Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WB] [SP/MP]Shogun - Sengoku Jidai (info-pierwszy post) Update 01.08.2011  (Przeczytany 146573 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Odp: ShogunMod - nowe wcielenie Japonii w XV wieku (info - pierwszy post)
    « Odpowiedź #255 dnia: Marca 05, 2011, 22:08:08 »
    Google ani "sprawdź ortografię" mi nie powiedziało że się pisze przez ó. Trudno zaraz to zmienię i będzie po problemie.

Myślę że każdy lord z jakiegoś klanu powinien mieć flagę/herb taki sam jak ma klan, tak jak to kiedyś było w SoD'ie że każdy lord miał taki sam herb jak gracz.
    Przecież ma... Grałeś w ogóle w moda, że wypisujesz takie bzdury?

Offline Nalo97

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #256 dnia: Marca 05, 2011, 23:07:44 »
    Tak wiem że ma. Niepotrzebnie najpierw napisałem a później sprawdziłem.

Mam do Ciebie takie pytanie. Czy masz w planach usunięcie umiejętności strzelania z kuszy? W tym modzie jest całkowicie niepotrzebna, a brzydko to wygląda.
    « Ostatnia zmiana: Marca 05, 2011, 23:42:02 wysłana przez Nalo97 »

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #257 dnia: Marca 06, 2011, 12:42:44 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 12:42:10 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #258 dnia: Marca 06, 2011, 13:38:19 »
    Dodałbyś więcej postaci we własnej bitwie ????
    A dokładniej?

Ps2. proszę!!! Dodaj miecz Sephirotha.
    Nie. Ta kwiestia nie podlega dyskusji.

Mam do Ciebie takie pytanie. Czy masz w planach usunięcie umiejętności strzelania z kuszy? W tym modzie jest całkowicie niepotrzebna, a brzydko to wygląda.
    W tym modzie jest potrzebna, bo Japończycy również strzelali z kuszy. Poza tym skąd wiesz, co w moim modzie jest potrzebne, a co nie? Kusza była, jest i będzie.

Offline Krzychu11

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #259 dnia: Marca 06, 2011, 13:53:44 »
    Woyo -  o tych postaciach na bitwie to chodziło mu napewno o większą botów na bitwie,ale po co jak można sobie sciągnąć battle sizera

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #260 dnia: Marca 06, 2011, 15:09:11 »
    No cóż... Trochę się tu wypowiedzi zebrało. Trochę mądrych, więcej niemądrych, ale jednak ożywiających ten temacik. Szkoda tylko że zbyt często w tym negatywnym sensie. Ja jednak nie lubię wypowiadać się w sposób podsumowujący, więc wrócę nieco do tych starszych  postów.

To że Buster Sword jest bronią fikcyjną, nie ulega wątpliwości. Zastanawiał bym się jednak nad Wielkim Zanbato. Owszem takiej broni używał Guts z Berserka, ale miecze typu zanba do którego należy broń wcześniej wspomnianych postaci, nie jest jedynie legendą. Oczywiście mieczy tego typu powstało bardzo niewiele, jednak i to wystarczyło by wzbudzić strach we wrogach, a stąd dalej postały legendy, dzięki którym możemy zobaczyć te scyzoryki choćby w anime. Przykład:
    (click to show/hide)
    Wielkiego Zanbato nie traktował bym więc jako broń stricte fikcyjnie, choć oczywiście z przymrużeniem oka ;)
    Woyo-dono, obrazek wyżej, jest fanartem anime, w którym główny bohater używa sakabatou, czyli broni z odwróconym ostrzem, o którym niegdyś słyszałeś. Ot taka mała dygresja.

