1 - powiem, że nie wiem (no chyba, że ctrl+x, ale popsujesz sobie zabawę). Trzeba inwestować w rozwój swoich włości, rozwijać wieś, manor i zamek oraz standardowo jak w WB inwestować w miastach w farbiarnie. Farbiarnie radzę budować z dala od swych włości, bo w wypadku wojny z państwem, w którym masz inwestycje zyski z niej spadną do zera.
2 - Z kim walczyć, jeżeli jesteś wasalem to specjalnego wyboru nie masz, walczysz wraz ze swoim królem, przeciwko którym on walczy. Dodatkowo tępisz rabusi i inną hałastrę. Wprawdzie zyski z tego marne, ale rośnie honor i morale.
3 - kwestia zamku. Grałem początkowo też, jako wasal Księstwa Polskiego i rozwijałem manor Czersk. Sam nie wiem jak to się stało, ale gdy manor osiągnął wysoki poziom rozwoju obok powstał Zamek Czersk.
Korzyść z tego powstałego zamku jest taki jak z normalnego z tym wyjątkiem, że dochód z niego jest dwa razy większy.
4 - Jeżeli chodzi o manor to tak jak pisałem wyżej. Dodatkowo manor w zależności od stopnia rozwoju daje dochód, który gromadzony jest na koncie manoru i można złoto tam gromadzone odebrać w każdym momencie. W manorze są dwa magazyny magazyn własny (twój) i manoru (na prezenty), bo możesz zdecydować, aby wytwarzane dobra były (jest opcja u rzemieślnika, że chcesz, aby forma jego podatku była w naturze a nie w pieniądzach) składowane w tym magazynie. U rzemieślników (najpierw musisz ich nająć) możesz kupić taniej wiele towarów oraz takie towary (np. zbroje, konie), jakich nie ma w sklepach.
U marszałka w manorze możesz stworzyć patrol, który będzie wykonywał twoje polecenia (podążał za tobą lub patrolował wyznaczoną okolicę) jednak trzeba z tym ostrożnie, bo utworzenie takiego oddziału wiąże się ze spadkiem koniunktury manoru, co związane jest z spadkiem zysku, jaki z niego otrzymujesz. To jest realistyczne, bo jak weźmiesz rekrutów z manoru to automatycznie spada produkcja i dochód.
5 - Aby na starcie mieć lepsze wojska to chyba nie ma takiej możliwości. Musisz po prostu rozwijać swoją postać (honor i reputację) oraz inwestować w zamek, wieś, manor.
6 - W tawernach nie ma rekrutacji, najemników werbujesz w menu miasta. W zamkach najmujesz konnych a w wioskach pieszych.
Ps. Pomyłka w tawernach rekrutujesz najemników, ale są bardzo słabi. Moim największym problemem w początkowej fazie gry to był bardzo szybki spadek morale oddziału. W zasadzie prawie cały czas musiałem siedzieć za przeproszeniem w burdelu lub w kościele :)