Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Thermopylae: the '300'  (Przeczytany 16849 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Haldir

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Przybywasz tu w rytm kroku w przeznaczeniu...
    Odp: Thermopylae: the '300'
    « Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 23, 2007, 21:58:15 »
    jak stałem na przedzie to moi wlazili mi przed nos i nie moglem nikogo dosiegnac... a tak to w spokoju walcze ;p
    "Połowy z was nie poznałem i w połowie tak dobrze jak bym chciał a mniej niż połowe chciałbym znać choć w połowie tak dobrze jak na to zasługują"

"Wskrzesmy dawną chwałę z wściekłości siejąc zniszczenia aż wstanie krwawy świt"

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 23, 2007, 22:18:53 »
    Ivar - I o to chodzi że ty się niestety nie znasz :P Niewolnicy Spartańscy? LOL, dobre. To byli jedni z najlepszych Spartan i zostali z własnej woli, walczyli do końca i przez 2 dni powstrzymali Persów ... łącznie szacuje się że w całej bitwie zginęło 20 tysiaków persów (nie wiem ile z tego zabili tespijczycy i Spartiaci). I nie mów że sie wzoruje na komiksach i filmach! Żadnego komiksu o spartanach w życiu nie czytałem a film wyszedł niedawno, a Spartanami od dawna się interesowałem ;p

Co do filmu to chyba nie spodziewałeś się że falangę będą robić 1h? Przecież każdy by się znudził ;p Co do walki wręcz to mi się bardzo podobała, nie wiem skąd wziąłeś baletnice i skoki na 15 m, było całkiem realistycznie (w końcu perska piechota to cioty, słabo uzbrojeni, niewyszkoleni i bez ducha walki :P Co do Spartan to było wiele dyskusji i według mnie takie przedstawienie ich z klatami na wierzchu jest  świetnym rozwiązaniem, w połączeniu ze zgrabna wizualizacją komputerową daje imponujący efekt.

PS: Co do tego odesłanego to on chyba przewodził bitwie pod Platejami (Nic wspólnego z końcówką filmu!) a później zginął albo się powiesił, co do tego nie mam dokładnych informacji.

Error: Co masz do kopuły? Świetny sposób na zamaskowanie się przez wzrokiem persów, a jej utworzenie po tylu latach ćwiczeń jest całkiem możliwe, ogólnie według mnie ciekawy pomysł :D

Co do scen fantasy to prawdopodobnie są tylko 2 nierealne: Gdy po wystrzeleniu tych strzał przez Persów słońce na chwilę zostało
    zasłonięte (trzeba jednak przyznać że wyglądało to naprawdę nieźle :D) i te jakby minotaury przed tym nosorożcem :D

Jeszcze co do filmu:
    Moja ocena:

-Sceny batalistyczne: 10\10 (Świetne i realistycznie przedstawione 8])
    -Fabuła: 7\10 (Jak na taki film i jeszcze na podstawie komiksu to nieźle :P)
    -Soundtrack: 8\10 (Świetnie pasował :D)
    -Oglądalność (W sensie takim jak w grach jest grywalność :P): 9\10
    -Aktorstwo: 9\10 (Co jak co ale aktorzy idealnie wczuli się w rolę, naprawdę :D)
    -Chwała i honor ;p (Chodzi o to jak czuć chwałę i siłę, ile razy podczas filmu dreszcze przebiegają ci po plecach, ile scen na długo pozostaje ci w pamięci, np. Okrzyki Leonidasa :D): 10\10 :D
    Zgodność z komiksem: 10\10 (Sam nie czytałem całego, tylko parę stron w necie, ale wszyscy mówią że idealnie odwzorowany, jak sin city, którego zresztą ani nie czytałem ani nie oglądałem :D

Ogólna ocena: Nie lubię takiej wystawiać :D

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 23, 2007, 22:38:18 »
    nie no po prostu musze wkrecic sie w to, bo twoj ostatni post az wali po gałach:/

To byli jedni z najlepszych Spartan i zostali z własnej woli, walczyli do końca i przez 2 dni powstrzymali Persów ...
    hmm jakos wczesniej spartianie nie kwapili sie do ratowania grecji... wiesz ze jest cos takiego jak specyficzna mentalnosc, ktora sprawia ze w pewnym momencie podejmuje sie dziwne decyzje? Ci ludzie byli od malego wychowywani do walki do ostatniej kropli krwi, nie mieli by na tyle odwagi zeby uciec, bo po prostu albo by wpadli w chorobe psychiczna (jak zekomo jeden z dwoch uciekinierow sie powiesil) no i Leonidas nie zapytal sie kazdego z osobna kto chce zostac - to wodz podejmuje decyzje za zolniezy, tak jest zawsze.

