Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: odsiebie.com  (Przeczytany 3684 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: odsiebie.com
    « Odpowiedź #15 dnia: Listopada 04, 2009, 19:10:24 »
    To ta strona była nielegalna? Heh, czyli jeśli ja wrzuciłem tam moi koledzy wrzucali jakieś paczki ze zdjęciami klasowymi, to znaczy że są piratami ;d?

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #16 dnia: Listopada 04, 2009, 19:23:04 »
    Panowie, wierzycie w to? Bo ja nie bardzo.

Prywatnie pierwszy raz słysze o tym serwisie, ale to nie zmienia faktu, że sami piraci pozostaną bezkarni. Z komputerem mam styczność 9 lat, wszystko mam oryginalne, nawet Windowsa. Nie raz jednak słyszałem, jak ludzie na placu płakali i była masowa panika - nigdy jednak nic się nie działo. Nie chce mi się też wierzyć, aby sąd dał 4 miliony nakazów (tyle tego miało być?) na wejście do mieszkania.
    Wystarczy parędziesiąt, ale dobrze nagłośnionych aby ludzie zaczęli srać po gaciach-co słabsze jednostki porzuciły by piractwo w bardzo krótkim czasie. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #17 dnia: Listopada 04, 2009, 19:31:41 »
    No ok, ale wątpie by nawet pięćdziesiąt było takich afer. Pamiętam, jak kiedyś jakaś firma udowodniła piratowi piractwo (sprawa się miała w Polsce) to chcieli urządzić przykładową egzekucję - a całe zamieszanie o grę, ktora była warta do 30zł. I jakoś nikt tego nie rozgłaśniał, mimo iż ta firma się o to starała. Może wypowie się jakiś prawnik/policjant/ktoś kto się na tym zna?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #18 dnia: Listopada 04, 2009, 19:34:27 »
    czyli jeśli ja wrzuciłem tam moi koledzy wrzucali jakieś paczki ze zdjęciami klasowymi, to znaczy że są piratami ;d?

Ech...

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #19 dnia: Listopada 04, 2009, 19:42:14 »
    No ok, ale wątpie by nawet pięćdziesiąt było takich afer. Pamiętam, jak kiedyś jakaś firma udowodniła piratowi piractwo (sprawa się miała w Polsce) to chcieli urządzić przykładową egzekucję - a całe zamieszanie o grę, ktora była warta do 30zł. I jakoś nikt tego nie rozgłaśniał, mimo iż ta firma się o to starała. Może wypowie się jakiś prawnik/policjant/ktoś kto się na tym zna?
    Ale mentalność Polaków ciągle ulega zmianom na lepsze, jeszcze do niedawna rzadkością były doniesienia o akcjach policji-teraz to się zmienia, ludzie zaczynają rozumieć iż piractwo jest złem, które należy karać a nie ignorować.       
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Versacze

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #20 dnia: Listopada 06, 2009, 22:20:55 »
    Klik => metro też pisze, że jeśli się coś z tamtej stronki ściągało można spać spokojnie.;>

Aaa czy to czasem nie jest tak, że można pobierać na własny użytek, ale nie można dalej rozpowszechniać?

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #21 dnia: Listopada 07, 2009, 08:27:12 »
    W Polsce właśnie tak jest, dlatego tyle piratów czuje się bezkarnie myśląc, że działają zgodnie z prawem :/
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #22 dnia: Listopada 07, 2009, 09:33:31 »
    Aaa czy to czasem nie jest tak, że można pobierać na własny użytek, ale nie można dalej rozpowszechniać?

Naczytałem się na ten temat wiele i chyba wychodzi na to, że zależy to głównie od humoru sędziego i umiejętności Twojego prawnika. ;) Niby oczywistym jest, że nie można ściągać nielegalnej muzyki czy filmów, jednak w polskim prawie istnieje pewien przepis, który na to zezwala (do pewnych granic).

Nie dotyczy to oczywiście wszelakich programów komputerowych, bo tu kwestia jest jasna i gdy takowe u Ciebie znajdą, to żadne dyskusje i tłumaczenia nie pomogą. Zaś w przypadku rozpowszechniania, czy to programów, czy muzyki i filmów, sprawa jeszcze bardziej się pogarsza.

