Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WB] [SP/MP]Shogun - Sengoku Jidai (info-pierwszy post) Update 01.08.2011  (Przeczytany 146631 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daray

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    Odp: ShogunMod - nowe wcielenie Japonii w XV wieku (info - pierwszy post)
    « Odpowiedź #210 dnia: Lutego 06, 2011, 22:26:57 »
    Cieszę się Woyo-dono z Twoich słów, ale tak między nami to powiem Ci że bycie idiotą ma wiele zalet. Nikt od Ciebie za wiele nie wymaga i już z góry wie na co Cię stać. Po za tym może to dziwnie zabrzmi, ale odkąd pewna osoba stwierdziła że jestem idiotą, na przekór tak siebie nazywam. (Niech nikt nie mówi że przywiązanie nie czyni cudów). Z resztą Sokrates kiedyś powiedział że "błąd jest przywilejem filozofów. Tylko głupcy nie mylą się nigdy." A to już dopełni resztę tego co chciałem napisać.

A pro po pisania, bo wspomniałeś że piszę dużo. Po przygodzie z PBF lubię na prawdę dużo pisać, choć niestety chaotycznie. A jak ktoś mi zapewnia dobrą pożywkę do pisania, to to już jest bajka ;).

Następnie wrócę do tego co pisałem wcześniej. Wspomniałem w tedy że nie chodzi mi o religię samą w sobie, lecz o lokację, ale skoro zapewniasz że świątynie będą w miastach, to faktycznie pozostaje mi zostawić to w Twych rękach i wierzyć że będzie dobrze. Sam dobrze wiem i nie ukrywam tego że mój pomysł ma pewne luki. Przyznam jednak że naprawdę będzie mi brakowało Sohei.

Myślałem że ikonka wsi jest zmieniona, bo ten dach wydawał mi się wykrzywiony w azjatyckim stylu. Jak się teraz tak przyglądam to widzę że sugerowałem się wyłącznie tym dachem.

Co zaś do tych nieszczęsnych "rang", to już wynikało z mojego niezrozumienia sytuacji. Wydawało mi się bowiem że zamierzasz wszystkim dać ten sam eq niezależnie od tego czy to rekrut czy samuraj. wybacz że posądzałem Cię o to.

A wracając do eq. W swoim pierwszym w tym temacie pisałem już że właśnie te elementy tak mnie urzekły. Pierwszy raz widziałem ten mod na lekcji baz danych w swojej szkole i mnie i mojego kolegę zachwycił zwłaszcza strój akatsuki. Swoją drogą czemu nie mogę go nigdzie znaleźć? Po za tym to przecież Twój mod, a teoria modyfikacja mówi że są one przez graczy, którzy chcą uczynić ulubioną grę jeszcze lepszą. To że dzielisz się z nami całą swoją pracą, jest tylko i wyłącznie Twoją dobrą wolą, za co ja Ci serdecznie dziękuję. Pewnie nie tylko ja.
    Mam tylko pytanie... Czy to o czym myślę, że to to to?
    (click to show/hide)
    Mam nadzieję że będziesz wiedział o co mi chodzi ;>

A jak już się rozzuchwaliłem w poprzednim poście, to odważę się jeszcze zapytać o dwie rzeczy, wraz z bardzo starannie ukrytą prośbą.

-Czy przewidujesz stworzenie katany bez tsuby, z ładnie polakierowaną na czarno sayą. Bo się kiedyś tak klimatycznie rozmarzyłem.
    -Wspomniałeś że przewidujesz pięć modeli arkebuzów. Moje pytanie więc brzmi czy dodasz też starsze wersje broni palnej? Tańsze, z gorszymi parametrami?
    (click to show/hide)

