!

Offline flax97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1799 dnia: Kwietnia 02, 2011, 13:59:27 »
    Mam problem z pythonem i MS wogule mi to nie chce dzialac Python nie zapisuje mojich zmian a MS pisze ze nie moze otworzyc w tym formacie co robić ? Bo chce zrobić jakiegoś moda do Warbanda i teżczy jest jakiś map editor do warbanda ?