Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Coś dla oka  (Przeczytany 83466 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    Odp: Coś dla oka
    « Odpowiedź #180 dnia: Grudnia 27, 2009, 19:16:11 »
    Długo jeszcze będziesz tworzył mod? Tworzysz arcydzieło i niektórzy już by chcieli w to pograć, wstaw chociaż to co już masz.

Niestety zapewne Daedalus zdaje sobie sprawę ze jak wystawi 1 betę to sporo osób już nie będzie chciało grać w 2 betę gdyż zal im będzie choćby  tego co już osiągnęli ;p lub nie będzie sie chciało.

Znam to z własnego doświadczenia. Lepiej aby Wydał gdy mod będzie niemal gotów, wtedy zbierze niemal pełne plony podziwu i zachwytu a przecież o to chodzi twórcom :) , nie ma to jak poczytać pełno postów w których wszyscy chwalą i podziwiają twoje dzieło, wiem to, bo sam tworze mapy do pewnej gry i znam smaczek podziwu.

Osobiście (choć chęć grania mówi ze jestem głupi ;D) to wole poczekać do niemal pełnej wersji i nie wiem czy bym pobrał teraz betę (choć ciężko było by się powstrzymać)

Offline Skrabek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #181 dnia: Grudnia 27, 2009, 19:43:51 »
    @UP a z drugiej strony wyjdzie Warband, wszyscy będą mieli swoje królestwa, kupę kup więcej misji, i jeszcze jedną więcej kupę( czyli Kupę "kupów" kup XD) przedmiotów, jednostek, być może nowe systemy walki, bitew, turniejów, a na pytanie ile jeszcze na RES zostało powie 50% wszyscy pierdykną to całe czekanie i pójdą grać w Warbanda a Daedalus zostanie sam ze swoi modem nie lubiany przez nikogo... No chyba ze przebije Warbanda albo moje przewidywania się nie sprawdzą...

Offline Hayabusa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #182 dnia: Grudnia 27, 2009, 22:03:25 »
    Moim zdaniem Warband nie będzie dorównywał  modowi Daedalus'a. Nawet jeśli RES nie przebije Warband'a to przynajmniej ja będę wolał RES'a to dlatego że większym sentymentem darzę gry które zrobił jakiś ''partyzant'' ( w pozytywnym znaczeniu ) a niżeli ekipa informatyków i programistów. :)

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #183 dnia: Grudnia 28, 2009, 00:05:55 »
    Ludzie na litość boską: Warbrand oferuje jedynie multiplayer, poza tym nie ma nic nowego. Natomiast RES zapowiada się wspaniale, to będzie kompletnie urealistyczniony M&B.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #184 dnia: Grudnia 28, 2009, 00:12:49 »
    Ludzie na litość boską: Warbrand oferuje jedynie multiplayer, poza tym nie ma nic nowego. Natomiast RES zapowiada się wspaniale, to będzie kompletnie urealistyczniony M&B.
    Tu się mylisz. Warband będzie miał mało wspólnego ze starym M&B... to znaczy sporo, ale to nie będzie to samo co dawniej. Lepsza grafika, tryb multi i wiele, wiele nowych możliwości.
    Zwiekszona rola kobiet, małżeństwa, dyplomacja, własne królestwa, prawdopodobnie bitwy morskie... wiele tego. Sam nie wiem ile i co dokładnie, ale to będzie coś więcej niż sam multiplayer.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2009, 00:15:54 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #185 dnia: Grudnia 28, 2009, 00:50:50 »
    Ciekawe, ale te zabawy wytrychami będą podobne do tych z:
    TES 3 Morrowind (automatyczne, wg skilla - rzut kostką),
    TES 4: Oblivion (wyczucie),
    Thief: The Deadly Shadows (wykrycia momentu i zareagowania w odpowiednim miejscu)

Swoją drogą mam propozycje - wyważanie skrzyń, drzwi - zależałoby od siły oraz odpowiedniego ekwipunku - np łom.
    Pojawiłby się pasek siły, który posiadałby pewną granicę - wytrzymałość zamka. Gracz wciskając pewien klawisz napełniałby pasek, siły, który cały czas się opróżniał.
    Zapewne Dedalu (nie obrazisz się? ;> ) wiesz, o co mi chodzi. Dość często spotykało się tego typu pasek w grach sportowych na stare komputery / konsole, w któych trzeba było wduszać klawisz jak najszybciej, lub operować joystickiem lewo-prawo / góra-dół...
    Idealnym przykładem jest też stary Mortal Kombat 1: http://www.youtube.com/watch?v=fWHly6AWVAA

Oczywiście jeżeli dałoby radę coś takiego zrobić. Dodam jeszcze, ze tego typu zabiegi mogłyby być dostępne, gdy gracz posiadałby 12 siły, lub więcej. Im więcej siły, tym większy przyrost paska (ok 1% za punkt)...

