Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Uwolnienie Lorda  (Przeczytany 12451 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline januery

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Uwolnienie Lorda
    « Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 20, 2010, 19:13:26 »
    Jeśli twoja frakcja podbiła zamek, to nawet szturmować nie możesz. No chyba, że przejdziesz do frakcji wroga :)

W takim razie, pozostaje ci tylko podbić level, kupić lepszą zbroję i być szybszym od łuczników.

Weź jakąś wielką tarczę (np. huskarla) i gdy będą stali pod lochem, osłaniaj ich przed łucznikami. Gdy pozbędziesz się piechoty, która do ciebie przyjdzie, zestrzel łuczników z łuku lub kuszy, jednocześnie osłaniając własnym ciałem towarzyszy. Wiem, brzmi to absurdalnie, ale na nic lepszego już nie wpadnę.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2010, 19:17:51 wysłana przez januery »

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 21, 2010, 10:22:39 »
    Już z tym się udało, bo jednak wyszli albo uciekli z więzienia, gdy został zdobyty. W następnym zamku też mi się udało a był też rhodocki ale taki mały drewniany i fajnie się walczyło.
    Dzięki za wysiłki januery, akurat sam jestem już dobrym łucznikiem i mam tarczę huskarla.

Następnie dostałem misję od lorda, żeby uwolnić jego ojca. Przyjąłem, bo fajna kasa. Uratowałem, podziękował i miałem iść po nagrodę jakieś dwa dni po tym i bum... misja anulowana i nie będzie kasy. 5000 koło nosa a na razie jestem dość biedny.

Offline januery

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 21, 2010, 11:27:37 »
    No cieszę się, że się udało. Jeżeli masz problemy z kasą, to zakładaj fabryki/interesy w miastach. Ja już mam tyle kasy, że moi towarzysze chodzą w zbrojach dostojnego wyglądu. Chyba przesadziłem z tymi fabrykami :)

Pozdrawiam.

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 21, 2010, 13:18:53 »
    A ja nie wiem czy mam w swojej wersji fabryki, ale do tego muszę mieć miasto pewnie a nawet wasalem nie jestem niczyim. Sułtan jest opieszały w tym, a veagirowie mnie troszkę lubią jak uratowałem tego lorda. Może wezmę się za bojarów, ale nie wiem.

Ogólnie gram kobietą, nie pamiętam z jakim pochodzeniem i poziom trudności na 102%. Jak uda mi się skompletować skład, to znów gdzieś dostanę łomot. Czasem tracę armię i konia (raz ksiażkę) i wtedy bandytów się pojawia na pęczki i trzeba płacić:)

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 21, 2010, 13:27:59 »
    Aby móc kupić fabryczkę, musisz ino mieć z miastem na 0 lub lepiej, chociaż jeśli takowe jest często oblegane (np Dhirim), to choćby było bogate, możesz mieć straty (ja miałem z 1 fabryki straty 600 denarów, bo Dhirim było oblegane lub Khergici zastosowali taktykę spalonej ziemi), więc wybieraj miasta na uboczu.

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 21, 2010, 13:50:28 »
    jak się da to spróbuje, ale to wtedy z burmistrzem rozmawiam?

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 21, 2010, 13:57:30 »
    Tak, z mistrzem gildii. W dialogu będzie opcja w stylu "chciałbym wykupić kawałek ziemi". Dalej już powienieneś sobie poradzić, aczkolwiek większość tekstu jest napisane po angielsku.

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 21, 2010, 14:25:50 »
    A tak wracając do lordów. Ktoś wie czemu nie dostanę kasy za uwolnienie lorda tak jak wcześniej napisałem? To kompletnie bezsensu

Offline januery

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 21, 2010, 14:26:49 »
    Fabryki możesz zakładać w każdym mieście, niezależnie od frakcji. Problem może być tylko wtedy, gdy lord władający miastem cię nie lubi. Warto przed kupieniem przelecieć wszystkie opcje dialogowe, aby zorientować się która fabryka jest najbardziej opłacalna - mistrz gildii mówi jaki będzie przewidywalny zysk. Najlepiej zakładać fabryki we wszystkich frakcjach - gdy z kimś prowadzimy wojnę, to pozostałe fabryki nam to rekompensują. Więcej można się dowiedzieć rozmawiając mistrzem.

