Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jak na poczatek oceniacie Mount&Blade:OiM?

1
    27 (12.1%)
    2
    12 (5.4%)
    3
    19 (8.5%)
    4
    44 (19.6%)
    5
    34 (15.2%)
    6
    27 (12.1%)
    Nie gralem.
    61 (27.2%)

Głosów w sumie: 222

Autor Wątek: Wasza ocena Mount&Blade:OiM.  (Przeczytany 12273 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piti_112

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Wasza ocena Mount&Blade:OiM.
    « Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 26, 2009, 18:28:54 »
    ja daje tej grze 4(-) Mimo sporej ilości błędów i pewnych rzeczy które zapewne z nich wynikają i mnie strasznie irytują to jednak jest szansa że będzie się w nią dobrze grało(grałem dłużej) i przyjemnie ale po wyjściu pacha dopiero niestety więc ta 4 to z dużą dozą zaufania i nadziei wobec twórców.

Offline Dimix07

• Użytkownik
    • Dimix07
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 28, 2009, 10:04:08 »
    Ja dałem 6. Pomimo tych wszystkich bugów. Wiem, że teraz się będą starać, żeby poprawić. Spójrzcie na to z innej strony. Snowberry to nowa firma. Napewno nie ma takiego doświadczenia jak EA czy Ubisoft.

Offline herzeleid

• Użytkownik
    • Das feuer liebt mich
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 28, 2009, 13:45:31 »
    Ja dałem 6. Pomimo tych wszystkich bugów. Wiem, że teraz się będą starać, żeby poprawić. Spójrzcie na to z innej strony. Snowberry to nowa firma. Napewno nie ma takiego doświadczenia jak EA czy Ubisoft.

Ale to nie zwalnia jej z tego że partaczy produkcję długo oczekiwaną,o świeżej tematyce na którą pokładano wszelkie nadzieje...
    W instrukcji do gry wyczytałem że w Snowball Studios nad grą pracowało 5 testerów...
    To w gruncie rzeczy sytuacja przestawia się tak-profesjonalne choć młode studio wraz z innymi (Unicorn games,studio Sicz) wydaje na rynek moda który nie dość że jest zabugowany,ma ubogą ścieżkę dźwiękową i nie wnosi nic nowego to jeszcze każą za niego płacić...
    Błędy w grze można jeszcze wybaczyć dzięki patchom które są w przygotowaniu(jeszcze nie wiadomo czy tego nie zepsują...),ale napewno nie kłamstw o "sarmackich dialogach i klimacie","formacjach jednostek w czasie bitwy","budującym klimat udźwiękowieniu" itd.
    Mocna 2 a szkoda bo koncepcja genialna zaś wykonanie poniżej krytyki...

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 28, 2009, 18:13:36 »
    4. Naciągnięte ale 4.
    Czemu? Bo u mojego kolegi biega, śmiga, nie wywala i się nie zacina. Wszystko ładnie - pięknie. Cud miód. To jest ocena ogólna. 6 - za dużo. 5 - prawie. 4 - niech będzie ;)

EDIT: Z podkreśleniem na "U kolegi". Bo u mnie tak nie ma. 
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2009, 10:59:44 wysłana przez Zowi »
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 28, 2009, 18:48:16 »
    Ja dałem 2 ponieważ jest nie zrobiona i żeruję na popularności M&B , gra ma pełno bugów i nie usprawiedliwiajmy twórców ,ze są nieznani i to nie jest Blizzard czy EA . Niech wydadzą grę "When it's done ." .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline nod18

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 29, 2009, 09:54:30 »

Musze to napisać :P, EA GAMES to firma z zerowym doświadczeniem jest najgorszą firmą w świecie gier, przejmują jedynie inne firmy i ich HITY które potem niszczą i robią masse sequeli które są coraz gorsze i robione dla głupich amerykańskich 12-latków
    EA games jest o wiele gorsza od CD-Projektu.

Offline szyszak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 29, 2009, 22:54:26 »
    ale buba, nowy patch nie jest kompatybilny ze starymi sejvami i na dodatek nie da się tego modować ( a miałem ambitne plany :<<< )

Offline AdamBu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 31, 2009, 10:15:19 »
    Ja dałem tej grze 3 Według mnie nie zasługuje na więcej. CDP wypuściło na rynek taką drogą grę, której na dodatek nie da się przejść przez bugi...

P.S Jak się gra po stronie innego kraju niż Rzeczpospolita, to później jest tyle bugów? Bo nie wiem, czy warto w ogóle startować od początku :/
    Ludzie sami wyznaczają granice, a potem dygoczą ze strachu przed ich przekroczeniem.

