Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Filmy na poddaszu  (Przeczytany 123631 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    Odp: Filmy na poddaszu
    « Odpowiedź #555 dnia: Grudnia 26, 2014, 12:15:10 »
    Spoko, podyskutować nie zaszkodzi.

Co do patosu, to właśnie utrzymanie filmów w nim mi się podoba, nabiera takiej "epickości".

https://www.youtube.com/watch?v=7HXW3gRpnFk
    A tą scenę z trójki uwielbiam, taki piękny nastrój wymarszu na wojnę, to ujęcie flagi Rohanu i wreszcie przemowa Eomera. Nawet słowa "And Rohan will answer" w akompaniamencie muzyki robią na mnie wrażenie. Lubię taką podniosłość, no co ja poradzę. :D

Smierć Theodena nie była za specjalnie widowiskowa, dla mnie większym znaczeniem był sam fakt że akurat on zginął, a nie w jaki sposób.

Co do Seana Beana, genialny aktor. Potrafi pięknie żyć i jeszcze piękniej umrzeć hehe, idealny dla roli Boromira (a jako ciekawostka - początkowo się starał o rolę Aragorna). Jego śmierć potrafi wzruszyć, zwłaszcza że walczy do końca w obronie Hobbitów. Ale akurat z jego udziałem najbardziej podoba mi się scena z wersji reżyserskiej Dwóch Wież w Osgiliath, przemowa do żołnierzy i to "For Gondor!". Uwielbiam takie sceny.

A Haldir dowodził Elfami, to co się dziwić że jego śmierć została wyróżniona. Ale po kiego grzyba w Rogatym Grodzie Elfy i uśmiercanie go to nie mam pojęcia.

Ogólnie pewne rzeczy jednemu przypadają do gustu a drugiemu nie, ja tam podniosły nastrój i wiele bitew z heroicznymi scenami typu wyjazd Theodena z kilku jeźdźcami na zastępy Uruk-hai czy właśnie te piękne przemowy do wojska. Viggo Mortensen, Karl Urban, Bernard Hill, Sean Bean - wszyscy którzy je mieli to zagrali te kwestie genialnie.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #556 dnia: Grudnia 26, 2014, 15:28:12 »
    W przypadku Theodena, to ten aktor ma jakąś charyzmę i tak to gra, że wychodzi całkiem autentycznie i to jest spoko, ładnie to jest zrobione, poruszyłoby mnie nawet gdyby to była Armia czerwona albo Waffen-SS :P W sumie podobnie jest z gościem co gra Thorina, pasuje do postaci po prostu, jest autentycznie. Mortensen był już jakiś taki za mało surowy jak na mój gust.
    Ale już takie 'For Gondor' jest dla mnie na siłę, tak samo jak w realnym życiu jakieś takie zbiorowe akty uwznioślania czegoś mnie raczej śmieszą, mam widocznie jakieś łotrzykowskie podejście...

Ten wyjazd Theodena i roztrącanie orków to już była przesada, wyglądało to komicznie, jakby naprawdę dostali jakiś perk 'niekończąca się szarża', bo przecież to nie wyglądało realnie, że te konie w końcu nie ugrzęzły w masie orków... Właśnie takie coś za bardzo rzuca mi się w oczy niestety, a w najnowszym Hobbicie jest tego baaaaaardzo dużo.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #557 dnia: Grudnia 26, 2014, 15:51:15 »
    Z tym wyjazdem zbyt przegięli to prawda, ale tragedii nie ma, widac było że ci urukowie odskakują w przepaść, widok szarżującego konia jest...nie tylko piękny ale i przerażający, jeśli sie stoi na jego drodze. Więc częściowo usprawiedliwione, zresztą później się zatrzymali i zaczęli normalnie walczyć.

A Thorin w Hobbicie racja, idealnie dobrany aktor. Tak go sobie własnie wyobrażałem kiedyś czytając ksiązkę.

