Witam, w M&B gram od dobrych 8 miesięcy, a od wczoraj w Warbanda (1.103) więc już co nieco wiem o tych grach.
Wie ktoś może ile trzeba mieć renomy(reputacji) by mieć swój własny sztandar? W podstawce wystarczyło 150, a tu mam już 300 i nic ;/
Orientuje się ktoś?
Sztandar czyli flagę? jest kilka sposobów:
1. Tworzysz syna/córę zubożałego szlachcica (wybierasz automatycznie na początku)
2. Jeżeli nie masz, to wysyłasz któregoś kompana by rozpowiadał o tobie poza krainą C, po 14-18 dniach wraca a ty masz prawo rządzenia i... podbijasz jakiś zamek (ew.Miasto, ale patrz koniec posta), po zdobyciu jako nowy, niezależny władca wybierasz sztandar oraz nazwę państwa/królestwa.
3. Zostać czyimś wasalem, i po odpowiedniej ilości renomy otrzymujesz prawo do sztandaru (nie wiem ile, bo sprawdzałem system własnego królestwa a kiedy w Warbandzie dodali możliwość posiadania swoich wasali (niby takie oczywiste, a w podstawce nie można było mieć), to siedzę tylko na swoim.
no z tymi strzałami to faktycznie cuda się dzieją.
Znikanie strzał to niestety bug...
aha i chyba dodali efekty wiatru bo zauważyłem, że strzała lata trochę na boki.
A zobacz sobie co dzieje się z ciałami ludzi zabitych na stromej górce xD piękny widok, tak Warband ma efekt wiatru ale zjechali sprawę, bo roślinność (ni drzewa ni trawa) wgl nie porusza się, brak jakichkolwiek wskaźników powoduje że gracz jako postać bez aimbota w głowie ma trudności z trafieniem, natomiast dobrze wyszkolony towarzysz z łukiem (jak zmusimy go do strzelania) czyni cuda
Podsumowując, w Warbandzie do wydania patcha 1.103<x gracz nie może być elitarnym strzelcem, natomiast skuteczność łuczników i kuszników znaczenie wzrosła w stosunku do podstawki
Zdobywanie miast jest o wiele trudniejsze, może właśnie przez strzelców którzy dziesiątkują naszą ramię zanim wieża dojedzie do bramy, a potem jeszcze dostajemy baty, z powodu źle zbalansowanego systemu posiłków.
gdy z naszych zostanie jeden (+my) otrzymujemy posiłki ok 10-15, a wroga gdy jest ich jeszcze mrowie, to dochodzą kolejni 15-20 (często strzelcy, a jak się uzbierają w licznie 30 w jednym miejscu to podejście jest niemożliwe (na jedno OGNIA, niszczą pawęże)
Może ktoś wie jak zmienić sztandar w czasie gry? tego nie wiem, a obecny nie pasuje do nazwy "Królestwo Polskie" xD
(niekoniecznie w sposób prawy)