Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband - Szybka pomoc (wątek zbiorczy)  (Przeczytany 357770 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Warband - Szybka pomoc (wątek zbiorczy)
    « Odpowiedź #465 dnia: Lipca 21, 2010, 14:33:29 »
    Jak ściągałeś z taleworlds to wersja PL była tam załączona ;]
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline BodziuRat

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Multiclan =PTG=
    « Odpowiedź #466 dnia: Lipca 22, 2010, 03:40:23 »
    Podzielę się z wami moimi spostrzeżeniami .
    Otóż grałem/gram  w M&B Warband od "prawie" początku wejścia na rynek . Kilka krotnie zaczynałem od początku [400-500 dni wirtualnych w grze]i zauważyłem , że najbardziej kompatybilna jest gdy po aktualizacji do najnowszych wersji , jest zacząć od początku grę. Jest to irytujące , ale eliminuje bugi w grze.
    Najgorzej jest usprawniać postać od początku , gdyż jest to troszkę męczące , więc podpowiem aby eksportować własna postać i po aktualizacji do najnowszej wersji rozpocząć od początku importując bohatera .
    W ten sposób umiejętności zdobyte na starszych wersjach , można wykorzystać już jako doświadczony wojownik . Nie jest to cziterstwo lecz rekompensata za długie godziny spędzone w grze . Trzeba zauważyć ,że tylko doświadczenie się importuje a nie reputacja , honor , prawo rządzenia itp. Dzięki temu można swoje błędy w podejmowaniu decyzji wyeliminować .
    Jeśli zaktualizujecie grę i dalej będziecie grali na starych save-ach to niestety ale zauważycie sporo błędów których nie da się wyeliminować w żaden sposób .
    The whole mental process is in our hands. You can see how thoughts create reality. You decide - the heaven ... or the hell

Cały umysłowy proces jest w naszych rękach. Widzisz jak myśli tworzą rzeczywistość. Decydujesz się - niebo ... albo piekło

Offline ziom12PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #467 dnia: Lipca 22, 2010, 11:19:49 »
    Mam problem z save'ami. Otóż czy to chcę zapisać normalnie, czy autosave, pokazuje "Error: unable to save game", czy coś podobnego. Z początku myślałem, że brak miejsca na C: (300KB :) ), ale teraz mam blisko 500MB i nadal to samo. Halp?

Offline BodziuRat

• Użytkownik
      • Multiclan =PTG=
    « Odpowiedź #468 dnia: Lipca 22, 2010, 12:34:22 »
    Mam problem z save'ami. Otóż czy to chcę zapisać normalnie, czy autosave, pokazuje "Error: unable to save game", czy coś podobnego. Z początku myślałem, że brak miejsca na C: (300KB :) ), ale teraz mam blisko 500MB i nadal to samo. Halp?

Mam to samo na starych save'ach po aktualizacji do wersji 1.126 lecz zapisuje się bez problemu .
    The whole mental process is in our hands. You can see how thoughts create reality. You decide - the heaven ... or the hell

Cały umysłowy proces jest w naszych rękach. Widzisz jak myśli tworzą rzeczywistość. Decydujesz się - niebo ... albo piekło

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #469 dnia: Lipca 22, 2010, 22:25:13 »

Mam to samo na starych save'ach po aktualizacji do wersji 1.126 lecz zapisuje się bez problemu .

Ten związek nastąpił także u mnie, po aktualizacji z wersji 1.101 do 1.126. Niestety - nie mogę zapisywać alni wczytywać gry. Jest to spowodowane chyba poprawionymi bugami, dzięki czemu save nie działa prawidłowo (mogę się mylić).

Najlepiej jak podsumował BodziuRat - eksportować postać i zacząć grać od początku. Wtenczas ten problem nie wystąpi.

--------------

Natomiast ja z innej beczki. Po wgraniu patcha pojawiła się opcja firmy, lecz pojawiły się pewne problemy. Otóż tłumaczenie jest na prawdę katastrofalne (brak polskich zdań w rozmowie z mistrzem firmy, pomylona kolejność firm [przykład: firma produkująca jedwab jest piekarnią] czy choćby częste zawieszanie się gry na parę sekund). Jeżeli istnieje patch poprawiający kolejność firm, tłumaczenie i wiele innych - bardzo proszę o pomoc.