Należy też pamiętać, że nawet jeśli w polskim prawie są artykuły, którymi można się w razie wpadki próbować zasłonić, to nadal takie ściąganie jest nieetyczne i czegoś takiego robić się nie powinno. Zatem nie, nie wolno pobierać na własny użytek. To takie samo tłumaczenie, jak "a, ja tylko dla siebie troszeczkę nakradnę... nikogo tym przecież nie krzywdzę".

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Listopada 12, 2009, 19:29:05 »
    Ja nie podzielam waszego zdania...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #24 dnia: Listopada 12, 2009, 19:33:00 »
    Możesz rozwinąć, albo opisać swoje zdanie? Taką wypowiedź walnąłeś, że wszystkiego można się dowiedzieć... :/

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Listopada 12, 2009, 19:34:54 »

Co masz przez to na myśli? Próbujesz wmówić nam, że ściąganie gier i programów jest legalne(oczywiście nie freeware)? Bo jeśli tak, to nie rozumiem ciebie, i ludzi twojego pokroju... Jak możne kraść cudzą pracę, która kosztowała wiele wysiłku i pieniędzy... Kalsvier, myślałem, że jesteś porządnym użytkownikiem forum, ale się myliłem.

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Listopada 12, 2009, 19:43:14 »
    Bądźmy szczerzy. Każdy zapewne ściągał jakąś muzyke z odsciebie.com. Ja osobiście przyznaje się bez bicia ściągałem muzyke i nie jestem z tego dumny.. Ale nie jestem zwolennikiem ściągania gier czy programów z torrentów lub takich serwisów.
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Listopada 12, 2009, 19:45:39 »
    Co masz przez to na myśli? Próbujesz wmówić nam, że ściąganie gier i programów jest legalne(oczywiście nie freeware)? Bo jeśli tak, to nie rozumiem ciebie, i ludzi twojego pokroju... Jak możne kraść cudzą pracę, która kosztowała wiele wysiłku i pieniędzy... Kalsvier, myślałem, że jesteś porządnym użytkownikiem forum, ale się myliłem.

Napisałem że nie podzielam waszego zdania, i tyle.
    To ty chamsko i naprawdę na niskim poziomie wcisnąłeś mi w usta twoje słowa, których nie musze podzielać.
    Nie będę roztrząsał swego zdania, a każdy który będzie próbował coś wmówić "co ja mam namyśli" jest ścierwem i chamem... (użyłbym ostrzejszych słów, ale powstrzymam się bo nie chce złamać netykiety)
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #28 dnia: Listopada 12, 2009, 19:53:27 »
    To ty chamsko i naprawdę na niskim poziomie wcisnąłeś mi w usta twoje słowa, których nie musze podzielać.
    Nie będę roztrząsał swego zdania, a każdy który będzie próbował coś wmówić "co ja mam namyśli" jest ścierwem i chamem... (użyłbym ostrzejszych słów, ale powstrzymam się bo nie chce złamać netykiety)
    Uważaj trochę na słowa jeśli możesz, bo wątpię, żeby ktoś chciał być określany jako "ścierwo", czy "cham"... To Ty nie napisałeś jakiego "naszego zdania nie popierasz", więc sam tego nie wyjaśniając prowokujesz takie domysły jak napisał Talar...

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Listopada 12, 2009, 20:00:08 »
    Nie będę roztrząsał swego zdania, a każdy który będzie próbował coś wmówić "co ja mam namyśli" jest ścierwem i chamem...

Próbujesz wmówić nam, że ściąganie gier i programów jest legalne(oczywiście nie freeware)? Bo jeśli tak, to nie rozumiem ciebie, i ludzi twojego pokroju...

Ja ci nic nie "wcisnąłem", napisałem, że jeśli masz na myśli, że ściąganie nielegalnych gier i programów(ja muzyki nie słucham, nie ściągam, więc na jej temat się nie wypowiadam)jest w porządku, to cię nie rozumiem i nie podzielam twojego zdania. Ale jeżeli tego nie miałeś na myśli, to mnie oświeć, bo dalej tak sądzę, gdyż nie wyraziłeś się jasno i jakby się "boisz" to rozwinąć.

I, tak jak podkreślam, wcale "chamsko i naprawdę na niskim poziomie" nie wcisnąłem ci słów, których nie powiedziałeś, bo powiedziałeś że się nie zgadzasz z naszym zdaniem, którym jest to, że ściąganie nielegalne jest złe i podłe, ale skoro tak nie jest, to tak napisz, a nie unikaj odpowiedzi.