Oczywiście pozdrawiam, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #211 dnia: Lutego 06, 2011, 23:24:48 »
    Hmmm... tak czytam i czytam i nie mogę znaleźć gdzie ja to napisałem, że nie będzie Sohei. Hmmm... Nigdzie? Napisłem tylko, że sam motyw religii będzie mocno ograniczony i coś tam o ikko-ikki. W sumie to zapomniałem napisać o Sohei :P Będą, tak samo jak i Yamabushi. Tylko trochę inaczej wplecieni w grę.
    Kimono Akatsuki (przypomnę tylko: aka - jp. czerwony, krwisty, krwawy; tsuki - Księżyc) jest zrobione, jednak w wersji aktualnie dostępnej jeszcze nawet nie był w planach :P Sama organizacja będzie jednak tylko jako część fabuły, sam jeszcze nie wiem, czy dam możliwość zakupienia/otrzymania takiego ubranka.

Katana bez tsuby? Hmm jest taka, ale drewniana :) Tsuba była integralną częścią katany i szczerze to nie wyobrażam sobie tego rodzaju mieczy bez tak ważnego i pięknego elementu jak tsuba.
    Za to jest katana (chociaż tego kataną nazwać już nie można) z... odwróconym ostrzem. Tzn nadal jest to miecz wygięty, jednak ostrze jest z drugiej strony. A tak w jakimś anime to widziałem, poza tym jest trochę podań na temat tego miecza. Nazywa się Sakabato i wygląda identycznie jak katana, jednak ostrze ma z drugiej strony. Szczerze to nawet fajnie się macha takim mieczem :P

Co do broni palnej. Hmm nie, zostaniemy tylko przy arkebuzach, jako, że była to właściwie jedyna broń palna wykorzystywana w XVI wieku w Japonii. Może i inne też były, jednak to arkebuzy stanowiły większość.
    Co do wykorzystania ich w grze, to jako pierwszy wprowadził je klan Oda, więc jedną z ich jednostek dystansowych będą właśnie arkebuzerzy ashigaru.
    Wcześniej w tym temacie Daray wspomniał coś o mnichach i ich produkcji arkebuzerów, ale wydaje mi się, że tu chodzi bardziej o to, że ci mnisi jako pierwsi z mnichów zaczęli produkować broń palną, nie zaś pierwsi w Japonii. Wydaje mi się, że nie mieli by na to wystarczających środków, gdzie np. taki klan Oda mógł sobie już na to pozwolić i nawet wprowadzić strzelców z arkebuzami jako standard w swoich szeregach.

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #212 dnia: Lutego 06, 2011, 23:59:22 »
    Nie widziałeś katany bez tsuby? :)
    Rozmarzyłem się o takiej:
    (click to show/hide)
    Z tym że lakierowanej na czarno, nie wiśniowo(?).

Oczywiście zapewne w tamtym okresie nie istniały tak wyglądające miecze. Tak sobie raz myślę że widziałem podobne w filmach o Yakuzie, czy przedstawianych w czasach nowożytnych. W erze Sengoku spodziewał bym się raczej kobiecej katany ukrytej w parasolce, ale to już raczej moja dygresja. Sama tsuba, zwłaszcza jeśli pięknie wykonana, jest znakomitym dodatkiem do ostrza, a jednocześnie bardzo funkcjonalnym ;>. Wspomniałeś również o katanach z odwróconym ostrzem i anime z nim związanym. Nazwa tegoż anime to bodajże Ruroni Kenshin, ale nie jestem pewien bo nie oglądałem. Kojarzy mi się zaś takie ostrze z jakimś wyrazem sprzeciwu wobec noszenia broni, czy niechęci do zabijania,ale tu już stąpam po na prawdę grząskim gruncie...
    Co do drewnianej katany, to rozumiem że chodzi Ci o bokken? 

Podejmując zaś temat broni palnej, to oczywiście masz racje, bo właściwie arkebuz był jedyną bronią palną, w jaką wyposażano oddziały. Po prostu myślę że ciekawie by było dodać choć jeden rodzaj takiej ognistej lancy, z która gracz mógłby sobie pobiegać i postrzelać. Zakładając że animacja oddawania strzału była by zapożyczona z pchnięcia włócznią. Ale to już są moje osobiste marzenia i zapewne nijak nie wzbogacały by modyfikacji.

