Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Political Compass  (Przeczytany 18393 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Political Compass
    « Odpowiedź #60 dnia: Maja 28, 2010, 13:57:04 »
    Też zrobiłem sobie ten "testpolityczny.pl" i wyszło mi:
    Oto Twoje wyniki:

Wolność gospodarcza: 51
    więcej od 78.8% uczestników testu
    Tradycjonalizm:-8
    więcej od 24.8% uczestników testu
    Wolności obywatelskie:16
    więcej od 49.3% uczestników testu

Najbliższa Ci ideologia to: Liberalizm

Liberalizm to ideologia, odwołująca się do indywidualizmu. Głosi ona wolność jako wartość najwyższą, stawia prawa jednostki powyżej praw wspólnoty. Poglądy liberalne są często uważane za najbardziej tolerancyjne wobec poglądów i czynów innych ludzi. Współcześni europejscy liberałowie opowiadają się przede wszystkim za rozszerzeniem swobód obywatelskich oraz zmniejszeniem (lecz nie likwidacją) ingerencji państwa w rynek.
    Partie posiadające frakcje liberalne:Unia Polityki Realnej, Partia Demokratyczna, Platforma Obywatelska

p.s. W sumie bardziej zgadzam się z tym werdyktem, niż poprzednim jaki wyznaczył mi "political compass".
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Maja 28, 2010, 13:59:54 wysłana przez proud »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #61 dnia: Maja 28, 2010, 15:01:25 »
    "Test polityczny" jest wyjątkowo gówniany. Jakiś dowód? Proszę bardzo: Van Hauzer ma większe wolności obywatelskie i mniejszy tradycjonalizm od Prouda. I wg tego głupawego testu Van Hazuer najbliżej do chilijskiego dyktatora, a Proudowi do liberałów. Gdzie tu sens i logika? Ten program chyba został zrobiony na kolanie przez człowieka, który jedyną wiedzę o polityce czerpał z telewizji...
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #62 dnia: Maja 28, 2010, 15:57:34 »
    Ja myślę, że test nie jest zły. Chciałem odpowiedzieć na poprzedni, ale wiele osób mówiło, że jest zakłamany. Dziś ze znajomymi sobie odpowiedziałem i każdemu wyszły w miarę przybliżone wyniki, choć wiadomo że komputer nie powie co nam w głowach siedzi.

Oto Twoje wyniki:
    Wolność gospodarcza: 31
    więcej od 61% uczestników testu
    Tradycjonalizm:-2
    więcej od 30.7% uczestników testu
    Wolności obywatelskie:-53
    więcej od 2.8% uczestników testu
    Najbliższa Ci ideologia to: Faszyzm

Faszyzm jest to totalitarny ustrój, istniejący w latach 1921-1943 we Włoszech. Zakłada on centralizację władzy, władzę dyktatorską, militaryzm, walkę z innymi ideologiami, system monopartyjny, niechęć w gospodarce zarówo do komunizmu, jak i gospodarki liberalnej. Faszyzm włoski nie był wedle założeń ustrojem rasistowskim - skrajne elementy pojawiły się w nim dopiero pod wpływem III Rzeszy. Najbardziej znanym przedstawicielem faszyzmu jest duce Włoch, Benito Mussolini.
    Cytat:Państwo faszystowskie, najwyższa i najpotężniejsza forma osobowości, jest siłą, ale siłą duchową - Benito Mussolini
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #63 dnia: Maja 28, 2010, 16:28:14 »
    Mój test polityczny, nijak ma się do kompasu http://www.politicalcompass.org/printablegraph?ec=-2.00&soc=-3.79. Jedno albo drugie nie jest dokładne, jednak od razu widać, że test polityczny jest robiony pod Polskie środowisko i problemy.

Test polityczny to szajs, ni to dokładne, ni to rzetelne.

