Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Dyskusje na temat narzędzi graficznych  (Przeczytany 6054 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eto

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • zwykły debil i chyba dzieciak
    Dyskusje na temat narzędzi graficznych
    « dnia: Lutego 06, 2010, 10:41:58 »
    To też robiłeś w tym archi coś tam?
    Tak. Renderowane w LightWorks jakby ktoś się pytał.

W takim razie nie rozumiem osób, które zachwycają się budynkiem wykonanym przez program(jak napisał sir Luca).

Możesz pokazać okno robocze tego archi coś tam?

Wydzielam nowy wątek, bo tego offtopu w temacie o pracach 3D zrobiło się za dużo. //Daedalus
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2010, 22:05:28 wysłana przez Daedalus »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Dyskusje na temat narzędzi graficznych
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 06, 2010, 12:16:45 »
    Wiesz, program nic za ciebie nie zrobi... Chodzi o to że jak stawiasz ściany to on od razu ma je na dwu wymiarowym rysunku. Czyli ustawiasz płaszczyzny na odpowiednich poziomach i robi przekroje poziome i pionowe. Chodzi o ułatwienie, nie musisz w dwóch programach oddzielnych programach robić projektu. Pamiętaj że całość jest moim projektem. Od pierwszej do ostatniej kreski.

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2010, 12:35:10 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline eto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 06, 2010, 22:04:46 »
    Genialne jest to że rysunki 2d przetwarza od razu na bryłę 3d.
    Wiesz, program nic za ciebie nie zrobi...
    ...

A i sam program nie wygląda na rozbudowany, skoro:
    Ale naprawdę w miesiąc można poznać większość funkcji. I to wcale nie jakaś intensywna nauka:-)

Pewnie zwrócisz uwagę zę linia i inne podobne elementy są zablokowane na początku ale to po prostu kwestia ustawień odpowiednich...
    Domyślnie program po prostu nie ma żadnych wartości do nich przypisanych.
    Czyli program ma takie domyślne ustawienia, że nie można skorzystać z, tak sądzę, podstawowych opcji?

Jeszcze coś.
    "Nie używaj polskiej wersji językowej! To Cię zabije!

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 06, 2010, 22:31:33 »
    Zacznijmy od tego że jest to program dla architektów i wykorzystywany jest przez pracownie w celu tworzenia zarówno koncepcji jak i dokumentacji projektu.
    Podstawową funkcją jest ściana (w końcu to architektura), strop i dach. Czyli odpowiednio płaszczyzna pionowa, pozioma i ukośna. Ponieważ łatwiej i dokładniej rysuje się na rysunku 2d więc można ustawić przekrój w którym rysuje się w aksonometrii widzianej z góry. Widok ten dla większej precyzji rysowania (pamiętaj że w projekcie ważne są też konkretne wymiary) jest nieruchomy. Oczywiście można robić wszystko w oknie 3d ale potem mogą wyjść jakieś niedokładności w rysunkach. Dla uproszczenia mówi się że program konwertuje 2d w 3d ale niestety trzeba wszystko zaprojektować i odpowiednio ustawić.
    A to że szybko można go opanować wcale nie musi świadczyć o ubogości funkcji. Po prostu interfejs jest bardzo ergonomiczny a każda funkcja bardzo dobrze opisana.
    W widoku 3d żeby używać linii trzeba najpierw stworzyć jej grubość. Lub narysować ścianę na której ta lina będzie występowała. W rzeczywistości nie występują obiekty które jeden z trzech wymiarów mają równy 0 więc program nie pozwala ich domyślnie tworzyć. Chyba logiczne...

A co do polskiej wersji językowej to szczerze... Nic ci do tego jak pracuję. Bez urazy ale taka prawda:-)

Ale może skończmy ten offtop albo przejdźmy na PW.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline eto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 06, 2010, 23:00:40 »
    Genialne jest to że rysunki 2d przetwarza od razu na bryłę 3d.
    Dla uproszczenia mówi się że program konwertuje 2d w 3d ale niestety trzeba wszystko zaprojektować i odpowiednio ustawić.
    No to od razu, czy nie?

A to że szybko można go opanować wcale nie musi świadczyć o ubogości funkcji. Po prostu interfejs jest bardzo ergonomiczny a każda funkcja bardzo dobrze opisana.
    Ale miesiąc? W miesiąc to poznasz od podszewki Wingsa. Ale chyba mi nie powiesz, że ArchiCad, "profesjonalny program dla architektów" stoi na tym samym poziomie co Wings?

W rzeczywistości nie występują obiekty które jeden z trzech wymiarów mają równy 0 więc program nie pozwala ich domyślnie tworzyć. Chyba logiczne...
    A czy ja zgłaszałem pretensje co do tego, że w rzeczywistości jeden z trzech wymiarów obiektu jest równy zeru? Czemu tłumaczysz mi działanie programu, skoro mam konkretne pytania i oczekuję konkretnych odpowiedzi?

