Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: odsiebie.com  (Przeczytany 3704 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Versacze

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    odsiebie.com
    « dnia: Listopada 04, 2009, 15:58:58 »
    Zarzuty ma usłyszeć kilka tysięcy polskich internautów.

Z sieci
    zniknął portal hostingowy odsiebie.com. Jego właściciele zostali zatrzymani. Usłyszeli zarzut... paserstwa - informuje Radio Wrocław. .

Zdaniem policji Jarosław i Łukasz Ć. przyjmowali nielegalne oprogramowanie, a następnie umożliwiali jego pobieranie innym osobom na portalu odsiebie.com. Wstępne straty oszacowano na 250 tysięcy złotych - poinformowali wrocławscy policjanci.

Twierdzą też, że z nielegalnego oprogramowania mogło skorzystać około 4 mln użytkowników. Radio Wrocław sugeruje, że teraz do nich będą pukać policjanci i im zostaną postawione zarzuty.

Podczas zatrzymania, jak można przeczytać na stronie policja.pl, funkcjonariusze zabezpieczyli
    dokumentację, przenośne dyski pamięci, płyty z pirackim oprogramowaniem oraz komputer. Śledczy na poczet przyszłych kar zajęli również samochód osobowy o wartości
    ok. 30 tysięcy złotych.

Odsiebie.com było jednym z największych wrocławskich przedsięwzięć internetowych
    - informuje Radio Wrocław. W sierpniu serwis
    miał już ponad 2,2 mln użytkowników miesięcznie (dane Megapanel PBI/Gemius) i w rankingu popularności portali w Polsce wyprzedzał m.in. Facebook, Grono i MySpace.

kurczaki:/
    zaraz chyba formata zrobię..;d

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: odsiebie.com
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 04, 2009, 16:14:38 »
    Jak się piraci, to rzeczywiście można się obawiać. Ja osobiście powiem, że się cieszę, ponieważ piractwo jest naszą najgorszą zmorą. Zwykła kradzież i tyle. Nienawidzę piractwa i takie portale jak yt najchętniej bym zamknął. Tak, są one przydatne, sam korzystam z youtube... ale niestety widać do czego ludzie to wykorzystują. ;/

Swoją drogą masz za duży podpis, popraw to.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 04, 2009, 16:18:19 »
    Ha Ha Ha Ha... :]

Powinni jeszcze przetrzepać torrenty, jakieś warezy i inne strony oraz fora pirackie... Kradniesz to się musisz liczyć z tym, że kiedyś niebiescy zrobią inwazję... i dobrze!

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 04, 2009, 16:21:03 »
    Tak, tylko szkoda, że nie przymkną wszystkich, którzy ściągają nielegalnie programy, a potem śmieją się z tego, a wręcz czasem chwalą. Dzieciarnia, żenada i paranoja. Ja tylko czekam, aż zrobią czystki na youtube, usuną torrenty, warezy i inne tego typu wylęgarnie piractwa. Niestety to praktycznie nierealne.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Versacze

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 04, 2009, 16:36:32 »
    Ja w sumie też piractwa nie popieram. Ale piosenki w większości mam pobrane właśnie z odsiebie albo innych stron. Bo co do gier to prawie wszystkie, które mam na komputerze (oprócz jednej:P) są oryginalne. A ta jedna to też żadna nowość, ani nic takiego-Knights of Honor. Teraz jak sprawdzam historię to widzę, że nie było mnie tam przez ostatnie dwa miesiące..Więc raczej jestem spokojny, bo przez te załóżmy 2-3 miesiące na odsiebie było pewnie 4 mln osób jak nie więcej:)

