Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband - Szybka pomoc (wątek zbiorczy)  (Przeczytany 358225 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KnutKnutsson

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Warband - Szybka pomoc (wątek zbiorczy)
    « Odpowiedź #435 dnia: Lipca 05, 2010, 22:40:24 »
    Mam oryginała, jest w folderze modules. Wydaje mi się, że mod działa na singleplayer i chciałem dlatego pograć.  Do modules wgrało się samo 1257ad poprzez instalator.

Offline knight4321

• Użytkownik
    « Odpowiedź #436 dnia: Lipca 06, 2010, 10:19:29 »
    wydaje mi się że w sporach chodzi o uczestnictwo w kłótniach  albo jakiś przekrętach to też pokazuje jaki ma wpływ w królestwie
    pytania możecie pisać  do mnie na gg 24550351 jestem prawie zawsze dostępny

Offline Poganin1990

• Użytkownik
    « Odpowiedź #437 dnia: Lipca 06, 2010, 11:02:34 »
    Proszę was o pomoc... dziś właśnie kupiłem Mount & Blade Warband w MMarkcie... niby wszystko się zainstalowało za pośrednictwem Steam... ikonka się pojawiła na pulpicie (brak ikony tylko skrót) ale gdy po instalacji która wyglądała na udaną chcę grę uruchomić nic z tego nie wychodzi. Steam coś tam pokazuje że się uruchamia czy "instaluje" ale po sekundzie wszystko znika i nic się nie dzieje dalej... Proszę was o pomoc bo nie wiem co z tym zrobić.. a pod względem technicznym jestem jak chłop z obory :P i "Panie do mnie jak do drzewa i powoli"

Offline jarpen3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #438 dnia: Lipca 10, 2010, 23:58:28 »
    witam, mam problem otóż ma dwa zamek i wioskę i nie zarabiam nic na nich, co muszę zrobić żeby wzbogacać się na nich bo mam pokazane że podatki nie ma w tej wsi i zamku:(

Offline Inf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #439 dnia: Lipca 13, 2010, 22:50:44 »
    Witam wszytkich.

"Przesiadłem" się na Warbanda dość niedawno i mam kilka pytań odnośnie rządzenia własnym państwem (i nie tylko).

1. Gdy zrobiłem sobie z towarzysza wasala, ale później się z tego rozmyśliłem, to mogę go jakoś zdegradować?

2. Mając własne państwo, mogę jakoś zawrzeć rozejm/pakt/pokój/sojusz z innym państwem? (Swadia przykładowo)

3. Z mojego doświadczenia i szperania po necie wiem, że umiejętności się nie sumują. W sensie takim, że gdy ja mam, przykładowo, chirurgię na 3, a mój towarzysz na 2, to umiejętność "Chirurgia" towarzysza się nie liczy. Ostatnio natknąłem się na info, że spośród tych umiejętności jedna z nich się jednak sumuje - szkolenie. Prawda to z tym szkoleniem?

Z góry dzięki za odpowiedź. Dodam, że "towarzyszem" nazywam npc'ka, który podróżuje z nami w oddziale (tak dla pewności).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2010, 00:50:05 wysłana przez Inf »

Offline Najemnik_001

• Użytkownik
    • Ale nuda...
    « Odpowiedź #440 dnia: Lipca 14, 2010, 11:11:37 »
    2. Możesz, pogadaj z lordem danego państwa albo królem chociaż w większości przypadków nie będą chcieli z wielu powodów.

3. Sumuje się tylko szkolenie inne umiejętności nie.

Offline TheSpikeMam

• Użytkownik
    « Odpowiedź #441 dnia: Lipca 14, 2010, 22:16:37 »
    Witam. Mam kilka pytań.

