Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Ulubiony średniowieczny bohater?

Robin Hood
    18 (11.6%)
    Joanna D'arc
    12 (7.7%)
    William Wallace
    21 (13.5%)
    Saladyn
    13 (8.4%)
    Ryszard Lwie Serce
    20 (12.9%)
    Leif Ericson
    2 (1.3%)
    Zawisza Czarny
    33 (21.3%)
    Wilhelm Zdobywca
    3 (1.9%)
    Cyd
    0 (0%)
    Fryderyk I Barbarossa
    5 (3.2%)
    Czyngis - Chan
    9 (5.8%)
    Mahomet
    4 (2.6%)
    Karol Wielki
    2 (1.3%)
    Roland
    4 (2.6%)
    Jurand ze Spychowa
    9 (5.8%)

Głosów w sumie: 155

Autor Wątek: Ulubiony średniowieczny bohater  (Przeczytany 13639 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    Odp: Ulubiony średniowieczny bohater
    « Odpowiedź #45 dnia: Listopada 03, 2010, 18:53:38 »
     Był zaś w mowie słodki i ujmujący, tak że nie tylko ludzi zacnych i szlachetnych, ale barbarzyńców nawet swoją uprzejmością zniewalał.
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #46 dnia: Listopada 03, 2010, 23:56:38 »
    No i co z tego? Jest w ankiecie. Czepiasz się słówek... być może nazwa tematu powinna być troszeczkę inna...

EDIT:
    No dobra, średniowieczny. Jurand ze Spychowa bądź co bądź to średniowiecze, tyle że literackie. Ale jest bohaterem, a czy żył czy nie żył w rzeczywistości ma małe znaczenie. Tak samo z Robin Hoodem - to jest legenda, ale kogo to obchodzi? Bohater to bohater. :D

MAŁE ZNACZENIE?! Hej kojarzę tego gościa z filmu! Nie pamiętam tylko czy on żył czy nie...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Wezyk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #47 dnia: Listopada 04, 2010, 16:38:44 »
    Sam już jakiś czas temu zagłosowałem na Saladyna. :) Jedna z najjaśniejszych postaci Największej Porażki Religijnej W Historii. Szkoda, że ówczesne wydarzenia u swego zarania nie miały więcej tak zacnych osobistości, bo nie doszłoby zapewne do wojny, której skutki po dziś dzień odczuwamy. Postać wręcz niesamowita, nie dość że cechami rycerskimi przewyższał wszystkich rycerzy europejskich, to na dodatek świetny polityk i wódz, oraz mecenas nauk wszelakich, a w szczególności medycyny. Jedna z najwybitniejszych osobistości w historii świata. :D
    Ja z takich samych pobudek zagłosowałem na Saladyna :))
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Smok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 18, 2010, 22:44:09 »
    Coś mi się wydaje że William Walllec nie był rycerzem tylko wyrzutkiem:)

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 19, 2010, 15:32:38 »
    Ja swój głos oddaje na Williama Wallace'a bo walczył za wolność a to czy był rycerzem czy banitą to nie ma znaczenia. Dla swoich na pewno był rycerzem no a dla anglików raczej cierniem w oku:P
    A co do krucjat to proud ma 100% racji jedyny plus jaki one miały to taki że część tych "obrońców wiary" została tam już na zawsze! Saladyn na prawdę był wielkim człowiekiem i gdyby nie było na liście Williama to głosował bym na niego.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2010, 15:39:07 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Dail Kabir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 19, 2010, 19:17:28 »
    Mój wybór pada na Rolanda.Za co?? Za to, że tak pięknie walił (bez skojarzeń proszę xD ).
    eee tam Arcybiskup walił więcej razy :P (albo Biskup? nie pamiętam dokładnie). Głos na Wallace(a?)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 19, 2010, 19:57:26 »
    fajspalmuje patrząc na powody waszych wyborów. Za dużo filmów za malo nauki. Większość wciąż wierzy że William Wallace biegał w kilcie z mieczem dwuręcznym.
    Dla mnie nie jest bohaterem. To było zwykłe powstanie przeciwko mocniejszemu sąsiadowi. Takie rzeczy miały miejsca w wielu miejscach, wiele razy.
    Wolność. Bo umre ze śmiechu. Wolność w średniowieczu? Ciekawe czy do walki tak samo palili się chłopi. Prawda taka że im to wisiało bo i tak musieli robić w polu i oddawać bogatszym swoje plony. Tak samo jak w Robin Hoodzie najnowszym, gdzie reżyser o mało by nie wmówił ludziom że w Anglii się demokracja urodziła.
    Ja wybieram Bolesława Chrobrego. Nie ma go w ankiecie, ale ona sama jest tak do dupy że aż nie będę komentował. Co by nie mówić. Odważny, bystry, rozszerzył granice, oddziaływał na inne państwa. Prawdziwy bohater.
    Sława!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 19, 2010, 20:08:29 »
    Tyle że narobił sobie w pełno wrogów co się jego potomkom odbiło czkawką.

