Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 464013 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #1365 dnia: Lipca 07, 2010, 21:39:52 »
    Musisz nazwy jednostek zmienić również w plikach spolszczenie (troops.csv)

np.

trp_vaegir_archer|Vaegirski łucznik
    trp_vaegir_archer_pl|Vaegirskich łuczników

załóżmy, że Vaegirskich łuczników zamieniłeś na Krzyżackich kuszników (zmieniając samą nazwę, a nie ID), będzie to wyglądało tak.

trp_vaegir_archer|Krzyżacki kusznik
    trp_vaegir_archer_pl|Krzyżackich kuszników

Mam nadzieję, że rozumiesz.

Offline Arsene

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1366 dnia: Lipca 07, 2010, 21:45:38 »
    Właśnie znalazłem ten plik. Otwiera mi się w Exelu, mogę go otworzyć, wszystko ładnie, ale nie mogę go zapisać. Potrzebuję jakiegoś programu ?

EDIT: Otwarłem w notatniku i wszystko jest OK ;]

Teraz pytanie mniej techniczne. Chcę przenieść akcję M&B bardziej w nasze klimaty (Krzyżacy, te klimaty). Macie pomysły na to jakie jednostki z Native uczynić jakimi jednostkami w modzie ? Ew. jakimi frakcjami można zastąpić Nativowskie ?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2010, 21:56:23 wysłana przez Arsene »
    SHOGUN MOD FAN!

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #1367 dnia: Lipca 08, 2010, 19:26:40 »
    Najszybszym chyba sposobem będzie sięgnięcie pierwszej lepszej książki od historii z tego okresu. Jeśli jesteś bardziej ambitny to przejdź się do biblioteki i tam poszukaj coś z okresów XII-XVI wiek. Jeśli jesteś bardzo ambitny to połączysz oba wcześniejsze sposoby i dodatkowo zrobisz sobie wszystko sam, czyli modele, skrypty itd. :)

Offline Arsene

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1368 dnia: Lipca 08, 2010, 23:51:43 »
    Swadia - Rzeczpospolita
    Vaegirowie - Zakon Krzyżacki (?? Państwo Krzyżackie, Państwo Zakonu Krzyżackiego ??)
    Nordowie - Księstwo Litewskie
    Rhodocy - Cesarstwo Niemieckie
    Khergidzi - Chanat Krymski

Co sądzicie ? Takie pytanie mam - ktoś z was robi moda w tych klimatach ? Jeżeli tak, to chętnie się podepnę, choć nie mam za dużych umiejętności. Robienie dwa razy tego samego mija się z celem, poza tym że jak pisałem nie jestem "pr0" i działam bardziej na własny użytek.

Drugie pytanie - czy mogę wyciągnąć z gry modele i ponownie poddać je obróbce, czy muszę robić nowe ?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2010, 23:54:57 wysłana przez Arsene »
    SHOGUN MOD FAN!

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1369 dnia: Lipca 09, 2010, 09:25:53 »
    Teoretycznie możesz eksportować sobie modele z gołego native`a, ale prędzej czy później dojdziesz do wniosku, że lepiej i łatwiej zrobić takie rzeczy samemu.
    Kiedy edytujesz model, zmieniasz też jego mapkę UV, co za tym idzie musiałbyś od nowa robić teksturkę, lub, w najlepszym wypadku, poprawić już istniejącą. Tym sposobem będziesz miał dwa razy więcej roboty przy raczej miernych korzyściach. Jeśli chciałbyś przerabiać modele, które są animowane, jak pancerze czy części ciała, sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, bo dojdzie do tego riggowanie. Także lepiej i łatwiej chyba robić od podstaw.
    Inna sprawa jeśli przerobieniem nazywasz zmianę nazwy i charakterystyk. Wtedy zaoszczędzisz masę czasu, ale i efekt będzie średni bo wszystko to już było, tylko podałeś to pod nową nazwą, a w ten sposób mod się raczej nie przyjmie.
    To chyba tyle.
    PS. Jeśli interesuje cię współpraca przy modzie (niekoniecznie z klimatem średniowiecznej Europy) to zapraszam na moją stronkę. Poszukuję ludzi, którzy mogą coś dodać od siebie przy moim projekcie.
    Wystarczy kliknąć w sygnaturkę :)
    Pozdrawiam.

Offline Arsene

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1370 dnia: Lipca 09, 2010, 19:51:52 »
    Może mi ktoś napisać/podać link do tutoriala (PL) jak dodać własny model do gry ? Co trzeba z nim jeszcze zrobić, etc ? Będę wielce wdzięczny ;]
    SHOGUN MOD FAN!

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1371 dnia: Lipca 09, 2010, 21:58:47 »
    Poszukaj na tym forum. Jest na pewno, bo sam z tego korzystałem jak zaczynałem, jak i wiele innych osób przede mną i po mnie :)

Offline Arsene

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1372 dnia: Lipca 09, 2010, 22:23:00 »
    Kolejne pytanie natury technicznej - jak zapisać teksturę w wings w formacie obj ? Model sam mogę zapisać, otwieram go w OpenBrf, wszystko cacy, ale nie ma tekstur. Co radzicie ?

EdiT: Dobra, mam ten program do konwersji, wszystko ładnie, odpalam, konwertuję, ale nie pojawia mi się żaden nowy plik o.O, co jest grane ?

