Niedługo zamierzam kupić LAPTOPA. Szukam jakiegoś dobrego do gier i taniego.
Słowa "dobry do gier" i "tani" wzajemnie się wykluczają. :)
Jeśli nie potrzebujesz nic mobilnego, składaj zwykłego PieCyka. Jeśli koniecznie chcesz notebooka, to licz się z tym, że do 3 tys. nie kupisz nic, co by się nadawało do gier.
Odradzam też kupowanie przez internet. Sam kiedyś byłem fanem zakupów przez neta i obecny komputer właśnie w ten sposób kupiłem, ale mi przeszło. Sęk w tym, że często jest to bez sensu, bo np. jakiś lokalny sprzedawca ma porównywalne ceny, lub minimalnie wyższe. Wtedy lepiej dołożyć te parę złotych i kupić sprzęt na miejscu, nie będzie zbędnych komplikacji, gdy z komputerem będzie coś nie tak, lub jakaś część padnie. Z doświadczenia wiem, że czasami przy sprzęcie występują drobne usterki, na które przymyka się oko, nawet gdy dany podzespół jest na gwarancji, gdyż za dużo by było kłopotów z wysyłaniem komputera lub pojedynczej części i oczekiwaniem, aż go sprawdzą i odeślą naprawiony/nowy (albo ten sam z komentarzem, że wszystko jest w normie). Przez internet kupuj tylko wtedy, gdy w lokalnych sklepach ceny są naprawdę wielkie.
Aha, no i nie kupuj żadnych gotowych zestawów. Razem ze sprzedawcą dobierz poszczególne podzespoły wedle własnego gustu, nie zapominając, że nie należy oszczędzać na zasilaczu (niekoniecznie musi mieć jak najwięcej W, ważne by był wyprodukowany przez solidną firmę) ani na płycie głównej. W gotowych zestawach, jakie oferują np. większe markety, często ładuje się dobre procesory, jak najwięcej RAMu, w miarę szybką kartę graficzną, a reszta podzespołów to złom z najniższej półki cenowej.