Oto Twoje wyniki:

Wolność gospodarcza: 68
    więcej od 87.4% uczestników testu

Tradycjonalizm:-61
    więcej od 1.8% uczestników testu

Wolności obywatelskie:50
    więcej od 88.6% uczestników testu

Najbliższa Ci ideologia to: Pinochetyzm (kapitalizm dyktatorski)Ciężko znaleźć krótkie określenie na ustrój, wprowadzony w Chile w latach 1973-1990 przez Augusto Pinocheta Ugarte. Zakłada on władzę dyktatorską (junta wojskowa), uwolnienie rynku (poszanowanie własności prywatnej, prywatyzację przedsiębiorstw państwowych, niskie podatki) oraz poszanowanie tradycji i dobre stosunki z Kościołem.
    Cytat:Recepta generała Pinocheta jednocześnie szanuje naukę ekonomii, jak i naukę społeczną Kościoła, czyli chrześcijańskie wymagania moralne odnośnie życia gospodarczego i społecznego i tym różni się od innych ?cudów? gospodarczych współczesnych... - x. Michał Poradowski

Grievous: Słuszna uwaga, poza tym jak może być tak
    jednocześnie szanuje naukę ekonomii, jak i naukę społeczną Kościoła
    , do kościoła odnoszę się zupełnie inaczej, chodziło mi o oddzielenie go od polityki a tu nagle, że ich nauki szanuję (szanuję jako decyzje które może podejmować każdy, ale z tego co pisze też je wspieram). Dajmy już sobie spokój z tym głupim i niedokładnym testem. Krótko mówiąc "Political Compass" rlz :) Najlepiej oddaje poglądy wszelakich osób.
    « Ostatnia zmiana: Maja 28, 2010, 17:42:31 wysłana przez Trebron »

Offline Axel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #64 dnia: Maja 28, 2010, 16:35:58 »
    http://www.politicalcompass.org/facebook/pcgraphpng.php?ec=-1.75&soc=1.69 Kompasik
    Test polityczny :
    Oto Twoje wyniki:
    Wolność gospodarcza: 24
    więcej od 53.4% uczestników testu
    Tradycjonalizm:44
    więcej od 86.1% uczestników testu
    Wolności obywatelskie:-12
    więcej od 12.5% uczestników testu
    Najbliższa Ci ideologia to: Faszyzm
    Faszyzm jest to totalitarny ustrój, istniejący w latach 1921-1943 we Włoszech. Zakłada on centralizację władzy, władzę dyktatorską, militaryzm, walkę z innymi ideologiami, system monopartyjny, niechęć w gospodarce zarówo do komunizmu, jak i gospodarki liberalnej. Faszyzm włoski nie był wedle założeń ustrojem rasistowskim - skrajne elementy pojawiły się w nim dopiero pod wpływem III Rzeszy. Najbardziej znanym przedstawicielem faszyzmu jest duce Włoch, Benito Mussolini.
    Cytat:Państwo faszystowskie, najwyższa i najpotężniejsza forma osobowości, jest siłą, ale siłą duchową - Benito Mussol
    Różnica jest.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Maja 28, 2010, 16:44:14 »
    Test polityczny nie jest ani nawet trochę dokładny - niby jakim cudem Trebron mając bardzo wysoki wolności obywatelskie może być zwolennikiem autokratycznego generała? Ten głupi test widząc w miarę wysoką wolność gospodarczą szufladkuje ludzi jako bliskich juncie. Ktoś po prostu zrobił wyjątkowo prymitywny i niedokładny mechanizm oceniania poglądów ludzi. Coś mi się wydaje że twórca to fan Pinocheta - w krótkiej charakterystyce jego "ideologii" brak jakiekolwiek wzmianki o stosowaniu brutalnych represji i łamaniu prawa...     

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 04, 2010, 21:46:05 »
    Oto mój wynik:

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 05, 2010, 13:14:30 »
    W teście politycznym dużo się nie zmieniło To zapewne przez moją skrajność. Szczerze mówiąc marzy mi się coś bardzo zbliżonego do komunizmu. Państwo powinno posiadać znaczną większość władzy, równi powinni być wszyscy (oczywiście ci, którzy pracują na dobro państwa, ci opieprzający się dostana przez chwilę zasiłek, ale jak nic z tym nie zrobią to muszą sobie radzić sami), kary za przestępstwa powinny być naprawdę ostre (kara śmierci z najcięższe, za resztę ciężkie roboty (nie chcemy pasożytów) i takie dodatki jak kastracja dla pedofilów i gwałcicieli). Kluczowe dla działania państwa instytucje takie jak szkoły, policja, szpitale, środki komunikacji powinny być państwowe. Władza nie powinna być rozpieprzona na kilkaset stołków które może zając byle kto. Wolnego rynku nie można do końca zakazać, jednak chciałbym, aby państwowe produkty stały obok tych prywatnych oraz aby było niszczenie wszelkich objaw monopolu. Obywatele powinni mieć prawa, jednak nie można im pozwalać na dosłownie wszystko. Wszelkie oznaki wrogości wobec kogokolwiek powinny być od razu tłumione. Powinni mieć jednak prawo sprawdzania władzy - jeśli ktoś rządzi dobrze, nie powinien się obawiać a wszystkie swoje decyzje powinien racjonalnie wytłumaczyć. Do polityki nie powinien się wtrącać nikt, ani prywatne korporacje, ani kościoły. Imigrantów nie powinno się wpuszczać. Oczywiście małżeństwa itp powinny umożliwiać takim ludziom zyskanie możliwości życia w kraju ale wszelkie próby oszukania państwa typu małżeństwa za pieniądze powinny być surowo karane. Wizy powinny być na porządku dziennym. Władza powinna się znajdować w łapie jednej, ale mądrej jak to mawiał jakiś tam koleś z oświecenia. Następca powinien być wybierany przez aktualnego rządzącego. W wyborach mógłby zostać wybrany jakiś popapraniec wciskający kity. Jest to ustrój bardzo zbliżony do komunizmu, jednak nie jest nim do końca. Komunizm możesz wprowadzić w swoim mieszkaniu, w swoim bloku, na swojej ulicy, może nawet na swoim osiedlu ale już w całym województwie trudno będzie zachować równość bo zawsze znajdą się kombinatorzy i ludzie chcący się dorobić kosztem innych.

Oto wyniki:
    Wolność gospodarcza: -19
    więcej od 11.9% uczestników testu
    Tradycjonalizm:18
    więcej od 59% uczestników testu
    Wolności obywatelskie:-8
    więcej od 16.5% uczestników testu
    Najbliższa Ci ideologia to: Komunizm (stalinizm)

Komunizm jest ustrojem totalitarnym, opartym na naukach Karola Marksa, Fryderyka Engelsa i Włodzimierza Lenina. System ten neguje własność prywatną, zwłaszcza środków produkcji. Komuniści głoszą walkę klas, mającą doprowadzić do stworzenia społeczeństwa pozbawionego podziałów ekonomicznych (bezklasowego) i etnicznych, co nazywane bywa "sprawiedliwością społeczną". Jest to najkrwawszy ustrój totalitarny w historii ludzkości, odpowiedzialny za około 100 milionów ofiar.
    Cytat:Kim jest komunista? Jest to ktoś, kto czyta Marksa i Lenina. A jak nazwać antykomunistę? To ktoś, kto rozumie Marksa i Lenina. - Ronald Reagan

@EDIT
    Na pewno mówimy o tym samym teście? Jak patrzę na wasze liczby to wychodzą o wiele większe. Nawet o kilkadziesiąt o,0 Widocznie nie jestem taki skrajny :P
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2010, 13:21:24 wysłana przez Jezus »
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Cadd

• Użytkownik
    • "There must be some way out of here..."
    « Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 05, 2010, 18:19:58 »
    Your political compass
    Economic Left/Right: 6.38
    Social Libertarian/Authoritarian: -0.26

Dziwny wynik, bo z przekonania jestem raczej anarchokapitalistą.

Offline tsukai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 06, 2010, 17:36:37 »
    Lol, zrobiłem znów, a jednak wyszedł mi inny wynik niż ostatnio.

Your political compass
    Economic Left/Right: 0.50
    Social Libertarian/Authoritarian: -0.51

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 08, 2010, 17:04:29 »
    W teście politycznym dużo się nie zmieniło To zapewne przez moją skrajność. Szczerze mówiąc marzy mi się coś bardzo zbliżonego do komunizmu. [...]

