Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Filmy na poddaszu  (Przeczytany 123851 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alladrix

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Filmy
    « Odpowiedź #180 dnia: Września 23, 2010, 23:44:34 »
    LOTR... Przeczytałem wszystkie książki Tolkiena (Hobbit czyli tam i spowrotem, Władca Pierścieni, silmarillion, Niedokończone Opowieści, Dzieci Hurina) jakie były do wypożyczenia w moim mieście. Mam nadzieję, iż kiedyś zekranizują przygodu Turina Turambara, który moim zdaniem był najlepszym Adanem w Śródzdiemiu
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #181 dnia: Września 23, 2010, 23:59:54 »
    LOTR... Przeczytałem wszystkie książki Tolkiena (Hobbit czyli tam i spowrotem, Władca Pierścieni, silmarillion, Niedokończone Opowieści, Dzieci Hurina) jakie były do wypożyczenia w moim mieście. Mam nadzieję, iż kiedyś zekranizują przygodu Turina Turambara, który moim zdaniem był najlepszym Adanem w Śródzdiemiu

Adanem? Może i dawno nie czytałem Dzieci Hurina ale o Adanach jakoś nie mogę sobie za nic przypomnieć. Co (lub kto) to jest ten Adan?

Co do przygód, może same przygody Turina nie byłyby takie złe ale najpierw niech się zajmą Hobbitem a dopiero później niech się biorą za coś ambitniejszego:)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #182 dnia: Września 25, 2010, 18:03:15 »
    Adanem? Może i dawno nie czytałem Dzieci Hurina ale o Adanach jakoś nie mogę sobie za nic przypomnieć.

Jeśli dobrze pamiętam w sindarinie adan znaczy "człowiek", a liczba mnoga od tego wyrazu to edain, czyli potomkowie Beora, Halethy i Hadora. Tak więc Turin nie był raczej Adanem, lecz Edainem. Mogę się mylić, więc proszę Alkhadias'a lub innego speca od twórczości Tolkiena o ewentualną poprawkę.

Też chętnie zobaczyłbym ekranizację Dzieci Hurina. Niektóre sceny zawarte w książce, na przykład Bitwa Nieprzeliczonych Łez, pobyt Dwóch Wodzów na Amon Rûdh albo walka Turina z Glaurungiem aż proszą się o sfilmowanie.
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2010, 18:26:24 wysłana przez Kolba »

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #183 dnia: Września 25, 2010, 19:25:38 »
    Co tam "Dzieci Hurina" lepszy byłoby ekranizacja samych poczynań Feanora :D Swoją drogą zekranizowanie to jako gry czy filmu na podstawie Silmarillionu jest wprost niewyobrażalnym wysiłkiem wiem choćby z moim prób dojścia do jakiegoś początku z modem o Silu.
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #184 dnia: Września 25, 2010, 20:52:13 »
    Jeśli dobrze pamiętam w sindarinie adan znaczy "człowiek", a liczba mnoga od tego wyrazu to edain, czyli potomkowie Beora, Halethy i Hadora. Tak więc Turin nie był raczej Adanem, lecz Edainem. Mogę się mylić, więc proszę Alkhadias'a lub innego speca od twórczości Tolkiena o ewentualną poprawkę.

Też chętnie zobaczyłbym ekranizację Dzieci Hurina. Niektóre sceny zawarte w książce, na przykład Bitwa Nieprzeliczonych Łez, pobyt Dwóch Wodzów na Amon Rûdh albo walka Turina z Glaurungiem aż proszą się o sfilmowanie.

Hmm...a mnie wydaje się że człowiek to edain tylko i wyłącznie:) Nie spotkałem się chyba nigdy z wyrazem adan czy adanowie. Tak czy siak Alladrix i tak się pomylił ponieważ w przypadku Turina odmienia się jako Edain. Co do sfilmowania scen z Silmarillionu to byłoby to niesamowicie trudne. Ale gdyby się dało to chciałbym ujrzeć upadek Gondolinu bądź Wojnę Gniewu.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #185 dnia: Października 30, 2010, 22:45:06 »
    Kevin Spacey ..w swojej wieelkiej roli..proponuje zobaczyć..,,podejrzanych,,..))

