Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Satanista: Człowiek czy Potwór ?  (Przeczytany 5186 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Margoth

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Satanista: Człowiek czy Potwór ?
    « dnia: Października 09, 2009, 21:29:30 »
    Witam. Tym tematem chciałbym rozwinąć poważniejszą dyskusje, taką bez żartów. Chodzi mi tutaj głównie o to jak spostrzegacie satanistów, jako potwory czy jako normalnych ludzi, nie chodzi mi o to by prowokować tą wiarę[osądzaniem o czyny].
    W sprawie tematu: Moim zdaniem satanista to normalny człowiek, który po prostu żyje wierząc, że tak naprawdę Szatan przyniesie wybawienie itd. Nie wierzę mediom mówiącym, że sataniści jedzą koty i zabijają koty.
    Co dotyczy się ludzi tak robiących. To są raczej sekty ludzi którzy mówią, że są wybrańcami Szatana i w jego imię zabijają[Idioci itd.].

Offline JC_Jackson

• Użytkownik
    Odp: Satanista: Człowiek czy Potwór ?
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 09, 2009, 21:38:28 »
    Nie masz akurat racji w tym, że satanista wierzy że Szatan przyniesie wybawienie - satanista przyjmuje jego postać za symbol wolności. Radzę przeczytać biblię LaVey'a, tam jest wszystko opisane.

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 09, 2009, 21:39:44 »
    Sataniści, Chrześcijanie, Buddyści itp. To wszystko to samo. Różnice są takie, że każdy wierzy w innego boga i inaczej składa mu cześć itp. Ja mogę się nazwać Ateistą (chyba ;D). Według mnie satanista to normalny człowiek, a nie jakiś latający potwór spaghetti ;D

Edit: Czyli się jednak pomyliłem ;]. Dla Satanisty, Szatan to nie bóstwo, tylko symbol? Tak mam to rozumieć?
    « Ostatnia zmiana: Października 09, 2009, 21:48:00 wysłana przez Xasan »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 09, 2009, 21:44:20 »
    Widzę, że temat dla mnie ;]
    Cóż, nieco błędnie pojmujesz pojęcie Satanizmu. Jeżeli o mnie chodzi, to od małego byłem wychowywany przy muzyce Black Metal i w całej jej ideologii. Teraz nie raz spotykam się z określeniem Satanista, gdy tylko ktoś mnie zobaczy.
    Satanizm w zasadzie narodził się razem z Black Circle, czyli sektą założoną przez Euronymousa- gitarzystę zespołu Mayhem. Wtedy zaczęło się prześladowanie chrześcijan i cały ciężki okres dla Norwegii. Jednak zapewniam Cię, że bynajmniej chodzi tam o Satana. Satan nie jest takim czymś jak dla Chrześcijan Bóg. Jest on symbolem, który bywa różnie, aczkolwiek w podobny sposób interpretowany przez kultury, które można utożsamiać z muzyką satanistyczną. Tu nie chodzi o to, ze Szatan przyniesie nam wybawienie, bo nikt kto nie wierzy w Boga, nie uwierzy tez w Szatana, a kto wierzy w Boga, nie może być określony jako Satanista. Ważne jest to, że Satan jest symbolem. Dla mnie jest on symbolem wolności i buntu przeciwko ciemnocie chrześcijaństwa. Mógłbym się o tym rozpisać dużo szerzej, ale nie chce mi się. Jeżeli masz pytania pisz na pm. Jeżeli mam z Tobą rozmawiać, wolałbym, abyś był bardziej obeznany w temacie.

EDIT: Polecam ten krótki filmik http://www.youtube.com/watch?v=7x-l1zvcMq0&feature=related
    Szczególnie 5:15 gdzie jest wywiad z Ghaalem z Gorgoroth. I tu jako ciekawostkę powiem, że on nie jest Satanistą. Przyjmuje Szatana jako symbol, ale to nie zmienia faktu, ze jest Nordyckim szamanem.
    « Ostatnia zmiana: Października 09, 2009, 21:49:58 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 09, 2009, 22:21:14 »
    Chryste. Znowu.

Jak już napisali moi poprzednicy, satanista =\= szatanista. 'Szatanistą' możemy określić pożeracza dziewic gwałcącego koty.