@Alkhadias
    Podpis poprawiłem, taki może być?;>

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 04, 2009, 16:45:37 »
    Coś czuję, że zarobisz warna za piractwo.
    Dobrze, że zamknęli. Choć jeden serwis warezów poszedł się kochać.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 04, 2009, 17:14:36 »
    Cóż prawda to  dobrze ale gdyby mieli przymknąć wszystkich to poł społeczeństwa trafiło by za kratki albo do sądu.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 04, 2009, 17:18:20 »
    Nie trafili by za kratki tylko dostali by po kieszeni. I tak powinno być, mam nadzieję iż takie akcję będą powtarzać się częściej-piractwo to zmora dzisiejszych czasów i należy je tępić ze wszelkich sił.     
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 04, 2009, 17:19:44 »
    Nom racja, przydało by się pozamykać więcej taki stron, np, dziś przeglądałem wykop.pl i zobaczyłem temat o Pobieraczek.pl. Tak sobie czytam i czytam i okazało się, że admini w ciągu kilku dni od rejestracji przysyłąją na konto email osoby zarejestorwanej wiadomości z ostrzeżeniem, że wezwą go do sądu lub zawiadomią odpowiednie organy ścigania bo użytkownik nie wywiązuje się z umowy o płatności, nie wiem o co w tym chodzi, ale uśmiałem się gdy przeczytałem, że z tamtej strony nie da się usunąć konta, więc wysyłają takie emaile które po przeczytaniu działają tak na psychikę, że użytkownik na serio boi się pozwem do sądu i płaci im przelew, bo podobno jest im taki przelew winien, ponieważ użytkownik w momencie rejestracji automatycznie podpisuje umowę (lol). Niestety, ludzie o słabych nerwach płacą im za to. No, ale to inny temat.

Cieszę się, że kolejna piracka stronka poszła się ***
    « Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2009, 17:28:25 wysłana przez Balian »

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 04, 2009, 17:32:27 »
    Ja uważam, że usuwanie takich serwisów niewiele da. Na odsiebie wszyscy z mojej klasy zamieszczali notatki z lekcji jakby ktoś nie zrobił. Powinni raczej robić naloty na tych co uploadują, a nie tych co ściągają. Ja piractwo potępiam, ale według polskiego prawa ściągnięcie czegoś na własny użytek jest legalne, a uploadowanie nie :) Poza tym po zamknięciu uploaderów,  ci co ściągają nie mieliby z czego ściągać :D
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 04, 2009, 17:45:47 »
    Ja uważam, że usuwanie takich serwisów niewiele da. Na odsiebie wszyscy z mojej klasy zamieszczali notatki z lekcji jakby ktoś nie zrobił. Powinni raczej robić naloty na tych co uploadują, a nie tych co ściągają. Ja piractwo potępiam, ale według polskiego prawa ściągnięcie czegoś na własny użytek jest legalne, a uploadowanie nie :) Poza tym po zamknięciu uploaderów,  ci co ściągają nie mieliby z czego ściągać :D
    Ściganie nazistowskich zbrodniarzy też niewiele da bo to ludzie wiekowi, stojący jedną nogą w grobie, a poza tym to niehumanitarne sadzić 90-latków. Jenak tych ludzi nadal się tropi i wyłapuje-nie liczy się tylko efektywność i skuteczność ważne są także szlachetne idee. Dlatego trzeba usuwać takie serwery, mimo iż efektów z tego niewiele to liczy się jednak piękny cel jakim jest zniwelowanie zjawiska kradzieży intelektualnej. 

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 04, 2009, 18:16:31 »
    Ale to ładnie brzmi, a tak naprawdę nic nie zmieni. To jest bardziej POKAZANIE, że się walczy z piractwem, a nie walka z nim. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Wg. mnie serwisy takie jak odsiebie są bardzo przydatne choćby do wysyłania sobie nootatek.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 04, 2009, 18:23:23 »
    Nawet markowanie działań i pokazywanie że coś się robi jest lepsze niż konformizm i twierdzenie "że to bezcelowe". Z takimi serwisami jest jak automatami od gier-oficjalnie są bez zarzutu lecz głownie stają się siedliskiem zła.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 04, 2009, 18:51:39 »
    Panowie, wierzycie w to? Bo ja nie bardzo.

Prywatnie pierwszy raz słysze o tym serwisie, ale to nie zmienia faktu, że sami piraci pozostaną bezkarni. Z komputerem mam styczność 9 lat, wszystko mam oryginalne, nawet Windowsa. Nie raz jednak słyszałem, jak ludzie na placu płakali i była masowa panika - nigdy jednak nic się nie działo. Nie chce mi się też wierzyć, aby sąd dał 4 miliony nakazów (tyle tego miało być?) na wejście do mieszkania.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 04, 2009, 19:00:17 »
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122