Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190667 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #405 dnia: Kwietnia 01, 2010, 17:58:24 »
    Nie w każdym modelu jest możliwy do wymiany, ponieważ część laptopów jest po prostu "polutowana" i wymiana jest możliwa, ale... czy jest sens ryzykować? Do tego laptopy są tak poskładane, że nie sprawiają problemów z konfiguracją oryginalną, ale mają małą "tolerancję" na nowe podzespoły i później mogą być z całym sprzętem niezłe cyrki jak dziwne temperatury, niewłaściwie pracujące podzespoły, zwiechy systemu, restarty, etc. Wiem, że na 100% Dell jest w pełni konfigurowalny, ale ceny tak jak wspomniałeś po prostu niszczą...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #406 dnia: Kwietnia 01, 2010, 18:03:43 »
    No właśnie dla tego nie wymienię grafiki ale z procesorem nie powinno być większych problemów, przynajmniej tak twierdzi producent...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Xarxes

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #407 dnia: Kwietnia 11, 2010, 22:48:35 »
    Doobra to teraz ja zamieszcze moje pro osiągi mojej pro maszynki.

AMD Sempron 3000+ 2.02 GHz
    1,50 GB RAM DDR
    GeForce 7300 GT Galaxy
    160 GB Dysk

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #408 dnia: Kwietnia 12, 2010, 14:53:05 »
    Więc może ja opiszę swój komputer:D

Intel Pentium Dual CPU E2180 2.00GHz 2.02GHz 2.00 GB RAM Dodatek Service Pack 2.
    Karta Graficzna: NVIDIA GeForce 9600 GT.

Czy ten komputer nadaje się do gier? Bo na razie wszystko chodzi płynnie ale nie wiem jak będzie np. za rok. Bo za dwa lata to sobie już raczej nie pogram w gry z co lepszą grafiką:D

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #409 dnia: Kwietnia 12, 2010, 15:31:31 »
    Powiem tak, komputer na dzisiejsze czasy nadaje się do gier. Lecz czeka Cię bardzo dużo wymiana podzespołów, co równa się w zasadzie kupnem nowego "blaszaka".
    Procesor - nie jest idealny, ale na przyszłość rozejrzyj się za czterema rdzeniami.
    RAM- przynajmniej musisz zwiększyć dwukrotnie, tak do 4gb.
    Karta Graficzna - GeForce odchodzi do lamusa(wg.mnie). Rozejrzyj się za porządnym radkiem typu 4850 HD lub nawet z serii 5850 lub 70. Sam mam 5850 i nie narzekam, wręcz wychwalam tą kartę ;]

Więc na przyszłość czeka Cię troszkę wydatków ;]
    a w spojleru to, co aktualnie posiadam
    (click to show/hide)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #410 dnia: Kwietnia 12, 2010, 23:54:41 »
    Na razie nie myślę o przeszłości. Jest jeszcze tyle starych gier w które nie grałem, zawsze ewentualnie mogę kupić coś na konsolę z nowych tytułów a stare do kompa i jest git. Tylko najpierw trzeba zarobić:D

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #411 dnia: Kwietnia 13, 2010, 19:43:23 »
    No to ja mam pytanko, najpierw sprzęt.

GF 8400GS 512 (tak złom)
    Dual Core (bez szczegółów) 2.20GHz
    RAM 3,5GB
    %00GB dysk.
    Zasilacz 200V-300V (nie chce mi się kompa odwracać, wsunięty w głębokie biurko :P)

I pytanko.
    Zmieniam kartę graficzną (GF9800 1GB), ile Volt powinien mieć co najmniej, mój nowy zasilacz, podajcie też linki do najtańszych i najlepszych.

Z góry thx.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #412 dnia: Kwietnia 13, 2010, 19:50:45 »
    Zasilacz 200V-300V

I pytanko.
    Zmieniam kartę graficzną (GF9800 1GB), ile Volt powinien mieć co najmniej, mój nowy zasilacz, podajcie też linki do najtańszych i najlepszych.
    Daję Ci gwarancję, że masz zasilacz 220-230V, bo tu nie chodzi o wartość napięcia elektrycznego, ale o jednostkę mocy, czyli Wat. Odkręć obudowę i na ściance zasilacza powinna być tabliczka (nalepka) znamionowa gdzie znajdziesz tą wartość, ale sprawdź Wat, nie Volt!

