Ivar - I o to chodzi że ty się niestety nie znasz :P Niewolnicy Spartańscy? LOL, dobre. To byli jedni z najlepszych Spartan i zostali z własnej woli, walczyli do końca i przez 2 dni powstrzymali Persów ... łącznie szacuje się że w całej bitwie zginęło 20 tysiaków persów (nie wiem ile z tego zabili tespijczycy i Spartiaci). I nie mów że sie wzoruje na komiksach i filmach! Żadnego komiksu o spartanach w życiu nie czytałem a film wyszedł niedawno, a Spartanami od dawna się interesowałem ;p
Co do filmu to chyba nie spodziewałeś się że falangę będą robić 1h? Przecież każdy by się znudził ;p Co do walki wręcz to mi się bardzo podobała, nie wiem skąd wziąłeś baletnice i skoki na 15 m, było całkiem realistycznie (w końcu perska piechota to cioty, słabo uzbrojeni, niewyszkoleni i bez ducha walki :P Co do Spartan to było wiele dyskusji i według mnie takie przedstawienie ich z klatami na wierzchu jest świetnym rozwiązaniem, w połączeniu ze zgrabna wizualizacją komputerową daje imponujący efekt.
PS: Co do tego odesłanego to on chyba przewodził bitwie pod Platejami (Nic wspólnego z końcówką filmu!) a później zginął albo się powiesił, co do tego nie mam dokładnych informacji.
Error: Co masz do kopuły? Świetny sposób na zamaskowanie się przez wzrokiem persów, a jej utworzenie po tylu latach ćwiczeń jest całkiem możliwe, ogólnie według mnie ciekawy pomysł :D
Co do scen fantasy to prawdopodobnie są tylko 2 nierealne: Gdy po wystrzeleniu tych strzał przez Persów słońce na chwilę zostało
zasłonięte (trzeba jednak przyznać że wyglądało to naprawdę nieźle :D) i te jakby minotaury przed tym nosorożcem :D
Jeszcze co do filmu:
Moja ocena:
-Sceny batalistyczne: 10\10 (Świetne i realistycznie przedstawione 8])
-Fabuła: 7\10 (Jak na taki film i jeszcze na podstawie komiksu to nieźle :P)
-Soundtrack: 8\10 (Świetnie pasował :D)
-Oglądalność (W sensie takim jak w grach jest grywalność :P): 9\10
-Aktorstwo: 9\10 (Co jak co ale aktorzy idealnie wczuli się w rolę, naprawdę :D)
-Chwała i honor ;p (Chodzi o to jak czuć chwałę i siłę, ile razy podczas filmu dreszcze przebiegają ci po plecach, ile scen na długo pozostaje ci w pamięci, np. Okrzyki Leonidasa :D): 10\10 :D
Zgodność z komiksem: 10\10 (Sam nie czytałem całego, tylko parę stron w necie, ale wszyscy mówią że idealnie odwzorowany, jak sin city, którego zresztą ani nie czytałem ani nie oglądałem :D
Ogólna ocena: Nie lubię takiej wystawiać :D