No cóż... Trochę się tu wypowiedzi zebrało. Trochę mądrych, więcej niemądrych, ale jednak ożywiających ten temacik. Szkoda tylko że zbyt często w tym negatywnym sensie. Ja jednak nie lubię wypowiadać się w sposób podsumowujący, więc wrócę nieco do tych starszych postów.
To że Buster Sword jest bronią fikcyjną, nie ulega wątpliwości. Zastanawiał bym się jednak nad Wielkim Zanbato. Owszem takiej broni używał Guts z Berserka, ale miecze typu zanba do którego należy broń wcześniej wspomnianych postaci, nie jest jedynie legendą. Oczywiście mieczy tego typu powstało bardzo niewiele, jednak i to wystarczyło by wzbudzić strach we wrogach, a stąd dalej postały legendy, dzięki którym możemy zobaczyć te scyzoryki choćby w anime. Przykład:
Wielkiego Zanbato nie traktował bym więc jako broń stricte fikcyjnie, choć oczywiście z przymrużeniem oka ;)
Woyo-dono, obrazek wyżej, jest fanartem anime, w którym główny bohater używa sakabatou, czyli broni z odwróconym ostrzem, o którym niegdyś słyszałeś. Ot taka mała dygresja.
Następnie przyjdzie mi stanąć w obronie kusz, mimo że Woyo-dono zdążył się już wypowiedzieć i w tej sprawie. Otóż jak sam Autor moda wspomniał, Japończycy używali kusz i to nie tylko tych ręcznych (teppo yumi) jak i stacjonarnych, montowanych na murach twierdz (o-yumi). Broń ta przybyła do tego wyspiarskiego kraju zapewne z Chin, jak i zresztą większość broni. W przeciwieństwie jednak do łuku, nie kusza nie była zbytnio rozwijana i rozpowszechniona. Łuk był o wiele bardziej ceniony, stad też Chińczycy nie bezpodstawnie nadali Japończykom nazwę "lud długich łuków"
Polecam lekturę:
Skąd dowiedzieć można się miedzy innymi tego iż w Japonii używano aż 5 typów łuków, oraz zdobyć nieco informacji o duchownym rozwoju sztuki strzelania z łuku.
Na koniec zaś przedstawię obrazek pokazujący jak mniej więcej zbudowana była kusza:
No i wreszcie napisać mogę jak bardzo cieszę się w związku ze rychło zbliżającą się datą wydania nowej wersji moda. Obiecałem sobie iż pomogę w jego rozwoju jak tylko mogę, a że na razie będę mógł pomóc jedynie poprzez testy, zrobię to i solidnie i z przyjemnością.
Pozdrawiam więc, Daray.