Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sniper Elite: Berlin 1945  (Przeczytany 4413 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arto

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Sniper Elite: Berlin 1945
    « dnia: Marca 22, 2010, 18:34:12 »
    Sniper Elite: Berlin 1945

Gra akcji typu stealth zrealizowana przez zespół developerski Rebellion Software, znany ze stworzenia m.in. takich gier jak: Rainbow Six: Lone Wolf i Delta Force: Urban Warfare na konsolę PlayStation oraz Aliens Vs. Predator na PC. Akcja ukazana została w pełni trójwymiarowej grafice generowanej przez zaawansowany engine graficzny Asura engine (widok zarówno pierwszo jak i trzecioosobowy), a rozgrywa się wiosną 1945 roku w ostatnich dniach II Wojny Światowej (w czasie rosyjsko-niemieckiej bitwy o Berlin, stolicę III Rzeszy) i zarazem na początku Zimnej Wojny.

Sniper Elite pozwala na rozgrywkę w trzech trybach: Single player (kampania), Player co-operative (Split screen) oraz Multiplayer w sieci lokalnej i w Internecie. W trybie SP gracz wciela się w postać Petera Mauera, elitarnego niemieckiego snajpera zrekrutowanego przez amerykańską agencję OSS (protoplasta CIA). Przed nim kilkanaście niebezpiecznych misji, w których przeciwstawi się agentom sowieckiej agencji SMERSH i pozostałościom Armii Niemieckiej. Jednym z głównych celów tej bitwy, nawiasem mówiąc pierwszej bitwy pomiędzy wschodem a zachodem, jest niedopuszczenie Rosjan do przejęcia tajnych projektów niemieckich inżynierów i uczonych.

Nasze zmagania w całości umiejscowione zostały na terenie zdewastowanego Berlina, pełnego gruzów i ruin. W czasie wykonywania powierzanych zadań grający korzysta głównie z kilku typów karabinów snajperskich, wyciszonego pistoletu, granatów i noża, niekiedy wykorzystuje również karabiny maszynowe, bomby lub panzerfaust. Oczywiście podstawą jest skradanie się, ukrywanie się za przeszkodami oraz „ciche” eliminowanie wrogów.
    Cytat wzięty z gry-online.pl

Teraz moja opinia: Gra co prawda ma kilka lat na karku ale na multiplayerze nadal siedzi masa ludzi w tym bardzo dużo - nie zgadniecie kogo - Polaków. Każdy serwer który ma w nazwie PL jest pełny, więc warto zdecydować się na angielski lub niemiecki serwer.
    Ale do rzeczy, gra posiada wiele atutów, takich jak realistyczne odwzorowanie strzelania z karabinu wyborowego. W single jest wiele urozmaiceń takich jak slow-motion przy trafieniu w głowę, a jeśli trafisz w granat przypięty do pasa wroga ten eksploduje rażąc odłamkami pozostałe cele. Co prawda jest niewiele rodzajów broni poza trzema snajperkami które z czasem odblokujemy.
    Kolejnym urozmaiceniem jest możliwość zniszczenia czołgu jednym strzałem. Wystarczy trafić w zewnętrzny zbiornik paliwa. Jeśli takiego zbiornika niema, trzeba użyć dynamitu. Do każdej ze stron (Niemcy, Rosja) są przypisane dwa rodzaje broni - ciężka i lekka. Dla Niemców są charakterystyczne MP-40 i MG-42, zaś dla Rosjan słynny PPSH-41 i DP-28. Resztę broni opisano w powyższym cytacie. Podczas rozgrywki w zrównanym z ziemią Berlinie będziemy walczyć w wielu znanych miejscach takich jak budynek Reichstagu, Schloss, Nordsig, Holzmark i wielu innych. Nie wypisałem wszystkich możliwości które daje ta gra.
    Gra jest świetnie zoptymalizowana, więc pójdzie na wysokich detalach nawet na słabszych komputerach.

