Tak jak w temacie: ile znacie języków obcych? Ja umiem bardzo dobrze angielski, znam trochę francuski i hiszpański.
1) A jaki wplyw ma uczenie sie jezykow na nasz rorwoj intelectualny? Rozni ludzie roznie odpowiadaje no to pytanie. W moim wypadku wplyw byl negatywny. Ale bylo to nie tylko uczenie sie nowych jezykow; byly to calkowite zmiany jezyka codziennego. Wpierw Polski, potem Rosyjski, potem znowu Polski, potem Francuzki, i w koncu Angielski (od 1964, gdy mialem juz 33 lata).
2) Szczeguly moich przygod zyciowych so w niedawno opublikowanym internatowym zyciorysie.
http://csam.montclair.edu/~kowalski/life/info.html Podzielcie sie tym linkiem z tymi kogo ta krotka ksiazka moze zainteresowac. Sadze ze zasluguje ona na uwage. Tak, wiem ze kazdy autor mysli ze jego ksiazka jest wartosciowa--nie jestem wyjatkim. Czekam na komentarze.
3) Szukam kogos kto zechcial by przetlumaczyc moje "Wspomienia bylego komunisty" na Polski, i wydac je w Polsce. Dalbym wszystkie zezwolenia formalne. Wszystkie dochdy ze sprzedarzy przetlumaczonej ksiazki poszly by do tlumacza, i do wydawcy. Zainteresowane osoby powinne skontaktowac sie ze mna prywatnie.
Ludwik Kowalski (see Wikipedia)
Professor Emeritus
Montclair State University, NJ, USA
kowalskiL@mail.montclair.edu