Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Coś dla oka  (Przeczytany 83659 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nersal

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Coś dla oka
    « Odpowiedź #330 dnia: Marca 18, 2010, 17:23:45 »
    Widzę że dodałeś Rhodokom oszczepy. Dobry pomysł. Teraz to są Rzymianie :D.
    Ładna czcionka.

A co do malowania tarcz to malujemy tarcze tylko sobie czy wszystkim swoim żołnierzom?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #331 dnia: Marca 18, 2010, 19:40:34 »
    A mam pytanie. Jak to bedzie z tym Polished Landscapes? Zamierzasz zrobić wersję z tym modem i bez? Czy będzie to tak jakby wersja "okrojona" i mniej pamięciożerna? Bo boję się, że jednak mój komp nie uciągnie tego moda... :P

Już o tym pisałem parę razy... Z modem została zintegrowana przerobiona mocno wersja PL. Kępy drzew z PL pociąłem na pojedyncze drzewa, mając na uwadze zarówno problem ze zbyt dużym obciążeniem systemu takimi kępkami drzew, jak i problem z brakiem kolizji. Pojedynczym drzewom dorobiłem system kolizji i posegregowałem je. Dodałem też trochę nowych drzewek od siebie i pewnie jeszcze parę dodam, jak najdzie mnie wena i się znów chwycę Wingsa. Znacznym zmianom uległy też tekstury z PL. Część wywaliłem, resztę przerobiłem, by pasowały do już gotowych tekstur i by nie miały aż tak dołującego wyglądu. Nadal jest mrocznie i smętnie, ale już o wiele mniej, niż w oryginalnym PL, który zresztą pasowałby tylko do okresu wczesnej wiosny.

Nie będę robił wersji z PL i bez PL, bo to nie ma już większego sensu. Wgranie nowych drzew wiąże się z edycją i poprawą wszystkich zewnętrznych scen w grze. Na pocieszenie dodam, że mod działa dobrze. Starałem się tak przerobić PL, by działał równie płynnie, co Native. Drzewa mają mniej więcej tyle samo trójkątów, co drzewa z M&B, niektóre nawet mniej. Ewentualną nadwyżkę rekompensuje podmienienie modeli "granic" map bitewnych, na czym PL oszczędza w stosunku do Native jakieś 3000 trójkątów, a mimo to wygląda sporo lepiej.

Zatem ta zmiana nie powinna znacząco odbić się na płynności gry. Jedyne, co może sprawiać problemy, to trawa i krzaczki, które obecnie mają sporo więcej trójkątów, niż te z Native. Z tym jeszcze będę modził, ale nie będzie problemem przygotowanie jednego czy dwóch plików, które - jeśli gracz będzie chciał - przywrócą stare, mniej szczegółowe modele trawy i krzaków.

A co do malowania tarcz to malujemy tarcze tylko sobie czy wszystkim swoim żołnierzom?

Sobie. Tarcze będą się dzielić na dwa typy - heraldyczne i do malowania. Jednostki Swadii dla przykładu będą miały tarcze heraldyczne, przedstawiające herb dowódcy oddziału. Zaś np. Nordowie, jako dumna rasa dbająca o tradycje swych klanów, będą sobie sami tarcze malowali wedle własnego uznania i graczowi nic do tego. :P

Offline nersal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #332 dnia: Marca 18, 2010, 23:37:53 »
    Sobie. Tarcze będą się dzielić na dwa typy - heraldyczne i do malowania. Jednostki Swadii dla przykładu będą miały tarcze heraldyczne, przedstawiające herb dowódcy oddziału. Zaś np. Nordowie, jako dumna rasa dbająca o tradycje swych klanów, będą sobie sami tarcze malowali wedle własnego uznania i graczowi nic do tego. :P

Wspaniały pomysł. Na pewno dodaje to uroku bitwom.
    Zauważyłem również że ujednoliciłeś zbroje poszczególnym jednostkom.
    « Ostatnia zmiana: Marca 19, 2010, 13:44:00 wysłana przez nersal »

Offline krzysioo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #333 dnia: Marca 19, 2010, 12:17:41 »
    No, czcionka jest super. Poprawa wielu takich szczególików znacznie bardziej umila grę niż dwie, trzy duże poprawki.

Offline BioEagle

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #334 dnia: Marca 19, 2010, 15:53:31 »
    E tam jak dalmnie czcionka powinna być taka:
    Turkusowy rozmiar 72 , podkreślenie kursywa comic san ms

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #335 dnia: Marca 19, 2010, 16:03:39 »
    Coś mi się zdaje że nikomu nie będzie się chciało szukać czy cokolwiek robić z tym twoim - raczej śmiesznym - pomysłem gdyż to ty nie decydujesz o takich sprawach.

