Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WB] [SP/MP]Shogun - Sengoku Jidai (info-pierwszy post) Update 01.08.2011  (Przeczytany 146626 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tapase

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: ShogunMod - nowe wcielenie Japonii w XV wieku (info - pierwszy post)
    « Odpowiedź #270 dnia: Marca 10, 2011, 17:26:15 »
    Że też przyłączę się do offtopu i prostowania przedmówców. Używanie kusz nie było ujmą na honorze. W którymś tam roku Papierz zabronił ich używania na chrześcijan. Jednak stosunek do tego zakazu jaki panował w Zakonie Najświętszej Panienki Domu Niemieckiego w Jerozolimie (tak, tak w tych dobrych krzyżakach), nawet przed masowym łamaniem reguły zakonnej przez rycerzy Braci, świetnie pokazuje gdzie cała chrześcijańska europa ten zakaz miała. <:

Na japońcach się nie znam ni trochę, ale robota Woyo bardzo zacna. <: Co prawda jak dla mnie mógłbyś stworzyć coś bardzo trolowo-historycznego i tak bym się pewnie nie poznał, cieszę się jednak że tak wielką wagę przywiązujesz do realiów, oraz że ich oddawanie w twej modyfikacji sprawia Ci taką przyjemność. (:

Pozdrawiam serdecznie i wielkie 'powo' dla twórcy modyfikacji. (:
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #271 dnia: Marca 10, 2011, 18:49:56 »
    Kłóciłbym się, że off-top. Dla modyfikacji o Japonii, podejście do broni dystansowej w takowej ma spore znaczenie.

Woyo-dono tak sobie wpadłem na ciekawy pomysł, co by sobie można było w hmm...w japoni to nie powiem w gospodzie. Co by sobie w zajeździe sake można było wypić :).

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #272 dnia: Marca 10, 2011, 18:58:03 »
    A 18 skończone masz? Jak nie, to zostaw to, jeśli jednak tak, to pomyślimy :)

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #273 dnia: Marca 10, 2011, 21:02:53 »
    Hai hai, watashi wa, masutā ichi hachi-nen o okonatte iru!
    はいはい、私は、マスター一八年を行っている!
    Dla tych co nie wiedzą co to znaczy:
    (click to show/hide)

,,Mistrzu" oczywiście w pozytywnym sensie twojego poziomu umiejętności w modowaniu i ogółu :)

Obrazek oczywiście, nie mój jedynie napis zrobiony na potrzebę chwili :).
    Kurcze, muszę przyznać że nie mogę usiedzieć już na miejscu w oczekiwaniu na kolejną wersję modyfikacji...

No i znowu to miał być tylko krótki post a wpadł mi do głowy pomysł..ehhh...
    Jak wszyscy zauważyli zmieniłeś animację walki mieczem, kataną. Na lepszą nawiasem mówiąc co by nie powiedzieć zaje***istą.
    Jednak były różne sztuki walki mieczem.
    Więc jak by Ci się chciało Woyo-dono mógłbyś dorobić na przykład jeszcze dwie inne, i na starcie wybieramy w czym się chcemy specjalizować. Byłoby to bardzo ciekawe biorąc pod uwagę, że NPC też mógłby mieć różne animacje co znacznie urozmaicało by rozgrywkę.
      Nie wiem jedynie czy coś takiego nie jest za bardzo pracochłonne...

Pozdrawiam i mam nadzieję, że się spodoba ,,motyw" :-).

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #274 dnia: Marca 10, 2011, 21:34:41 »
    Hmmm, nie wiem czy tak się da, ale na sto procent da się zrobić miecze,  którymi uderza się inaczej niż innymi, bo animacje są przypisane do konkretnej broni.

Chyba dałoby się zrobić jakby ścieżkę specjalizacji, która dawałaby, nie wiem, flagę, która umożliwiła by korzystanie z konkretnych broni, które miałyby odpowiednią flagę. Cuś jak przedmioty, których nie da się używać konno, tylko odwrotnie, da się ich używać wybierając odpowiednią specjalizację. Myślę, że sam kod nie byłby zbyt trudny, chyba że jest to niemożliwe. Raczej robienie dodatkowych animacji byłoby męczące. Ale ja na moddingu znam się przeciętnie.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #275 dnia: Marca 10, 2011, 22:49:21 »
    No i sprawa dzięki Daray'owi się wyjaśniła. Jednak moje podejrzenia, oparte na jakichś dawno zapamiętanych, szczątkowych informacjach się potwierdziły. ;)

Jeszcze jedno "japoniolamerskie" pytanie ode mnie. :) Nie wiem na ile jest to autentyczne, ale w Shogunie 2 gwardia generała ma takie "balony" na plecach. Niestety screena wujek Google nie znalazł odpowiedniego, a je nie mogę wrzucić zrobionego samodzielnie przeze mnie... :( Jeśli ktoś grał w demo Shoguna to zapewne wie co mam na myśli. Tak więc, czy rzeczywiście takie coś "nosili" na plecach? Jeśli tak... to po co? ;D

Hymm... Nic nie wiem o balonikach, ale kojarzy mi się to z pewnym elementem japońskiej zbroi. A że ktoś już to bardzo ładnie ubrał w słowa, pozwolę sobie zacytować.:
    "Interesującym szczegółem XVI wiecznego hełmu był obejmujący miskę mosiężny pierścień,  z którego zwisał  na plecy  misternie pleciony jedwabny sznur (kasajiri-no-kuwan). Do sznura przymocowywano otok z kolorowego materiału służący jako wyróżniający znak w bitwie.
    Często stosowano jeszcze jeden pierścień mosiężny,  do którego mocowano horo - płaski worek wypełniony zwitkami bawełny i zwisają- cy na plecy jako ochrona przed strzałami."
    Zainteresowanych jak zwykle odsyłam do całego artykułu:
    Nie mam jednak pojęcia czy to właśnie o to Ci chodzi. W razie wątpliwości będę musiał to zobaczyć na własne oczy. A szybko Shoguna nie kupię...

