Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 11 listopada chwila refleksji..  (Przeczytany 3381 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline IPL_Aron

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Muzykę rozumie się tylko wtedy, gdy się ją czuje.
      • IMPERIUM POLSKIE
    11 listopada chwila refleksji..
    « dnia: Listopada 11, 2009, 07:56:50 »
    W dniu 11 listopada 1918 r. marszałek francuski F. Foch w imieniu państw sprzymierzonych podyktował delegacji niemieckiej warunki zakończenia działań wojennych. Niemcy podpisały rozejm. Było to w wagonie kolejowym niedaleko Compiegne pod Paryżem. W ten sposób zakończyła się I wojna światowa. Brały w niej udział 33 państwa; w czasie jej trwania zmobilizowano 70 milionów ludzi, 10 milionów poniosło śmierć, a prawie 20 milionów zostało rannych. Upadły 3 cesarstwa, zniszczono dorobek, na który pracowały całe pokolenia. Po wojnie zawarto nowe traktaty pokojowe, zmieniły się granice państwowe oraz formy rządów.

Dzień 11 listopada 1918 roku był przełomowym momentem w dziejach Europy, ale przede wszystkim w dziejach Polski. Po 123 latach niewoli narodowej i powstańczych zrywów wolnościowych Polska odzyskała niepodległość. Nadeszła upragniona wolność. Dnia 10 listopada 1918 r. do kraju powrócił Józef Piłsudski, od lipca 1917 r. internowany przez Niemców w Magdeburgu. 11 listopada Rada Regencyjna przekazała mu naczelne dowództwo polskich sił zbrojnych. W Warszawie rozpoczęło się, trwające już w innych miastach, rozbrajanie wojsk okupacyjnych.

Dzień 11 listopada został ustanowiony - ustawą Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej z 1937 r. - polskim świętem narodowym i pozostawał oficjalnie świętem państwowym RP do roku 1944. W roku 1945 komunistyczne władze PRL jako święto państwowe ustanowiły dzień 22 lipca. Święto Niepodległości, obchodzone w dniu 11 listopada, zostało przywrócone przez Sejm RP dopiero w roku 1989. W tym dniu Polska oddaje też hołd marszałkowi J. Piłsudskiemu, spoczywającemu w krypcie pod wieżą Srebrnych Dzwonów w podziemiach Katedry Wawelskiej.

Patriotyzm jest obowiązkiem obywatelskim

Patriotyzm to indywidualna i społeczna postawa, oznaczająca przywiązanie i miłość do własnej ojczyzny. Obejmuje on przeszłość, teraźniejszość i przyszłość kraju.

http://iplaron.wrzuta.pl/audio/cXXAUIywJj/
    http://www.imperium-polskie.prv.pl/
    Aż w koncu pełne tony zabrzmiały,
    Od cudnych dzwięków DRŻY KOSCIÓŁ CAŁY

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: 11 listopada chwila refleksji..
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 11, 2009, 10:11:27 »
    Jak ja się ciesze, że nie jestem patriotą... zaargumentuje to w wolnej chwili, ale w tej chwili całe te święto jest już archaiczne i tyle pasuje do naszych czasów jak kij do pupy...

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 11, 2009, 10:19:04 »
    Oj, Pif nie przeginaj, bo wspomniany przez Ciebie kij znajdzie się w również wspomnianej dupencji... :/ Każdy kraj jest dumny ze swojej niepodległości i każdy kraj dzień w którym ją odzyskał obchodzi bardzo hucznie, ponieważ tak należy robić... Zresztą w USiA niepodległość świętują od 1776 roku (czyli 233 lata) co w porównaniu z polskimi 91 latami jest czasem cholernie długim...

Ja nie jestem jakimś hiper patriotą, ale jestem dumny z tego, że jestem polakiem i nic tego nie zmieni... Co do 11 listopada, to jest to najważniejsze święto jakie uznaję w roku i tyle...

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 11, 2009, 10:22:11 »
    Oczywiście, że ja uznaję dzień 11 listopada, jestem dumnym Polakiem, szanuje to, że nasi dziadkowie walczyli o niepodległość i w końcu ją osiągnęli, szanuje tą historię i ludzi którzy walczyli i jestem im za to cholernie wdzięczny... mi raczej chodzi o teraźniejszość, jak mówiłem wcześniej rozwinę później ten temat dokładnie...