Aktualna wersja - 1.126

Pozdr.
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #470 dnia: Lipca 22, 2010, 23:17:25 »
    Natomiast ja z innej beczki. Po wgraniu patcha pojawiła się opcja firmy, lecz pojawiły się pewne problemy. Otóż tłumaczenie jest na prawdę katastrofalne (brak polskich zdań w rozmowie z mistrzem firmy, pomylona kolejność firm [przykład: firma produkująca jedwab jest piekarnią] czy choćby częste zawieszanie się gry na parę sekund). Jeżeli istnieje patch poprawiający kolejność firm, tłumaczenie i wiele innych - bardzo proszę o pomoc.

Aktualna wersja - 1.126

Pozdr.
    *sigh*
    Tak naprawdę teksty odnośnie zakładania własnego biznesu były już tłumaczone... dawno (wersja beta grudniowa/styczniowa). To, że Warband zmienił swoją wersję 34857349863 razy, dodając nowe linijki, lub zamieniając istniejące to nie jest wina CD-Projektu. Ten CRAP miał być gotowy w dniu premiery... No, OK - góra 2-3 patche po premierze, ale jak wdać twórcy nie powiedzieli jeszcze "koniec". Z kolei CDP zakończył czynne beta-testy (z udziałem 2 speców, hihi) polskiej wersji językowej i ma inne zajęcia, niż śledzenie co róż to nowych wypocin Armagana i jego wesołej gomadki...

Jeśli zależy Wam na dobrej polonizacji, to możecie sami zgłaszać błędy do CD-Projektu.
    W tym poście opisałem, jaką formę ma mieć raport i do kogo go wysłać.

Z góry mogę odpowiedzieć na niektóre pytania:

P: Co z tego będę mieć?
    O: Lepsze spolszczenie.

P: Czy mi za to zapłacą?
    O: Nie.

P: A niech się pierd**ą!
    O: A ty ssij...

EDIT:
    Czy coś z tymi naszymi sugestiami zrobią?
    Jeśli raport zostanie napisany poprawnie, to wprowadzą łatkę językową z poprawionymi tekstami, która zostanie pobrana automatycznie przez Steam (albo manualnie).

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2010, 23:46:21 wysłana przez NIFN »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #471 dnia: Lipca 22, 2010, 23:19:06 »
    Nie odpowiedziałeś jeszcze na jedno pytanie:
    Czy coś z tymi naszymi sugestiami zrobią?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline pat25

• Użytkownik
    « Odpowiedź #472 dnia: Lipca 23, 2010, 14:58:04 »
    Siemka. Czy jest spolszczenie do tego moda pod m&b warband http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,106688.0.html ?
    Alea iacta est

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #473 dnia: Lipca 23, 2010, 15:47:30 »
    2 pytania.

1: Czy to, co jest napisane w instrukcji do WB o koniach (że mając kilka koni w ekwipunku poruszamy się szybciej po mapie) to prawda, czy zwykły pic?
    2: Mistrz gildii. O co chodzi z tymi regionami 5, 7, 15 etc? Skąd mam wiedzieć, który region jest który? Oo.

Offline Poczat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #474 dnia: Lipca 23, 2010, 18:40:02 »
    Witam
    Ja do pytania ktore juz bylo ,ale kolega nie dostal odpowiedzi.Jak zrobic zeby po nadaniu lenna jednemu wasalowi nie spadalo poparcie u innych.Jest to duzy problem ,poniewaz moi wasale nie wykonuja moich rozkazow ,a po pewnym czasie zdradzaja mnie.Jezeli ktos zna odpowiedz bede wdzieczny pozdrawiam.

"1: Czy to, co jest napisane w instrukcji do WB o koniach (że mając kilka koni w ekwipunku poruszamy się szybciej po mapie) to prawda, czy zwykły pic?"

Mi sie wydaje ze to jest lipa.Szybkosz poruszania zalezy od rodzaju jednostek(kawaleria szybciej sie porusza) ,morali jednostek i umiejetnosci "orientacja w terenie" ,pory dnia(w nocy poruszamy sie wolniej) i czy nasz bohater posiada konia.
    Mały chłopaczyna odtwarzający XV w. rycerzyka i grający w Mount&Blade.