A co do polskiej wersji językowej to szczerze... Nic ci do tego jak pracuję. Bez urazy ale taka prawda:-)
    Ja ci tylko radzę. Po prostu nieco głupie są osoby które myślą że z polską wersją językową oprogramowania do tworzenia i edycji grafiki trójwymiarowej osiągną cuda(i do tego w Wingsie...). Nie odnoś tego bezpośrednio do siebie.

Ale może skończmy ten offtop albo przejdźmy na PW.
    Offtop? Ty szczątkowo opisałeś program w tym temacie, ja mam do niego pytania i rodzą się nieścisłości, które staram się rozwiać.

Offline tympod123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2010, 12:21:51 »

Ja ci tylko radzę. Po prostu nieco głupie są osoby które myślą że z polską wersją językową oprogramowania do tworzenia i edycji grafiki trójwymiarowej osiągną cuda(i do tego w Wingsie...). Nie odnoś tego bezpośrednio do siebie.

KE??

Że co?? Że niby korzystając z programu w polskim języku zrobimy w nim mniej niż w angielskim?? Zgłupiałeś??

W ogóle śmieszy mnie takie narzucanie na siłę innym rozwiązań, które MY uważamy za słuszne. Chce ktoś pracować w programie po polsku, proszę bardzo. Nic mi do tego.

Ta twoja odpowiedź powyżej mnie rozwaliła. Sugerujesz, że program z polskim językiem jest gorszy od tego po angielsku...

Jasne, jeżeli ktoś ma zamiar przerzucić się później na programy bardziej zaawansowane, wtedy może mieć początkowo trudności, bo w żadnym większym programie języka polskiego nie uświadczysz.

Ale jak robię sobie coś tylko dla przyjemności?? Albo wiem, że dany program wystarczy mi na długo??

Dajcie sobie spokój z tą antypolskojęzyczną krucjatą już...
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)

Offline eto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2010, 14:38:32 »
    Że co?? Że niby korzystając z programu w polskim języku zrobimy w nim mniej niż w angielskim?? Zgłupiałeś??
    Ta twoja odpowiedź powyżej mnie rozwaliła. Sugerujesz, że program z polskim językiem jest gorszy od tego po angielsku...
    Jasne, jeżeli ktoś ma zamiar przerzucić się później na programy bardziej zaawansowane, wtedy może mieć początkowo trudności, bo w żadnym większym programie języka polskiego nie uświadczysz.
    I teraz sobie odpowiedz na pytanie: Co to znaczy, że program jest "większy" i "bardziej zaawansowany". Oglądając Twój post sądzę że sobie nie odpowiesz.
    Po pierwsze: W ilu programach jest do wyboru język polski? Wings? Coś jeszcze(nie biorę Blendera pod uwagę, bo więcej jest tam nie przetłumaczone niż przetłumaczone)?

Tak więc:
    1. Czy w Wingsie wypalisz normalmapy?
    2. Czy w Wingsie zrobisz efekty cząsteczkowe?
    3. Czy w Wingsie wykonasz symulacje fluidów?
    4. Czy w Wingsie istnieją jakiekolwiek ustawienia renderingu(nie mam tu na myśli zmiany rozmiaru rendera)?
    5. Czy w Wingsie jest coś takiego jak edycja proporcjonalna?
    6. Czy w Wingsie możesz smarować bezpośrednio po modelu?
    7. Czy do Wingsa możesz sobie sam napisać skrypt?
    8. Czy w Wingsie można ingerować w ustawienie normalnych?
    9. Czy w Wingsie możesz zmienić orientację transformacji?
    10. Czy w Wingsie możesz pracować na warstwach?
    11. Jak długa jest lista modyfikatorów w Wingsie?
    12. Czy Wings wspiera pracę na kilku oknach?
    13. Czy w Wingsie możesz bawić się z krzywymi IPO?
    14. Czy na Wingsowym modelu możesz umieścić normalmapę, speculara, mirrora itp.?
    15. Czy w Wingsie możesz ustalać F-Gony?
    16. Czy Wings dysponuje swoim zestawem materiałów?

W ogóle śmieszy mnie takie narzucanie na siłę innym rozwiązań, które MY uważamy za słuszne. Chce ktoś pracować w programie po polsku, proszę bardzo. Nic mi do tego.
    W ogóle śmieszy mnie takie narzucanie się na innych, nie potrafiąc czytać, nie mając pojęcia o dyskusji i nie znając słowa "rada", przypisując je do zbioru: "słowa narzucające coś komuś innemu".