Offline huth

« Odpowiedź #558 dnia: Grudnia 26, 2014, 16:37:35 »
    zresztą później się zatrzymali i zaczęli normalnie walczyć.
    No właśnie, raz dwa te pancerne uruki z broniami przypominającymi billhooki i inne takie, powinni nie tyle zarżnąć konie, co po prostu zwlec jeźdźców z koni i zaciupać ;P To rozumiem przez "normalnie walczyć" w przypadku ugrzęźnięcia garstki konnych w masie piechoty... Dla mnie to jest ten moment, kiedy konwencja rycerskich herosów załamuje się pod ciężarem skojarzeń do rzeczywistości. 'Kiedy wrogów kupa, każdy szermierz dupa'. To nie było coś takiego jak w końcówce Króla Artura, gdzie z mgły kilkukrotnie kilku jeźdźców szarżowało na zdezorientowanych piechurów, co szarżę zmniejszając ich liczebność. Jest sensownie, i herosi wygrywają, i robią to w sposób, że nie trzeba wyłączać połowy mózgu i efektownie filmowo.

W ogóle to mi przypomniało o innej kwestii... ale to już napiszę w wątku tolkienowym, w końcu po coś on jest...

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #559 dnia: Grudnia 26, 2014, 16:58:34 »
    A myślicie, że Władca Pierścieni zasługuje na poważną ekranizację, czy młodzieżowa i rozrywkowa forma filmu w pełni pasuje do "Władcy"?
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline huth

« Odpowiedź #560 dnia: Grudnia 26, 2014, 17:28:31 »
    Drużyna Pierścienia jest imho wystarczająco normalnie i poważnie zaadaptowana(oczywiście niewybaczalne jest pominięcie Bobadila i kurhanów) i gdyby resztę też tak nakręcono, to byłoby fajnie. Jakieś zabawne momenty w niej sprowadzają się do hobbitów, a to akurat pasuje. Surfujący na tarczy Legolas nie pasuje :P Książę elfów pfff
    Również pierwsza część Hobbita jest bardzo fajnie zrobiona aż do ostatniej walki oczywiście, kiedy powraca ten patos z Władcy...

Na razie Jackson czy tamta wytwórnia dla której pracuje nie ma(chyba nadal nie ma) praw do innych dzieł Tolkiena poza Władcą i Hobbitem. I w sumie mam nadzieję, że nie będą mieć, bo imho nie zrobiłby tego dobrze, ponieważ on chce, żeby jego film się sprzedał, a wątki z takiego Silmarilliona czy Niedokończonych opowieści są nieco zbyt poważne, tragiczne i nudnawe, żeby zrobić z tego blockbuster. Byłoby 'epicko', ale ta holywoodzka przesada, patos i uproszczenia by sporo zniekształciły.

Offline HappyDexter

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Servi simus iuris, ut liberari possimus.
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #561 dnia: Grudnia 27, 2014, 04:05:57 »
    Pozwólcie, że przywrócę, rozwijany już w tym wątku, temat najnowszej części Star Wars.
    Mianowicie natrafiłem na wypowiedz Adam'a Savage'a, znanego prowadzącego program "MythBusters" i specjalistę od efektów specjalnych.

Najwidoczniej nie tylko ja jestem pełen nadziei, co do dobrej kontynuacji serii...
    Pozdrawiam. ;)
    (click to show/hide)

Offline HappyDexter

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Servi simus iuris, ut liberari possimus.
    « Odpowiedź #562 dnia: Grudnia 27, 2014, 22:44:15 »
    Dla zainteresowanych i chłonnych ciekawej wiedzy odsyłam do tych filmów:

Inside Adam Savage's Cave: Model Making for Movies

Odcinek specjalny MythBusters o serii filmów Star Wars

Lecę w poszukiwaniu czegoś nowego i interesującego.
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2014, 22:56:15 wysłana przez HappyDexter »
    (click to show/hide)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #563 dnia: Grudnia 30, 2014, 21:19:02 »
    "Lecę w poszukiwaniu czegoś nowego i interesującego" - piękne słowa na pożegnanie, np, na forum.
    Hej, kończę z wami rozmawiać bo idę poczytać co piszą ciekawi ludzie. Super! :)

Czy tylko mi kojarzy się jakoś dziwnie mocno bitwa o Helmowy Jar z Dwóch Wież, z sceną z filmu Martwe Zło 3 - Armia Ciemności, gdy złowieszcze kościotrupy atakują zamek?