Do mnichów też masz oczywiście rację, tylko gdy wspomniałem o świątyniach, pomyślałem że w jednej można by kupować broń. Jak zwykle opisałem to chaotycznie... Lubię tworzyć w myślach coś tak, żeby się ładnie zazębiało z czymś innym. Szkoda że potem okazuje się że to w ogóle nie "trybi".

Ach a w poście wcześniej pytałem się czy Wielkie zanbato pochodzi z mangi, której obrazek wstawiłem. Tytuł jej "Berserk" (Czyżby coś dla Mata? ;>)

No a reasumując to napiszę że wciąż z wielką nadzieją i ledwo skrywaną niecierpliwością czekam na kolejną wersje moda. No i oczywiście jestem żądny następnych screenów z gry ;)

Pozdrawiam, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #213 dnia: Lutego 08, 2011, 17:50:45 »
    Siedziałem na YT i zauważyłem gameplay z gry nakręcone go przez ColdRegina.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline bzyk36

• Użytkownik
    « Odpowiedź #214 dnia: Lutego 09, 2011, 13:13:35 »
    No więc tak: w moda "nawalałem" b.długo. Jest świetnie, muzyka- idealna jak dla mnie! W sumie, to jeden z lepszych modów, w jaki dane było mi grać ( wiele już "przemieliłem" ;) ).
    Ale jest też kilka zastrzeżeń:
    - Czasem wywala do pulpitu
    - Strasznie niestabilny jest modzik (wiem, wiem, to dopiero wczesna wersja- mimo to i tak jest świetnie).
    - Lubi porządnie przyciąć.

Trzymam kciuki za dalsze prace! :D
    W sumie, to chciałbym pomóc, ale nie potrafię ani dobrze teksturować i modelować, ani skryptów pisać. Od biedy mógłbym przy tłumaczeniu pomóc (ale zapewne masz już kogoś lepszego do tej roboty ;) ).
    Pozdro :D

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #215 dnia: Lutego 09, 2011, 13:59:03 »
    Do tłumaczenia zawsze się ktoś przyda. Aktualnie nie mam nikogo, kto by się tym zajął. Z drugiej strony jest jeszcze tego za mało, żeby się za to zabierać. Muszę z tym poczekać dopóki nie będzie tego więcej.
    Dzięki jednak za wsparcie :)

Co do tych problemów, które wymieniłeś. Wersja, która jest aktualnie dostępna nie jest kompatybilna z najnowszą wersją Warbanda. Stąd zacinki oraz crashe. Najnowsza odsłona ma o wiele więcej różnych tekstur, modeli, itd. a jest o wiele stabilniejsza. Wystarczy poczekać na kolejną wersję :)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #216 dnia: Lutego 11, 2011, 11:45:42 »
    Wybaczcie double posta, ale chciałem o czymś powiadomić :)
    Mianowicie jakiś czas temu wspominałem, że wprowadziłem całkiem sporą liczbę nowych klanów.
    Mapa Japonii także jest już gotowa.
    Do niedawna jeszcze musiałem tylko przypisać klany i ich władców do odpowiednich miast i ułożyć je na mapie. Tak więc, oto one:
    (click to show/hide)

Niestety sama mapa jest raczej marnej jakości, ponieważ jest ona za duża, żeby uchwycić ją jednym zoomem w grze, edytor Thorgrima też nie wystarcza, została mi tylko mini-mapa z tego edytora. Mam nadzieję jednak, że mniej więcej da się rozróżnić co i gdzie się znajduje (prócz nazw miast oczywiście) i będziecie mieli jako-takie rozeznanie jak wygląda ta mapa.
    Dodatkowo zrobiłem naszego głównego herosa na mapę świata. Nie jest piękny, ale z tej odległości i tak nie widać sporego detalu
    (click to show/hide)

Wczoraj również wpadłem na taki pomysł, aby każdy z ekranów wyświetlających informacje w metalowej formie z native`a zastąpić tradycyjnymi zwojami.
    Oto taka bardzo na szybkiego przymiarka jak to będzie wyglądać:
    (click to show/hide)
    Wiem, trochę bije po oczach. Aktualnie jest to już poprawione.