EdiT 2: Dobra, konwersja udana, wszystko fajnie. Dodałem kopię do plików z gry, jak w poradniku, zapisałem, ale nie ma tego w grze. Czy przedmioty dodaje się innaczej niż budynki ? Jeżeli tak, to proszę  link ,bo znaleźć nie mogę. Pozdrawiam.

Edit 3: Kopia dodana, ale mam jeszcze jeden problem. Nie mogę znaleźć jej w sklepach, to po pierwsze. Po drugie, nie ma jej z troop editorze. I po trzecie, pomieszał się zupełnie ekwipunek u poszczególnych jednostek, tak na przykład bandyta z gór jeździ na warhorsie ;/. Inny przykład - Polski rekrut, który w Troop Editorze nie ma ma rękawic, biega w rękawicach z kolczugi (nie wiem jak to sie nazywa, może kolcze rękawice ?). Wie ktoś co na to poradzić ?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2010, 07:15:31 wysłana przez Arsene »
    SHOGUN MOD FAN!

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1373 dnia: Lipca 11, 2010, 13:04:17 »
    Nowy item dodawałeś przez same pliki .txt i pomieszały Ci się itemy.. Nowe itemy dodawaj pod koniec pliku, a nie w środku. Radzę Ci, rzuć te edytory i przerzuć się na MS.

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #1374 dnia: Lipca 11, 2010, 21:53:38 »
    Witam!
    Pobrałem Pythona 2.7 (innego na stronce nie było, a wiem, że na wersjach 3.x nie będzie działać MS), wxPythona oraz MS do Warbanda. Wszystko zainstalowałem i działa mi. Zanim rozpocznę pracę to mam kilka pytań:
    1. Czy ten skrypt zmiany daty w 1.010/1.011 będzie działać pod 1.113 (używam tę wersję ponieważ pod nią jest Morgh)?
    2. Skąd wziąć kod twarzy postaci?
    3. W jaki sposób mogę coś wrzucić na MBrepository??
    4. Czy jest gdzieś ogólnodostępny skrypt i animacja grania na rogu? Jeśli tak to czy jest możliwość wgrania własnego dźwięku?
    To na tyle pytań. Liczę na łagodne odpowiedzi. Po prostu jestem nowy na forum i niezbyt doświadczony, a przebywanie na Taleworlds odcisnęło na mnie "to" piętno.

W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1375 dnia: Lipca 11, 2010, 22:01:59 »
    1. http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=488.msg84520#msg84520 O to Ci chodzi? Tak, będzie działało.
    2. Podczas edycji twarzy naciskasz Ctrl+E, pokaże Ci się kod twarzy, jeśli na niego klikniesz skopiuje Ci się do schowka (czyli potem naciskasz Ctrl+v, np. w notatniku i masz kod) Musisz mieć włączony Edit mode w opcjach
    3. Nie wiem, bo nie wrzucałem tam nic, ale wydaje mi się, że musisz się tam najpierw zarejestrować, potem się chyba domyślisz co robić.
    4. Skrypt raczej ogólnodostępny, bo jest on bardzo łatwy do wykonania, z animacją jest gorzej. Tak, jest możliwość wgrania własnego dźwięku.

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #1376 dnia: Lipca 11, 2010, 22:19:38 »
    Podziękował ślicznie za odpowiedź! Teraz sobie poszukam w szukaj-ce coś o tym skrypcie, a jak tu nic nie będzie to TW i wujek w ręce.
    Edit: Żeby nie było, że to spam to spytam o jakiegoś Thorgima pod Warbanda.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2010, 08:37:18 wysłana przez |Swordsman| »
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline Ciaprok303

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1377 dnia: Lipca 12, 2010, 14:12:49 »
    Jak używac module_System (jak go zainstalowac?)
    Prosze o pomoc!!!!!
    Na forum nic nie pisze jest tylko jakiś zaczęty i zostawiony temat bez instrukcji jest tylko jak pythona zrobic...
    PROSZE POMOCY!!!!!!

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1378 dnia: Lipca 12, 2010, 14:48:57 »
    Na początek ściągnij Pythona (jeśli nie masz), a MS po prostu wypakuj do dowolnego katalogu.

Offline Arsene

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1379 dnia: Lipca 12, 2010, 18:43:56 »
    Kurczę, nie mogę dodać żadnego przedmiotu. Mam ogromną prośbę. Wrzucę model, który chciałem na próbę dodać do gry na speedyshare, a ktoś bardziej ogarnięty spróbuje go dodać. Może po prostu coś nie tak jest z samym modelem zrobionym przeze mnie. Będę wdzięczny wielce. Tymczasem pogrzebię sobie w Module System ;]

Druga sprawa - nie chcę zakładać nowego tematu i spamować. Jeżeli ktoś robi moda i potrzebuje pomocy (chodzi mi raczej o pomoc merytoryczną, niż o robienie modeli) to jestem zainteresowany. Poszukuję też kogoś doświadczonego kto przyjmie mnie pod swoje skrzydła jeżeli chodzi o modowanie :P Pozdrawiam serdecznie.

Link do modelu

http://www.speedyshare.com/files/23348832/lanca.wings

SHOGUN MOD FAN!