Offline Ermland

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 18, 2010, 09:53:46 »
    Moja ocena to 2. Kupiłem tę grę dzień po premierze zachęcony zapowiedziami i podstawką, która bardzo mi się podoba. Niestety okazało się, że świetną grę można sknocić. Błędy na mapie, błędy w misjach, patche niekompatybilne z save'ami, konieczność reinstalacji, aktywacji, wreszcie okazało się, że nie chce mi się już w to zaczynać n-ty raz. Gram w Prophesy of Pendor i w ogóle mnie nie ciągnie do tej rzekomo zrobionej przez profesjonalne studio gry, która ma więcej błędów niż każdy jeden amatorski mod. W dodatku producent zadecydował, że mogę to sobie aktywować tylko tyle razy, ile on chce. Co więcej, żeby gra się nie wywalała, muszę zmniejszyć ustawienia graficzne w porównaniu do tych sprzed patcha... Jak dla mnie kompletna żenada, nie pamiętam podobnego przypadku od czasów Atari.
    Nie sztuka wysadzać pociągi. Prawdziwa sztuka to sprawić, by kursowały punktualnie.

Offline hobbes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 18, 2010, 10:51:08 »
    Przy wszystkich żenujących błędach, historiach z patchem i niedociagnięciach (niekonsekwencjach fabularnych, beznadziejnej ścieżce dzwiekowej itp- długo by wymieniać) to jednak chce mi sie grac- dziwne, ale jednak widze w tej grze potencjał. Po prostu powinna ona wyjśc mniej wiecej teraz- dopracowana, przetestowana i poprawiona. A tak pozostał niesmak... mimo którego gram i daje grze 4. Moze same elementy trylogii tak manipuluja moja opinią, bo gra sama w sobie jest jednak wtórna w stosunku do podstawki.

Offline kerno

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 19, 2010, 19:33:44 »
    Moja ocena to 2. Kupiłem tę grę dzień po premierze zachęcony zapowiedziami i podstawką, która bardzo mi się podoba. Niestety okazało się, że świetną grę można sknocić. Błędy na mapie, błędy w misjach, patche niekompatybilne z save'ami, konieczność reinstalacji, aktywacji, wreszcie okazało się, że nie chce mi się już w to zaczynać n-ty raz. Gram w Prophesy of Pendor i w ogóle mnie nie ciągnie do tej rzekomo zrobionej przez profesjonalne studio gry, która ma więcej błędów niż każdy jeden amatorski mod. W dodatku producent zadecydował, że mogę to sobie aktywować tylko tyle razy, ile on chce. Co więcej, żeby gra się nie wywalała, muszę zmniejszyć ustawienia graficzne w porównaniu do tych sprzed patcha... Jak dla mnie kompletna żenada, nie pamiętam podobnego przypadku od czasów Atari.

Zgadzam się z wszystkimi tymi uwagami ale podobnie jak Hobbes (z Jego uwagami zresztą też) dałem a'konto przyszłości 4. Najgorsza dla mnie zaczyna być monotonia fabularna. Mam ponad 1200 sławy, 100 szacunku i poza zleceniami w stylu "szpieg" żadnych innych, zwłaszcza od Króla Jana, z którym dobrze się znamy i lubimy (100 - oddanie). Pozostają rajdy i bitwy coraz bardziej monotonne (mam 25 poziom i w twierdzy mam stale ok. 50 husarii a  w oddziale 50 rajtarów) i rzadko kto może mi zagrozić. Ponadto zdecydowaną przeszkoda jest przycinanie w bitwach (mam dobrego kompa z GTX 285), to już lekka przesada w końcu to nie jest Crysis.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 19, 2010, 23:33:09 »
    W najnowszym numerze CD-Action (02/2009) Pojawiła się recenzja gry "Mount and Blade: Ogniem i Mieczem". Recenzent czasopisma (Greg) zachwycił się grą i ostatecznie ocenił ją na... 7/10, a dokładniej:
    8 pkt za grywalność
    4 pkt za video
    6 za audio
    Do plusów zaliczył: klimat, swojskość, rozmach i mechanika walki oraz bardzo fajne tworzenie postaci.
    Wady M&B:OiM wg CD-A to: kiepska oprawa graficzna, nielogiczności i początkowo monotonia w questach, niezbyt dobre AI, oraz liczne błędy.

