A mam pytanie. Jak to bedzie z tym Polished Landscapes? Zamierzasz zrobić wersję z tym modem i bez? Czy będzie to tak jakby wersja "okrojona" i mniej pamięciożerna? Bo boję się, że jednak mój komp nie uciągnie tego moda... :P
Już o tym pisałem parę razy... Z modem została zintegrowana przerobiona mocno wersja PL. Kępy drzew z PL pociąłem na pojedyncze drzewa, mając na uwadze zarówno problem ze zbyt dużym obciążeniem systemu takimi kępkami drzew, jak i problem z brakiem kolizji. Pojedynczym drzewom dorobiłem system kolizji i posegregowałem je. Dodałem też trochę nowych drzewek od siebie i pewnie jeszcze parę dodam, jak najdzie mnie wena i się znów chwycę Wingsa. Znacznym zmianom uległy też tekstury z PL. Część wywaliłem, resztę przerobiłem, by pasowały do już gotowych tekstur i by nie miały aż tak dołującego wyglądu. Nadal jest mrocznie i smętnie, ale już o wiele mniej, niż w oryginalnym PL, który zresztą pasowałby tylko do okresu wczesnej wiosny.
Nie będę robił wersji z PL i bez PL, bo to nie ma już większego sensu. Wgranie nowych drzew wiąże się z edycją i poprawą wszystkich zewnętrznych scen w grze. Na pocieszenie dodam, że mod działa dobrze. Starałem się tak przerobić PL, by działał równie płynnie, co Native. Drzewa mają mniej więcej tyle samo trójkątów, co drzewa z M&B, niektóre nawet mniej. Ewentualną nadwyżkę rekompensuje podmienienie modeli "granic" map bitewnych, na czym PL oszczędza w stosunku do Native jakieś 3000 trójkątów, a mimo to wygląda sporo lepiej.
Zatem ta zmiana nie powinna znacząco odbić się na płynności gry. Jedyne, co może sprawiać problemy, to trawa i krzaczki, które obecnie mają sporo więcej trójkątów, niż te z Native. Z tym jeszcze będę modził, ale nie będzie problemem przygotowanie jednego czy dwóch plików, które - jeśli gracz będzie chciał - przywrócą stare, mniej szczegółowe modele trawy i krzaków.
A co do malowania tarcz to malujemy tarcze tylko sobie czy wszystkim swoim żołnierzom?
Sobie. Tarcze będą się dzielić na dwa typy - heraldyczne i do malowania. Jednostki Swadii dla przykładu będą miały tarcze heraldyczne, przedstawiające herb dowódcy oddziału. Zaś np. Nordowie, jako dumna rasa dbająca o tradycje swych klanów, będą sobie sami tarcze malowali wedle własnego uznania i graczowi nic do tego. :P