Za to szarża Theodena to kolejny przykład przesady z realizmem, która psuje zabawę. Ale zaraz potem jest taka scena szarży, co człowiek ma łzy w czach, więc co tam.
    A jak wyjaśnicie to że facet, który chce nazywać się Gamling, wkleja sobie obrazek Hamy. O co tu chodzi?
    No i pojawili się Łowcy Mitów!

Offline Sinlasil

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #564 dnia: Grudnia 30, 2014, 21:25:38 »
    Gamling ma avatara z Gamlingiem. Hama wygląda podobnie, ale hmmm... jest inny. ;)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #565 dnia: Grudnia 30, 2014, 21:27:04 »
    Hama wygląda podobnie, ale hmmm... jest inny. ;)
    Bardziej rudy. Dlatego tak szybko ginie.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #566 dnia: Grudnia 30, 2014, 22:05:05 »
    No to się wyjaśniło, bo ja widziałem w tym Hamę, dlatego tak troszkę byłem zdezorientowany.
    Jeszcze w temacie filmy, to seria Martwe Zło, jest przegnielana!
    A widzieliście dodatki do Władcy, jak okazało się, ze ci dwaj co grali Gamlinga i Hamę to są jajcarze nie z tej ziemi?
    To było w takiej idiotycznej wersji, w której trzeba film przewracać w połowie na drugą stronę DVD, suuuuuper pomysł! :/

O, wyszła chyba wersja Call of Duty z dodatkiem Call Of Cthulhu i zrobili z tego film -
    Monsters, teraz będzie na podstawie tego filmu gra i film animowany na podstawie tej gry. :)

A mówiliśmy o filmie Seventh Son?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2015, 00:00:27 wysłana przez Octavian »

Offline huth

« Odpowiedź #567 dnia: Stycznia 17, 2015, 19:13:12 »
    No i co z tym Siódmym synem?
    Na screenach widzę pięknych znanych aktorów, całkiem niezłe kostiumy i scenografię... Tylko że to jest ten cały Card, jest w tym coś oryginalnego, bo nie czytałem oryginału...

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #568 dnia: Stycznia 17, 2015, 20:11:25 »
    No, ja nic nie wiem, tak pytałem, może ktoś coś powie.
    A ja oglądam teraz programy popularno-naukowe o fizyce, które przybliżają problemy którymi zajmował się Stephen Hawking i ogólnie cały ten szajs i się w to wciągnąłem.
    Powiedzmy, że to też filmy....
    Oni tam mówią, o procesach które zachodzą wewnątrz atomu, o paradoksach, o grawitacji w czarnych dziurach i przybliżają te problemy na przykładach, które mają to uprościć. No i sikam ze śmiechu, bo nic nie idzie z tego skumać. :)
    Ale podoba mi się pomysł Hawkinga, że spotkanie z UFO, może oznaczać z grubsza spotkanie z ludźmi tylko zmodyfikowanymi dzięki inżynierii genetycznej, no bo ONI będą nas wyprzedzać, skoro do nas przyleźli, więc należałoby uciekać jak najdalej. Fajne, na tych jego przemyśleniach opiera się film Prometeusz.

Offline huth

« Odpowiedź #569 dnia: Stycznia 17, 2015, 20:32:50 »
    Btw Hawkinga to teraz film wyszedł o nim... ale jakoś nie jestem chętny.
    Co do rozkmin Hawkinga, to nie ogarniesz... :P

Przegapiłem Whiplash w kinach. Eh.