Po zapoznaniu się z całością recenzji można wyczytać:
    "To samo na nowo" - Tymi słowami autor wspomina, że M&B:OiM jest po prostu przerzuceniem potencjału M&B na czasy dziejące się w XVII-wiecznej europie środkowo-południowo-wschodniej. Niemniej jednak uważa owy produkt za lepszy od podstawki... (Innowacji za wiele nie ma, ale można się zgodzić).
    "To raczej rozbudowany mod do Mount & Blade niż samodzielna gra" - tak.. od podstawki różni się jedynie nową mapą, przedmiotami oraz kilkoma zadaniami składającymi się na fabułę. Brak tu nawet rozbudowanych zadań losowych od tych z wersji podstawowej - "wynieś-podaj-pozamiataj".
    System walki: "(...)Rozmowa i walka rzeczywiście przypominają czwartą część The Elder's Scrolls, ale raz, ze wyglądają dużo biedniej, dwa - czuć tu wyraźny posmak strategii." Niby walka w Oblivionie jest lepsza, niż w M&B? Nie no proszę... Fakt animacje nie zaskakują, ale same wyprowadzanie ciosów jest bardziej wymagające w M&B, niż klikanie na "chama" w TES4...
    Recenzent również wspomina, że modele i tekstury są do "bani": "Wszystko jest szarobure, ubogie i sterylne." - no nie wiem.. w pałacach w większych miastach wygląda to znaczniej ciekawie (np Moskwa)... Poza tym - to jest tak-jakby średniowiecze. "Świat jest bardzo umowny: sala tronowa króla jest równie reprezentacyjna jak stodoła(...)" - no comment.

Oceniać gry nie mam zamiaru. Chciałem przybliżyć recenzję zamieszczoną w CD-Action... chyba autor nie grał długo w podstawową wersję M&B, bo nie sądzę, by samym klimatem gra wybiła się tak wysoko... Gra jest niestabilna i nie wprowadza za wiele nowego - pamiętajmy, że twórcy OiM posiadają silnik gry, którego nie potrafili porządnie wykorzystać, a mogli - popatrzcie, co Tul, Daedalus, Mat, Kolba itp robią, mimo, że silnika M&B nie posiadają...

Ale to tylko moje rozumowanie. Natchnione przez Wielkiego Budowniczego.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2010, 23:48:28 wysłana przez NIFN »

Offline Kukki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 23, 2010, 13:10:15 »
    Daję tej grze 2+, to naprawdę skandal aby w kilka lat po premierze oryginalnego m&b, twórcy PEŁNOPRAWNEJ(nie dodatku) gry opartej na jej silniku nie potrafili twórczo rozwinąć potencjału tkwiącego w podstawce. Jakby tego było mało wycięli część przydatnych rozwiązań (spróbujcie pozostawić część dobytku  w kufrze na swoim zamku), głosy postaci mogli już lepiej pozostawić w wersji oryginalnej (zachrypnięty kogucik krzyczący "wiwat Rzeczypospolita !" po zwycięskiej bitwie potrafi ładnie siąść na klimacie   =(   .  No i deserek: patche - gram sobie kilka tygodni ze sporym  zacięciem, w sumie uzbierało się ok 35 godzin gry, i po miesiącu wychodzi patch / ze zdumieniem dowiaduję się ż muszę zacząć wszystko OD NOWA ponieważ stare save'y nie działają w wersji 1.014 wtf ???

W sumie wzruszyłem się przy OiM tylko dwa razy:

1. Kiedy stwierdziłem iż wydarzyła się rzecz w której zaistnienie nie wierzyłem, kupiłem grę jeszcze bardziej zabugowaną niż legendarny Gothic3: Zmierzch bugów.

2. Kiedy uświadomiłem sobie, że za jedyne 79zł znalazłem się w elitarnym gronie betatesterów tej iście sarmackiej produkcji.

Jeśli następne patche będą równie wydajnie zwalczały babaole w grze ukazując się z podobną częstotliwością najrozsądniejszym wyjściem będzie chyba wsadzenie pudełka z grą do zamrażalki, niech poczeka na komplet patchy (chyba że kogoś bawi przechodzenie początkowych misji po kilkanaście razy). Na koniec do panów z CDP jeśli moje podejrzenia odnośnie tempa usuwania błędów w grze są prawdziwe możecie przyjąć nowe hasło reklamowe: " Gra dla prawdziwych fanów RPG, jej przejście może wam zająć nawet kilka/naście miesięcy"   dziękuję

Offline grinas

• Użytkownik
    • Loading... Please wait...
    « Odpowiedź #28 dnia: Lutego 05, 2010, 04:01:11 »
    5, po zainstalowaniu patcha 1.014 nie mam już żadnych błędów i gra się dobrze, gdyby jeszcze był to tego multiplayer :D

Offline hobbes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Lutego 05, 2010, 08:54:08 »
    Po patchu 1.014 nie masz żadnych błędów? Oj mylisz sie;) Zreszta własnie o jednym napisałes w wątku obok. A rekrutowac w wioskach możesz?