Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190573 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #375 dnia: Lutego 05, 2010, 18:19:49 »
    ale 9500GT bardzo dużo zasysa mocy i jest dosyć głośna, osobiście radzę Ci brać hd 4850

Offline Sęku

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #376 dnia: Lutego 05, 2010, 21:49:21 »
    Ostatnie pytanko. Co myślicie o tej karcie???
    KARTA GRAFICZNA GeFORCE GT 220 1GB DDR3 (pełna obsługa technologii directx 10.1, shader model 4.0, Technologia CUDA wsparcie dla SLI)

Z góry dzięki za wszystko:)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2010, 12:26:08 wysłana przez Sęku »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #377 dnia: Lutego 06, 2010, 09:14:55 »
    Ostatnie pytanko. Co myślicie o tej karcie???
    KARTA GRAFICZNA GeFORCE GT 220 1GB DDR3 (pełna obsługa technologii directx 10.1, shader model 4.0, Technologia CUDA wsparcie dla SLI)
    No ale i tak z niej nie wyciągniesz tego co ona oferuje... Twoja karta ma szynę PCI tylko 2,3, więc większość mocy tej karty po prostu zmarnuje się w "oczekiwaniu" na przebicie danych. Do takich kart musi być złącze PCI x16, żeby coś one dawały...

Jaką kartę graficzną do 300-400 zł polecacie? Karta powinna mieć dobre chłodzenie, powinna być cicha i powinna odpalać takie pierdoły jak Crysis bez większych przycięć na High. Byłoby dobrze gdyby obsługiwała dobrze programy graficzne, choć wiadomo że nie osiągnie tego co karty dla grafików.
    Jeśli chodzi o mnie to wybrałbym, któraś z tych...
    Gainward GeForce GTS 250 - karta całkiem w porządku do tego z dobrej firmy (Gainward).
    PowerColor Radeon HD4850 - jeśli chodzi o Radeony 48xx to radziłby Ci wybierać te od PowerColor'a. Do najlepszego z tego segmentu 4890 niestety Ci brakuje, ale ta wyżej jest i tak chyba ciut lepsza od tej nVidii 250GTS, choć zależy co wolisz... Karty są zbliżone, więc jeśli wolisz "zielonych" to bierz 250, albo jeśli "czerwonych" to wal w Radeona.

Offline Antictizen

• Użytkownik
    • Vampires is best!!
    « Odpowiedź #378 dnia: Lutego 06, 2010, 15:43:35 »
    Na każdym kompie pójdzie i nawet Crysis'a pociągnie,a z portfela dużo kasy nie wyciągnie
    GeForce Nvidia 8300 Gs 256MB kosztuje w tańszych ofertach na Allegro tylko 40 zeta

Offline carl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #379 dnia: Lutego 15, 2010, 20:45:09 »
    Witam, Gram w mount&blade juz od dawna, obecnie nowsze mody, wersje gier, zaczely mi sie ciac zastanawiam sie nad kupnem
    nowego, bądz ulepszeniem swojego kompa, tak by warband Dzialał mi idealnie, jako iż nieznam sie zbyt dobrze na komputerach, zwracan sie do was z gorącą prozba  drodzy użytkownicy o pomoc

Parametry Mego komputera
    Procesor: Intel Celeron 3.06 Ghz
     Ramy DDr2:1024 Mb Ram
     Karta Graficzna:winfasta340 (128 Tak Sadze) Nividia 5200 konkretnie Tak sadze ;p

Płyta Głowna: Asorck MotherBoard p4V88+ (Chyba) ;p

Wiec Moje pytanie Brzmi Czy dokupic podzespoły,czy nowego kompa sobie sprawic jeśli podzespoły to powiedzcie jakie moja karta głowna pociagnie Grunt żeby było dobrze i w miare tanio, ale nie chce kupywac taniego badziewa.
     Jeśli temat napisałem w złym wątku to Bardzo Przepraszam :)

Pozdrawiam Carl
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2010, 23:10:20 wysłana przez carl »

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #380 dnia: Lutego 15, 2010, 22:53:44 »
    Przy komputerze 'dobrze' i 'tanio' wzajemnie się wyklucza. Twój komputer to już złomek, zachowaj go na ewentualne zepsucie nowego i kup koniecznie, koniecznie w jakimś małym sklepiku - wszystkie te Komputroniki to jedna wielka komercha, podająca się za najtańszą, będąc jednocześnie najdroższą. W takich małych sklepikach często dają zniżki na komplety, a i możesz wybrać sobie wszystkie podzespoły. Co do płyty głównej Ci nic nie poradzę, wspomnę tylko, byś nie oszczędzał na zasilaczu, gdyż podczas ewentualnego apgrejda bardziej opłaca się teraz wydać więcej, niż potem jeszcze więcej. Moje preferencje to karta Nvidia + procesor AMD, ale to już sprawa gustu - ATI ma ostatnio tańsze i mocniejsze karty, ale jednocześnie gorszą współpracę z producentami gier, więc lepiej kupić np. GTX 260 Zotaca. Procesor: Phenom x50, RAM: jeśli nie zamierzasz kupować później jakiegoś nowego procka Intela, bierz DDR2. Jeśli masz system 32-bitowy, wystarczy Ci 2, maks 3 GB.

PS. Proszę moderatora o zmianę nazwy tematu na np. 'Pytania odnośnie komputerów' - nie ma co robić ich tak dużo...
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline carl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #381 dnia: Lutego 15, 2010, 23:11:56 »
    Znasz Moze Jakies Małe Dobre Sklepiki na Terenie Warszawy??

1. Intel Pentium Dual Core E5200 2.5 GHz BOX        

2. GeForce with CUDA GTX 285 Asus 1GB 2x DVI&HDMI (PCI-E) V2    

3. Kingston DDR3 2GB 1066MHz CL7    

4. Intel DP45SG bulk Zawiera: karta sieciowa, karta muzyczna    

5. be quiet! Straight Power E7-550W

Przegladajac strony z podzespołami doszedlem do wniosku iż to moze byc dobre obudowe mma wiec nie potrzebuje lepszej dysk twardy wystarczajacy mam jak myslicie będzie to razem wszystko wspołpracowało?? Co sądzicie na ten temat?? :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2010, 23:28:53 wysłana przez carl »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #382 dnia: Lutego 17, 2010, 08:03:58 »
    1. Intel Pentium Dual Core E5200 2.5 GHz BOX        
    2. GeForce with CUDA GTX 285 Asus 1GB 2x DVI&HDMI (PCI-E) V2
    3. Kingston DDR3 2GB 1066MHz CL7    
    4. Intel DP45SG bulk Zawiera: karta sieciowa, karta muzyczna    
    5. be quiet! Straight Power E7-550W

Przegladajac strony z podzespołami doszedlem do wniosku iż to moze byc dobre obudowe mma wiec nie potrzebuje lepszej dysk twardy wystarczajacy mam jak myslicie będzie to razem wszystko wspołpracowało?? Co sądzicie na ten temat?? :)
    Według mnie... trochę nie trafiłeś. :/ Oczywiście zestaw nie będzie jakąś tragedią, ale... procesor w porównaniu do karty to jakiś zabytek i będzie cholernie wąskim gardłem dla całego zestawu i znacznie ograniczy możliwość bardzo szybkiej karty, która pod nim nie ma szans na rozwinięcie skrzydeł. Do tego jednak poszukałbym innej płyty głównej... Jakoś te od Intela to mnie nie przemawiają i dużo lepszym (wcale nie droższym) wyborem byłaby któraś z oferty Asusa, czy MSI - choć nie tylko tych firm.

Ile masz forsy na cały zestaw? Rozumiem że HDD, obudowa i napęd zostają takie jak masz obecnie.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #383 dnia: Lutego 20, 2010, 21:00:07 »
     Wyczaiłem taki zestaw: http://allegro.pl/item920838974_i7_860_p55_4gb_ddr3_gts250_1gb_500gb_dvd_rw_580w.html
    Czy taki komp wystarczy mi więcej, niż na 2 lata? I ile mniej więcej zapłaciłbym za niego, gdybym samodzielnie go kompletował? Co można ewentualnie zmienić (aby cena nie przekroczyła 2700zł)? Czy jest dobry na dzisiejsze realia?

Offline werbull

• Użytkownik
    « Odpowiedź #384 dnia: Marca 06, 2010, 17:44:28 »
    Mam komputer Intel Core 2 Duo CPU E8400 3.00 Ghz 2 GB Ram. Czy jak mam core 2 duo to zadziała mi gra , która chce 3.2 ghz procesora??

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #385 dnia: Marca 06, 2010, 18:28:46 »
    Werbull : Tak, bo razem masz 3.00 x 2 = 6.00 ghz ;]
    Nizyn: z tego co widzę , to wszystko jest dobre, i powinieneś go utrzymać dłużej niż 2 lata ;]  Ale bardziej proponowałbym Ci kartę Radeona 4850 lub 70, karty są dosyć dobre, i tanie z tego co widzę na dzisiejszym rynku ;]

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #386 dnia: Marca 07, 2010, 08:11:35 »
    @Werbull: Teoretycznie może być tak jak pisze Corleone, ale jeśli chodzi o nowe gry, to często jest pisane 3 Ghz, ale już na dwurdzeniówce, czyli teraz zależy jaki masz proc, bo wymagania mogą być podane z uwzględnieniem dwóch procy po 3 Ghz.
    @Nizin: Ja nigdy nie kupiłbym kompa na allegro... Za tą cenę będziesz miał coś lepszego i pewniejszego. Wystarczy zobaczyć jaką mobo tam do niego wkładają... Jeszcze większą porażką jest zasilacz "no name", ale jak lubisz fajerwerki to możesz kupić z takim zestaw. ;] Na dodatek pamięci przy tym procku są tylko na 1333, a to znacznie go ograniczy, podobnie jak karta, która w porównaniu do procesora jest jakby z "poprzedniej epoki".

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #387 dnia: Marca 08, 2010, 11:35:24 »
    Jakiś czas temu podawałem takie parametry kompa:

Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2.40GHz
    Pamięć: Kingston DDR2 2x 1GB 800 MHz
    Karta graficzna: Gainward GeForce 8800 GTS 320 MB
    Dysk twardy: Seagate 320 GB Barracuda
    Płyta główna: Asus P5N-E SLI nVidia nForce 650i
    Zasilacz: Be-Quiet Straight Power BQT E5-500W
    Obudowa: Yesico 8989 OPENAir
    Monitor: Asus VB191T 19"
    Mysz: Logitech G5
    Klawiatura: Logitech G11
    Podkładka pod mysz: Steelpad QcK mini

Z dodatków:
    Revoltec zimne katody CCFL niebieskie x2
    Arctic Cooling Fan 12 L

Obecnie dokupiłem dodatkowe 2 GB ramu i  wymieniłem (chwilowo) grafikę na: Twintech GeForce 9500 GT 1024 MB.
    I teraz moje pytanie jest następujące: Czy ta karta graficzna może być, czy wymienić na inną szybszą (jeśli tak to na jaką) czy ewentualnie kupić drugą taką samą i połączyć w SLI. Zależy mi na wydajności w grach, i tak na na nic innego kompa chwilowo nie wykorzystuje (brak zapału).

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #388 dnia: Marca 09, 2010, 20:14:40 »
    @Werbull: Teoretycznie może być tak jak pisze Corleone, ale jeśli chodzi o nowe gry, to często jest pisane 3 Ghz, ale już na dwurdzeniówce, czyli teraz zależy jaki masz proc, bo wymagania mogą być podane z uwzględnieniem dwóch procy po 3 Ghz.
    @Nizin: Ja nigdy nie kupiłbym kompa na allegro... Za tą cenę będziesz miał coś lepszego i pewniejszego. Wystarczy zobaczyć jaką mobo tam do niego wkładają... Jeszcze większą porażką jest zasilacz "no name", ale jak lubisz fajerwerki to możesz kupić z takim zestaw. ;] Na dodatek pamięci przy tym procku są tylko na 1333, a to znacznie go ograniczy, podobnie jak karta, która w porównaniu do procesora jest jakby z "poprzedniej epoki".
    Ok, wezmę to sobie do serca ;p Możesz mi polecić dobrą płytę główną, która bez problemu pociągnie i7 i GT250 (brat się uparł, że grafika ma być z Intela, bo to "dobra i solidna firma" ;p) i ogólnie będzie spisywać się dobrze (a już najlepiej byłoby podesłanie linka do stronki z niedrogim sprzętem i w miarę czytelnym interfejsem)

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • :F
    « Odpowiedź #389 dnia: Marca 14, 2010, 10:08:58 »
    Ludzieeee mam zapytanie do was bo sięm za dobrze nie znam na kompach ;]
    Mamy dobry komp (nie chce mi się wypisywać danych) i wszystko powinno ładnie porządnie chodzić a mi nie chodzi bądź bardzo hujowo.
    Wczoraj zainstalowałem The Saboteur,włączam i.... gra wygląda całkiem normalnie ale gra się tak jakbym miał lagi -.-"(klikne kursor i po 2 sekundach gościu sie porusza :P)
    Niewiem czego to może być wina... czyżbym miał za dużo wirusów ?
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show