Miłego oglądania :)

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Lutego 13, 2011, 21:55:43 »
    Dawno tu nie zaglądałem hehe :)
    Mimo, że moje wypowiedzi nie są tak długie i elokwentne jak Daray'a liczę jednak, że chwilę im poświęcisz :).

Na początku chciałbym Ci pogratulować Woyo-dono za twoją zaciętość w pracy i ogólne jej tempo. Dodajesz masę naprawdę świetnych rzeczy w bardzo krótkim czasie.
    Mapa prezentuje się bardzo ciekawie :)...

Mam takie pytanie czy będzie się można spodziewać w późniejszych up'ach opcji kolonizacji walk na wyspach okalających Japonię? Byłoby to..mhmm...ciekawe doświadczenie jak sądzę.
      Posiadam także prośbę, albo sugestię za którą większość graczy mnie udusi. Mianowicie sama zbroja samuraja była wtedy warta zamek, albo kilka wsi. Czy jest możliwe wprowadzenie bardziej wygórowanych cen? Tak samo prawdziwe katany miały olbrzymią wartość. Zresztą nawet teraz wyroby mistrzów nie są tanie...Coś o tym wiem..heh ^^

Ośmielę się dodać także jakie jest moje skromne marzenie co do twojej produkcji. Ale to tylko takie tam gadanie moje...
    Mianowicie trzy rzeczy:
    1.Czy w wioskach będą przechadzali się japońscy wieśniacy czy zostaną starzy?
    2.Fajnie by było jakby w mieście straż się przechadzała i od czasu do czasu na przykład moglibyśmy zobaczyć jak kogoś gonią ew. im pomóc. Albo żeby zostać nagle zaatakowanym w czasie przechadzania się... O ile takie coś da się w ogóle napisać.
    3. Animacje walki są ogólnie świetne i chwała ci za to, ale nie dałoby rady zrobić jakiś kombo? na przykład tak jak w wiedźminie jak w dobrym czasie klikniemy kilka razy to on kontynuuje cios. I jednocześnie blokowanie polegałoby na tym samym. Wciśnięcie w dobrym momencie prawego...
    Ale to też takie tylko moje marzenie xD.

Daray
    Nie wiem gdzie znalazłeś tę katanę, ale uczę się jakże zacnej sztuki posługiwania się mieczem i nie wyobrażam sobie wykonania bloku bez tsuby/rękojeści przeciwnik mógłby z łatwością jeśli nie odciąć to zranić mi dłoń szczególnie jeśli coś byłby zablokowany dolną częścią ostrza. Jedyny ratunek to wybić taki cios w górę zanim ześlizgnie się do dłoni, a to nie takie proste...

Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie zanudziłem :)

Edit:
    Woyo masz zaje***isty avatar! Taki fazowy ;p
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2011, 22:00:56 wysłana przez Shinobi21 »

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #218 dnia: Lutego 13, 2011, 23:52:20 »
    Sam względnie dawno nie wypowiadałem się w tym temacie, bowiem swobodniejszy dostęp do większości ciekawych rzeczy, mi to spokojnie zastępował. Nie przeczę jednak że nie śledziłem tematu. Właśnie pomyślałem sobie jednak że warto będzie napisać owego posta, gdyż być może kiedyś kogoś również będą dręczyć podobne pytania, czy zagadnienia.

