Odnośnie całej dyskusji o projekcie Sir Luci:
Program zawsze służył jako narzędzie do osiągnięcia celu, a nie jako cel sam w sobie. Po co się kłócić jak bardzo 'pro' jest dane narzędzie? W tym przypadku ocenie podlega sam projekt architektoniczny. Nikogo nie powinno obchodzić jaką drogą została wykonana jego wizualizacja, podobnie jak i sama wizualizacja, gdyż jest jedynie pomocą przy ocenie projektu. Zwykły szarak nie będzie w stanie ocenić projektu nakreślonego na kartce. Ja tam na architekturze się nie znam i jedyne co mogę powiedzieć to
fajne. Myślę, że na tym forum nie znajdziesz targetu dla takich pomysłów.
I jeszcze druga sprawa:
Ludzie, nie udawajcie 'pro'. Prawie każdy pisze, że Wings mu nie wystarcza, a tak naprawdę nie wie, albo przynajmniej nie chce napisać, czego potrzebuje. Mogę się założyć, że 90% procent z was nie potrzebuje żadnego kombajnu graficznego i to z czym zaczynaliście (zazwyczaj Wings) wam wystarczy. Nie twierdzę, że nie warto poznawać nowych środowisk, tylko proszę o więcej rozsądku. Jak ktoś pisze, że mu Wings nie wystarcza, to niech napisze, czego oczekuje. Prawdopodobnie okaże się, że dana funkcja jest w nim, tylko wy nie wiecie gdzie :) Inna sprawa, że Wings rzeczywiście jest ograniczony, ma bowiem bardzo konkretne zastosowanie (poly modeling, najlepiej organiczny), ale z tego co widzę w tym temacie jest on najlepszym rozwiązaniem dla większości.
I żeby udowodnić, że ludzie nie wiedzą co piszą:
1. Czy w Wingsie wypalisz normalmapy?
Co prawda nie, ale darmowy Xnormal zrobi to lepiej lepiej niż większość kombajnów i wielu wybiera właśnie taki pipeline zamiast skondensowanego w jednym programie
4. Czy w Wingsie istnieją jakiekolwiek ustawienia renderingu(nie mam tu na myśli zmiany rozmiaru rendera)?
Wings ma wsparcie dla silników Kerkythea i Pov-ray i z jego poziomu spokojnie można jakieś renderki zrobić. Jednakże nie jest to program do renderingu, więc to tylko taki dodatek.
5. Czy w Wingsie jest coś takiego jak edycja proporcjonalna?
Nie wiem co to, wyjaśnij, może się znajdzie.
6. Czy w Wingsie możesz smarować bezpośrednio po modelu?
Znowu niejasno, chodzi o polypainting? Jeśli tak, to jaki kombajn ma go sensownie zaimplementowanego?
7. Czy do Wingsa możesz sobie sam napisać skrypt?
Owszem, do Wingsa jest nieco wtyczek, w dodatku to open source, więc możliwości są nieograniczone
8. Czy w Wingsie można ingerować w ustawienie normalnych?
Ubognie, bo tylko hard edge/soft edge ale można. Przydałoby się jeszcze odwrócenie. Swobodne ich definiowanie natomiast mija się z celem.
9. Czy w Wingsie możesz zmienić orientację transformacji?
Chodzi o zmianę osi, wzdłuż której wykonywana jest transformacja? Jeśli tak, to klikamy prawym klawiszem myszy na daną opcję (tylko te z kropkami po obu stronach) i lewym wybieramy oś.
11. Jak długa jest lista modyfikatorów w Wingsie?
Wystarczająca by zrobić to co się chce. To chyba pytanie retoryczne w sumie.
12. Czy Wings wspiera pracę na kilku oknach?
Window -> New geometry window
14. Czy na Wingsowym modelu możesz umieścić normalmapę, speculara, mirrora itp.?
Patrz punkt 4.
15. Czy w Wingsie możesz ustalać F-Gony?
Nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Może chodzi o N-gony? Te są. Wyjaśnij, to się dowiemy czy są F-gony.
Sporo odpowiedzi okazało się twierdzących. Pozostałe pytania natomiast jak fluidy, cząsteczki, krzywe tyczą się na tyle specjalistycznych zastosowań, że większości użytkownikom tego forum nie są potrzebne. Namawiam więc do nie odchodzenia od Wingsa, jeśli to nie jest potrzebne, to naprawdę świetna aplikacja :)
No i tyle w temacie ;]