Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 1257 AD  (Przeczytany 332363 razy)

Opis tematu:

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    Odp: [MOD] 1257 AD
    « Odpowiedź #810 dnia: Sierpnia 09, 2014, 11:04:38 »
    Tak to jest "bug". Testowałem ten błąd, na kodach dałem dużo w "charyzmę", maksymalnie podniosłem przywództwo i perswazję a problem morale nie zniknął. Pomimo komunikatu (wyświetlanego raz w ciągu doby), że udało się przekonać wszystkich niezadowolonych i morale spadło o "0" to faktycznie morale oddziału spada o 10-20 pkt.
    Radzę sobie jedynie tym, że mam dużo kasy i często "chodzę do spowiedzi" a jeszcze częściej zaglądam do przybytku rozpusty. Częste bitwy nic nie dają, bo w zasadzie, aby zniwelować ten błąd należałoby cały czas się "naparzać". Trochę poprawia ten problem zmniejszenie oddziału do poniżej 100 żołnierzy, często zostawiam swoje wojsko w zamku a sam z grupką bohaterów "rozwalam" oddział bandytów. Wtedy morale wzrasta do maksimum i można zabrać oddział z zamku i ruszyć w pole.

Ps. Jak kolega zauważył błąd ten pojawia się około 140 dnia gry, jest to pewne, bo rozgrywkę rozpoczynałem juz chyba ze trzy razy i zawsze w tym czasie pojawia się ten błąd z drastycznym spadkiem morale.
    Błąd ten jest strasznie denerwujący i psuje przyjemność z gry, bo co by nie robić to i tak morale oddziału gwałtownie spada, nawet po wygranej przed chwilą bitwie.

Offline bombastik

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #811 dnia: Sierpnia 09, 2014, 11:40:02 »
    Wojsko rekrutuje tylko i wyłącznie z zamków rdzennie polskich. Są tam dwa rodzaje jazdy ale to nie powinno aż tak bardzo zaważać, mam też innych ale to odbitki z wojsk przeciwnika(odbite z niewoli).

Cała gra traci sens z powodu tego buga, ehh :(

Offline Alayen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #812 dnia: Sierpnia 13, 2014, 12:17:04 »
    Czy ten mod jest aż tak zbugowany ? Prawie cały czas mnie wywala, podczas zapisu, przed bitwą. Czy macie tak samo ?

Offline barti2287

• Użytkownik
    « Odpowiedź #813 dnia: Sierpnia 13, 2014, 20:53:06 »
    Cóż... mam ok. 150 dzień i nie zauważyłem żadnych bugów związanych z morale. Dla pewności sprawdźcie w raportach, bo możliwe, że macie za małą umiejętność "Przywództwo" (ang. "Leadership"). Ja mam 5 i to w zupełności wystarcza na morale ok. 90 w 100-120 os. oddziale.

Mam parę pytań. Chciałbym założyć własne królestwo i szczerze mówiąc nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Z tego co wyczytałem muszę mieć wysoką renomę, honor, prawo do rządzenia, pieniądze i dobre relacje z lordami, których chcę przekabacić na swoją stronę. Obecnie zająłem się zarabianiem pieniędzy jako najemnik i mam już 61 000 monet. Anglia, dla której walczę, wygrywała wojnę z Galią, lecz przyłączyła się Szkocja i Walia po stronie przeciwnika i zaczynają się problemy. Wiem, że to dopiero początek i na razie przy honorze 0 i renomie 150 nie mam szans nawet na zostanie wasalem, ale chciałbym już zacząć się przygotowywać.

Pytania:
    1. Ile potrzebuję pieniędzy?
    2. Gdzie sprawdzić jakie mam obecnie prawo do rządzenia (szukałem w raportach i menu obozu).
    3. Jak je zdobyć (nie mam dostępnych dialogów u najemnych towarzyszy).
    4. Jak zwiększyć honor?

Z góry dzięki.

EDIT:

W sumie jak tylko dołączyłem do królestwa jako wasal zaczęły miałem kłopoty z morale. Ludzie, mam +75 morale za przywództwo, +50 to podstawowe, z +20 za jedzenie. Daje to +145 morale. Ale co mi po tym, jak mam ok. -100 do morale za wielkość oddziału. To jest jeszcze jako taki poziom, ale gdy dostanę od -20 do -60 za niedawne wydarzenia, zaczynają się masowe dezercje.
    W następnym updacie powinni to zbalansować.