Co do filmu to chyba nie spodziewałeś się że falangę będą robić 1h?
    wiesz... zalamanie sie szyku falangi oznacza praktycznie porazke hoplitow, na tym polegaly starozytne bitwy - kilka tysiecy facetow przepychalo sie nawzajem, dopoki ktoras ze stron nie zlamie szyku przeciwnika, bitwy takie byly raczej monotonne i nie ginelo w nich az tylu ludzi jak by sie moglo wydawac. Poza tym nie urzywalbym tu pochopnie zwrotu falangi, co bylo po prostu zwarta formacja wyszkolonych zolniezy - prawdziwych falangitow stworzyl filip macedonski duuzo lat pozniej.

w końcu perska piechota to cioty, słabo uzbrojeni, niewyszkoleni i bez ducha walki
    co nie zmienia faktu ze wystarczylo ze na jednego sprartanina rzucilo sie 15 niesmiertelnych, jak to pewne przyslowie dowodzi...

Co do Spartan to było wiele dyskusji i według mnie takie przedstawienie ich z klatami na wierzchu jest  świetnym rozwiązaniem, w połączeniu ze zgrabna wizualizacją komputerową daje imponujący efekt.
    a tu juz doslownie tarzalem sie ze smiechu-.- widziales ty kiedys spartanina na rycinie? kurcze, nawet ospreye, ktore raczej nie powinny byc brane jako wiarygodne zrodlo, przedstawiaja sprartiatow opancerzonych od stop do glow...

na prawde uwarzasz sie za wielkiego znawce? Ja interesuje sie raczej pozniejszym okresem historii (vide mod OiM) ale te kilka uwag bylem w stanie przedstawic.

A teraz o filmie - zamierzam go obejrzec, ale po obejrzeniu trailerow mysle ze to bedzie cos podobnego jak Wladca pierscieni - na pewno nie mieszalbym go do jakiejkolwiek dyskusji o starozytnej grecji.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2007, 22:50:16 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Haldir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 23, 2007, 22:42:42 »
    Ja wprawdzie nie ogladalem filmu ale cos niecos widzialem (telewizja,internet,koledzy) i nie porownywalbym tego do Wladcy Pierścieni ;p
    "Połowy z was nie poznałem i w połowie tak dobrze jak bym chciał a mniej niż połowe chciałbym znać choć w połowie tak dobrze jak na to zasługują"

"Wskrzesmy dawną chwałę z wściekłości siejąc zniszczenia aż wstanie krwawy świt"

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 23, 2007, 22:52:23 »
    hmm zobaczymy.... na razie w LOtR wymiatal moment w bitwie pod helmowym jarem, lucznicy elfow zaczeli lobem strzelac przez mur, na ktorym stali obroncy :D ciekawe jaki geniusz to wymyslil.

Offline Haldir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 23, 2007, 23:09:39 »
    Elfow nie znasz ;p widziales bitwe w mordorze?? (poczatek filmu) strzelali miedzy glowami dla tych co w 1 rzedzie stali....

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 24, 2007, 10:24:27 »
    Jason ;p - Mi się chcę śmiać. Wiem jak wygląda Spartanin, a to jest na podstawie komiksu więc musieli zrobić jak było w komiksie i świetnie im to wyszło ;p

Co do bitew starożytnych to było często tak jak ty mówisz ale nie zawsze (np. bitwa pod Platejami - Ilu greków a ilu persów zginęło i to bez przepychania ;p)

Co do spartiatów jeszcze to gdyby nie oni, możliwe że dzisiaj nie byłoby Polski (dalekie wybieganie wprzód ale nigdy nic nie wiadomo). W końcu persowie podbili by Grecję i zamierzali po tym zaatakować Europę. 300 spartan zostało razem z Leonidasem, a gdyby chcieli uciec to nie mieli by na tyle ducha walki by tak długo zatrzymywać Persów. Wąwóz Termopile to była pierwsza bitwa gdzie Spartiaci stanęli po stronie innych Polis, dlatego ich poświęcenie jest jeszcze większe.