Co do uratowania lorda, to prawdopodobnie upłynął termin wykonania misji. Na większość misji jest określony czas.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2010, 14:31:18 wysłana przez januery »

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 21, 2010, 14:34:19 »
    Ok zobaczę jak z fabrykami.

Z lordem, natomiast to niemożliwe. Po wykonaniu zadania czas już nie jest liczony. Zresztą czasu miałem chyba ze dwa miesiące a popędziłem tam niemal od razu.
    Może ten zlecający został pojmany czy coś. Nie wiem, ale znów muszę wygrać jakąś kasę na turniejach i może przyprawy sprzedam u Arabów i wzmocnić armię wreszcie, bo strasznie trudno.

Offline januery

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 21, 2010, 14:52:20 »
    W takim razie nie mam pojęcia. Jeśli go uratowałeś, a nie sam uciekł, to kasa powinna być.

Najszybszym sposobem na zarobienie kasy, to rundka handlowa wokół mapy. Tutaj masz rozpisane co gdzie kupować:

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4984.0

W skrócie, po kolei:

Tulga - przyprawy, sól
    Curaw - żelazo, narzędzia
    Sargoth - len
    Prawen - piwo
    Suno - oliwa
    Veluca - wino
    Jelkala - aksamit
    Ahmerrad - żelazo
    Barriye - sól

Jedna taka rundka i masz kilkanaście tysięcy.

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 21, 2010, 15:00:12 »
    Już gdzieś widziałem tego posta. Nie wiem czy to Ty pisałes, ale warto dopisać jeszcze gdzie to sprzedać:)

Nawet spisałem sobie na kartce to, ale zauważyłem, że gdzieniegdzie ceny tych dóbr są niższe, a nawet się zmieniają. Spisałem sobie też gdzie dostałem najwięcej za towary.

Kilkanaście tysięcy to mówisz zysku? Jeśli tak to muszę mieć dużo więcej na zakup i dużo miejsca w ekwipunku.

Ps. A zdobywanie łupów tyczy się plądrowania, przeszukiwania jeńców i ofiar? Mam tą umiejętność chyba na zero, a w drużynie też miernie, więc pewnie łupy mierne.

Offline piti_112

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 21, 2010, 15:15:15 »
    Potwierdzam handel jest chyba najszybszym sposobem na wzbogacenie się. Zacząć można nawet od niewielkiej sumki tak żeby móc zacząć(ja raz zacząłem z kwota 500). Warto objechać okolice khergitów i saranidów(durquba bodajże można się tam ładnie zaopatrzyć w towar i sprzedać je z zyskiem) Oczywiście trzeba mieć czas na handlowanie bo jak się toczy wojny to już z czasem jest krucho.

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 21, 2010, 15:19:13 »
    Moim zdaniem szybciej jeździć po turniejach. Zakładając, że jestem dość w formie żeby je wygrywać i nie ma ich zbyt mało to obstawiając na siebie max, to te 4000 tysiączki wpadną. Handel przy okazji co bardziej dochodowe

Offline januery

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 21, 2010, 15:27:56 »
    Ja po prostu krążę wokół mapy i sprzedaję gdzie dobrze płacą. Czasem tylko kilka sztuk, aby zrobić miejsce w ekwipunku na inny towar, a nie sprzedaję wszystkiego w jednym mieście, bo zbiję tam cenę za nisko. A gdzie są najlepsze ceny, to jest podane w linku, wyżej. Warto u towarzysza z wysoką charyzmą zainwestować w umiejętność handlu.

Tak, za to odpowiada zdobywanie łupów. Jednak radzę ci nie plądrować wszystkich wsi, tylko te, w których nie zamierzasz werbować ludzi w przyszłości, czyli takie na skraju mapy. Ja w ogóle nie plądruję :)

U siebie rozwijaj tylko przywództwo, więźniów, ekwipunek, perswazję (choć chyba mało się przydaje) i oczywiście walkę. Resztę podziel równomiernie między towarzyszy. Tylko popatrz najpierw kto jest w czym dobry. U kilku rozwiń też szkolenie, gdyż ono się sumuje.