Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.  (Przeczytany 187216 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.
    « Odpowiedź #435 dnia: Czerwca 12, 2010, 14:33:22 »
    Moim zdaniem brakuje mi jakiś paczek!
    Jakby ktoś je miał byłbym wdzięczny za wrzucenie na jakiś serwer!
    Nie da rady wyjąć żadnego z plików OiM, bez łamania skompresowanego pliku zawierającego cały moduł (tj złamać pewnie da radę, ale jest to nielegalne). Poczekaj na nadchodzący patch (chyba, że już wyszedł), po którym niestety będziesz musiał na nowo zaczynać.

mam taki problem albo nie rozumiem zadania mam zadanie potop jestem już w RP i pisze ze mam sie zgłosić do zagłoby on mi odpowiada że jest zajęty (...)
    Musisz porozmawiać z polskimi szlachcicami odnośnie Zagłoby. Jeden z nich (jest chyba losowo wybierany), zdradzi Ci jego miejsce pobytu, wtenczas będziesz mógł porozmawiać z Janem Onufrym, który dołączy do Twojego oddziału (przygotuj miejsce lepiej).
    Potem porozmawiaj z nim (z menu party), jeśli Ci niczego nie zleci bezpośrednio w czasie rozmowy. Potem będziesz prowadzony "za rączkę". :>

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2010, 15:01:17 wysłana przez NIFN »

Offline maros1032

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #436 dnia: Czerwca 14, 2010, 22:48:07 »
    Nie moge lub nie wiem jak rekrutowac rekrutów, we wioskach, tak jak w zwykłym m%b

Offline TR08

• Użytkownik
    « Odpowiedź #437 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:53:23 »
    Witam.
    Zawitałem na to forum, gdyż napotkałem pewien problem podczas grania w M&B: OiM(wersja oryginalna). Przez pewien czas trzymałem się blisko Rzeczpospolitej. Niestety długo nie mogłem do niej dołączyć, więc zacząłem szukać innej okazji. Padło na ekskrólową Katarzynę. Przyłączyłem się do Szwecja Buntownicy. Udało mi się namówić bodajże 3 lordów, którzy przeszli na naszą stronę. Wraz z nimi do naszego królestwa dołączyły ich zamki i wsie. Jako, że mam wystarczająco liczebną armię, przejąłem wrogi zamek. Niestety nie został on przyznany nam, lecz Rzeczpospolitej. Przejąłem 4 kolejne. Za każdym razem to samo(nie ważne czy prosiłem, by był mój, czy nie).
    Być może ważny jest również fakt, że zanim dołączyłem do Katarzyny przejąłem zamek, który trafił do Rzeczpospolitej. Nie wydawało mi się to dziwne, gdyż mam bardzo dobre stosunki z ową frakcją. Jednak zamek ten nie miał właściciela, a wojska w nim więzione nie dołączyły do garnizonu(wybrałem opcję "wciel więźniów do garnizonu").

Jeśli gdzieś została już udzielona odpowiedź na powyższy problem, proszę o link do odpowiedniego tematu. Jeśli nikt jeszcze czegoś podobnego nie zgłosił. proszę o jak najszybszą pomoc.
    Z góry dziękuje.

Offline Cadd

• Użytkownik
    • "There must be some way out of here..."
    « Odpowiedź #438 dnia: Czerwca 22, 2010, 03:21:23 »
    A ja dołączam się do pytania, które pojawiło się tu już wcześniej. Mianowicie, jak u licha wykonać zadanie "Tajemnica Czarnego Hetmana"? Jestem na etapie przepędzenia rozbójników z kozackiej wioski (zlecenie ni z gruchy, ni z pietruchy od Bohuna, mimo iż gram po stronie Szwecji), otrzymaniu strzępków informacji od konającego starca... i poszukiwaniu kogokolwiek, kto wiedziałby coś o wspomnianym Czarnym Hetmanie. Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

Offline bestfer7

• Użytkownik
    « Odpowiedź #439 dnia: Czerwca 26, 2010, 21:49:01 »
    Mam problem z zadaniem  koniokrad . Jan Skrzetuski prosi mnie abym zwrócił mu jego konia którego ma Kancelista Iwan Wychowski.
    Pojmałem tego Iwana , zabrałem jego posiadłości i nic. Znalazłem jakieś kobyły ale Jan  czeka na konia jak gdyby nigdy nic? Co mam robic , ktoś w ogóle dotarł do tej misji? Dodam ,że to Pan Zagłoba polecił mi tego Skrzetuskiego aby mi pomógł odzyskac szacunek na dworze Rzeczypospolitej.

