Maly_007, broń wybiera się do drugiej rundy - pieszej walki. Pierwsza runda jest konna, na lance i kto strąci wroga, ten ma znaczą przewagę w drugiej rundzie.
Corleone, statystyki (nie tylko ilość wygranych turniejów, ale także sporo innych) oczywiście będą zapisywane. Takie rozmowy, jak wspomniałeś są jak najbardziej do zrobienia. Jedyny problem to odpowiednie głosy. Można by to było zrobić też za pomocą tekstu wyświetlanego nad głową postaci, jednak do takich rzeczy jeszcze nie doszedłem (inna sprawa, że trochę dziwnie by to wyglądało). Gdzieś jednak widziałem takie teksty nad głową postaci, chyba na jednym ze screenów z moda WFAS, czyli że jest to do zrobienia.
Co się tyczy krajobrazów, to one ulegną zamianie z dwóch ważnych powodów.
Pierwszy jest taki, że postanowiłem dodać mimo wszystko moda Polished Landscapes. Zwykłe modele i tekstury z oryginalnej gry odstraszają mnie już bowiem po tym, jak wypróbowałem moda Gutka. W każdym razie będę próbował przygotować zmodyfikowaną i okrojoną nieco wersję PL, by nadal wszystko wyglądało ładnie, ale nie zabijało przy tym komputera i by nie było problemów z kolizją obiektów.
Drugi to fakt, że niebo w Native ssie totalnie. Dostępne są bowiem tylko cztery skyboxy - bezchmurna noc, słoneczny wschód/zachód, słoneczny dzień i pochmurny dzień. To całkowicie rozwalało system pogody, który dla moda napisałem, bo np. gdy u mnie w nocy padał deszcz, to i tak niebo było czyste jak łza i bezchmurne. Trochę przy tym posiedziałem i znalazłem sposób, jak to ominąć i dodać nowe skyboxy (ile tylko będę chciał - mogą się zmieniać od pory dnia, roku, pogody, a nawet terenu, na jakim gracz się znajduje - więc teraz mogę sobie zaszaleć). Jeżeli będę bardzo chciał, to mogę nawet zrobić animowane niebo, czyli chmury przesuwające się wolno po nieboskłonie. Na razie jednak zwykłe, nowe tekstury nieba mi w zupełności wystarczają. Minus jest taki, że na kompletne wdrożenie nowego systemu nieba będę potrzebował sporo czasu, bo muszę edytować każdą jedną scenę, która nie jest sceną zamkniętą.
Testowałem jednak te nowe nieba na jednej ze scen i muszę przyznać, że wygląda to świetnie i gra jest warta świeczki.