A co do obrazków: bardzo ładne, szczególnie ta głębia nocy [te wcześniejsze obrazki], mam nadzieje tylko że mój komp udźwignie twoje cudo, majstersztyk Mount&blejdowania :)

Offline BioEagle

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #336 dnia: Marca 19, 2010, 20:17:04 »
    Kradus załamujesz mnie człowieku.
    Przecież wiem , że nikt z tym nic nie zrobi <instant facepalm>

Offline Dorogon

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #337 dnia: Marca 19, 2010, 21:42:42 »
    To po co spamujesz skoro sam wiesz ze twój post nic nie wniesie do moda ??

A i mam pytanie czy będą jakieś nowe machiny oblężnicze czy nic nowego nie będzie ?

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #338 dnia: Marca 19, 2010, 22:07:34 »
    BioEagle, jeszcze jeden głupi post i się żegnamy.

Co do screenów, czy dużo gorzej te tekstury wyglądają na dx7, bo to chyba na dx9 robiłeś, prawda? ;> Bo na dx9 to u mnie jest pokaz slajdów na wszystkim, może z wyjątkiem menu. Chciałbym poprostu wiedzieć w jakim stopniu słabsze będą te tekstury na dx7.

EDIT: O matko, wspaniale napisałem tego posta. Składnia mistrzowska. xD
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2010, 13:46:10 wysłana przez Arcylisz »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #339 dnia: Marca 19, 2010, 22:15:51 »
    Jakoś tak mrocznie i się trochę boję, to nie klimaty dla mnie ;p.

Offline nersal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #340 dnia: Marca 20, 2010, 11:17:31 »
    Mam do Ciebie jedno zapytanie.

Mianowicie. Podobno mody z "jedynki" będą kompytabilne(jakoś tak :D) z Warbandem.
    Czy planujesz moda wydac na warbandzie?

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #341 dnia: Marca 20, 2010, 15:07:50 »
    Daedalus pisał już że nie planuje robić moda pod Warbanda ;) Jeśli się mylę to poprawcie.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #342 dnia: Marca 22, 2010, 10:09:57 »
    Zauważyłem również że ujednoliciłeś zbroje poszczególnym jednostkom.

Eeee, nie. Przeciwnie, będzie większa różnorodność wśród jednostek jednego typu (chodzi tu głównie o wygląd, nie o rodzaje zbroi).

A i mam pytanie czy będą jakieś nowe machiny oblężnicze czy nic nowego nie będzie ?

Nie będzie nowych machin.

Co do screenów, czy dużo gorzej te tekstury wyglądają na dx7, bo to chyba na dx9 robiłeś, prawda?

Włączyłem DX7 i muszę powiedzieć, że działa u mnie wolniej, niż DX9. ;) Nie wygląda dużo gorzej, różnica jest niewielka.  Na pewno będzie trochę konfliktów z shaderami (bo robiłem wszystko pod DX9, a DX7 niektórych nie obsługuje), ale to wyjdzie potem w praniu i pozmieniam wszystko za jednym zamachem. Jeśli zaś nie znajdę odpowiednich shaderów, które będą działały pod DX9 i DX7, to przygotuję jakąś paczuszkę do ręcznej instalacji, która podmieni materiały.

Podobno mody z "jedynki" będą kompytabilne(jakoś tak :D) z Warbandem.

Mój nie będzie. A to dlatego, że nie instaluje się do folderu "Modules", tylko korzysta z osobnej instalki M&B.

Czy planujesz moda wydac na warbandzie?

Tak. Ale to po skończeniu prac nad tą wersją. Potem zajmę się przenoszeniem i zapewne sporo rzeczy w samym modzie się zmieni, gdyż Warband daje duuużo więcej możliwości modowania.

A mniej więcej tak pod względem technicznym będą wyglądać turnieje strzeleckie:

http://www.youtube.com/watch?v=_ISXSczP1y8

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #343 dnia: Marca 22, 2010, 10:58:18 »
    Oż Ty w morde bity... cholera jasna... zatkało mnie chyba pierwszy raz w życiu:) mówię oczywiście o tym:
    http://www.youtube.com/watch?v=_ISXSczP1y8

Ps. Widzę, że mod będzie świetny, ale jak z łuku nie potrafiłeś strzelać, to nadal nie potrafisz xD

Offline Atlor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #344 dnia: Marca 22, 2010, 10:59:09 »
    Wygląda to pieknie.
    Mam nadzieje że NPC bedą troche bardziej inteligentni w walce jak i na turniejach.
    Keep working.
    Pozdrawiam.