Wpierw jednak postaram się wypowiedzieć na temat odpowiedzi Shinobiego21 i nie chciał bym już poruszać jakże bolesnego dla mnie tematu, o mojej domniemanej elokwencji. A więc tak...:

Co do kosztu zbroi to oczywiście popieram, jednak nie utrudniło by to zbytnio gry. Zawsze przecież można złupić pokonanego przeciwnika... Technicznie więc biorąc zwiększenie kosztu zbroi sprawiło by iż gracze nie kupowali by ich w sklepach. Przynajmniej przed dość długi okres czasu. To już bardziej widział bym opcję wprowadzenia kowala, który za wygórowaną cenę oferował by nam stworzenie miecza jedno i dwu ręcznego/zbroi/ yari na zamówienie. Na wykonanie ich zaś trzeba by było poczekać odpowiednią ilość czasu, ale miała by odpowiednie odzwierciedlenie w statystykach... (No i jeszcze ta słynna możliwość wypróbowania broni na byle wieśniaku ;>) To jednak wiązało by się z wykonaniem całkiem nowego skryptu, być może i modeli. Po za tym miło by było dodać do tego skrypt który pobierał by nazwę gracza i dopisywał do przedmiotu. Nic tak nie cieszy jak własna katana. Z tego co wiem jednak, obecnie Woyo-dono przeprowadza działania na znacznie większą skalę, więc jeśli kiedyś przyjdzie czas na takie smaczki, to będzie to czas przyszły.
       Przechodząc zaś do walk na pomniejszych wysepkach. Osobiście nie widzę sensu. Jeśli te wysepki miałby zostać jakoś wykorzystane to do jakiś tajemniczych questów. Na nich to powiem odbywały się różne czarne praktyki, nie tolerowane bliżej Szogunatu (No chyba że na jego zlecenie ale to już przypuszczenia.). Po za tym to na takich wysepkach często ukrywali się banici, wygnańcy a czasem nawet mistrzowie miecza szukający spokoju...

Co do Twoich marzeń, to wypowiem się również w krótkich podpunktach, a najwyżej Woyo-dono mnie poprawi za jakiś czas ;)

1. W pierwszym poście o samej modyfikacji, można znaleźć wiele screenów modeli, w tym wiele kimon (jedno nawet żeńskie, jeśli mnie pamięć nie myli.) Myślę więc że Woyo-dono zamierza zmienić wygląd wieśniaków, o ile oczywiście już tego nie zrobił.
    2. Straż miała by gonić wybraną przez siebie, losową osobę? A przynajmniej miało by to wyglądać losowo? Jak dla mnie pisanie takiego skryptu było by bez sensu, jeśli taka oskryptowana scenka nie miała by dotyczyć jakiegoś zadania i to jednego z ciekawszych. Do tej pory coś podobnego widziałem jedynie w Mafii II, gdzie gdy gracz pobił się z jakimś losowym przechodniem na oczach policji, policjant wręczał upomnienie zarówno graczowi, jak i owemu przechodniowi. Ale nie ma co porównywać obu silników gry. Gta VC zdaje się policja goniła losowych przestępców, jednak w M&B raczej nie było by aż tak widowiskowe i częste, bo właściwie ile razy wchodzi się dosłownie do wsi i do miasta? Dlatego aż powtórzę iż wg mnie szkoda na coś takiego czasu. Co zaś do atakowania samego gracza, to zawsze można przerobić agresywnego pijaczka z tawerny, bądź nawet zmieszać jego kod z bandytami, którzy losowo napadają na gracza.
    3. Faktycznie animacje są w porządku i póki co nie kombinował bym nic z combo, bo to już ingerencja w cały skrypt dotyczący walki. Zapewne trzeba by było napisać go od nowa. Jednak jeśli chodzi o walkę, to sam zmienił bym jedną, ale bardzo nurtującą mnie sprawę. Wykonując cios poprzeczny bronią sieczną zwłaszcza tą dłuższą, animacja wskazuje na to iż powinienem ranić przykładowo trzech przeciwników. Ranię jednak tylko jednego, pierwszego którego dosięgłem. Jednak również i to zapewne wiązało by się z ingerencją w skrypt walki.

Co zaś do katany to oczywiście widywałem podobne w anime i w filmach o yakuzie, czy tym podobnych. Ona nieco różni się od ostrzy przeznaczonych do walki, ale sami przyznacie że ma swój urok. Z tego co się orientuje to nadaje się nawet do treningu na matach bambusowych.