Szataniści to z pewnością tacy pozerzy, jak słuchacze ulicznego rapu. Sataniści to normalni ludzie, których wartości nawet nieświadomie wyznaje bardzo duża część ludzi z innych religii; sataniści bowiem mają świetnie, mądrze wymienione 'przykazania'.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 09, 2009, 23:09:49 »
    Mimo iż jestem rzymskim katolikiem nie traktuje satanizmu jako niebezpiecznej sekty, uważam go raczej  za alternatywny sposób postrzegania wiary-każdy w coś wierzy: ja wierzę iż Jezus Chrystus zapewni mi po śmierci życie wieczne, sataniści że opieranie się na symbolu diabła da im teraźniejszym życiu poczucie wolności i niezależności. Oba światopoglądy powinny  się wzajemnie tolerować, niestety w dzisiejszych czasach na radykalizm jest w cenie: ja dziś zwyzywam cię na ulicy od popleczników diabła, a ty mnie od dewotów-brakuje mi dziś poczucia iż my Polacy mimo dzielących nas różnic jesteśmy jednym narodem. Jestem niesamowicie zaskoczony (oczywiście pozytywnie) gdy praktykujący katolicy i ateiści są w jednakowym  stopniu polskimi patriotami (ja sam jestem studentem z sekularyzowanego UMCS, a jednym z moich najlepszych kumpli jest liberał-ateista, obaj mamy podobne poglądy gospodarcze i państwowe).
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • :F
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 10, 2009, 13:56:26 »
    Cała sprawa sprowadza się do osobowości człowieka.Jeden satanista może być ćpunem i menelem a drugi zwyczajnym człowiekiem,który w autobusie ustąpi miejsca kobiecie w ciąży ;]
    W zasadzie to katolik,żyd czy ateista może być większym potworem niż satanista :P
    (click to show/hide)
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 10, 2009, 15:23:14 »
    Ciekaw jestem ilu z wypowiadających się tu osób zna chociaż jednego satanistę ..
    Ilu? Ja myślę że nikt... "Gram heavy metal od prawie 30 lat. A jedyny satanista, którego spotkałem, był mój księgowy." Tak Bruce Dickinson (dla niewiedzących frontman Iron Maiden ;)) odpowiedział kiedyś na pytanie dziennikarza o powiązania muzyki metalowej z kultem "szatana". Nie chcę wchodzić w kwestie rozumienia tego słowa/postaci w sposób ideologiczny, bo wystarczy przeczytać czwartego posta nad tym. Jeśli natomiast chodzi o satanizm satanizm to radzę poczytać trochę książek, a wasz sposób postrzegania zmieni się od tego, który słyszycie w kościołach...

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 10, 2009, 20:02:38 »
    Jak zwał tak zwał, chodzi o to że śmierdzą, piją tanie wina i inne kwasy, zjadają koty  i psy (tfuu), noszą cały rok glany ( nawet w lato), mają na sobie ćwieki i inne metalowe badziewia. Często można ich spotkać w rynsztokach i innych równie ciekawych miejscach, o tym że wywołują u niektórych ludzi odruch wymiotny nie muszę chyba wspominać . Na moje to mogą sobie wierzyć nawet w świętą motykę bo stosunek do nich i ich postrzeganie będzie i tak takie same.

"– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • :F
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 10, 2009, 20:56:48 »
    Ja też piję tanie wina,mam na sobie ćwieki pod postacią pieszczocha a psy jem tylko pod postacią Chińszczyzny,jestem satanistą :P?
    Marat ...nie spodziewałem się po tobie takiego posta :(
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 10, 2009, 21:36:57 »
    Jak zwał tak zwał, chodzi o to że śmierdzą, piją tanie wina i inne kwasy, zjadają koty  i psy (tfuu), noszą cały rok glany ( nawet w lato), mają na sobie ćwieki i inne metalowe badziewia. Często można ich spotkać w rynsztokach i innych równie ciekawych miejscach, o tym że wywołują u niektórych ludzi odruch wymiotny nie muszę chyba wspominać . Na moje to mogą sobie wierzyć nawet w świętą motykę bo stosunek do nich i ich postrzeganie będzie i tak takie same.

Jasne, opieraj się dalej na stereotypach. Bo po co zorientować się w czymś, skoro można sobie nabić posta?.
    O tak pewnie znasz chmarę satanistów, którzy robią w/w czynności... O_O.

@DOWN : A co mnie to obchodzi?
    Udzielam się na forum.
    « Ostatnia zmiana: Października 11, 2009, 13:43:32 wysłana przez DuoGum »

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2009, 22:22:02 »
    Napisałem tylko dlaczego ludzie postrzegają ich za złych, napisałem również że jak by wierzyli w " świętą motykę" to postrzegano by ich tak samo!
    Może nie wyraziłem się jasno więc skoryguje:
    Na moje to mogą sobie wierzyć nawet w świętą motykę bo stosunek do nich i ich postrzeganie przez innych  będzie i tak takie same.

PS. Mała rzecz a jak wiele zmieni.

