Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 463456 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2265 dnia: Listopada 25, 2012, 22:33:25 »
    Odpuść sobie.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline sumek101

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2266 dnia: Listopada 26, 2012, 17:31:56 »
    Wyjątkowo konstruktywna odpowiedź.

W "party_templates.txt" skopiowałem linijkę pt_steppe_bandits...... nazywając ich pt_steppe_bandits2, na początku pliku podniosłem wartość z 48 do 49.
    W "parties.txt" zauważyłem spawn pointy tutaj też próbowałem coś pokombinować z kopiowaniem jednak nie dało to żadnego efektu.
    Teraz zastanawiam się które jeszcze pliki wymagają edycji? Albo co należałoby zrobić w pliku "parties.txt"?
    Rozumiem że jest to zbyt skomplikowane?
    Nie chodzi mi o przydzielanie jednostek itp do nowej grupy bandytów bo to się zrobi już w troop editorze, a jedynie o aktywowanie nowej grupy. Może istniałaby też możliwość aby tą nową grupę umieścić na miejscu "Black Khergit" czy innych wyciętych grup po których zostały jakieś ślady w plikach.

Offline gothicman127

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2267 dnia: Listopada 26, 2012, 17:44:23 »
    ...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2012, 06:49:38 wysłana przez gothicman127 »

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #2268 dnia: Listopada 26, 2012, 17:57:22 »
    Witam,
    Orientuje się ktoś może jak dodać nowy odział na mapie (bandyci) nie używając module system ?
    Pracuję na nie swoim modzie także nie mogę użyć module system. Chciałbym aby na terenie chanatu pojawił się nowy odział bandytów, najlepiej w okolicach miasta Narra.
    Pytanie dotyczy wersji 1.011
    Pozdrawiam

Dodanie nowych bandytów jest dość czasochłonne nawet z użyciem MS (konieczność dodania/edycji kodu w wielu miejscach), wykonanie tego samego edytując pliki txt (szczególnie bez dostępu do kodu źródłowego modu) być może jest wykonalne, ale wymaga nieproporcjonalnie dużej ilości pracy.
    Szanse ze ktoś poświeci kilka godzin na coś co można w MS wykonać poniżej 10min są raczej nikłe.

"There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline sumek101

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2269 dnia: Listopada 26, 2012, 18:02:46 »
    Dodanie nowych bandytów jest dość czasochłonne nawet z użyciem MS (konieczność dodania/edycji kodu w wielu miejscach), wykonanie tego samego edytując pliki txt (szczególnie bez dostępu do kodu źródłowego modu) być może jest wykonalne, ale wymaga nieproporcjonalnie dużej ilości pracy.
    Szanse ze ktoś poświeci kilka godzin na coś co można w MS wykonać poniżej 10min są raczej nikłe.

Dziękuje, zrozumiałem, pozdrawiam ;)

Offline gothicman127

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2270 dnia: Listopada 27, 2012, 08:36:04 »
    Witam.
    Mam pytanie, chcę za pomocą MS dodać nowy karabin do gry...

EDIT: Dobra, już wiem jak to zrobić.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2012, 10:32:28 wysłana przez gothicman127 »

Offline Nalo97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2271 dnia: Grudnia 13, 2012, 21:32:16 »
    Czy jest możliwe, aby skrócić wymagany czas do kolejnego roku w grze?
    Przypuśćmy że w grze po tym jak minie miesiąc, czyli z stycznia na luty, to otrzymamy luty, ale w następnym roku?..

Jeszcze jedno. Mam przygotowane 2 drzewka rozwojowe tej samej frakcji. W grze jest już normalnie i funkcjonuje jedno, ale moje pytanie brzmi - czy możliwe jest do zrobienia takiego skryptu, który by zmieniał drzewko rozwojowe na to 2, pod jakimś warunkiem? Np. gdy zbudujemy tawernę w mieście drzewko rozwojowe Swadianów zmienia się na inne (chociaż bardziej interesowała by mnie data. Czyli że gdy w grze nastanie 1300 rok, to Swadia zmieni drzewko rozwojowe..)