No, rozpisałem się nieznacznie, a nawet nie przeszedłem do rzeczy dla mnie ważnych... Czyli pytań odnośnie najnowszych screenów umieszczonych przez Woyo-dono.

A więc na pierwszy ogień zrzut nr 1. Mapa wygląda na bardzo przyjazną dla oka i najwyraźniej rozmieszczenie klanów jest zgodne z historią. Dla porównania mapa z trailera z gry Shogun 2:
    0:41
    Zastanawiają mnie jednak nazwy miast, bowiem są na screenie niewyraźne i wydaję mi się że... są pisane kaną? Mimo iż było by to klimatyczne, to trochę bym się tego bał. Nawet bym nie wiedział w jakim właściwie mieście się znajduję. Ta kwestia jest jednak czysto teoretyczna, bo nawet nie widzę czy dobrze widzę ;)
    Drugie moje pytanie dotyczy klanu Asakura. Czy ta duża, okrągła góra to Fudżi? Wstyd przyznać ale nie znam topografii Japonii i położenia owej świętej góry, ale ciekawość mnie zżera.

Screen drugi nie nadaje się do wizualnej oceny, ale zapewne z daleka będzie wyglądał dość swojsko i klimatycznie. Przydała by się jednak jeszcze wersja na koniu bo w końcu WB rozróżnia te dwie zmienne. Zastanawia mnie jednak kwestia tej nadmiernej łysiny naszego samuraja. Czy ona nie oznaczała jakiejś pomniejszej rangi, wartości?
    (click to show/hide)
    Niby wersje są różne, ale wg mnie to kwestia do zastanowienia. Lub oczywiście zrugania mnie za brak wiedzy elementarnej ;>

Screen 3 już z Tobą omawiałem Woyo-dono, mimo że dość wybiórczo. Mogę więc jedynie ponownie potwierdzić, tym razem oficjalnie, iż to dobry pomysł. Oczywiście chodzi mi o wersję poprawioną. Także śmiało możesz przenosić ten lub podobne zwoje na inne panele. Wreszcie ledwo trawiona już faktura z WB nie będzie wgryzała się boleśnie w mój ukochany narząd wzroku.

Co prawda nie jest to zbyt wnikliwa analiza, lecz jeśli chodzi o charakterystykę czegokolwiek, to już od podstawówki miałem problemy. Mam jednak nadzieję iż zrozumiale wyraziłem swoją opinię.

Pozdrawiam, Daray.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #219 dnia: Lutego 14, 2011, 07:53:04 »
    Hmm kurcze, ale się panowie rozpisaliście :)
    Mój post jednak nie będzie taki długi i rozbudowany o szczegółową analizę, ponieważ dopiero co wróciłem z pracy i ledwo klawiaturę widzę na oczy :P
    Także szybko odpowiem i idę spać ^^

Mapa Japonii jest dosyć dokładna, jednak położenie klanów jest czysto przypadkowe. Po prostu ułożyłem je tak, jak mi się podobały :P
    Góra Fuji, która jest na mojej mapie jest chyba zbyt daleko przesunięta na południe, powinna być bliżej miasta Edo, ale niestety już tego poprawiać nie będę. Tak więc klan Asakura znajduje się dookoła góry.
    I nie ma się czego obawiać. Napisy na mapie są napisane normalnymi, naszymi, znakami, jednak po powiększeniu w PS stały się mało wyraźne. W grze wszystko jest ok.

Ehhh te pytania z kosmosu...
    Wiesz, jakbym chciał tworzyć mieszankę Mafii II, GTA4, Wiedźmina, Tekkena i czego jeszcze sobie zarzyczysz, to nie zabierałbym się w ogóle za silnik WB, tylko prędzej zacząłbym pisać własny :P
    Jakieś pogonie/pościgi byłyby bez sensu z tego względu, że jest problem z dodaniem wielu ludzi do miasta, a bieganie po pustym mieście to nie frajda :P

Wygląd wieśniaków jest już zmieniony. Niby nic wielkiego, zwykłe koszule, często bez butów i ze snopami zbiorów na plecach. Dodatkowo po mieście przechadzają się samurajowie w klasycznych kimonach z kataną za pasem. Muszę przyznać, że nie wygląda to najgorzej.