Wybrałem Mahometa. Dlaczego?
    Nie znam innego przypadku w historii by syn kupca stał się władcą takiego dużego kraju (za życia cały półwysep arabski zajął).
    I za jego życia innowiercami NIE byli chrześcijanie i żydzi tylko wyznawcy politeizmu.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 19, 2010, 20:11:15 »
    fajspalmuje patrząc na powody waszych wyborów. Za dużo filmów za malo nauki. Większość wciąż wierzy że William Wallace biegał w kilcie z mieczem dwuręcznym.
    Dla mnie nie jest bohaterem. To było zwykłe powstanie przeciwko mocniejszemu sąsiadowi. Takie rzeczy miały miejsca w wielu miejscach, wiele razy.
    Wolność. Bo umre ze śmiechu. Wolność w średniowieczu? Ciekawe czy do walki tak samo palili się chłopi. Prawda taka że im to wisiało bo i tak musieli robić w polu i oddawać bogatszym swoje plony. Tak samo jak w Robin Hoodzie najnowszym, gdzie reżyser o mało by nie wmówił ludziom że w Anglii się demokracja urodziła.
    Ja wybieram Bolesława Chrobrego. Nie ma go w ankiecie, ale ona sama jest tak do dupy że aż nie będę komentował. Co by nie mówić. Odważny, bystry, rozszerzył granice, oddziaływał na inne państwa. Prawdziwy bohater.

1.Wiadomo że Wallace nie był taki jak w filmie ale nie każdy ma odwagę stanąć do walki z silniejszym!!
    2.Może i chłopom wisiało komu będą płacić podatki!! Gdyby wszystkim było to obojętne to mimo tych naszych wspaniałych królów Polska raczej by nie istniała- chłopi walczyli w powstaniach ale potrzebowali kogoś kto ich poprowadzi!!
    3.A co do ankiety to kto powiedział że ma być 100% poparta faktami historycznymi:P
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 19, 2010, 20:21:31 »
    I za jego życia innowiercami NIE byli chrześcijanie i żydzi tylko wyznawcy politeizmu.
    Dziękuje za zdyskryminowanie politeistów......  Przepraszam za tak krótkiego posta ale mnie cholera bierze jak widzę tak pogardliwe pisanie an temat religi politeistycznych. Jest nie bardziej bezsensowna od zwyczajnej religi monoteistycznej.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 19, 2010, 20:30:20 »
    Dziękuje za zdyskryminowanie politeistów......  Przepraszam za tak krótkiego posta ale mnie cholera bierze jak widzę tak pogardliwe pisanie an temat religi politeistycznych. Jest nie bardziej bezsensowna od zwyczajnej religi monoteistycznej.

Nie chciałem aby to tak zabrzmiało. Nie mam absolutnie nic do religii politeistycznych. Chodziło mi o to że dla mahometan politeiści byli niewiernymi.
    Politeiści nie są nienormalni czy coś.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 19, 2010, 20:46:38 »

1.Wiadomo że Wallace nie był taki jak w filmie ale nie każdy ma odwagę stanąć do walki z silniejszym!!
    2.Może i chłopom wisiało komu będą płacić podatki!! Gdyby wszystkim było to obojętne to mimo tych naszych wspaniałych królów Polska raczej by nie istniała- chłopi walczyli w powstaniach ale potrzebowali kogoś kto ich poprowadzi!!
    3.A co do ankiety to kto powiedział że ma być 100% poparta faktami historycznymi:P

Double facepalm:)

1. Że co? Czyli według ciebie Wallace był tak samo odważny jak reszta jego ludzi. Bo oni też walczyli razem z nim i nie zapominaj o tym. Po drugie oczywiście zwisa ci to że przy okazji tej walki torturował i mordował setki jeśli nie tysiące ludzi?

2. Co do wspaniałych królów to bym się spierał. Ale dyskusja nie jest o tym. Co z tego że chłopi walczyli? Myślisz że mieli duży wybór? Poza tym jeżeli masz na myśli powstania narodowe to chyba ci się okresy pomieszały...

3. No właśnie chyba ma...to ankieta o średniowieczu nie o Śródziemiu czy innym świecie Fantasy.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 19, 2010, 21:10:24 »
    Ludzie to zwykła ankieta!!
    1. Według mnie Wallace był takim samym rzeźnikiem jak wielu innych wielkich "bohaterów" tamtych czasów.
    2. Fakt nie mieli wyboru ale sami z siebie to by nie walczyli a jak wiadomo sama szlachta to sobie długo nie powalczy!! Nic mi się nie pomieszało to tylko taki przykład.
    3. Jakby było o świecie fantasy to byli by Legolas i Frodo:D No a Jurand to napewno 100% postać historyczna;P 

Edit:Każdy człowiek który staje do walki jest odważny czy to kiedyś czy dziś!!
    Edit2: Nie wtedy to już zwykła chłodna kalkulacja.
    No jak z 99 chłopa idziesz na jednego to nie wiem jak ty ale ja liczył bym na wygraną:P Chyba że weźmiesz 99 ślepców przeciwko snajperowi:)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2010, 21:51:53 wysłana przez adamk23 »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 19, 2010, 21:25:57 »
    Nawet jeżeli staniesz z 99 innymi ludźmi na 1? To dalej odwaga?

Chłodna kalkulacja? Ty wiesz czym jest chłodna kalkulacja?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2010, 21:41:54 wysłana przez Argaleb »

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 19, 2010, 21:32:00 »
    Nawet jeżeli staniesz z 99 innymi ludźmi na 1? To dalej odwaga?

Mel Gibson wciągnie takich cwaniaków nosem.