Próbuję ożenić się z pewną damą jednak nie mogę zdobyć poparcia u ojca tej damy. Po prostu nie ma od niego żadnych zadań.
    1. Czy podczas pokoju zadań od lordów jest mniej ? Czy wojna ma jakiś wpływ na ilość zadań?
    2. Czy może być tak że przez np 50 dni nie dostanę od tego delikwenta zadania?
    3. Jak to z podatkami jest. Zauważyłem że z wsi dostaję aktualnie 450-550 denarów a z stolicy od 700-1600 denarów. Czyli oznacza to ze nie opłaca się posiadać stolic? W M&B podstawowym dostawało się 2 razy więcej.
    Aktualnie po 150 dniach wojny zdecydowałem się podreperować swój budżet, więc i jednostek na ten czas nie mam. Posiadam sporo zamków, wsi i stolicę jednak nie stać mnie by w nich trzymać cały czas ludzi. Zdecydowałem się na pokój by przez jakiś czas zarobić kasę na kolejną wojnę.
    Proszę o odpowiedzi na pytania i jakąś poradę ludzi bardziej obeznanych w Warbandzie. Pozdrawiam

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #442 dnia: Lipca 14, 2010, 22:44:30 »
    1. I tak i nie... Podczas wojny jest wiele zadań z dostarczeniem listu do wasala innej, wrogiej frakcji czy napadnięcie na karawanę w celu jej rozpoczęcia. Zadania także zależą od stosunku do danego wasala jak i frakcji. Liczy się także reputacja.

2. Tak...

3. Zależy od nastawienia ludzi do twojej osoby, od rozwinięcia danej miejscowości i od wielu innych czynników. Jeżeli przykładowo dana wioska nie jest plądrowana przez dłuższy okres - podatki wzrosną ze względu na polepszenie sytuacji materialnej na wsi. Taka sama sytuacja tyczy się miasta, lecz wsie podlegające pod miasto muszą być dosyć zamożne.

Postąpiłeś dobrze. Nabieranie pieniędzy się liczy, lecz pamiętaj - podczas wojny możesz baaardzo dużo zarobić (plądrowanie, obrabianie karawan etc.). Prowadząc wojnę z Vaegirami zgarnąłem Rivacheg, dzięki czemu zarobiłem ponad 30000 denarów. Może to był jakiś błąd, lecz miasto było bardzo bogate, dzięki czemu dużo zarabiałem. Problem się zacznie, jeżeli nie będziesz gotowy a któraś frakcja wypowie Tobie wojnę (mi wypowiedziały 4: nordowie, rhodocy, khregici i sarrandzi). Niestety - wojna nie przebiegła dobrze. Straciłem dużą część terenów, lecz było to spowodowane nadmiernym "podbijaniem" zamków i miast Swadii i Nordów.

Pozdr.
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline Nortoon.IV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #443 dnia: Lipca 14, 2010, 23:31:24 »
    Jeżeli masz problem z utrzymaniem wojska w zamku,oddaj zamek swojemu wasalowi.
    Najlepiej dawaj im zamki, ponieważ miasta są zbyt opłacalne z powodu dużej ilości wiosek dookoła.

Offline TheSpikeMam

• Użytkownik
    « Odpowiedź #444 dnia: Lipca 15, 2010, 11:55:04 »
    Okey, to jeszcze kilka pytań mam.

1.Zauważyłem że podczas zwykłej podróży po mapie rośnie mi poparcie z lordami, rośnie ono cały czas, co jakiś czas z kimś poprawia się o 1. Czy może to być skutkiem pomocy której udzieliłem kilku lordom podczas wojny w sytuacji w której byli skazani na porażkę?
    Czy może mogło to być jakieś zadanie zakończone powodzeniem i mające wpływ na teraźniejszość?
    2. Na jakim poziomie utrzymywać honor tak by bez problemu organizować kampanie wojenne? Pamiętam jeszcze z podstawowej wersji że jak byłem marszałkiem i zwoływałem kampanię przychodziło 2 czy 3 lordów. Nie chciałbym żeby taka sytuacja się powtarzała. Czy honor na poziomie 40 jest wystarczający? Relacje z innymi wasalami mam bardzo dobre od 0 do 25.
    3. Czy istnieje jakieś zabezpieczenie przeciwko bandytom okupującym wioski? Trochę szkoda że nie ma czegoś takiego gdy wróg atakuje na zamki czy miasta, zazwyczaj udaje się wypędzić wrogów, bo pojawia się komunikat. W przypadku bandytów nie ma nic.
    4. Od czego zależy wysokość wygranej na turnieju? Zazwyczaj dostaję 3980. Jednak czasem gdy jeżdżę częściej wysokość wygranej waha się od 1500-3500. Może to zależeć od tego ile razy uczestniczyłem w danym okresie czasu na turniejach? A może ma na to wpływ ilość lordów uczestniczących w turnieju lub moich towarzyszy?