Prędzej czy później użyjesz bardziej zaawansowanego środowiska(o ile Cię to kręci), i nie będziesz wiedział, że "wycinanie", to to samo co boolean, a "subdivide" to "zagęszcz siatkę". Więc będziesz się uczył od nowa.

Ale jak robię sobie coś tylko dla przyjemności?? Albo wiem, że dany program wystarczy mi na długo??
    Ale jak robisz sobie coś tylko dla przyjemności, to przynajmniej naucz się czytać i wyciągać wnioski z przeczytanego tekstu, bo tego nie umiesz.
    Po prostu nieco głupie są osoby które myślą że z polską wersją językową oprogramowania do tworzenia i edycji grafiki trójwymiarowej osiągną cuda
    Ojej, ty naprawdę masz do kogoś pretensje, ale nie masz pojęcia o temacie i plączesz się we własnej wypowiedzi. Smutne.

Dajcie sobie spokój z tą antypolskojęzyczną krucjatą już...
    Właśnie skończyłem czytać Twojego posta i muszę przyznać, że jesteś pierwszym takim osobnikiem.
    Najchętniej na cały Twój post odpowiedziałbym obrazkiem bardzo znanym i lubianym na pewnym forum, ale pewnie dostałbym warna za obrażanie treści religijnych i ukazywanie treści wulgarnych. Co niektórzy mogą wiedzieć o co chodzi. Amen.

Nie dostałbyś bo już obrazek parę razy na forum się pojawiał. :D
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2010, 19:53:54 wysłana przez proud »

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 07, 2010, 14:51:55 »
    A jak już jesteśmy przy bardziej zaawansowanych programach to... Wings powoli przestaje mi wystarczać a Blenderze nie mogę dość do ładu z kamerą i z ustawieniami jaki program mi proponujecie?
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline eto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 07, 2010, 14:54:28 »
    A jak już jesteśmy przy bardziej zaawansowanych programach to... Wings powoli przestaje mi wystarczać a Blenderze nie mogę dość do ładu z kamerą i z ustawieniami jaki program mi proponujecie?
    Masz na myśli darmowe?

EDIT:I opisz dokładniej o co chodzi z kamerą.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2010, 14:59:04 wysłana przez eto »

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 07, 2010, 14:59:36 »
    Każdy. Ale darmowe będą nieco faworyzowane. Przy nie-darmowych mogę sprawdzić wersje trial

Offline eto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 07, 2010, 15:02:49 »
    Każdy. Ale darmowe będą nieco faworyzowane. Przy nie-darmowych mogę sprawdzić wersje trial
    Z darmowych to chyba tylko i wyłącznie Blender, a biorąc pod uwagę Twoje niewielkie doświadczenie(wynoszę to z tego, że do tej pory miałeś styczność tylko z Wingsem), programy komercyjne pokroju Majki, Cinemy czy Maxa - pogubisz się w nich. Opisz dokładniej o co chodzi z kamerą i ustawieniami w Blenderze.

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 07, 2010, 15:04:59 »
    Chodzi o to że przyzwyczaiłem się do kamery Wingsa którą(mi się bardzo dobrze operuje) a w Blenderze kamera jest sztywna i nie mogę ustawić jej pod odpowiednim kontem. A ustawieniach nie mogę dość do ładu bo wydają mi się przekombinowane. W wingsie da się ustalić tryb kamery z innych programów może coś takiego jest także w Blenderze
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2010, 15:08:23 wysłana przez legomir »

Offline eto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 07, 2010, 15:07:43 »
    w Blenderze kamera jest sztywna i nie mogę ustawić jej pod odpowiednim kontem.
    Wciskasz na klawiaturze numerycznej 0(musisz mieć włączony Num Lock), klikasz na nieprzerywaną linię prostokąta i teraz sterujesz kamerą.
    Możesz również w oknie 3d View wybrać View a następnie Camera.

A ustawieniach nie mogę dość do ładu bo wydają mi się przekombinowane. W wingsie da się ustalić tryb kamery z innych programów może coś takiego jest także w Blenderze
    Przekombinowane ustawienia - efekt wcześniejszego przyzwyczajenia się do Wingsa. Nie martw się - ja aktualnie uczę się maxa - tam jest 5 razy tyle tego co w Blenderze. A o tych trybach kamery, to nie słyszałem, aby coś takiego było w Blenderze.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2010, 15:10:22 wysłana przez eto »

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 07, 2010, 15:12:07 »
    Blender jest na kompie więc może lepiej znaleźć jakieś ciekawe tutki ,a potem samemu coś skombinować

Co do ostatniej strony to właśnie teraz szukam tutków.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2010, 15:16:31 wysłana przez legomir »

Offline eto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 07, 2010, 15:14:46 »
    Aha -
    -blender.org
    -blender.pl
    -max3d.pl(takie swoiste polskie centrum dot. grafiki)