Offline Rines

• Użytkownik
    « Odpowiedź #440 dnia: Lipca 10, 2010, 14:55:35 »
    Co do misji "Koniokrad" to ja zapytałem się Zagłoby co mam zrobić a on mi powiedział że ten koń jest w tam jakiejś miejscowości( nie pamiętam już jakiej ) więc tam pojechałem i tam było kilku gości zabiłem ich i dostałem konia :D
    A ja mam znowu do was pytanie.Mam misje "ostatnia granica" za bardzo nie wiem co mam robić gdzieś przeczytałem że trzeba podbić K.Moskiewskie, Szwecję i Wojsko Zaporowskie. Więc zaczynam podbijać podbiłem już wszystkie zamki i miasta Szwecji ale nadal Szwecja ma wisie na zachód od Krakowa i nie wiem jak mam je podbić??Może to przez to że jak mi Król Jan Kazimierz kazał mi podbić dowolną miejscowość która potem będzie moja podbiłem Kraków który w tedy należał do Szwecji??

PS Gram oczywiście kampanie RP patch 1.015 (najnowszy), gra oryginalna.

POZDRAWIAM!!!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2010, 14:58:17 wysłana przez Rines »

Offline Asamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #441 dnia: Lipca 25, 2010, 17:12:35 »
    A ja mam pytanko o sma poczatek gry. Jak podchodze do jakiegos szwdzkiego lorda i pytam o zadanie specjalne to mowi mi ze mam mu przyprowadzic Clermonta gdzie moge go znalesc? Normalnie kreci sie kolo Smolenska ale tam go nie ma to jakis bug czy co?
    Drugie pytanko to jak wezme zadanie specjelne od RP kaza mi spalic wies maslowy brod no to jade z ekipa dajmy 20-30 najemnikow ale do bitwy zawsze staje tylko 1 ;// Nie wiem sam mam ich powyrzynac czy co? Normalnie wiesniacy to pikus ale ci strzelcy zaporoscy to nawet pgarniaja wiec nie jest zbyt latwo stad sie dziwie wy tez tak maice?
    I jescze jedno pytanko od pułkownika zołtarenki dostaje questa jezyk na sicz chodzi o to zeby dobprowadzic tatara na sicz nic trudnego i bez problemu to robie. ALe dalej nie wiem co robic rozmawiam z koszowym to nie ma opcji zeby gadac o tatarze to samo z zarzadca miasta ani z samym tatarem. Co ja mam z nim zrobic jak jestem juz z nim na Siczy?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2010, 17:42:47 wysłana przez Asamir »

Offline Szwed0

• Użytkownik
    « Odpowiedź #442 dnia: Lipca 27, 2010, 15:46:35 »
    A ja mam pytanko o sma poczatek gry. Jak podchodze do jakiegos szwdzkiego lorda i pytam o zadanie specjalne to mowi mi ze mam mu przyprowadzic Clermonta gdzie moge go znalesc? Normalnie kreci sie kolo Smolenska ale tam go nie ma to jakis bug czy co?
    Drugie pytanko to jak wezme zadanie specjelne od RP kaza mi spalic wies maslowy brod no to jade z ekipa dajmy 20-30 najemnikow ale do bitwy zawsze staje tylko 1 ;// Nie wiem sam mam ich powyrzynac czy co? Normalnie wiesniacy to pikus ale ci strzelcy zaporoscy to nawet pgarniaja wiec nie jest zbyt latwo stad sie dziwie wy tez tak maice?
    I jescze jedno pytanko od pułkownika zołtarenki dostaje questa jezyk na sicz chodzi o to zeby dobprowadzic tatara na sicz nic trudnego i bez problemu to robie. ALe dalej nie wiem co robic rozmawiam z koszowym to nie ma opcji zeby gadac o tatarze to samo z zarzadca miasta ani z samym tatarem. Co ja mam z nim zrobic jak jestem juz z nim na Siczy?

Szukaj Clermonta w Moskiewskich miastach

Na inne pytania odpowiedzi nie znam a sam chce jedno zadać.

Widziałem, że wyszedł patch 1017 i chcę o niego zapytać: czy ktoś go ma i czy trzeba mieć poprzednie patche. Ja pobieram teraz 1015 i nie wiem co zrobić z tym nowszym patchem.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #443 dnia: Lipca 28, 2010, 12:44:58 »
    1.Clermont jest zawsze w Pskowie. 2. tego tatara trzeba doprowadzic do tatarskiego miasta bo jest taki bug.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Patryk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #444 dnia: Lipca 31, 2010, 13:38:18 »
    Mam pewien problem z grą. Mianowicie jestem przy tej misji gdzie trzeba wywołać rebelię w chanacie. Podbiłem wszystkie miasta. Jak się pytam Gireja to mówi ,że jesteśmy blisko zwycięstwa. Stosunki mam z RP -40 z chanatem ok. -60 reszta neutralne. Dodam  ,że RP wypowiedziała mi wojnę i nie mogę zawrzeć pokoju z królem bo nie mam seniora czy coś w tym stylu. RP zajęła mi też kilka zamków które zająłem czy muszę je odbić by zaliczyć questa? Popiera mnie 1 osoba przeciwko jet 19 i nie mogę przekonać reszty. Przeważnie mówią coś ,że mam racjonalne argumenty itp. lecz mimo tego nie przyłączają się. Co mam zrobić by zakończyć questa?