Następnie przyjdzie mi stanąć w obronie kusz, mimo że Woyo-dono zdążył się już wypowiedzieć i w tej sprawie. Otóż jak sam Autor moda wspomniał, Japończycy używali kusz i to nie tylko tych ręcznych (teppo yumi) jak i stacjonarnych, montowanych na murach twierdz (o-yumi). Broń ta przybyła do tego wyspiarskiego kraju zapewne z Chin, jak i zresztą większość broni. W przeciwieństwie jednak do łuku, nie kusza nie była zbytnio rozwijana i rozpowszechniona. Łuk był o wiele bardziej ceniony, stad też Chińczycy nie bezpodstawnie nadali Japończykom nazwę "lud długich łuków"
    Polecam lekturę: Skąd dowiedzieć można się miedzy innymi tego iż w Japonii używano aż 5 typów łuków, oraz zdobyć nieco informacji o duchownym rozwoju sztuki strzelania z łuku.
    Na koniec zaś przedstawię obrazek pokazujący jak mniej więcej zbudowana była kusza:
    (click to show/hide)

No i wreszcie napisać mogę jak bardzo cieszę się w związku ze rychło zbliżającą się datą wydania nowej wersji moda. Obiecałem sobie iż pomogę w jego rozwoju jak tylko mogę, a że na razie będę mógł pomóc jedynie poprzez testy, zrobię to i solidnie i z przyjemnością.

Pozdrawiam więc, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Nalo97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #261 dnia: Marca 06, 2011, 15:39:48 »
    Hmm.. Japończycy produkowali i używali kuszę? Nigdy o tym nie słyszałem ani nie czytałem.

Dodałbyś więcej postaci we własnej bitwie ????
    Ps. Jak wy możecie popełniać błędy na stronce która je zaznacza ;).

Ps2. proszę!!! Dodaj miecz Sephirotha.

Pewnie chodziło mu o to, czy mugłbyś dodać więcej postaci/bohaterów w bitwie, a nie o ilość jednostek możliwą do ustawienia.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #262 dnia: Marca 06, 2011, 16:14:22 »
    mugłbyś
    mugłbyś
    mugłbyś

Nawet już cię poprawiali a ty nadal swoje. A po ortografi widzę że mało czytasz więc "masz prawo" nie wiedzieć o kuszach.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #263 dnia: Marca 10, 2011, 11:18:49 »
    Dawno nie zaglądałem, widzę że pojawiło się sporo nowych postów.
    Tak jak pisał Daray większość nie wiele wnoszących.

Widzę, jednak że mod się rozrasta a dzięki Woyo-dono prace nie ustają. W sumie nie mam co pisać jak tylko po raz kolejny nie pogratulować Woyo świetnej roboty.
      Znalazłem w swojej głowie tylko jedno małe zastrzeżenie, ale nie jestem jego pewny więc w razie czego zbesztajcie mnie i poprawcie.

Japończycy, a raczej w szczególności samuraje przestrzegali honorowych zasad walki. Nie lubili, albo wręcz nienawidzili, nie uznawali walki na dystans przez wykorzystanie łuków i broni tym podobnych. Uważali je za nie honorowe, dlatego chciałem zaproponować aby zbyt duża liczba postaci dystansowych przy małej liczbie samurajów, albo na odwrót w oddziale zmniejszała morale party tak jak to się dzieje, gdy mamy jednostki z królestwa toczącego z nami wojnę.
    Co o tym sądzicie? W szczególności oczywiście Ty Woyo-dono :-). Mam nadzieję, że nie pomyliłem się co do tego, ale tak jakoś mi się wydaje...

Daray możesz mi powiedzieć z jakiego anime jest ten obrazek? Kreska naprawdę ładna...

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :).

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #264 dnia: Marca 10, 2011, 12:05:34 »
    Japończycy, a raczej w szczególności samuraje przestrzegali honorowych zasad walki. Nie lubili, albo wręcz nienawidzili, nie uznawali walki na dystans przez wykorzystanie łuków i broni tym podobnych. Uważali je za nie honorowe(...)