Katany, jako broń podstawowa samuraja są drogie dzisiaj, bo jest to broń głównie kolekcjonerska. W czasach Sengoku praktycznie każdy samuraj mógł sobie pozwolić na taki miecz, gdyż tym zajmowali się wykuwacze mieczy, którzy nie mieli chyba innego wyjścia :P
    A katana bez tsuby to możliwy, ale dziwny pomysł. Kto wie, może coś się wstawi, na zamówienie u kowala :P
    To samo pancerze. Teraz one naprawdę są drogie, ale Japonia była przez setki lat pogrążona w wojnie, raz mniejszej, raz większej, więc zbrojownie pękały od wszelkiego rodzaju pancerzy, broni, itd.

Offline Pablo1989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #220 dnia: Lutego 14, 2011, 10:18:41 »
    Świetna robota z tym modzikiem :D na razie tak sobie screeny przeglądałem i jest nieżle, tak przyokazji czy dało by się w M&B zrobić Shurikeny.
    I'm too fast.  No?  Then why's your leg on the ground
    "Rekrutacja do Legionów Polskich OTWARTA"
    Pisać pod nr gg w tej sprawie 7245052

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #221 dnia: Lutego 14, 2011, 10:26:34 »
    Model to nie jest żaden proplem . Choćby takie cuś: http://img508.imageshack.us/img508/8109/beznazwydh.jpg

Mechanika to to też nie jest problem, wystarczy aby działało to tak jak kamienie lub shurikeny :).
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #222 dnia: Lutego 14, 2011, 10:39:25 »
    Tak, są shurikeny w modzie, nawet specjalnie pod nie przerabiałem animacje. Shurikenów jest, o ile dobrze pamiętam, jakieś 7 rodzajów.
    A oto jeden ze starych screenów:
    (click to show/hide)

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #223 dnia: Lutego 14, 2011, 15:58:45 »
    Wydaję mi się więc że moim ulubionym klanem stanie się Asakura, a błogosławieństwo świętej góry będzie mnie wspierać. Tylko ten klan Oda kusi swoją zabójczą technologią. Dobrze że miecz i strzała są nie mniej skuteczne ;)

Wracając zaś do pytań z kosmosu, to myślę iż pomysł Shinobi21 nie jest sam w sobie zły. To po prostu jego wizja która w jego przekonaniu uświetniała by mod. Oczywiście jednak silnik gry jest taki i nie inny. Jak już wspomniałem wcześniej, uważam że jeśli by robić takie skrypty, to tylko do jakiś ciekawych misji. Inaczej to by był tylko taki smaczek dla gry, który docenili by nieliczni, a większość nie zwróciła nawet uwagi. Czas który przeznaczyło by się na coś takiego, lepiej wykorzystać na coś większego i pewnego.

Czy jednak na prawdę Woyo-dono zainteresował Cię pomysł o kowalu wykonującym broń na zamówienie? Wg mnie to na pewno uatrakcyjniło grę, ale to tylko kolejny ze smaczków. Jeśli zaś chodzi o zmianę wyglądu wieśniaków, to widzę że trafiłem w dziesiątkę, pisząc wcześniejszy post :)