Kilka screenów:
    http://games.softpedia.com/screenshots/8-888_3.jpg
    http://f.imagehost.org/0647/SniperElitePC4.jpg
    http://i.neoseeker.com/p/Games/Xbox/Action/Shooter/sniper_elite_profilelarge.jpg
    http://www.msxbox-world.com/assets/xbox/screenshots//Sniper_Elite/snipereliteplay_scrn16857.jpg

A teraz wolna rozmowa ;p Jeśli ktoś grał, niech się wypowie, a jeśli nie, to niech pyta ;)
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2010, 18:39:37 wysłana przez Arto »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    Odp: Sniper Elite: Berlin 1945
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 22, 2010, 18:52:10 »
    Fabuła jest tak kretyńska że aż zęby bolą! Syn amerykańskiego ambasadora (a nie jakiś niemiecki snajper - nie wiem skąd ten portal wziął taką absurdalną sugestię), który jest szpiegiem USA działa na terenie Berlina niemalże zajętego już przez Sowietów, a na dodatek pomaga mu jakiś ruch oporu! Kim byli Ci partyzanci?! Dezerterami z Wehrmachtu?! Bo szczerzę wątpię żeby Krąg z Krzyżowej i inni Stauffenbergowcy zabijali niemieckich żołnierzy, gdy armia czerwona stała u bram!. Absurd na absurdzie! Zapomniałem jeszcze o misji zabicia Bormana - To nie był żaden naukowiec, aby ruscy pragnęli się z nim układać, ale jak widać w grze to spokojnie rozmawia on z jakimś czerwonoarmiejcem. Nie rozumiem po co stworzono tak idiotyczną historię - nie lepiej było bohaterem uczynić strzelca wyborowego walczącego w imię Hitlera lub Stalina? Ale, nie! Trzeba pokazać jak to Amerykanie walczyli w Rzeszą w samym jej sercu.

A co do samej rozgrywki - ta gra nie powinna mieć w nazwie wyrazu "Sniper"! Co z tego że posługujemy się snajperką, skoro i tak działamy głównie jak jakiś komandos! Wysadź to, wysadź tamto, powstrzymaj atak, rozwal czołgi - to nie jest robota dla snajpera! Jak chce poczuć się jak jakiś sabotażysta to odpalę sobie Commandosa. A ostania misja.... Żal duszę ściska, serce boleść czuję gdy w terminatora bawić się muszę. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 22, 2010, 19:13:42 »
    Gra fajna nie powiem, że nie. Tylko na multi są takie lagi, że nie idzie grać. Fajna gra ale tak jak powiedział Grievous fabuła jest do dupy. Ale dla niedzielnego strzelca wyborowego takiego jak mój staruszek gra jest miodna ;]
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 23, 2010, 15:05:43 »
    @Grievous: Nie czytałem tego cytatu przed umieszczeniem go w temacie. Teraz go przeczytałem i widzę że faktycznie jest pełno niezgodności. Obecnie gram tylko dla multiplayera. Fabułę przeszedłem dość dawno więc nie zwracałem uwagi na te absurdy.

@Vesamir: Fakt, czasem są takie lagi że ruszyć się nie da. Najlepiej wybierać mniej obciążone serwery.

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 24, 2010, 15:29:46 »
    Jak bardzo realistyczne jest strzelanie?
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 24, 2010, 15:50:46 »
    Trzeba uwzględniać grawitację, wiatr, wysokość z której strzelamy i prędkość poruszania się celu. Można wstrzymać oddech aby celownik na chwilę przestał się trząść. Jeśli trafisz w cel za którym stoi inny(lub kilka innych), przebije wszystkie.

@Down: To wszystko zależy od ustawień serwera.
    « Ostatnia zmiana: Marca 24, 2010, 16:23:49 wysłana przez Arto »

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 24, 2010, 16:09:57 »
    Hmmm, niecałe 20 zł. Kupię jak gdzieś znajdę bo wiatrówka nie strzela tak daleko a do profesjonalnej sportowej broni palnej jeszcze trochę mi brakuje. W multi też trzeba uwzględniać wszystkie czynniki? A może ktoś zna jakiś lepsze symulator strzelania na dalekie dystanse? Bo pewnie total survivalu z uwzględnieniem wszystkich możliwych czynników, z inteligentnymi botami które będą próbowały mnie podejść pewnie nie znajdę?
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.