Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Historia Polski której nie poznamy w mediach  (Przeczytany 31011 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crusader11

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Historia Polski której nie poznamy w mediach
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 16, 2010, 20:28:13 »
    Hmm, ludność cywilna :D

My fury is my sword, my glory is my shield!

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 16, 2010, 20:30:49 »
    Medialna teza nr 2 - Niemcy stali się bydlakami tylko za sprawą Hitlera, wcześniej nigdy tacy źli nie byli
    Prawda wygląda tak :
    - już w czasie pierwszych polskich wypraw na wschód którym towarzyszyły niemieckie oddziały najemne dochodziło do okrutnych praktyk. Przykładowo niemieckie kobiety które podróżowały wraz z tymi jednostkami, przetapiały zwłoki zabitych Rosjan na smalec, bowiem uważały że grubi mieszczanie wschodnich miast się do tego idealnie nadają
    Co masz na myśli pisząc "pierwsze"? Wyprawę Kijowską? Bo nie chce mi się wierzyć aby w XI dochodziło do takich absurdów - nawet słynny okrutnik Timur nie przetwarzał zwłok...   
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Crusader11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 16, 2010, 20:32:35 »
    Oj było Niemcy robili mydła z ludzi i pasty do butów :)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 16, 2010, 20:33:18 »
    Hmm, ludność cywilna :D

Oj, byś się zdziwił... Poczytaj, co ta "ludność cywilna" wyczyniała podczas powstań kozackich, rabacji galicyjskiej, nocy świętego Bartłomieja czy innych radosnych rozrywek chłopsko-mieszczańskich

Oj było Niemcy robili mydła z ludzi i pasty do butów :)

No tak, ale autor wyraźnie zaznaczył, że chodzi mu o czasy przed II wojną światową
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Crusader11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 16, 2010, 20:42:21 »
    W sumie masz racje :) i każdy dopuszczał się taki bestialstw. Zwracam honor ;). Ludzie piszą tak: Niemcy o Rosjanach i Polakach że to zło a Rosjanie o Polakach i Niemcach i to jest zupełnie naturalna kolei rzeczy więc nie wiem o czym do końca myślał autor tego tekstu... ale to wzbudziło dyskusje i bardzo dobrze! :)

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 16, 2010, 21:12:04 »
    Proszę czytać ze zrozumieniem. Mowa o oddziałach najemnych towarzyszących polskiej wyprawie. Źródła tej wiedzy są angielskie i niemieckie.
    Co do ludności cywilnej to ona robiła tylko jedno w czasach wypraw. Ginęła. Nie wiem gdzie się doszukaliście informacji o ich zdolnościach do grabieży i mordów na większą skalę.
    Co do czucia się Polakiem to mam tylko jedną prostą prośbę. Naucz się chłopie pisać po polsku, bez tego Polakiem nie jesteś. Jeśli do tego dochodzi brak szacunku do Polski, to nie jesteś nawet kupa końskiego łajna.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 16, 2010, 21:27:40 »
    Ty za to nie jesteś prawdziwym polakiem, obrażasz swego rodaka. I co miło, może ktoś się warna pokusi?

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 16, 2010, 21:49:29 »
    Proszę czytać ze zrozumieniem. Mowa o oddziałach najemnych towarzyszących polskiej wyprawie. Źródła tej wiedzy są angielskie i niemieckie.
    Co do ludności cywilnej to ona robiła tylko jedno w czasach wypraw. Ginęła. Nie wiem gdzie się doszukaliście informacji o ich zdolnościach do grabieży i mordów na większą skalę.