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 11, 2009, 12:16:31 »
    Jak ja się ciesze, że nie jestem patriotą... zaargumentuje to w wolnej chwili, ale w tej chwili całe te święto jest już archaiczne i tyle pasuje do naszych czasów jak kij do pupy...
    Święta i tradycje mają to do siebie iż z natury trącą archaizmami, ale czyż to nie dodaje im uroku? Ze względu na to czego dokonali nasi przodkowie należy im cześć, niema ustawowego obowiązku świętowania tego szczególnego dnia. Jednakże nie mogę się z tobą zgodzić że jest przeżytkiem.   
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Francysh

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • ARE YOU READY TO UNLEASH FURY?!
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 11, 2009, 23:05:23 »
    W sumie...11 listopada jest dla mnie ważną datą, po 123 latach zniewolenia wstać na nogi, no to jest coś. My mamy coś o czym nasi dziadkowie i pradziadkowie nie mogli jeszcze marzyć. mamy w końcu w PEŁNI niepodległą Polskę i możemy otwarcie świętować 11 listopada z czystym sumieniem. Szkoda, że niektórzy nie potrafią tego docenić ;//

PS. Swoją drogą w Poznaniu można zaobserwować ciekawy fakt, że bardziej niż Święto Niepodległości obchodzimy św. Marcina ( takie święto naszej ulicy, gdzie obżeramy się rogalami z białym makiem i patrzymy na paradę z rzymianinem na czele ;DD) a niewiele osób wie, że to jest pozostałość walki politycznej Dmowskiego  z Piłsudskim :D
    Na chwilę obecną umarłem! Wrócę... kiedyś ;]

Offline Fryderyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 13, 2010, 14:45:55 »
    Dla mnie jest też ważną datą a mianowicie moje urodzinki ;P

Refresh Time !

Offline Idilyon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 13, 2010, 16:37:54 »
    Idź lepiej odświeżać kiełbasę,to zarobisz dużo kasiory jako prawdziwy fachowiec.

I zachłanny kapitalista,wróg rewolucji!
    Nordowie rządzą.Kropka.

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 13, 2010, 17:19:51 »
    strzał w 10 Idilyon...a jak niektórym tęskno do faszyzującej sanacji to niech piszą do Jarosława albo Lecha bo patriotyzm wam jeść nie da^^
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 16, 2010, 14:40:16 »

Coś strasznie długo myślisz nad tymi "argumentami" PifPaf.

Popieram... Już pół roku czekam co masz do napisania.
    « Ostatnia zmiana: Marca 16, 2010, 14:41:52 wysłana przez proud »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 16, 2010, 14:45:03 »
    Nie po to mamy swój kraj, swoją wolność, za którą walczyli nasi dziadkowie aby tego nie szanować i nie obchodzić. Niestety ludzie tego nie rozumieją, sprzedali się Unii Europejskiej a jak zrozumieją to już będzie za późno smutne ;(, a takich jak ja to się nazywa opętanymi nacjonalistami eh.

Offline Idilyon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 17, 2010, 14:29:00 »
    Hm,ja uważam się za patriotę,a nie nacjonalistę,a jednak uważam,że uciekanie do innego kraju na stałe tylko po to,żeby zarobić trochę więcej kasy,jest żałosne.Potem ludzie płaczą i mówią za granicą,jaki to nasz kraj biedny i zacofany,a nie zrobili NIC,żeby mu pomóc.
    Nordowie rządzą.Kropka.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 17, 2010, 14:46:33 »
    Hm,ja uważam się za patriotę,a nie nacjonalistę,a jednak uważam,że uciekanie do innego kraju na stałe tylko po to,żeby zarobić trochę więcej kasy,jest żałosne.Potem ludzie płaczą i mówią za granicą,jaki to nasz kraj biedny i zacofany,a nie zrobili NIC,żeby mu pomóc.

Chyba żartujesz?!? Uważasz za żałosne podróż "za chlebem" do innego kraju?? Jakaś kpina... ooo... patriota się znalazł. Jasne pewnie masz 16-24 lata i jesteś na utrzymaniu lub dofinansowaniu przez rodziców i zgrywasz w tej chwili kozaka... "to jest żałosne" taaa... jasne... dla kogo?? dla dziecka, który nie ma sie w co ubrać, bo ojciec zarabia 900 zł, bo nie miał szans na kształcenie się w młodości... czy może jest to żałosne dla żony, która musi i wychowywać jednocześnie dziecko i pracować?? a może dla niego, Ojca rodziny to jest żałosne, gdy mu komornik siedzi na głowie, ale on tylko chciał godnie żyć... chłopcze dorośnij trochę, bo jeśli wypalisz takie coś wśród "inteligentnego" towarzystwa to Cię wyśmieją... uważasz się za patriotę, a gardzisz Polakami, którzy mają słabszą pozycję materialną?!? Takich głupot już dawno nie słyszałem... ooo!!! macie tu takich patriotów!!! proszę bardzo... pisałem wcześniej, że takie święto przez takie właśnie dzisiejsze pokolenie jest już archaiczne... młodzi, niedojrzali ludzie, którzy widzą tylko końcówkę swojego zasmarkanego nosa... ehhh... szkoda słów...

Offline Idilyon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 17, 2010, 19:48:11 »
    Flame war started!!!!!!1111111oneoneonejeden

Uważasz za żałosne podróż "za chlebem" do innego kraju??

Tak.Bo po co mają wyjeżdżać po drogi chleb z małej brytanii,skoro mogą dostać tani w Polsce?