Offline sumek101

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2272 dnia: Grudnia 14, 2012, 01:21:07 »
    Witam,
    Mam problematyczną sytuację w moim modzie.
    Dodałem do gry 8 nowych przedmiotów, po ich dodaniu gdy naciskam klawisz C aby zobaczyć okno postaci w trakcie gry, wywala mnie do pulpitu.
    Sądzę, że przedmioty wpisane są poprawnie ponieważ wkleiłem ich tekstowy schemat z istniejących już i działających przedmiotów.
    zrzut z rgl_log:
    (click to show/hide)

Zastanawia mnie zwłaszcza ten fragment
    " Switching to menu window...
     vdt_regular :Out of Static vertex buffer memory. Needed =  375256 Available: 200000
     Expanding Buffer Capacity to  469070 "
    Tym bardziej, że nie występuje po każdym crashu

Druga zastanawiająca rzecz
    - usuwam dodane przedmioty... wszystko działa
    - dodaje kopie już istniejących przedmiotów na koniec listy w item kinds... nie działa.
    Oczywiście nie zapomniałem zwiększyć liczby na początku pliku (item kinds)

W tawernach i na targowiskach gra nie crash-uje, nawet jak widzę tam dodane problematyczne przedmioty.
    Dzieje się tak tylko przy naciśnięciu C.

Gra zachowuje się jak by nie mogła już przyjąć więcej dodatkowych przedmiotów co mnie strasznie dziwi.
    Obecna liczba w Item kinds wynosi 911
    Wersja gry 1,011

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2012, 01:59:20 wysłana przez sumek101 »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2273 dnia: Grudnia 14, 2012, 14:52:20 »
    Obecna liczba w Item kinds wynosi 911

"Obecna" czyli po dodaniu nowych przedmiotów, czy przed? Limit przedmiotów w M&B oscylował bowiem coś koło tej liczby (bodajże 914 czy 915).

Offline sumek101

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2274 dnia: Grudnia 14, 2012, 16:28:21 »
    Witam,
    911 to była liczba przed dodaniem nowych przedmiotów. Nie wiedziałem, że gra przewiduje taki limit przedmiotów.
    Także po prostu nowe przedmioty nadpisze na istniejące już nie używane z podstawki. :)
    Dziękuje bardzo za wyjaśnienie i pozdrawiam :)

Offline Vass

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2275 dnia: Grudnia 29, 2012, 20:28:02 »
    Jak zmienic nazwe frakcji w jakimś modzie? Jaki plik jest za to odpowiedzialny?

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #2276 dnia: Grudnia 29, 2012, 20:49:46 »
    w factions txt
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline Vass

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2277 dnia: Grudnia 29, 2012, 22:04:39 »
    Zmieniłem tam lecz w grze nadal jet stara nazwa.

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #2278 dnia: Grudnia 29, 2012, 22:45:55 »
    w spolszczeniu pod tą samą nazwą
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline Agrest

• Użytkownik
    • Valamis PL dla obcokrajowców
    « Odpowiedź #2279 dnia: Stycznia 18, 2013, 23:47:26 »
    Nie wiem czy był już podobny wątek. Próbowałem szukać w google. Nic z tego.

Otóż w wielu modach są potencjalne przedmioty, które chcielibyśmy przenieść do tych modułów w które gramy.
    Mi chodzi o buty czyli "foot armor" w Item Editor. Jednak jest pewien problem. Oto w danym modzie mam np. zbroje/model ciała, a do kompletu brakuje mi nóg.
    A nogi to np. orc_calfL i orc_calfR ( czyli noga lewa i prawa), a nie orc_boots czy orc_calves w jednym. Zamiast jednego modelu dwa. Po prostu w danym modzie te "buty" występują jako części ciała, a to działa inaczej... No i moje pytanie brzmi, bo mam z tym problemy, jak poprawnie przerobić te przedmioty na buty do noszenia, tak by nie było błędów graficznych? ( domyślnie to po założeniu jedna noga pod złym kątem i daleko od ciała)
    Czyli co zrobić w zakładce meshes ( kształty) w Edytorze Przedmiotów oraz jakie właściwości naszych przyszłych butów zaznaczyć w głównej zakładce.

Przykładowo: w Meshes orc_calfL i orc calfL czy może orc_calfL i orc_calfR a może samo orc_calfL, ale co w takim razie zaznaczyć w cechach, bo nie działa? Co zrobić?

EDIT: Odkryłem opcję "mount on one bone" w OpenBrf. Może to załatwi sprawę. Napiszę jak wyszło, ale jeśli ktoś zna się na tym to niech i tak napisze. Po co mam się tak męczyć : )
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2013, 23:59:41 wysłana przez Agrest »

- Premierze, inwigilują obywateli! - Przecież widzę!