Przebyłem pół Europy w poszukiwaniach w miarę prosperującego miasta. Każde miasto na Wyspach Brytyjskich, we Francji, w Świętym Imperium Rzymskim, w teraźniejszych Włoszech, w Dynastii Hasfidów, Marnidów i w Hiszpani było bardzo ubogie. Nie miałem nawet gdzie jedzenia kupić. Tylko Polska jakoś się trzymała. Moim zdaniem koniunkturę też trzeba poprawić.

Przebywając pół Europy próbowałem również sprzedać moich 75 więźniów. Niestety nie udało mi się znaleźć w żadnej tawernie handlarza niewolników. Gdy dostałem osiągnięcie za odwiedzenie wszystkich miast Calradii grając w tego moda, zrozumiałem, że najprawdopodobniej częstotliwość pojawiania się handlarza w miastach jest taka sama jak w Native. Jeśli mam rację, to też należałoby naprawić.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2014, 11:57:09 wysłana przez barti2287 »

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #814 dnia: Sierpnia 14, 2014, 17:43:00 »
    Przebywając pół Europy próbowałem również sprzedać moich 75 więźniów. Niestety nie udało mi się znaleźć w żadnej tawernie handlarza niewolników. Gdy dostałem osiągnięcie za odwiedzenie wszystkich miast Calradii grając w tego moda, zrozumiałem, że najprawdopodobniej częstotliwość pojawiania się handlarza w miastach jest taka sama jak w Native. Jeśli mam rację, to też należałoby naprawić.

Najprostszym sposobem na handel jeńcami jest taki:
    Zbuduj manor (w menu wioski jest taka opcja) a w nim wybuduj więzienie, strażnik wiezienia ma opcję handlu jeńcami.

Offline barti2287

• Użytkownik
    « Odpowiedź #815 dnia: Sierpnia 14, 2014, 17:57:34 »
    Dzięki, tak zrobiłem.

Offline Alayen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #816 dnia: Sierpnia 15, 2014, 16:40:39 »
    Dołączyłem do Polski na początku gry, kiedy dostanę sztandar ?

Offline Alayen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #817 dnia: Sierpnia 15, 2014, 16:51:11 »
    który system rekrutacji wybrać według was ?

Offline Kik0z

• Użytkownik
    • Life is too short.
    « Odpowiedź #818 dnia: Sierpnia 15, 2014, 21:11:57 »
    Dołączyłem do Polski na początku gry, kiedy dostanę sztandar ?
    Wtedy kiedy zostaniesz wasalem, a poza tym to mogłeś wybrać sztandar na początku gry, wystarczyło w opcjach tworzenia historii swojej postaci brać zawsze pierwszą opcję.
    "Nie jest się silnym wtedy gdy idziesz chodnikiem w pięciu, a boi się ciebie jeden, lecz wtedy gdy idziesz sam, a boi się ciebie pięciu."
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją." ~ Generał G. Patton

Offline Lazybones

• Użytkownik
    « Odpowiedź #819 dnia: Sierpnia 15, 2014, 23:53:49 »
    Czy jeśli najnowsza wersja Nowej Ojczyzny laguje mi niemiłosiernie (gram na starszej, mianowicie 1.66 żeby nie lagowało) to czy udźwignę tego moda? Jak wygląda optymalizacja?

Offline Alayen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #820 dnia: Sierpnia 16, 2014, 06:51:37 »
    zmień ustawienia grafiki na niskie albo na direct 7

Offline knymek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #821 dnia: Sierpnia 20, 2014, 17:42:35 »
    jest spolszczenie do tego proszę o link !! :)

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #822 dnia: Sierpnia 20, 2014, 17:46:11 »
    A na cholerę chcesz do tego spolszczenie?
    Suprajs, podpisu brak!

Offline knymek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #823 dnia: Sierpnia 21, 2014, 13:22:36 »
    bo nie szczycę się w języku angielskim i chciałbym żeby ktoś mi podał jakiś link do spolszczenia ładnie prosząc :]

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #824 dnia: Sierpnia 21, 2014, 13:55:45 »
    Nie różnią się teksty za bardzo od native'owskich, zresztą posiedzenie podczas gry nad słownikiem wyjdzie ci tylko na dobre ^^