Jesteś tego pewien? Sam Japonią specjalnie się nie interesuję, ale czy nie było przypadkiem tak, że to właśnie łuk był "prawdziwą bronią wojownika"? Dopiero później długi miecz stał się jego znakiem rozpoznawczym, ale czy rzeczywiście strzelanie z łuku uważano za niehonorowe? Tym bardziej, że nawet samurajowie szkolili się w tej sztuce. Może ktoś (np. Woyo) siedzący w tym temacie jest lepiej obeznany i mógłby to wyjaśnić. :)

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #265 dnia: Marca 10, 2011, 13:53:01 »
    Daray możesz mi powiedzieć z jakiego anime jest ten obrazek? Kreska naprawdę ładna...

Anime nosi nazwę "Rurouni Kenshin" jednak nie posiada kreski takiej, jaka widnieje na obrazku. Ten bowiem jest nieco podrasowany. Mimo to jednak wygląda świetnie jak na 1996. Samo anime badzo przyjemnie mi się ogląda, choć stanąłem na 31 odcinku. Mimo to jednak polecam.

Jesteś tego pewien? Sam Japonią specjalnie się nie interesuję, ale czy nie było przypadkiem tak, że to właśnie łuk był "prawdziwą bronią wojownika"? Dopiero później długi miecz stał się jego znakiem rozpoznawczym, ale czy rzeczywiście strzelanie z łuku uważano za niehonorowe? Tym bardziej, że nawet samurajowie szkolili się w tej sztuce. Może ktoś (np. Woyo) siedzący w tym temacie jest lepiej obeznany i mógłby to wyjaśnić. :)

Oczywiście masz racje. Łuk był narodową bronią Japończyków. Sama umiejętność strzelania z łuku i posiadania go, świadczyła o wysokim statusie społecznym, a dzieci arystokracji już od maleńkiego uczyły się tej sztuki. Post wyżej podawałem link do artykułu, który o tym traktuje. Nie czytałeś Shinobi ;)
    Kult katany przedstawiający ową broń w sposób, w jaki postrzegamy ją dzisiaj, powstał stosunkowo niedawno. Tak na prawdę była to na wojnie broń poboczna. Łuk i włócznia siały o wiele większe spustoszenie w bitwie ;>
    Tak czy siak odsyłam Cię Shinobi do linku, który podałem wyżej, cobyś dowiedział się czym na prawdę był łuk w Japonii.

Pozdrawiam, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #266 dnia: Marca 10, 2011, 14:35:45 »
    Dzięki za odpowiedzi :)
    Już poświęcam się lekturze :).
    Edit:
    Ale wiem, że moje przekonanie nie wysnuło się z niczego...
    Kurcze...Na pewno ta nie honorowość walki wg. Azjatów nie spłodziła mi się w głowie sama...
    Nie wiem...Heh...
    « Ostatnia zmiana: Marca 10, 2011, 14:39:32 wysłana przez Shinobi21 »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #267 dnia: Marca 10, 2011, 16:12:15 »
    No i sprawa dzięki Daray'owi się wyjaśniła. Jednak moje podejrzenia, oparte na jakichś dawno zapamiętanych, szczątkowych informacjach się potwierdziły. ;)

Jeszcze jedno "japoniolamerskie" pytanie ode mnie. :) Nie wiem na ile jest to autentyczne, ale w Shogunie 2 gwardia generała ma takie "balony" na plecach. Niestety screena wujek Google nie znalazł odpowiedniego, a je nie mogę wrzucić zrobionego samodzielnie przeze mnie... :( Jeśli ktoś grał w demo Shoguna to zapewne wie co mam na myśli. Tak więc, czy rzeczywiście takie coś "nosili" na plecach? Jeśli tak... to po co? ;D

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #268 dnia: Marca 10, 2011, 16:28:11 »
    W Europie rycerstwo uważało łuki za niehonorowe.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #269 dnia: Marca 10, 2011, 16:35:05 »
    Kusze, nie łuki ;)
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533