Offline Nobody

• Użytkownik
    • Jestem wszędzie tam, gdzie nie ma nikogo
    « Odpowiedź #445 dnia: Sierpnia 07, 2010, 17:25:11 »
    Mam misję dotyczącą odbijania Warszawy, dostałem ten list od króla, dzięki któremu szlachta ma mi pomóc. Idę do pierwszego polskiego oficera i mówię mu "stań pod moim sztandarem bla, bla, bla..." on na to "Mam zbyt wiele spraw na głowie" domyśliłem się że problem to złe stosunki. Tak więc udałem się do Kmicica, który akurat organizował wyprawę wojenną a że z Kmicicem mam bardzo dobre relacje - 85, zgodził się na pomoc. Tak więc od razu ruszyliśmy, wlecze się za mną on i reszta pułkowników biorąca udział w jego kampanii. Przyspieszam, zatrzymuję się, czekam na nich, znów przyspieszam i tak w kółko (ze względu że są wolniejsi ode mnie). Aż tu nagle w pewnym momencie generałowie odwracają się ode mnie i idą w swoją stronę. Więc ja znowu doganiam Kmicica i mówię żeby szedł za mną, pójdzie trochę i znowu wraca. Pomijam to jak doszliśmy ale w końcu jakoś dotarliśmy pod tę Warszawę, choć przyznam że było to o wiele gorsze od zapędzania bydła ze wsi. Dobra, chcę przeprowadzić oblężenie - "przygotuj drabiny do ataku na mury" ale nim to zrobię, wojska innych sprzymierzonych lordów uciekają, nie mogę znowu ich zwoływać, bo musiałbym przerwać oblężenie i zawsze kończy się to tak że zostawiają mnie samego.
    Mam mało wojsk - 40 żołnierzy a w Warszawie jest ponad 300 Szwedów, przydałaby mi się pomoc polskiej szlachty. Tak więc co robić?
    Nobody is perfect.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Offline Patryk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #446 dnia: Sierpnia 08, 2010, 09:11:36 »
    Już nie pamiętam dokładnie tego questa. Podczas oblężenia powinna być opcja trucia wody (chyba ,że Warszawa to jakiś wyjątek był ale nie pamiętam już). Potrzebował będziesz jakieś 4 punkty inżynierii. Otrujesz tak z 2-3 razy i miasto możesz zdobywać nawet sam. Zamiast kopii lepiej wziąć dodatkową paczkę kulek. Jeżeli jednak takiej opcji by nie było to polecam wymienić armię na najemników polskich/szwedzkich (chyba ,że z tego składa się twa armia) maksymalnie ich doposażyć (jak cię nie stać to tylko broń biała, palna i zbroja choć polecam zarobić na resztę). Wybrał bym wdzieranie się do miasta bo powinna się zrobić wojna pozycyjna co oznacza to, że komputer będzie używał tylko jednostek strzelających a resztę stawia za żywy mur. A przy drabinach to zrobi się regularna sieczka i ciężko by było bo pikinierzy ciągle by cię dziobali. Jak nie dasz rady to niestety musisz nająć więcej żołnierzy lecz tak z 60 powinno już starczyć. Życzę powodzenia.

Questa z chanatem ukończyłem ale mam inny problem. Zdobyć twierdzę. Chodzi o to ,że gdy zdobędę jakiś zamek to mam tylko opcję by nie prosić o nagrodę. Czym to może być spowodowane? I drugie pytanie: prowadziłem wojnę i zapomniałem kupić jedzenia. Chorowałem 3 razy pod rząd na febrę, jakiś syf i czerwonkę. Febrę i tamto coś wyleczyłem ale czerwonki ni hu hu... Jak jadę do miasta i siedzę to pisze mi ,że wyleczyłem się z febry której nie mam a czerwonka dalej siedzi w liście zadań. Da się coś z tym zrobić? v1.012

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #447 dnia: Sierpnia 09, 2010, 11:41:33 »
    W zadaniu czarny chetman mam problem bo ten pafnucy w pskowie tłumaczy księge i powiedział żeby przyjść za 2 tygodnie przychode a jego nigdzie nie ma.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Kawalek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #448 dnia: Sierpnia 13, 2010, 23:29:49 »
    Czy wyszła wersja demonstracyjna tej gry? Jeśli tak to skąd mogę ją pobrać?

Offline cycu1973

• Użytkownik
    « Odpowiedź #449 dnia: Sierpnia 14, 2010, 10:15:24 »
    Witam!
    M&B OiM kupilem kilka dni po premierze, ale tak jak szybko zaczalem w nia grac tak szybko musialem zakonczyc ( caly oddzial zachorowal na chorobe ktorej nie dalo sie uleczyc. W zwiazku tym mam pytanie czy wyszedl juz jakis patch pozwalajacy na swobodna rozgrywke( bez bledow itp) czy nalezy sie jeszcze wstrzymac kilka miesiecy i poczekac az gra bedzie w 100% sprawna??