Co do filmu to tutaj    http://www.youtube.com/watch?v=-5_xL4jAVss   macie link do jednej z 2-3 scen fantasy w tym filmie (Ale, jak Haldir mówi, nie porównujcie tego filmu do władcy pierścieni). Oglądajcie tą scenę na małym ekranie, bo jest lepsza jakość.

:P

Offline kaito

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 24, 2007, 12:29:16 »

Co do spartiatów jeszcze to gdyby nie oni, możliwe że dzisiaj nie byłoby Polski (dalekie wybieganie wprzód ale nigdy nic nie wiadomo). W końcu persowie podbili by Grecję i zamierzali po tym zaatakować Europę. 300 spartan zostało razem z Leonidasem, a gdyby chcieli uciec to nie mieli by na tyle ducha walki by tak długo zatrzymywać Persów. Wąwóz Termopile to była pierwsza bitwa gdzie Spartiaci stanęli po stronie innych Polis, dlatego ich poświęcenie jest jeszcze większe.

bitwa pod termopile byle bez znaczenia, niedlugo pozniej ateny zostaly zdobyte przez Persów. Moglo byc zupelnie inaczej gdyby Spartanie rzucili do walki cale swoje sily. Wszystkich zainteresowanych odsylam to dosc ciekawej recenzji filmu 300tu,w  ktorej autor podjął temat różnic między faktami historycznymi a fantazją tworów filmu.

http://archeowiesci.blox.pl/2007/03/Zafalszowane-Termopile-czyli-dlaczego-zamiast-300.html

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 24, 2007, 12:37:15 »
    Właśnie miała olbrzymie znaczenie, co prawda i tak zdobyli Ateny ale takto wszystko inaczej by się potoczyło ;p A spartanie nie rzucili więcej sił bo o to chodzi że Grecja nie miała czasu i została zaskoczona, tak więc tylko tyle udało się chwilowo zebrać ;p

Co do tej recenzji to ciekawa, zobaczymy co Ivor na nią powie ;D Oczywiście niektóre rzeczy w niej są bzdurami przez które uważasz min.ty że bitwa w wąwozie była bez znaczenia i była głupim posunięciem, co oczywiście jest nieprawdą ;p
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2007, 12:46:06 wysłana przez Dragonit »

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 24, 2007, 13:52:38 »
    Wiem jak wygląda Spartanin, a to jest na podstawie komiksu więc musieli zrobić jak było w komiksie i świetnie im to wyszło ;p
    hej, wczesniej napisales "według mnie takie przedstawienie ich z klatami na wierzchu jest  świetnym rozwiązaniem" co mozna interpretowac ze pochwalasz takie przedstawianie spartan zarowno w filmie jak i komiksie...

Co do spartiatów jeszcze to gdyby nie oni, możliwe że dzisiaj nie byłoby Polski (dalekie wybieganie wprzód ale nigdy nic nie wiadomo).
    co ma piernik do wiatraka? myslisz ze uklad sil zachowalby sie przez kilka tysiecy lat? wiesz ile krajow utworzylo sie chocby po II wojnie sw?

Offline Ivar the Boneless

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 24, 2007, 14:57:27 »
    Ivar - I o to chodzi że ty się niestety nie znasz :P Niewolnicy Spartańscy? LOL, dobre. To byli jedni z najlepszych Spartan i zostali z własnej woli, walczyli do końca i przez 2 dni powstrzymali Persów ... łącznie szacuje się że w całej bitwie zginęło 20 tysiaków persów (nie wiem ile z tego zabili tespijczycy i Spartiaci). I nie mów że sie wzoruje na komiksach i filmach! Żadnego komiksu o spartanach w życiu nie czytałem a film wyszedł niedawno, a Spartanami od dawna się interesowałem ;p

Powiedz mi gdzie się mylę a potem rzucaj stwierdzenie że sie nie znam, to ty tutaj rzucasz tekstami że pod Termopilami zgineło 300 spartan. A Spartanie zostali BO MUSIELI ZOSTAĆ, inaczej by ich własna rodzina do domu nie przyjeła. Tespijczycy mieli normalne domy i rodziny na utrzymaniu a zostali, kto jest bohtarem? ten kto sie boi wrócic do domu jako tchórz czy ten który walczy i ginie z własnej woli?. Spartanie byli ludźmi którzy byli przekonani o swojej wielkości ale jakoś nigdy nie palili się do udawadniania tego, do walki z elitarnymi oddziałami wroga rzucali swoich sojuszników, sami walczyli z gorzej wyszkolonymi. Gdy przyszło co do czego i staneli naprzeciw Tebańskiego Świętego Zastępu dostali po dupie okrutnie.
    Sku mod himlen Halvdane, vi vil fylde luften med spyd sa
    Denne kristne sol blivert sort - Ragnar Lodbrok

