Satanista to osoba duchowna, która kocha ludzi i przyrodę (w szczególności koty). Regularnie organizuje białe msze i zbiera na tace. Często lubiany przez dzieci z podwórka. Heh, to tak na żarty.
Satanizm to rodzaj terminu określający przekonania i ideologie, charakteryzujące się wierzeniami związanymi z Szatanem lub filozofią akcentującą opozycyjną stronę świata bądź ludzkiej natury.
Nowoczesne grupy satanistyczne są dość zróżnicowane pod względem przekonań, nie wiem dokładnie ile ich jest, ale usłyszałem o 2-uch z nich:
"satanizm teistyczny" oni czczą Szatana jako bóstwo, realną istotę, nie będącą jedynie symbolem,
"satanizm filozoficzny" oni uznają Szatana za symbol pewnych idei, siła woli i realizowanie pragnień są zależne od swoich wartości i norm moralnych
W moim życiu spotkałem 2 satanistów, 1 z nich to mój znajomy. Wcale nie jedzą kotów, nie piją krwii i nie mówią ciężkim brzmieniem głosu jak np. Satanista z serialu "Włatcy móch. Jeden z nich którego po prostu poznałem przed koncertem w moim mieście, nie ukrywał tego, że jest satanistą, miał naszyjnik z odwróconym pentagramem i był ubrany cały na czarno. Normalna sympatyczna osoba ktora miała poczucie humoru i z którą można było się pośmiać do woli. Drugi satanista, mój znajomy, jest dość skrytą osobą, ubiera się na czarno i takie tam, ma jakieś książki satanistyczne w domu i wielki namalowany na ścianie pentagram. Byłem u niego na chacie bardzo często bo jest starszy ode mnie o 3 lata i znamy się dość dobrze. Jeżeli chodzi o niego to jest bardziej mhroczny niż satanista ten wcześniejszy. Pytałem się go jak rozumuje swoje poglądy, odpowiedział:
"To jest tak, uważam Szatana za jakiś nieznany mi dość dobrze symbol, poczucie wolności i nieograniczonej swobody". Cóż, mało konkretnie mi odpowiedział. Dalej się z nim koleguję i dalej będę bo lubię go i mam w dupie jego poglądy. Tak poza tym to żeden z nich nie śmierdział i wcale nie wymiotowałem na ich widok :)