Grę kupiłem już w dniu premiery i w tenże sam dzień zainstalowałem i zanurzyłem się w graniu.
Ścieżka dźwiękowa już na starcie mnie zawiodła-lubię czasem posłuchać ukraińskie piosenki ludowe z czasów 17 wieku lecz to co powitało mnie w menu głównym jest lamentem.
Wymienione powyżej menu główne zostało wykonane przeciętnie-ale nie to jest wyznacznikiem miodności rozgrywki ;)
Przykrą niespodzianką okazało się to że pozostały angielskie okrzyki bandytów z native :/
Stosunkowo niewiele zmieniono także grafikę przyrody i otoczenia co też mnie rozczarowało,bo za 80 złotych można wymagać czegoś więcej niż kopii map bitewnych z native.
Taka sama bajka jest z misjami i zadaniami-praktycznie to samo co w oryginalnym M&B czyli ściągnij dług/podatek,zanieś wiadomość,dokonaj zwiadu terenu,dostarcz bydło itp.
Wprowadzono jednak "zadania specjalne" i "fabularne" co dodaje nieco smaczku grze :)
Niestety obiecanych dialogów w klimatach 17 wiecznych nie otrzymaliśmy-nadal pozostają te same opcje i dialogi z podstawki.
Warto też wspomnieć o raczej przeciętnym wykonaniu twierdz,zamków-osady są bardzo mało zaludnione,zaś ludzie w nich żyjący są jak boty(dla porównania gra Gothic wydana w 2001 roku o wiele lepiej przedstawiała otoczenie gracza gdyż miało się wrażenie że jesteśmy w "prawdziwym świecie") , poza tym denerwują "niewidzialne ściany".
Nie można jednak nie wspomnieć o radości towarzyszącej podczas prowadzenia do boju husarii bądź kozaków zaporoskich xD
Miłym urozmaiceniem dla bitew jest broń palna dzięki której możemy jeszcze lepiej zabijać naszych wrogów.
Modele ubrań i pancerzy zostały wiernie odwzorowane z wyjątkiem husarskiej(ale to drobny wyjątek) i pięknie wyglądają,zaś pięknie odwzorowanym jednostkom które nam towarzyszą podczas walki brakuje jedynie ładnego otoczenia-a przecież wiele modów miało świetne pola bitew...
Zadania dotyczące ścieżki fabularnej są zlepkiem prostych zadań które jednak pod osłoną fabularną sprawiają dobre wrażenie.
Wielu graczom jak również i mi brakuje formacji jednostek oraz ich ustawień-zdecydowanie lepiej byłyby odwzorowane bitwy tamtego okresu co zbudowałoby lepszy klimat.
W arsenale broni brakuje mi również wielkiego wyboru szabel co też jest przykre.
W kwestii oblężeń jest już trochę lepiej-parę nowych opcji jest przyjemnym rozwiązaniem w rozgrywce jednak brakuje tych armat i artylerii...
Miłym zaskoczeniem są występujące w grze postacie z trylogii jak i historii-Zagłoba,Kmicic,Wołodyjowski,Stiepan Razin,Jan Kazimierz,Skrzetuski oraz wielu innych xD
Jednak największą biedą i boleścią OiM są bugi których jest ogrom i potop xD
Ogółem rzecz biorąc twórcy nie postarali się i w efekcie czego dostaliśmy niekompletnego i zaśmieconego w wiele błędów moda za którego trzeba zapłacić.
Pomysł był świeży i mało oklepany z tej racji że powstało dotychczas mało gier związanych z 17 stuleciem,jednak twórcy nie potrafili tego docenić i doszlifować.
Jednym słowem szkoda takiej koncepcji....