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #413 dnia: Kwietnia 13, 2010, 20:45:40 »
    Ojć sorry.

Mam 200. To jaki zasilacz powinienem kupić? Najlepiej jak ktoś poda link. Chyba około 500.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #414 dnia: Kwietnia 14, 2010, 07:31:07 »
    I pytanko.
    Z góry thx.

Wg. mnie przynajmniej na 500. Takie zasilacze w dzisiejszych czasach to podstawa.
    Tutaj masz najtańszy ;]  http://www.nokaut.pl/zasilacze-komputerowe/zasilacz-500w-atx.html
    Tutaj masz najlepszy ;]   
    Jeszcze jedno, naprawdę musisz kupować GeForca?? Nie lepiej poczekać i pozbierać kasę na Radka?? Mówię o radkach 4850HD oraz 5850HD. Ceny niedługo powinny spaść, więc będzie można kupić je stosunkowo tanio ;]

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #415 dnia: Kwietnia 14, 2010, 09:18:59 »
    Wg. mnie przynajmniej na 500. Takie zasilacze w dzisiejszych czasach to podstawa.
    Tutaj masz najtańszy ;]  http://www.nokaut.pl/zasilacze-komputerowe/zasilacz-500w-atx.html
    Tutaj masz najlepszy ;]   
    Po pierwsze... Spokojnie wystarczyłaby Ci 350, ale lepiej mieć ten zapas mocy i rzucić na 400 - 450W. 500W jest raczej zbędne, bo już przy 450 będziesz miał spory zapas mocy.
    Do tego ten pierwszy ATX to bomba z opóźnionym zapłonem, więc on według mnie odpada... W przypadku tego Tagana znowu niekorzystny jest stosunek cena/jakość.

Według mnie do Twojej obecnej konfiguracji (i rozbudowy o ten 9800) starczy ten Fortron --- http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=282&products_id=7368 --- Dobra firma, jakość i całkiem niezła cena, a mocy Ci starczy bez problemu.

Jeśli chcesz mieć jednak zasiłkę na przyszłość, w razie ewentualnej rozbudowy to zainwestuj w tego OCZ --- http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=282&products_id=7368 --- Starczy Ci mocy nie tylko na ten zestaw, ale na przyszłą (ewentualną) rozbudowę na proca 4 rdzeniowego, czy mocniejszą kartę.

Jeszcze jedno, naprawdę musisz kupować GeForca?? Nie lepiej poczekać i pozbierać kasę na Radka?? Mówię o radkach 4850HD oraz 5850HD. Ceny niedługo powinny spaść, więc będzie można kupić je stosunkowo tanio ;]
    Jeśli to miałoby być 9800 GTX to jest zbliżone osiągami do Radeona 4850, jeśli natomiast zwykłe 9800GT, to... już trochę odstaje i raczej opłaca się inwestować w takim przypadku w Radka.

Natomiast jeśli chodzi o 5850 to wcale się nie opłaca, bo 5830 jest o około 200zł tańsza, a osiągi ma zbliżone do 5850. Są jednak one drogie 5830 - ok. 800-900zł, a 5850 - ok. 1000-1100zł, więc jeśli nie masz tyle forsy to... poczekaj aż nVidia wypuści długo lansowane  karty z serii 4xx, bo to spowoduje pewnie jeszcze spadek cen nie tylko u konkurencji, ale i tańszych modeli, a może również wejść coś nowego w przedział tańszych kart? Według mnie opłaca się poczekać te dwa miesiące i zobaczyć co do wakacji się stanie na rynku. :]

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #416 dnia: Kwietnia 14, 2010, 15:11:08 »
    Jeśli to miałoby być 9800 GTX to jest zbliżone osiągami do Radeona 4850, jeśli natomiast zwykłe 9800GT, to... już trochę odstaje i raczej opłaca się inwestować w takim przypadku w Radka.