Co do możliwości konsumpcji sake, to nie miał bym nic przeciwko, ale zadowolę się jak choćby moja armia będzie mogła go nieco dostać. Nie bardzo tylko pasuje mi w modzie karczma. Oczywiście w Japonii istniały przybytki, w których można było kupić i wypić alkohol. Jednak funkcje naszej karczmy pełniły te słynne domy rozrywki z kurtyzanami i gejszami w tle. Było to też miejsce spotkań dla możnych, istna jaskinia hazardu, miejsce w którym można posłuchać muzyki i obejrzeć spektakl. Zaznać rozrywki intelektualnej i fizycznej. Mam szczerą nadzieję że kiedyś pojawi się coś takiego w modzie jako miły dodatek.
    A oto argument potwierdzający moją tezę:
    Jak widać Japończycy mieli nieco inne nastawienie do prostytucji, niż np my ;>

Pozdrawiam, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #276 dnia: Marca 11, 2011, 09:10:30 »
    Daray
    Masz rację oczywiście z tymi przybytkami. Ale wydaje mi się, że zwyczajne zajazdy także były. A nawet się spytam mojego wykładowcy :>...
    W podróży trzeba się było gdzieś zatrzymać. Oczywiście nie były to gospody, jak w M&B. Były inaczej zbudowane i naturalnie przystosowane do gustu klienteli - Japończyków :).

Offline Nixxx

• Użytkownik
    « Odpowiedź #277 dnia: Marca 12, 2011, 16:29:54 »
    Mam problem z tym modem.

Podczas bitwy, jak jest tak ok. 50 jednostek na całej mapie, to mam ścinki i jedynym rozwiązaniem jest zminimalizowanie gry i wminimalizowanie. Zna ktoś jakieś inne rozwiązanie tego problemu? Dodam, że komputer mam bdb, bo gry takie jak Black Ops czy Mafia 2 chodzą bez żadnych zarzutów.

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #278 dnia: Marca 12, 2011, 16:40:39 »
    Na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że siada ci ram/karta graficzna. Spróbuj zmniejszyć trochę obciążenie karty poprzez zmniejszenie konfiguracji gry..

Offline Nixxx

• Użytkownik
    « Odpowiedź #279 dnia: Marca 12, 2011, 20:14:34 »
    Mam problem z tym modem.

Podczas bitwy, jak jest tak ok. 50 jednostek na całej mapie, to mam ścinki i jedynym rozwiązaniem jest zminimalizowanie gry i wminimalizowanie. Zna ktoś jakieś inne rozwiązanie tego problemu? Dodam, że komputer mam bdb, bo gry takie jak Black Ops czy Mafia 2 chodzą bez żadnych zarzutów.

P.S coś niestabilny ten mod jest - teraz mam co chwilę błędy, które wyrzucają mnie z całej gry -.-

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #280 dnia: Marca 12, 2011, 21:01:52 »
    Było o tym kilka, jak nie kilkanaście razy. Mod jest niestabilny, ponieważ w najnowszej wersji Warbanda sporo się pozmieniało, sporo rzeczy doszło i kilka rzeczy się po prostu nie zgadza. W najnowszej wersji moda (która będzie dzisiaj wieczorem lub jutro) na pewno gra będzie chodzić płynniej. Niby wszystkiego jest więcej, jednak jest to zoptymalizowane pod najnowszą wersję WB.

Offline Krzychu11

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #281 dnia: Marca 12, 2011, 22:07:39 »
    Woyo a czy w nowej wersji będzie także nowa mapa ? Bo ta z nativa się znudziła :) ?

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #282 dnia: Marca 12, 2011, 22:14:31 »
    Tak, będzie nowa wypasiona mapa całej Japonii, łącznie 14 klanów i masa innych rzeczy.
    Do multi zaś nowe mapy (3 + 1 w wersji beta) oraz custom battles - dwie mapy, odpowiedniki z map multi.
    W multi dostępne jest 6 klanów, póki co, ale spoko, będzie, o ile się dobrze orientuję, około 16-17 klanów do wyboru w samym multi, dla każdego z nich specjalna jednostka oraz unikalne uzbrojenie dla każdej innej jednostki.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #283 dnia: Marca 12, 2011, 22:33:35 »
    No proszę, a ja akurat ściągam Shogun Moda dobrze, że nie wcześniej tak to załapię się na patcha ;]
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    Odp: ShogunMod - nowe wcielenie Japonii w XVI wieku (info - pierwszy post)
    « Odpowiedź #284 dnia: Marca 13, 2011, 12:14:05 »
    A więc nadeszła długo wyczekiwana chwila - kolejna wersja moda gotowa do ściągnięcia.
    Tylko proszę Was, przestańcie marudzić, że wrzucam na serwisy, które pojedyńczym osobom nie pasują (kiedyś Rapid, dzisiaj FileSonic). Chcesz na 50 różnych serwisach? Opłać mi konto. Mam konto na 3 serwisach, wrzucam tylko na jeden, bo z tego co zauważyłem, jest najszybszy. To i tak dużo.
    Na M&BRepository wrzucę może dzisiaj lub jutro, narazie nie mam czasu i łącza na to.
    A więc link:
    http://www.filesonic.com/file/217546351/Shogun_Mod_v0.5.rar

Więcej info w pierwszym poście, tak samo jak i screeny (na dole pierwszego posta).
    Enjoy! :)