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #445 dnia: Lipca 15, 2010, 14:54:22 »
    1. Jest to związane z Twoją reputacją, wskaźnikiem honoru, stosunkiem z danym wasalem jak i pomocą podczas walk, choć nie zawsze. Mi często wzrasta poparcie u wrogiej frakcji (przykładowo: z -35 do -34 itd...).

2. Najlepiej jak na najwyższym. Ja mam honor ponad 100 (nawet już nie pamiętam) i każdy, kogo wezwę - przybywa. Czasem jest nas razem ponad 2000 przeciwko miastu o liczebności 250 :P

3. Hmm... Najlepiej ulepszyć wioskę, czyli wybudować mury, wybudować wieżę strażniczą itd... Gdy wioska się rozwinie, będzie mniejsze prawdopodobieństwo na napad ze strony bandytów.

4. Hmm... Na to pytanie nie umiem odpowiedzieć, ale postaram się... Wydaje mi się, że zależy od ilości graczy NPC (wasale + najemnicy) jak i od ilości rund. Raz grałem w jednym turnieju, gdzie podczas pierwszej bitwy było 11 wasali i 3 graczy NPC. Zarobiłem ponad 5000 denarów. Może miałem błąd - do końca nie wiem, ale przynajmniej miałem za co wyżywić moich 200 Swadiańskich Rycerzy :P

Pozdr.
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline BodziuRat

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Multiclan =PTG=
    « Odpowiedź #446 dnia: Lipca 15, 2010, 15:56:29 »
    ...
    3/ Jeśli często ci bandyci wioskę napadają to idź do "sołtysa" i w zadaniach możesz otrzymać prośbę o wyszkolenie chłopów . Staraj się jak najmniej z własnych wiosek werbować ludzi do swojego wojska , dzięki temu będą poruszać się miedzy wioska a miastem w większej ilości co pozwoli im na obronę .

4/ Wielkość wygranej jest uwarunkowana tym , ze podczas walki w początkowym stadium nie polegniesz [wygra twój zespól a ty jeszcze nie zostaniesz wyeliminowany z turnieju] a także częstym braniem udziału w turnieju w tym samym mieście i za każdym razem będziesz go wygrywał .
    The whole mental process is in our hands. You can see how thoughts create reality. You decide - the heaven ... or the hell

Cały umysłowy proces jest w naszych rękach. Widzisz jak myśli tworzą rzeczywistość. Decydujesz się - niebo ... albo piekło

Offline Madafaka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #447 dnia: Lipca 15, 2010, 20:55:16 »
    Więc, kupiłem grę, teraz pytanie. Mam ściągać najnowszego patcha czy po kolei wszystkie?

Offline Nortoon.IV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #448 dnia: Lipca 15, 2010, 21:49:22 »
    Najnowszego.

Offline sciegno

• Użytkownik
    « Odpowiedź #449 dnia: Lipca 16, 2010, 15:09:59 »
    Witam mam 2 problemy do gry mb warband

1) Problem to gdy chcem sprawdzic ilu krolestwo vegarow ma wasali to pisze ze 11 wraz zemna wczesniej tak nie było obecnym władca tego królestwa jest król yargolek inne panstwa maja minimum 20 a gdy chcem przylacztc jakiegos innego wasala do mojego krola to on mi mówi ze lepiej by sie czół w moim towarzystwie ale otaczaja mnie zmije i sepy jest jakas rada na to??? acha i jak by bylo potrzebne wielkosc tego panstwa to mam cale królestwo vegarów całych khrgetów troche sułtana pól rhdoków i pół swadi i troche nordów

2) Problem to mam ,,Prawo do rzadzenia 88'' i chcialbym zostac władca vegarow tylko nie wiem jak a jak trzeba miec 100 to jak jeszcze moge zwiekszyc??? Przypominam jestem wasalem królestwo Vegarów

Pozdrawiam Sciegno
    « Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2010, 15:15:59 wysłana przez sciegno »