U mnie to jest tak:
Najlepszy film:
Nominowane: Czas mroku, Czwarta władza, Dunkierka, Kształt wody, Lady Bird, Nić widmo, Tamte dni, tamte noce, Trzy billboardy za Ebbing, Missouri, Uciekaj! (oglądałem wszystkie)
Kibicuję: Nić widmo
Moim zdaniem wygra: Dunkierka, Lady Bird albo Tamte dni, tamte noce
Najlepszy reżyser:
Nominowani: Nolan za Dunkierkę, del Toro za Kształt wody, Greta Gerwig za Lady Bird, P.T. Anderson za Nić widmo i Jordan Peele za Uciekaj! (oglądałem wszystkie)
Kibicuję: Grecie Gerwig
Moim zdaniem wygra: Nolan albo del Toro
Najlepszy aktor pierwszoplanowy:
Nominowani: Gary Oldman za Czas mroku, Daniel Day-Lewis za Nić widmo, Timothée Chalamet za Tamte dni, tamte noce, Daniel Kaluuya za Uciekaj! i Denzel Washington za Roman J. Israel, Esq. (tego filmu z Washingtonem nie oglądałem)
Kibicuję: Danielowi Day-Lewisowi
Moim zdaniem wygra: Gary Oldman
Najlepsza aktorka pierwszoplanowa:
Nominowane: Meryl Streep za Czwartą władzę. Sally Hawkins za Kształt wody, Frances McDormand za Trzy billboardy za Ebbing, Missouri, Saoirse Ronan za Lady Bird i Margot Robbie za Jestem najlepsza. Ja, Tonya (nie widziałem filmu z Margot Robbie, ale za dwa dni mam zamiar się wybrać, także mój głos może się jeszcze w tej kategorii zmienić)
Kibicuję: na ten moment Frances McDormand zdecydowanie Margot Robbie po seansie Ja, Tonya
Moim zdaniem wygra: Frances McDormand
Najlepszy aktor drugoplanowy:
Nominowani: Richard Jenkins za Kształt wody, Woody Harrelson za Trzy billboardy za Ebbing, Missouri, Christopher Plummer za Wszystkie pieniądze świata, Willem Dafoe za The Florida Project, Sam Rockwell za Trzy billboardy za Ebbing, Missouri (nie widziałem tylko Wszystkich pieniędzy świata, ale prawdopodobnie przed galą jeszcze się to zmieni)
Kibicuję: Woodiemu Harrelsonowi
Moim zdaniem wygra: Sam Rockwell albo Chris Plummer jeśli Akademia postanowi bardzo dopiec Kevinowi Spacey :D
Najlepsza aktorka drugoplanowa:
Nominowane: Allison Janney za Jestem najlepsza. Ja, Tonya (nie oglądałem), Laurie Metcalf za Lady Bird, Lesley Manville za Nić widmo, Octavia Spencer za Kształt wody i Mary J. Blige za Mudbound (nie oglądałem)
Kibicuję: Lesley Manville zdecydowanie Allison Janney
Moim zdaniem wygra: na ten moment się jeszcze nie wypowiem, bo nie widziałem 2 z 5 nominowanych kreacji zdecydowanie Allison Janney
Najlepszy scenariusz oryginalny:
Nominowane: Kształt wody, Lady Bird, Trzy billboardy za Ebbing, Missouri, Uciekaj! i I tak cię kocham (nie widziałem tego ostatniego)
Kibicuję: Trzy billboardy
Moim zdaniem wygra: Trzy billboardy za Ebbing, Missouri albo Uciekaj!
Najlepszy scenariusz adaptowany:
Nominowane: Disaster Artist, Logan: Wolverine, Tamte dni, tamte noce, Gra o wszystko i Mudbound (dwóch ostatnich nie widziałem)
Kibicuję: DISTASTER ARTIST
Moim zdaniem wygra: DISASTER ARTIST... albo Tamte dni, tamte noce
Najlepszy film nieanglojęzyczny:
Nominowane: Fantastyczna kobieta, Niemiłość, The Square, Dusza i ciało i L'insulte (dwóch ostatnich nie widziałem)
Kibicuję: Niemiłości Zwiagincewa
Moim zdaniem wygra: trudno mi powiedzieć, bo nie dość że tych dwóch ostatnich filmów nie widziałem, to jeszcze nie mam nawet najmniejszego pojęcia czym (i o czym) to L'insulte jest. Biorąc pod uwagę zwycięstwo rok temu Moonlight może wygra Fantastyczna kobieta, bo to przy okazji dobrze skrojony i zagrany film, a też uderza o tematykę LGBT. The Square też jest dobrym filmem i tak samo Niemiłość. Ciężka sprawa.
W kategoriach najlepsza muzyka/montaż/zdjęcia się nie wypowiadam, bo mam o tym mniej więcej takie pojęcie, jak o fizyce kwantowej, czyli żadne. Krótkometrażówek i dokumentów też nie widziałem i czasu mi już raczej na nie nie starczy, także o tych kategoriach też się nie wypowiem.