Jeszcze mała odezwa na temat kosztów zbroi i broni. Racją jest że byle samuraj mógł pozwolić sobie zarówno na jedno jak i drugie, choć oczywiście zraz ze zwiększeniem kosztów, wzrastała też jakość. Jednak dotyczyło by to graczy, którzy wybrali by opcje wasalstwa, czyli należeli by od początku do jakiegoś klanu. Warto jednak wspomnieć że zwykły wieśniak przez całe swoje życie, niż niejednokrotnie samuraje  wydawali w jeden dzień. Najczęściej pracowali niewolniczo, za jedzenia. Szansa większego zarobku pojawiała się podczas udziału w wojnach jako ashigaru, którzy z początku nawet nie byli trenowani i odpowiednio wyposażani, zajmowaniem się jakże niebezpiecznym w tamtych czasach handlem, czy nader częstym w tamtych czasach sprzedawaniem córek do domów publicznych(nie mylić z burdelami!). O profesjach takich jak kowalstwo itp. nie wspominam bo tym zajmowały się rodziny przekazujące swe tajemnice z pokolenia na pokolenie, a więc klany w innym tego słowa znaczeniu. Tania broń jednak trafiała do obiegu, dzięki bandytom i grabieżcom zajmującym się szabrowaniem pól bitew. Innym zagadnieniem już jest kwestia co w dawnej Japonii oznaczała kradzież zmarłego. Do tego dochodzi też jak wspomniał Woyo-dono, zapełnione zbrojownie pozwalały jako tako wyposażyć armię ashigaru, więc przedmioty gorszej generacji na pewno będą tanie, a te z górnej półki i tak są już drogie.

Wspomniany temat o shurikenach jest zaiste ciekawy, bowiem nic tak nie cieszy jak trafienie nim kogoś w plecy, gdy ten postanowił chyżo uciec od mojego wielkiego Zanbato. Niestety jednak nadają się one bardziej do dobijania, niż do zaczepnej walki wstępnej, bowiem zadawane obrażenia nie są tak duże, jak broni neurobalistycznej i nie zabiją tak łatwo przeciwnika. Faktycznie też jest ich całkiem spory wybór, choć oczywiście bardzie patrzę na statystyki ni z wygląd. Kunai znowu dają niezły efekt wizualny, jednak nie są tak silne jak shurikeny. Zmiana broni na jednoręczna jednak mile to rekompensuje.

Model to nie jest żaden proplem . Choćby takie cuś: http://img508.imageshack.us/img508/8109/beznazwydh.jpg

Mechanika to to też nie jest problem, wystarczy aby działało to tak jak kamienie lub shurikeny :).

Drogi Rybopiotrze. Po pierwsze to nie mam pojęcia cóż to ten proplem, lecz mam nadzieję że nie chodzi Ci o CH3-CH2-CH2, gdyż mogę zapewnić że na pewno nie stosowano go do produkcji ani shurikenów, ani żadnej broni białej. A podany przez Ciebie przykład modelu tak na prawdę nie ma nic wspólnego ze sławnymi gwiazdkami do rzucania. Wygląda raczej jak jakiś kolczyk, a po zmianie skina zapewne wyglądał będzie jak ciastko...

Nad mechaniką też trzeba się zastanowić, bo o ile mi wiadomo to kamienie nie wbijają się w ciało w przeciwieństwie do shurikenów. Ponad to zasięg kamienia jest raczej mniejszy niż przedmiotu stworzonego do rzucania. Zanim jeszcze należało by się za coś zabrać, powinno się to dokładnie przemyśleć, bo potem mogą wyjść w grze dziwne kwiatki. To niestety kosztuje czas i energię, które można poświęcić na dodanie jakiejś ciekawej nowości.

Hymm... Po tym Twoim ostatnim screenie Woyo-dono, chyba zmienię nastawienie co do tej broni i zacznę ją bardziej skillować Bo póki co mało nią zadaję rani i mam cela jak deliryk z trzydziestoletnim stażem w dziedzinie konsumpcji tanich trunków... 

Oczywiście pozdrawiam, Daray.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #224 dnia: Lutego 15, 2011, 10:08:30 »
    Ale się rozpisałeś Daray. A pro po broni mam taki pomysł aby u tego kowala dało się bronie naprawiać np. niedokończona katana na katana( to mogło by trochę kosztować), lub (za co zapłaciliśmy by więcej) na wzmocniona katana, hartowana katana. Lub po prostu zrobić takie coś, żeby bronie mogły się psuć w walce.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord