Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 191576 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #855 dnia: Kwietnia 28, 2013, 15:34:14 »
    Mi nie zalezy az tak na kasie, to znaczy chce by wytrzymalo przynajmiej kilka lat, a uzywane czesci nie daja takiej pewnosci...

Akurat obecnie chyba kilku lat Ci nie wytrzyma, choć nie wiem jak bardzo byś się starał i nie ograniczał budżetu. :) Ponoć pod koniec tego lub na początku następnego roku ma zadebiutować nowa generacja konsol, więc wymagania znów zaczną rosnąć. Obecnie na rynku PC była taka sytuacja, że wymagania przez ostatnie ~2 lata niemal stały w miejscu, ponieważ crossplatformowe produkcje po prostu były ograniczane przez wydajność kilkuletnich konsol. Teraz gdy na rynku pojawią się mocniejsze PS4 i Xbox 720 znów ruszy ostre bicie wymagań i w przeciwieństwie do poprzedniej sytuacji (tzn. komputer kupiony w roku 2009 czy 2008 spokojnie ciągnie wszystko co obecnie pojawia się na rynku) podzespoły będą starzeć się znaaacznie szybciej. :)

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #856 dnia: Kwietnia 28, 2013, 18:13:14 »
    Mi powiedzieli ze za 2 lata bede mogl grac tylko w stare gry, a dopiero niedawno najnowsze gry mi nie dzialaja (powiedzieli mi to 6 lat temu xD)

Arthasan, dzieki za linka, o to wlasnie mi chodzilo :)
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #857 dnia: Kwietnia 29, 2013, 20:41:56 »
    Wielkie dzięki Arthasan za te linki. Przedadzą się bardzo, bo sam muszę kupić nowego kompa :]
    Tak przy okazji, czy ktoś może się orientuje w monitorach? Jakiś polecacie? Priorytet, to rozdzielczość minimum full HD, no i żeby nie był bardzo drogi ;]

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #858 dnia: Kwietnia 29, 2013, 21:17:54 »
    Panowie, mam prośbę. Ogólnie to mam zamiar (nie wiem kiedy) zacząć zbierać na komputer. To znaczy samą skrzynkę tak do 800 zł. Wiem, że ze składaka lepszy wyjdzie komp, niż za nowego, nie składanego. Więc mam do Was takie pytanko. Jakie części polecacie?

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #859 dnia: Kwietnia 29, 2013, 23:19:25 »
    W cenie 800zł nic nie wymyślisz ponad to:
    http://www.morele.net/inventory/info/cO7AZP/

Jeżeli jednak masz jakieś części, to napisz jakie, może coś uda się złożyć :) Proponuję jednak dołożyć jeszcze troszkę gotówki, aby móc odpalić gry chociażby w minimalnych detalach.

PS. Opis procesora, który wybrałem dla Ciebie, razem z testami zintegrowanej karty, która jest w zestawie itp.: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/AMD_Brazos_-_energooszczedne_APU-3566.html

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #860 dnia: Maja 02, 2013, 19:32:04 »
    Nie wiem właśnie jak to jest z płytą główną. Znalazłem kartę Nvidii 1gb dość tanią, z wiatraczkiem, no i chyba też dobry procesor. Ogólnie jeśli chodzi o składanie to jestem kompletnie zielony. Mam starego składaka, ale to robił "fachowiec". Nie wiem też kiedy zacząłbym tak składać, bo jak na razie pracy brak, więc muszę czekać na jakieś dorywcze. Łatwiej byłoby mi kupić laptopa, ale to już droższa sprawa.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #861 dnia: Maja 02, 2013, 22:14:35 »
    Konkret, jaki to model płyty/karty graf.? Płyta główna na 90% będzie już niestety nieodpowiednia ze względu na przestarzały socket, ale może... :)

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #862 dnia: Maja 03, 2013, 10:51:17 »
    Jeśli chodzi o samą kartę graficzną, to taka: Gigabyte GeForce CUDA 210 1GB HDMI Turbo Cache.
    A procek to pewnie jakiś Intela Core i5, albo coś co po prostu byłoby dobre i spójne. :)

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #863 dnia: Maja 03, 2013, 16:54:15 »
    Ta karta graficzna to aktualnie... poziom dna ;) Zaś procesor Ivy Bridge pochłonąłby sam prawie 800zł :D

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #864 dnia: Maja 03, 2013, 18:19:05 »
    To ja już nie wiem. Nie mam głowy do tego. Chyba jednak zbiorę ten hajs i kupię komputer już złożony. Najwidoczniej składak mnie drożej wyniesie. :/
    Ale wielkie dzięki za jakąkolwiek pomoc. :)

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #865 dnia: Maja 04, 2013, 01:30:18 »
    NIGDY nie kupuj składaków w sklepach typu Media Markt itp.! Za 800zł niestety, kupisz komputer tylko do przeglądania onetu i TFW :)

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #866 dnia: Maja 04, 2013, 15:29:45 »
    No to chyba pora zbierać na jakiegoś laptopa. Zanim uzbieram to i dobrego kupię za 1500 zł. :D Jeszcze raz dzięki za pomoc. :)

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #867 dnia: Maja 19, 2013, 11:01:51 »
    Wybaczcie za multi, ale tak nikt by nawet nie zauważył nowego postu.

Otóż mam taki problem i mam go już nie wiem jak długo, ale bardzo długo. Rok, dwa. Dopiero ostatnio zaczął mnie on konkretnie denerwować. Mam laptopa Acera E725 i Internet z TP (dzisiaj Orange). Otóż chodzi o to, że laptop nigdy od razu nie połączy się z routerem za pomocą wi-fi. To znaczy czasami mu się zdarzy, ale to rzadko. Czasami muszę go włączać i wyłączać, przycisk od karty sieciowej w laptopie nie pomaga, mogę ją do woli wciskać i to i tak nic nie da. Nawet jak ręcznie staram się, by ten rzęch połączył się z Internetem wyskakuje mi coś w stylu "sieć nie odpowiada/nie można połączyć się z siecią". Do tego teraz doszło to, że po prostu laptop się rozłącza i po może minucie powraca połączenie. Wie ktoś w czym tkwi problem? To jest tak irytujące, że czasami mam chęć wyrzucić tego złoma przez okno. Zrobiłbym to, gdybym miał zapewniony nowy sprzęt. Niestety brak środków na taką inwestycję jak na razie.

P.S. Zaznaczam, że jako jedyny z trzech laptopów w domu, mam taki problem. Prosiłbym o konkretne odpowiedzi. Jeśli ktoś ma też pytania, odpowiem.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #868 dnia: Lipca 09, 2013, 12:36:09 »
    Szybkie pytanko. Złożę komputer za około 1000 zł na którym pójdą mi najnowsze gry ;)? Chodzi mi o sam sprzęt, bez obudowy, monitora, myszki i innych tego typu pierdół :P Jeżeli nie (tak jak myślę ;P) to za ile mogę złożyć najtańszy, ale mocny komputer?

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #869 dnia: Lipca 09, 2013, 13:23:14 »
    1000 zł to może się okazać nieco za mało. Jednak niewiele więcej powinno wystarczyć.

Moja propozycja

CPU:Intel Pentium Dual Core G2020
    RAM: Crucial DDR3 4GB 1333MHz SpecTek CL9
    Płyta główna:MSI PH61-P33 B3
    Karta graficzna: Vertex3D ATI Radeon HD7770
    Dysk twardy:Seagate Barracuda 500GB (ST500DM002)
    Zasilacz: Corsair VS Series 450W

Cena - myślę, że ok. 1200zł... Nie liczyłem dokładnie.

Karta graficzna może być wymieniona na 7750, gdyby cena 7770 była za wysoka. Można sobie to dopasować. Procesor udźwignie Ci gierki lepiej niż inne z tej półki cenowej. Mógłbyś wymienić jedynie na AMD Phenom, ale to z jednej strony gorsza wydajność w grach oraz zużycie prądu, ale z drugiej 4 rdzenie. Pozostałbym jednak przy tym. Pierwsze procki i5 od Intela to wyższa półka cenowa. Znacznie wyższa. Po wymianie zasilacza procesor byłby bardziej skory do rozbudowy. Procesory można wsadzać, karty graficzne też. Jeśli myślałbyś o rozbudowie - zmień zasilacz na XFX Core 550W.