Pozdrawiam!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #186 dnia: Grudnia 28, 2009, 22:17:04 »
    Niestety zapewne Daedalus zdaje sobie sprawę ze jak wystawi 1 betę to sporo osób już nie będzie chciało grać

Już nawet nie o to chodzi, że ludzie nie będą chcieli w to grać, a bardziej o to, że na obecnym stadium NIE DA się w moda grać. To jak próba wprowadzenia się do domu, który jest w trakcie budowy.

Co do Warbanda, to mam zamiar skończyć przed jego ukazaniem się (zwłaszcza, że podejrzewam, iż premiera Warbanda zostanie przesunięta jeszcze
    conajmniej z jeden raz). A jak nie zdążę, to peszek. :) Na pewno gdy Warband się ukaże, to będę chciał przenieść na niego jeśli nie całego moda, to przynajmniej część rzeczy, które zrobiłem.

Ciekawe, ale te zabawy wytrychami będą podobne do tych z:
    TES 3 Morrowind (automatyczne, wg skilla - rzut kostką),

Umiejętność + kostka. Na razie nie widzę sensu tego zmieniać i robić jakiś system zręcznościowy.

Swoją drogą mam propozycje - wyważanie skrzyń, drzwi

Na razie zostanę przy tych wytrychach i kluczach. ;) Nie ma żadnych takich skrzyń, ani drzwi, które koniecznie gracz musiałby otworzyć. Jeśli ma wysoki skill i otworzy, to dostanie mały bonusik, jeśli nie otworzy, to świat się nie zawali, ani gra się nie skończy.

Z nowszych rzeczy, to tu macie mały rzut okiem na system turnieju szlacheckiego na kopie:

Na lordów oczywiście nie zwracajcie uwagi, bo to tylko jednostki podłożone. Nie chciało mi się czekać, aż moja postać dobije statusu szlacheckiego i aż zacznie się jakiś turniej, by zrobić trzy screeny. :P

Oraz filmik z młynami wodnymi. Co prawda już jakiś czas temu go wrzuciłem, ale nie podałem jeszcze doń linku:

http://www.youtube.com/watch?v=wE1SGhjnevo

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #187 dnia: Grudnia 28, 2009, 22:30:51 »
    powiem tak
    młyn cudo, woda też, jestem coraz bardziej optymistycznie nastawiony do tego moda, a jak wrzuciłeś te zdjęcia z turniejem to cud, miód i orzeszki ;]]
    zastanawia mnie jedno. Jak masz tam historie ile dany lord/koleś/ty wygrał/wygrałeś turniej to czy to będzie zapamiętywane przez moda? Bo np. gdybyś wygrywał każdy turniej to lista byłaby dosyć duża. Jedną z moich propozycji to byłoby nagrać rozmowy wieśniaków lub mieszczan takie jak były w wiedźminie, ale o tobie,
    (rozmowa jest w trakcie przejazdu przez wieś, aktywuje się gdy przejeżdżasz obok nich) np.
    (dziewczyna nr.1)-Słyszałaś kumo? Podobno pan X wygrał kolejny turniej
    (dziewczyna nr.2)-Tak słyszałam, jak ja bym chciała być jego kobietą...
    (dziewczyna nr.1)-On na pewno może sobie pozwolić na tysiące takich kobiet jak ty
    (dziewczyna nr.2)-Wiem, ale mam nadzieję że chociaż popatrzy na mnie...
    -Co ty sobie wyobrażasz!!(Matka dziewczyny nr.2)Ja cię wysłałam po mleko do mleczarza a nie żebyś sobie mogła poplotkować o panu X!!

to jest taka propozycja, co o niej uważacie?

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #188 dnia: Grudnia 28, 2009, 22:39:13 »
    Wspaaaniałe... xD Ale oznacza to, że jesteśmy coraz bliżej premiery (przewidywana premiera Warbanda: Marzec 2010)...

Ale z tego co mówiłeś to turnieje miały być takie, że 2 konnych z lancą na siebie z 2 stron areny (za cholere nie pamiętam jak się takie coś fachowo nazywało), a tutaj jest możliwość wyboru broni. Zależy to od czegoś?