http://www.youtube.com/watch?v=_VPuXWtDx9g
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Listopada 08, 2010, 11:18:09 »
    Oto dwie ekranizacje noweli Józefa Korzeniowskiego ..,,Jądro Ciemności,,..obydwie tak jak książka w swoim przekazie doskonałe..

http://www.youtube.com/watch?v=u2RAR_sdBMQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=bK-0-lhtF6o&feature=related
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #187 dnia: Grudnia 16, 2010, 12:44:57 »
    Frontiere(s)..new wave horror...film totalnie rozwala psyche ..a słynny Hostel okazuje się  melodramatem po obejrzeniu Frontiere. Pragne jeszcze zwrócić uwagę na kapitalna ścieżke muzyczną . Sami oceńcie...jeżeli ktos ma mocne nerwy.

http://www.youtube.com/watch?v=ucWq16FWNak

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #188 dnia: Grudnia 16, 2010, 12:56:00 »
    Hmm... sądząc po tralierze to jakiś niskich lotów slahser. Ale po opisie na WP: "Pełen okrucieństwa, mroczny horror o grupie rabusiów, która wpada w ręce neo-nazistów kanibali." muszę stwierdzić iż to coś genialnym filmem nie jest. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #189 dnia: Grudnia 16, 2010, 13:13:41 »
    Grievous,zgadza sie..jest slasher...ale zapada głęboko w pamięć....dlatego obejrzałem...nieraz i takich filmów potrzeba.

Niezależnie od opinii różnych ,,znafców,,.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2010, 14:03:15 wysłana przez harryangel »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #190 dnia: Grudnia 16, 2010, 18:02:47 »
    Nie lubię slahserów, to kompletnie nie mój gatunek. W zasadzie nie oglądam horrorów, lecz "Lśnienie", "Ptaki" i "The Thing" to moim skromnym zdaniem fenomenalne dzieła. Jednak najstraszniejszy film jaki widziałem to "Nieustraszeni łowcy wampirów" - komedia, jednak oglądałem ją jako berbeć chodzący do zerówki. Bałem się ciemności przez następnych parę dni po obejrzeniu filmu... I tak mi było szkoda zagryzionego na samym końcu Polańskiego.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #191 dnia: Grudnia 18, 2010, 17:23:16 »
    Lepszy był ,,Lokator,, i ,,Wstręt,, Polańskiego....ten pierwszy chyba nie bardzo doceniony przez ,,znafców,,...ale mam coś innego. Pisaliście towarzyszu,że nie przepadacie za slasherami^^)))

http://www.youtube.com/watch?v=Gcf6bW1HxPI&feature=related

Offline Syron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #192 dnia: Grudnia 18, 2010, 17:31:27 »
    hymm ...Kiedy miałem 10 lat ... szalałem za StarWarsami ... a tera już trochę lat mam i stwierdzam że LOTRO jest NAJ NAJ ... kupiłem sobie na Allegro ostatnio :D
    Elficki miecz :D i soczewki :D zajebioszcze są :D

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #193 dnia: Grudnia 18, 2010, 17:39:55 »
    Tiaaa....i ręce , gacie ...co najgorsze faja..tez opada. Tak trzymać Syron.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #194 dnia: Grudnia 18, 2010, 18:44:06 »
    Jednak najstraszniejszy film jaki widziałem to "Nieustraszeni łowcy wampirów" - komedia, jednak oglądałem ją jako berbeć chodzący do zerówki. Bałem się ciemności przez następnych parę dni po obejrzeniu filmu... I tak mi było szkoda zagryzionego na samym końcu Polańskiego.
    Ostatnio miałem przyjemność oglądać ten film . Naprawdę świetny  . Wczoraj leciał na Polsacie genialny film "Dracula " wyreżyserowany przez Francisa Ford Coppole . Naprawdę przedni film . Jeśli jeszcze jesteśmy w temacie wampirów to warto wspomnieć o aktorze , który wcielił się w Dracule a zmarł niedawno... Chodzi tu o Leslie Nielsena . "Dracula - wampiry bez zębów " to zakręcona komedia , która rozbawia do łez . Warto odświeżyć sobie te trzy filmy :-)
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...