Odpowiedź:jedyna różnica - tam więcej zarobią.

Jakaś kpina... ooo... patriota się znalazł. Jasne pewnie masz 16-24 lata i jesteś na utrzymaniu lub dofinansowaniu przez rodziców i zgrywasz w tej chwili kozaka... "to jest żałosne" taaa... jasne... dla kogo??

Największa kpina to ty xd Wielki obrońca pieniędzy,prawdopodobnie libertarianin, ubliża mi z powodu wieku.Myślisz,że możesz mi to robić?No oczywiście,bo uważasz się za UBERlepszego,mnie masz za misia o małym rozumku,któremu miodek w głowie...Niestety,poziom inteligencji nie zawsze zależy od wieku.

dla dziecka, który nie ma sie w co ubrać, bo ojciec zarabia 900 zł, bo nie miał szans na kształcenie się w młodości...
    Po to mamy szkoły.Jak nie chciał chodzić do szkoły,to teraz ma efekt i niech wini siebie.Czemu tak bronisz?To twój przypadek?Jesteś jednym z tych,którzy w wieku 14 lat wagarowali,żeby pójść sobie zajarać,albo wypić piwko? :) Podobno alkohol ścina białko,a mózg jest z niego złożony...

czy może jest to żałosne dla żony, która musi i wychowywać jednocześnie dziecko i pracować??
    A może państwo według ciebie powinno jeszcze dopłacać tej żonie?Tylko po to,żeby nie musiała iść do pracy i leniuchowała sobie w domu?
    a może dla niego, Ojca rodziny to jest żałosne, gdy mu komornik siedzi na głowie, ale on tylko chciał godnie żyć...
    Komornik siedzi na głowie tylko wtedy,gdy ktoś nie płaci podatków.
    chłopcze dorośnij trochę, bo jeśli wypalisz takie coś wśród "inteligentnego" towarzystwa to Cię wyśmieją...
    Rozumiem,że ty należysz do tego inteligentnego towarzystwa,chłopcze?Inteligentni nie zaczynają flejmu...Poza tym,nie uważasz,że z jakiegoś powodu Polska gospodarka nie ma poziomu gospodarki USA?E...no dlatego,że wszyscy wyjeżdżają i nie budują państwa.Jak na razie wyśmiewały mnie dopiero osoby z rodzaju podanych w trzecim cytacie.
    uważasz się za patriotę, a gardzisz Polakami, którzy mają słabszą pozycję materialną?!? Takich głupot już dawno nie słyszałem...
    Słabszą pozycję materialną?Gdzie ja gardzę Polakami,którzy mają słabszą pozycję materialną?O czym ty pierdolisz...ci,którzy mają słabszą pozycję materialną nie mają pieniędzy na bilet lotniczy do małej brytanii.
    ooo!!! macie tu takich patriotów!!! proszę bardzo... pisałem wcześniej, że takie święto przez takie właśnie dzisiejsze pokolenie jest już archaiczne... młodzi, niedojrzali ludzie, którzy widzą tylko końcówkę swojego zasmarkanego nosa... ehhh... szkoda słów...
    Końcówkę swojego zasmarkanego nosa?A co powiesz o ludziach,którzy dla kilku złotych więcej wyjeżdżają za granicę i zapominają o swoich korzeniach?O tym,że byli utrzymywani przez dajmy na to 21 lat, przez ten kraj,ale nie chcieli pracować za 50-100 zł mniej niż za granicą, w rozbudowie i próbie stworzenia kiedyś raju na ziemi w swoim własnym kraju,do którego będą przybywać i imigranci z innych krajów?Albo wolą być emigrantami?

Wiecie,dlaczego w USA jest tylu patriotów,gotowych do walki w niesłusznej sprawie dla dobra państwa?Bo mają więcej pieniędzy...
    Nordowie rządzą.Kropka.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 17, 2010, 20:03:51 »
    No fajnie...

czy może jest to żałosne dla żony, która musi i wychowywać jednocześnie dziecko i pracować??
    A może państwo według ciebie powinno jeszcze dopłacać tej żonie?Tylko po to,żeby nie musiała iść do pracy i leniuchowała sobie w domu?

Jeżeli państwo nie chce pomagać to ja mam w dupie takie państwo i sam mu pomagać nie będę. Dzięki, ale już wole gnić w USA za ich pieniądze, niż "pławić się" w polskim "przepychu" i żreć ten "tani chleb".
    Mam gdzieś nasze święta, nasz tani chleb, naszego pana prezydenta. Korzenie swoje mam to fakt, ale sięgają one dużo dalej niż współczesne bagno. Też nie mam zamiaru pomagać gospodarce swoim kosztem, gdyż z tego co mówisz ona nie musi pomagać nam. Czysty deal. Dla mnie to bez różnicy czy będę mieszkał tu, czy gdzie indziej. Trzeba iść tam gdzie samemu czuje się dobrze.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/