Offline Haldir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 24, 2007, 14:59:21 »
    "co ma piernik do wiatraka?" MĄKE ;p z tego wątku robi sie kłótnia tak jak w "Swiadians czy Vaegirs" ;p

Offline Ivar the Boneless

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 24, 2007, 15:01:58 »
    "co ma piernik do wiatraka?" MĄKE ;p z tego wątku robi sie kłótnia tak jak w "Swiadians czy Vaegirs" ;p

Tylko że tutaj przynajmniej można podać jakieś sensowne argumenty, z tym że Dragonit wali sloganami i liczbami z kosmosu a nie argumentami.
    Sku mod himlen Halvdane, vi vil fylde luften med spyd sa
    Denne kristne sol blivert sort - Ragnar Lodbrok

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 24, 2007, 15:25:29 »
    Co? Ja podaje argumenty, inaczej byśmy tak długo spokojnie nie dyskutowali :D

Dobra, następne 3 grosze. Mówiłeś o walce ze słabiej wyszkolonymi. Tylko że Spartanie walczyli honorowo i dawali uciec słabszemu wrogowi a np. Ateńczycy gonili go i wycinali w pień tak długo jak mogli.

Co do świętych zastępów to słyszałem i muszę o tym poszukać informacji.

Czy ja mówię że Tespijczycy nie zginęli ze spartanami? Poszukaj w moich postach informacji gdzie temu zaprzeczyłem. Nie uniżam udziału Tespijczyków, ale możliwe że gdyby Spartanie uciekli to oni by nie zostali :D

Jeszcze co do Spartan to może nie mogli uciec przez swoje prawa, ale o tym jest głośno bo oni prawdopodobnie "chętnie" zostali w tym sensie że nie uciekli tylko dlatego że nie mogli, ale że chcieli się poświęcić.

PS: Dlaczego tylko moje wypowiedzi są cytowane przez wszystkich, a ja muszę odpowiadać na pytania i komentować wypowiedzi innych? Nie mówcie że ja jakieś dane z kosmosu podaje bo nie podaje a wy piszecie podobnie jak ja stojąc przy swoich przekonaniach i każdy z każdym powinien dyskutować ;p

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 24, 2007, 15:47:07 »
    z tego wątku robi sie kłótnia tak jak w "Swiadians czy Vaegirs" ;p
    hmm nie wiem jak wyglada wg ciebie klotnia, ale wg mnie to cos zupelnie innego (tak jak napisalem w tamtym temacie), jednak faktem jest ze zostalo tu urzyte pare mniej kulturalnych zwrotow, co nie zmienia faktu ze przydalo by sie wiecej takich dyskusji na forum...

Tylko że Spartanie walczyli honorowo i dawali uciec słabszemu wrogowi

to raczej kwestia tego, ze z natury byli zarozumiali i dumni. Wszystkich obcych traktowali z pogarda i nieufnoscia. Nie da sie ukryc ze ich kultura byla troche bardziej "barbarzynska" niz obywateli innych polis.

PS: Dlaczego tylko moje wypowiedzi są cytowane przez wszystkich, a ja muszę odpowiadać na pytania i komentować wypowiedzi innych? Nie mówcie że ja jakieś dane z kosmosu podaje bo nie podaje a wy piszecie podobnie jak ja stojąc przy swoich przekonaniach i każdy z każdym powinien dyskutować ;p

dlatego ze osobiscie blizsze mi jest stwierdzenie Ivara, ze spartianie mieli inny system wartosci niz ich "sojusznicy" i obiektywnie rzecz biorac tamci postapili bardziej swiadomie i honorowo, bo spartianie raczej nie znali zwrotu "uciec z pola bitwy" - dla nich to byl taki wybor bez wyboru, rzecz oczywista.

"co ma piernik do wiatraka?" MĄKE
    co ta wypowiedz ma do dyskusji o termopilach? wlasnie przez takie krotkie jednozdaniowe i nic nie wnoszace do tematu wypowiedzi forum (a szczegolnie watek vaegirs vs swadians) staje sie mniej atrakcyjne...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2007, 15:54:10 wysłana przez [POD]J@$ON »