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #189 dnia: Grudnia 28, 2009, 22:41:42 »
    znaczy podczas turniejów wyzywany mógł wybrać broń a wyzywający mógł przyjąć tą lub inną
    w którymś modzie można było wyzywać npc a nawet swoich żołdaków na sparing z broniami lub bez nich
    na pewno widziałem to w Star Wars Caldaria, i chyba w Europe 1200.

Offline strongmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Grudnia 28, 2009, 22:42:42 »
    Turnieje się świetnie zapowiadają.

Życzę powodzenia w dalszych pracach.

Obrażasz Sabaton = obrażasz mnie.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #191 dnia: Grudnia 28, 2009, 22:55:31 »
    Maly_007, broń wybiera się do drugiej rundy - pieszej walki. Pierwsza runda jest konna, na lance i kto strąci wroga, ten ma znaczą przewagę w drugiej rundzie.

Corleone, statystyki (nie tylko ilość wygranych turniejów, ale także sporo innych) oczywiście będą zapisywane. Takie rozmowy, jak wspomniałeś są jak najbardziej do zrobienia. Jedyny problem to odpowiednie głosy. Można by to było zrobić też za pomocą tekstu wyświetlanego nad głową postaci, jednak do takich rzeczy jeszcze nie doszedłem (inna sprawa, że trochę dziwnie by to wyglądało). Gdzieś jednak widziałem takie teksty nad głową postaci, chyba na jednym ze screenów z moda WFAS, czyli że jest to do zrobienia.

Co się tyczy krajobrazów, to one ulegną zamianie z dwóch ważnych powodów.

Pierwszy jest taki, że postanowiłem dodać mimo wszystko moda Polished Landscapes. Zwykłe modele i tekstury z oryginalnej gry odstraszają mnie już bowiem po tym, jak wypróbowałem moda Gutka. W każdym razie będę próbował przygotować zmodyfikowaną i okrojoną nieco wersję PL, by nadal wszystko wyglądało ładnie, ale nie zabijało przy tym komputera i by nie było problemów z kolizją obiektów.

Drugi to fakt, że niebo w Native ssie totalnie. Dostępne są bowiem tylko cztery skyboxy - bezchmurna noc, słoneczny wschód/zachód, słoneczny dzień i pochmurny dzień. To całkowicie rozwalało system pogody, który dla moda napisałem, bo np. gdy u mnie w nocy padał deszcz, to i tak niebo było czyste jak łza i bezchmurne. Trochę przy tym posiedziałem i znalazłem sposób, jak to ominąć i dodać nowe skyboxy (ile tylko będę chciał - mogą się zmieniać od pory dnia, roku, pogody, a nawet terenu, na jakim gracz się znajduje - więc teraz mogę sobie zaszaleć). Jeżeli będę bardzo chciał, to mogę nawet zrobić animowane niebo, czyli chmury przesuwające się wolno po nieboskłonie. Na razie jednak zwykłe, nowe tekstury nieba mi w zupełności wystarczają. Minus jest taki, że na kompletne wdrożenie nowego systemu nieba będę potrzebował sporo czasu, bo muszę edytować każdą jedną scenę, która nie jest sceną zamkniętą.

Testowałem jednak te nowe nieba na jednej ze scen i muszę przyznać, że wygląda to świetnie i gra jest warta świeczki.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #192 dnia: Grudnia 28, 2009, 22:58:21 »
    dziękuje Ci Daedalus, że potwierdziłeś to, że można coś takiego zrobić ;]]
    ogólnie mogę zabrać się za pisanie takich tekstów ale muszę mieć jakieś wytyczne, jeszcze raz zainstaluje wiedźmina i obejrzę tamte rozmowy. Może coś wykorzystam. Mod oczywiście by zyskał na wartości jak by były tego typu rozmowy ;]]

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #193 dnia: Grudnia 28, 2009, 23:01:56 »
    Ded jestem pod wielkim wrażeniem , pomysł z tabelą jest świetny.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #194 dnia: Grudnia 28, 2009, 23:05:57 »
    Daedalus pozwól jeszcze na jedną serię pytań;)

Nie wiem czy już wspominałeś... Czy jednostki tego samego typu będą bardzo zróżnicowane pod względem uzbrojenia? Jestem pewien, że nie będzie to armia klonów, bo za dobrze Cię znam (o ile tak mogę powiedzieć);). Ale czy będzie bardzo duży tzw. mix?;)

Coś tam wspominałeś o zmianach pory roku... nieprawdaż? Czy będzie miało to jakiś wpływ na rozgrywkę?