Dziwi mnie, że są jeszcze ludzie którzy mogą mieć takie poglądy. To tak jakby czyjś dziadek i ojciec zabili się prowadząc po pijaku a on mimo tego dalej po kielichu pchałby się za kółko.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2010, 18:25:28 wysłana przez Van Hauzer »

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 08, 2010, 18:38:04 »
    Van Huzer! Nawet nie wiesz ile jest takich kolesi. Choćby ci:
    www.youtube.com/user/Czarnobylczyk
    www.youtube.com/user/DumnyBolszewik
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 08, 2010, 18:45:55 »
    Van Huzer! Nawet nie wiesz ile jest takich kolesi. Choćby ci:
    www.youtube.com/user/Czarnobylczyk
    www.youtube.com/user/DumnyBolszewik
    Co to do cholerny ma być? Ten wątek służy do rozmów o naszych poglądach, a nie jakichś tam userów YT - podyskutuj na temat opinii Jezusa, zamiast dawać linki do pajaców z Youtube...

EDIT DOWN: W ramach przeprosin zrób kompas - wydatnie zadośćuczynisz.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2010, 18:57:43 wysłana przez Grievous »

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 08, 2010, 18:48:33 »
    Dobrze przepraszam.
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 08, 2010, 19:10:41 »
    W teście politycznym dużo się nie zmieniło To zapewne przez moją skrajność. Szczerze mówiąc marzy mi się coś bardzo zbliżonego do komunizmu. [...]

Dziwi mnie, że są jeszcze ludzie którzy mogą mieć takie poglądy. To tak jakby czyjś dziadek i ojciec zabili się prowadząc po pijaku a on mimo tego dalej po kielichu pchałby się za kółko.
    Wiesz, komunizm sam w sobie zły nie jest. Tak samo pistolet: bez człowieka który pociągnie za spust nie jest groźny. Z tego co wiem, głównym celem jest wprowadzenie równości a to złe nie jest. Fakt, jest równość przekłamana: bez władzy wszyscy musieliby się nawzajem sprawdzać, nie byłoby prywatności, nie byłoby zaufania. Suworow bardzo dobrze to ujął w swojej książce: w kapitalizmie każdy ma swoją miskę i nabiera do niej ile mu się uda. W komunizmie jest jeden wielki gar z którego każdy dostaje po równo, jednak ktoś musi z tego garu rozdzielać a ten kto to robi ma władzę, jaka nie śniła się żadnemu kapitaliście. Nie da się wprowadzić całkowitej równości i wspólnoty. Aby to zrobić musiałbyś mieć grupę ludzi skrajnie uczciwych i mających do siebie bezwzględne zaufanie. Właśnie dlatego ruskim się nie udało. Ten komunizm który mamy za sobą nie był doskonały, też bym walczył o jego obalenie. Idealny komunizm opiera się na integracji społeczeństwa, dlatego jednostki aspołeczne powinny być karane/usuwane. Olewanie swojej roboty w takim systemie to zwyczajne żerowanie na pracy innych, taki człowiek to pasożyt a co za tym idzie, nie nadaje się do komunistycznego społeczeństwa. Aby taki system wypalił, trzeba się naprawdę mocno postarać, do tego nigdy nie będzie to całkowita równość bo człowiek ma to do siebie, że bez władzy wszystko niszczy. Władza musi być a to z kolei neguje tą równość. Myślę że to najtrudniejsza rzecz na świecie ale gdy się uda, otrzymamy system idealny. Właśnie dlatego mam swoją wersję komunizmu (czyli jakby nie patrzeć, nie jest to zwykły komunizm, to mój wyimaginowany system bazowany na komunizmie (czyli wychodzi na to, że zwykły jednak jest niedoskonały i zły, lol)).

@EDIT
    Dodam jeszcze, że nie lubię ludzi myślących schematami. To świadczy o tym, że nie są niczym innym jak barankami które można kierować w jaką się stronę chce za pomocą stereotypów i środków masowego przekazu. Zachęcam ludzi do wyrabiania własnych opinii, spoglądania na wszystko krytycznym wzrokiem, spisywaniu sobie plusów i minusów i osądzania a nawet gdybania "co by było gdyby..." gdy mamy czas. Jeśli ktoś uważa że nie ma na to czasu, nie jemu jest dane osądzanie systemów lub po prostu uważa że nie potrafi to nadaje się jako podstawowa siła robocza: czy to fizyczna przy kopaniu rowów czy logiczna przy odpowiednim łączeniu rożnych elementów (np stare centralki telefoniczne) i nie powinien wychylać się poza swoje obowiązki. Sprawowanie władzy, czy to na najwyższym czy pośrednim szczeblu, wymaga myślenia.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2010, 19:21:43 wysłana przez Jezus »
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.