Ja bym podkreślił, że Bałtowie, czyli Żmudzini, Prusowie, Jaćwingowie i Kurowie mają praktycznie same jednostki rzucające oszczepami, ich konnica także. Według mnie ich wojska odstają, bo mają wyraźnie gorsze pancerze od sąsiadów. Co do Litwy - tam mają zarówno bałtyjskie wojska jak i ruskie.
Ja bardzo lubię Bizancjum, czyli Basileia ton Rhomaion, ponieważ katafrakci dobrze się spisują w walce, choć opancerzenie mają nieco gorsze od milesów, czyli zach. europejskich rycerzy. Nurtuje mnie kwestia gwardii wareskiej, która była podobno w którejś wersji moda i była elitarną jednostką piechoty. Ale nie wiem czy w nowej wersji można ich mieć w swoich szeregach.
Nie chciałbym nadużywać twojej cierpliwości, ale czy mógłbyś mi napisać, które państwa w czym się specjalizują? Głównie interesują mnie te małe oraz te, które mają inne drzewka niż wszyscy. No i chciałbym też, abyś polecił jakieś państwa albo swoje przeżycia. Jeśli wymagam zbyt wiele, to nie musisz odpowiadać.
1. W 1257AD działa system AOR z Natywnego WB. Litwini mają (częściowo) ruskie jednostki, bo okupują miasta ruskie w części (z tego samego powodu Złota Orda ma Rusinów z Kijowa), ale ich rdzeń jest czysto pruski kulturowo.
Tagma ton Varagon jest dostępna jako najemnicy, jeśli władasz Konstantynopolem.
2. Generalnie Bizancjum to taka nacja zbalansowana, dobra we wszystkim. Na łuczników jest nastawiona Walia, ale ma głównie kiepsko opancerzone oddziały. Zachód jest nastawiony na jazdę, i ma raczej przeciętną piechotę i strzelców, w Skandynawii na odwrót. Lekkie jednostki mają Irowie, a na piechotę jest nastawiona Szkocja. Mongołowie to tylko i wyłącznie jazda, głównie szybka strzelcza, ale też i lansjerzy. Na Rusi kombinacja jazdy i łuczników oraz przeciętna piechota, u Bałtów tylko piechota i strzelcy + mały wypierdek w postaci konnych oszczepników. Południe, jak Bizancjum - balans, Arabów i Krzyżowców nie sprawdzałem, Krzyżacy - balans, z naciskiem na jazdę.