Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 1257 AD  (Przeczytany 331894 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: 1257 AD
    « Odpowiedź #975 dnia: Sierpnia 15, 2015, 21:21:39 »
    Ja bym podkreślił, że Bałtowie, czyli Żmudzini, Prusowie, Jaćwingowie i Kurowie mają praktycznie same jednostki rzucające oszczepami, ich konnica także. Według mnie ich wojska odstają, bo mają wyraźnie gorsze pancerze od sąsiadów. Co do Litwy - tam mają zarówno bałtyjskie wojska jak i ruskie.

Ja bardzo lubię Bizancjum, czyli Basileia ton Rhomaion, ponieważ katafrakci dobrze się spisują w walce, choć opancerzenie mają nieco gorsze od milesów, czyli zach. europejskich rycerzy. Nurtuje mnie kwestia gwardii wareskiej, która była podobno w którejś wersji moda i była elitarną jednostką piechoty. Ale nie wiem czy w nowej wersji można ich mieć w swoich szeregach.
    Nie chciałbym nadużywać twojej cierpliwości, ale czy mógłbyś mi napisać, które państwa w czym się specjalizują? Głównie interesują mnie te małe oraz te, które mają inne drzewka niż wszyscy. No i chciałbym też, abyś polecił jakieś państwa albo swoje przeżycia. Jeśli wymagam zbyt wiele, to nie musisz odpowiadać.
    1. W 1257AD działa system AOR z Natywnego WB. Litwini mają (częściowo) ruskie jednostki, bo okupują miasta ruskie w części (z tego samego powodu Złota Orda ma Rusinów z Kijowa), ale ich rdzeń jest czysto pruski kulturowo.
    Tagma ton Varagon jest dostępna jako najemnicy, jeśli władasz Konstantynopolem.
    2. Generalnie Bizancjum to taka nacja zbalansowana, dobra we wszystkim. Na łuczników jest nastawiona Walia, ale ma głównie kiepsko opancerzone oddziały. Zachód jest nastawiony na jazdę, i ma raczej przeciętną piechotę i strzelców, w Skandynawii na odwrót. Lekkie jednostki mają Irowie, a na piechotę jest nastawiona Szkocja. Mongołowie to tylko i wyłącznie jazda, głównie szybka strzelcza, ale też i lansjerzy. Na Rusi kombinacja jazdy i łuczników oraz przeciętna piechota, u Bałtów tylko piechota i strzelcy + mały wypierdek w postaci konnych oszczepników. Południe, jak Bizancjum - balans, Arabów i Krzyżowców nie sprawdzałem, Krzyżacy - balans, z naciskiem na jazdę.

Offline Galdor

• Użytkownik
    • Piwa: -7
    « Odpowiedź #976 dnia: Sierpnia 15, 2015, 23:02:29 »
    W takim razie, która frakcja to bizancjum? Bowiem dziś się dowiedziałem, jakoby była to ta brązowa, natomiast ja  uważam, że jest to frakcja, będąca w posiadaniu konstantynopolu.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #977 dnia: Sierpnia 15, 2015, 23:05:15 »
    Nie. Ci z Konstantynopolem to łacinnicy. Bizancjum jest na emigracji w Nicei (Basileia ton Rhomaion).

Offline Mefisto

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #978 dnia: Sierpnia 15, 2015, 23:49:43 »
    No właśnie, odnośnie waregów - grając Bizancjum zdobyłem Konstantynopol i dostałem go we władanie, ale nie wiem jak ich zdobyć? W tawernie ich nie mam, a rekrutować można tylko miejską piechotę
    "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor."- J. Beck

Offline Silentt

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #979 dnia: Sierpnia 16, 2015, 00:31:14 »
    Witam,

Podobnie jak Mefisto zdobyłem i otrzymałem Konstantynopol. Co do gwardii wareskiej, pojawiła się opcja jej rekrutacji dopiero po pewnym czasie. Mogę rekrutować około 20 jednostek za 4000. Nie jestem pewien od czego ich pojawienie zależy, ale w międzyczasie moja popularność w tym mieście wzrosła do 10 - być może dlatego się pojawili.

Co do jednostek polecam Gregorianów możliwych do rekrutacji w Ankarze i Iconium, garstką ich można rozjechać 100 wojów. Są drodzy w utrzymaniu, ale szybko koszty się zwracają.

Mam jednak problem. Pojawił się jakiś błąd na moim save i wszystkie jednostki w grze oprócz lordów i bohaterów walczą bez zbroi, w samych gaciach:D Przy okazji ich koszt zmalał. Nie dostaję również pieniędzy od moich manufaktur. Czy ktoś wie jak to naprawić? reinstall gry nic nie dał.

Pozdrawiam

Offline Mefisto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #980 dnia: Sierpnia 16, 2015, 00:46:20 »
    Ja mam Konstantynopol ponad 150 dni i nie mam ich dostępnych. Kurde nie wiem już o co tu biega
    "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor."- J. Beck

Offline Silentt

• Użytkownik
    « Odpowiedź #981 dnia: Sierpnia 16, 2015, 00:51:38 »
    Spróbuj poprawić z tym miastem relacje.

Czy ktoś wie, dlaczego tak jak pisałem wszyscy żołnierze na moim save biegają w samych gaciach i jak to naprawić? Czytałem, że ktoś już miał taki problem, może udało się coś z tym zrobić?

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #982 dnia: Sierpnia 16, 2015, 01:42:18 »
    Ja mam Konstantynopol ponad 150 dni i nie mam ich dostępnych. Kurde nie wiem już o co tu biega
    Powinieneś mieć opcję ich rekrutacji w tym samym miejscu, co zwykłe wojsko. Ja ich nająłem świeżo po zdobyciu miasta na Łacinnikach, co pozwoliło mi na powstrzymanie ich próby odbicia miasta, mimo szczupłości garnizonu.

Offline Mefisto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #983 dnia: Sierpnia 16, 2015, 01:49:04 »
    Zatem chyba nie ma już takiej możliwości w nowej wersji :/ tylko polites do rekrutacji

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #984 dnia: Sierpnia 16, 2015, 04:06:02 »
    Gram na najnowszej wersji. Po prostu na niej zdarzają się bugi z najemnikami werbowanymi z poziomu miasta.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #985 dnia: Sierpnia 16, 2015, 07:54:29 »
    Silentt, obawiam się że żaden reinstall ci nie pomoże. To jeden z typowych objawów zepsutego save'a. Sprawdź czy przy rozpoczęciu gry od nowa ten problem zniknie.

Offline Mefisto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #986 dnia: Sierpnia 16, 2015, 11:36:09 »
    Adriankowaty, a nie wiesz czy te bugi się zdarzają "czasem" czy po prostu już moja gra przepadła i nie będę mógł rekrutować waregów? Trochę to mnie zmartwiło, mam prawie 500 dni gry Bizancjum

Offline Galdor

• Użytkownik
    • Piwa: -7
    « Odpowiedź #987 dnia: Sierpnia 16, 2015, 12:00:01 »
    To kto mi powie teraz, która frakcja jest najlepsza, jeśli zamierzam grać tylko piechotą?

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #988 dnia: Sierpnia 16, 2015, 12:30:18 »
    Galdor
    Do wyboru: Bizancjum, Skandynawia i Szkocja.
    Mefisto
    Niestety mi się zdarza co czwartą grę średnio. Ale problem jest zazwyczaj tylko z jednym typem najemników.

Offline dawste33

• Użytkownik
    « Odpowiedź #989 dnia: Sierpnia 16, 2015, 17:03:39 »
    Pytanko. Sam mod jest bardzo wymagający?