O której wyprawie mówisz? Bo w samym XVII wieku były co najmniej trzy wojny z Moskwą. I podaj proszę te źródła. Z zawodowej ciekawości je przejrzę.
    A cywile w dawnych czasach mieli dokładnie taką samą mentalność jak dzisiaj- byle się wzbogacić, nieważne jakim kosztem. A wojna to idealna okazja- nikt nie pilnuje, nikt nie ukarze... Nie wszystko jest czarno-białe. Nie było tak, że wojsko to ci źli, a chłopi biedni i zgnębieni, chociaż PRL bardzo starał się taką wizję wpoić.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 16, 2010, 21:50:16 »
    Co do czucia się Polakiem to mam tylko jedną prostą prośbę. Naucz się chłopie pisać po polsku, bez tego Polakiem nie jesteś. Jeśli do tego dochodzi brak szacunku do Polski, to nie jesteś nawet kupa końskiego łajna.
    Przyhamuj trochę swój język i zapędy. Nie każdy jedzie tym samym torem co Ty. Ja dla przykładu mam gdzieś ten kraj i mówiąc mi, że nie jestem Polakiem tylko mi schlebisz, ale nawet to nie upoważnia Cię do obrażania mnie i innych za różne poglądy. W Shout Boxie właśnie o takich tekstach pisałem, więc jeżeli się nie uspokoisz, zamknę ten temat.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 17, 2010, 11:03:27 »
    Czym innym są różnice poglądów, a czym innym pogarda wobec Polski. Jak się nie podoba Polska to precz psubraty z kraju! Szukajcie poklasku u obcych.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 17, 2010, 11:07:06 »
    Czym innym są różnice poglądów, a czym innym pogarda wobec Polski. Jak się nie podoba Polska to precz psubraty z kraju! Szukajcie poklasku u obcych.

Ja nie chcę nic mówić, ale weź sobie coś na uspokojenie.... coś chyba korbka się przestawiła, bo atakujesz każdego kto nie ma identycznego poglądu z Twoim... jeżeli tak odpowiadasz na normalną konwersacje tzn że z Tobą jest coś nie "hallo"

Ja też się z Alkiem nie zgadzam, ale można chyba w bardziej cywilizowany sposób uszanować kogoś myślenie i spostrzeganie świata przez daną osobę...

Offline Crusader11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 17, 2010, 11:09:36 »
    Widać od razu nastawienie nacjonalisty, ale można by wrócić do tematu i się nie obrażać jeżeli Cię skrzywdziłem to pisząc przepraszam, ale czy to powód do klnięcia ?
    Co do tekstu napisz nam skąd masz te informacje :)

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 17, 2010, 11:39:38 »
    Medialna teza nr 2 - Niemcy stali się bydlakami tylko za sprawą Hitlera, wcześniej nigdy tacy źli nie byli
    Prawda wygląda tak :
    - już w czasie pierwszych polskich wypraw na wschód którym towarzyszyły niemieckie oddziały najemne dochodziło do okrutnych praktyk. Przykładowo niemieckie kobiety które podróżowały wraz z tymi jednostkami, przetapiały zwłoki zabitych Rosjan na smalec, bowiem uważały że grubi mieszczanie wschodnich miast się do tego idealnie nadają
    Rzezimieszek ja nadal czekam na odpowiedź: Jaką wyprawę masz na myśli? Z którego wieku? Bo III Rzesza zaczęła przerabiać zwłoki na mydło dopiero gdy w kraju zaczęto odczuwać braki podstawowych dóbr konsumenckich. Natomiast I Rzesza cierpiała biedę głownie podczas wojny 30-letniej... Więc chodzi o XVII wiek?   
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 17, 2010, 12:44:11 »
    Rzezimieszek, daj se spokój i nie pisz, jeśli chcesz kogoś obrażać. Nacjonalista. Ponad dobro człowieka, stawiasz istnienie głupiego kraju na papierze.

Co do ludzkiego mydła to chyba jakieś legendy, każda Rzesza dbała o swoich obywateli (Niemców), uważali się za lepszych od innych, wątpię więc by kąpali się w zwłokach. Niemcy to także czyścioszki, nie lubili brudu, a takie mydło byłoby pełne bakterii, czego z łatwością domyśli się Jonek ze wsi.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 17, 2010, 12:59:53 »
    Z mydłem z ludzi to niestety prawda. Po raz pierwszy coś takiego opisała chyba Zofia Nałkowska w Medalionach, a kilka lat temu bodajże IPN prowadził śledztwo, które udowodniły, że takie mydło było produkowanie pod kierownictwem Rudolfa Spannera z SS, bodajże w Gdańsku. Działy się tam też inne nieciekawe sprawy (np. preparacja ludzkich skór).
    Ale w jednym masz rację- mydło z ludzi nie było produkowane na skalę przemysłową.