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #475 dnia: Lipca 23, 2010, 18:47:26 »
    No tak, ale w instrukcji coś tam wyczytałem, że jeśli mamy dużo towarów i kilka koni w ekwipunku, to te konie robią za juczne i nas odciążają, przez co podróżujemy szybciej.. (z tym, że pojęcia nie mam jak to się ma do rzeczywistości)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #476 dnia: Lipca 23, 2010, 20:43:59 »
    W instrukcji prawdę napisali odnośnie tych koni. Można łatwo sobie to sprawdzić -- wystarczy kupić dodatkowego konia i wsadzić do ekwipunku w którym trzymamy np różnorodne jedzenie. Bonus będzie niewielki, ale zawsze coś.

Osobiście mając niemal każdy posiłek w ekwipunku, zakupowałem z 6 koni jucznych i prędkość poruszania się na mapie mojego oddziału była o jakieś 1,00-2,00 pkt wyższa. Nie wiem tylko, czy te bonusy wpływają na jakość konia i typ konia, bo zauważyłem żadnej różnicy mając same kulawe, stare itp szkapy, jak (po głębszej inwestycji) każdego "strong", czy też "spirited".
    Zawsze kupuje (jak gram <.<) konie juczne... Nie wiem, natomiast, jak sprawowałyby się w tym te białe, szybkie (zapomniałem nazwy ;p ).

EDIT:
    "2: Mistrz gildii. O co chodzi z tymi regionami 5, 7, 15 etc? Skąd mam wiedzieć, który region jest który? Oo."
    Na początku myślałem, że to Town ID z module System, ale to jednak nie to...
    Tak na serio to nie wiem... Tak samo, jak jego "rozmowy" odnośnie towarów w mieście :>

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 20:56:35 wysłana przez NIFN »

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #477 dnia: Lipca 23, 2010, 20:49:32 »
    Hmm.. A pytanie drugie?

"2: Mistrz gildii. O co chodzi z tymi regionami 5, 7, 15 etc? Skąd mam wiedzieć, który region jest który? Oo."

Wiesz może?

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #478 dnia: Lipca 23, 2010, 22:32:46 »
    Sry ale może nie w temacie :P

Otóż na linuxie występuje problem z myszą, lecz wiem jak go rozwiązać. Nie chcę natomiast zmieniać Wine z 1.1.42 na 1.2.RC6 z tego względu, iż PlayOnLinux na to nie pozwala (nie działają skrypty .sh w POL). Więc mam takowe pytanie... Czy dałoby się jakoś umieścić możliwość włączenia pada, żeby móc grać bez problemu w M&B?

Wyjaśnienie:

Wine 1.1.42 ma pewne błedy, których w chwili obecnej nie da się poprawnie naprawić. Przykład z dźwiękiem, który po użyciu skryptu się sypie (zwiesza się lub tnie). W najnowszej wersji WIne tego problemu nie ma, lecz nie mogę używać skryptu na poprawną działalność myszy w grze.

--------

Kolejne pytanie. Otóz moja postać ma ponad 1500 renomy, 200 honoru i ok. 60 prawo do rządzenia. Chciałbym zakończyć wojnę z Rhodokami, lecz ten stary gbur się nie zgadza. Zawsze mu coś nie pasuje ("Rozwiązanie pokoju nie leży w moim interesie" lub "Król Graverth traktuje te działania jako sprawę honoru. Nie chce zawrzeć pokoju"). Wiem, że wojnę można zakończyć banalnie - podbijając ich ostatnie miasto - Yalen, lecz chcę, żeby ta frakcja istniała.

Co do opisu wojny. "Walki trwają już od jakiegoś czasu, więc wojna może się skończyć rozejmem" oraz opis NPCów: "Król Graverth i ##JA## traktują to jako zadanie honoru". Jakieś pomysły?

Pozdr.
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #479 dnia: Lipca 23, 2010, 23:21:17 »
    A próbowałeś poszukać w zainteresowanych miastach zadania od Mistrza o zawarciu pokoju?