Natomiast jeśli chodzi o 5850 to wcale się nie opłaca, bo 5830 jest o około 200zł tańsza, a osiągi ma zbliżone do 5850. Są jednak one drogie 5830 - ok. 800-900zł, a 5850 - ok. 1000-1100zł, więc jeśli nie masz tyle forsy to... poczekaj aż nVidia wypuści długo lansowane  karty z serii 4xx, bo to spowoduje pewnie jeszcze spadek cen nie tylko u konkurencji, ale i tańszych modeli, a może również wejść coś nowego w przedział tańszych kart? Według mnie opłaca się poczekać te dwa miesiące i zobaczyć co do wakacji się stanie na rynku. :]

Zgadzam się co do 1go pkt. Ale wg. mnie oczywiście, 9800GT to nic innego tylko 8800GT w nowej oprawce. Tak jest z każdym GF.
    Co do 2go. Owszem 5830 jest tańsza, ale zapomniana.Dużo moich znajomych kupiło właśnie 5850, bo to jedna z najlepszych kart na dzisiejszym rynku, tylko że cena na pewno odstrasza. Ja kupiłem tą kartę jak wchodziła na rynek, to dałem za nią 2100 ;/ Owszem, mogłem poczekać trochę, ale musiałem wymienić kartę, bo tworzyłem kompa pod Armę2.  Zgadzam się z tobą odnośnie tego, że trzeba poczekać do wakacji, bo wtedy przeważnie podzespoły tanieją ;]

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #417 dnia: Kwietnia 14, 2010, 16:44:19 »
    Co do 2go. Owszem 5830 jest tańsza, ale zapomniana.Dużo moich znajomych kupiło właśnie 5850, bo to jedna z najlepszych kart na dzisiejszym rynku, tylko że cena na pewno odstrasza. Ja kupiłem tą kartę jak wchodziła na rynek, to dałem za nią 2100 ;/ Owszem, mogłem poczekać trochę, ale musiałem wymienić kartę, bo tworzyłem kompa pod Armę2.
    Dlaczego zapomniana? Przecież ona dopiero niedawno trafiła na rynek... Najpierw ATI rzuciło karty z wysokiej półki z 5870 i 5890 na czele, oraz kilka tańszych i słabszych - czasem w ogóle nieopłacalnych modeli pod względem cena/jakość, patrz 5770, a teraz wypełniają tę lukę właśnie kartami z tzw. średniej półki, gdzie główną "atrakcją" jest właśnie bardzo dobra i opłacalna 5830, która niewiele ustępuje fabrycznie podkręcanemu Sapphire HD5850 Toxic, który mimo ceny 1225 zł wydajnościowo jedynie lekko odbiega od tańszego o 400 zł 5830, który do tego bardzo fajnie się kręci (nawet bez bawienia się napięciami) i można niemal podgonić tego 5850 Toxic od Sapphire, który poprzez fabryczne podkręcenie znacznie ogranicza możliwości O/C użytkownika.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #418 dnia: Kwietnia 14, 2010, 18:27:02 »
    Dlaczego zapomniana? Przecież ona dopiero niedawno trafiła na rynek... Najpierw ATI rzuciło karty z wysokiej półki z 5870 i 5890 na czele, oraz kilka tańszych i słabszych - czasem w ogóle nieopłacalnych modeli pod względem cena/jakość, patrz 5770, a teraz wypełniają tę lukę właśnie kartami z tzw. średniej półki, gdzie główną "atrakcją" jest właśnie bardzo dobra i opłacalna 5830, która niewiele ustępuje fabrycznie podkręcanemu Sapphire HD5850 Toxic, który mimo ceny 1225 zł wydajnościowo jedynie lekko odbiega od tańszego o 400 zł 5830, który do tego bardzo fajnie się kręci (nawet bez bawienia się napięciami) i można niemal podgonić tego 5850 Toxic od Sapphire, który poprzez fabryczne podkręcenie znacznie ogranicza możliwości O/C użytkownika.

Dobra zgodzę się z tobą, ale po co w tym momencie kręcić 5850, jeżeli ta karta jest cuuuuUuuudem ;] ?? Troszkę rozeznaję się w cenach, i zgadzam się z tobą, lecz i tak uważam że 5850 jest lepsza niż inne dostępne karty na rynku (chyba że 5870, ale to już inna bajka).

Tak na marginesie, cała twoja wypowiedź to jedno zdanie ;] Bardzo, ale to bardzo złożone ;]

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #419 dnia: Kwietnia 14, 2010, 18:30:40 »
    Dobra proud, mam jeszcze jedno pytanie.

Czy gdybym jednak zdecydował się, na procek 5 rdzeniowy i radka, doradzałbyś jakiś inny zasilacz?