@ A co do rzekomego nabijania postów to DuoGum jestem na tym forum pół roku dłużej i mam mniej ich od ciebie!
    « Ostatnia zmiana: Października 10, 2009, 22:26:54 wysłana przez Marat »
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #12 dnia: Października 10, 2009, 23:12:09 »
    Satanista to osoba duchowna, która kocha ludzi i przyrodę (w szczególności koty). Regularnie organizuje białe msze i zbiera na tace. Często lubiany przez dzieci z podwórka. Heh, to tak na żarty.

Satanizm to rodzaj terminu określający przekonania i ideologie, charakteryzujące się wierzeniami związanymi z Szatanem lub filozofią akcentującą opozycyjną stronę świata bądź ludzkiej natury.

Nowoczesne grupy satanistyczne są dość zróżnicowane pod względem przekonań, nie wiem dokładnie ile ich jest, ale usłyszałem o 2-uch z nich:
    "satanizm teistyczny" oni czczą Szatana jako bóstwo, realną istotę, nie będącą jedynie symbolem,
    "satanizm filozoficzny" oni uznają Szatana za symbol pewnych idei, siła woli i realizowanie pragnień są zależne od swoich wartości i norm moralnych

W moim życiu spotkałem 2 satanistów, 1 z nich to mój znajomy. Wcale nie jedzą kotów, nie piją krwii i nie mówią ciężkim brzmieniem głosu jak np. Satanista z serialu "Włatcy móch. Jeden z nich którego po prostu poznałem przed koncertem w moim mieście, nie ukrywał tego, że jest satanistą, miał naszyjnik z odwróconym pentagramem i był ubrany cały na czarno. Normalna sympatyczna osoba ktora miała poczucie humoru i z którą można było się pośmiać do woli. Drugi satanista, mój znajomy, jest dość skrytą osobą, ubiera się na czarno i takie tam, ma jakieś książki satanistyczne w domu i wielki namalowany na ścianie pentagram. Byłem u niego na chacie bardzo często bo jest starszy ode mnie o 3 lata i znamy się dość dobrze. Jeżeli chodzi o niego to jest bardziej mhroczny niż satanista ten wcześniejszy. Pytałem się go jak rozumuje swoje poglądy, odpowiedział:
    "To jest tak, uważam Szatana za jakiś nieznany mi dość dobrze symbol, poczucie wolności i nieograniczonej swobody". Cóż, mało konkretnie mi odpowiedział. Dalej się z nim koleguję i dalej będę bo lubię go i mam w dupie jego poglądy. Tak poza tym to żeden z nich nie śmierdział i wcale nie wymiotowałem na ich widok :)

Offline Neluril

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #13 dnia: Października 12, 2009, 08:10:16 »
    To teraz ja coś powiem. Słucham metalu od lat......no powiedzmy 20. Prawdziwego satanisty nigdy nie poznałem. Za to widziałem kupę luda (w szczególności małolatów), którzy według mnie chcieli czegoś innego, czyli
    - ooo założę odwrócony krzyż, będą staruszki uciekały, ale jestem zajebisty
    - ubiorę się na czarną, walne koszulkę z jakąś koszulkę kapeli gdzie przedstawiony jest szatan to będe zajebisty
    - zdesperowani, samotni młodzi ludzie którzy czują sie wyobcowani i szukają czegoś innego
    itd (więcej nie pamiętam z rana bo mam sklerozis)
    Kiedyś jak nosiłem długie pióra i na czarno sie ubierałem (teraz troszkę mniej) to widziałem w busie jak babcie wnuczków ratowały i trzymały się kurczowo za torebki ;)

Jak ktoś wyżej napisał satanistów od składania ofiar itp nie uświadczy się o tak. Są to zamknięte grupy. Co innego ludzie którzy chcą oderwać się od kościoła katolickiego i w symbolice satanistycznej widzą zaprzeczenie sztywnych reguł moralnych (które i tak są łamane przez świętojebliwych). Po za tym chciałem przypomnieć że szatan nie jest bogiem tylko upadłym aniołem.

Znam za to ludzi którzy wracają do naszych korzeni, mam namyśli wiarę w starych bogów tudzież wiccan. Z tych religii został wzięte wyobrażenie szatana, wizerunek patrona łowców i mężczyzn postać z rogami.

p.s.
    Nie wiem czy tu coś sensownego napisałem (mam nadzieje) ;) Pozdrawiam

Offline GameFanPC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Października 18, 2009, 23:29:10 »
    Ja bym chciał poruszyć dyskusje na temat pentagramu , zapewne wiecie jak wygląda pentagram wiedzmy a jak pentagram sekt satanistów.Pentagram satanistów jest odwrotnością do pentagramu wiedzmy.Odwrucony , przypomina głowę kozła , czyżby Satan był kojarzony z kozłem??