Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sesja RPG/RTS ! :-) Dołączajcie!  (Przeczytany 29251 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    Odp: Sesja RPG/RTS ! :-) Dołączajcie!
    « Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 29, 2009, 16:25:45 »
    Wojnę między dwoma graczami tej samej frakcji? A czemu nie, jak chcą to niech się biją. Jak ktoś chce to niech zmienia front walki - prosze bardzo. Jak już mówiłem - ja tu tylko liczę i kontroluje by wszystko miało ręce i nogi.
    Tak, o to mi chodziło. Pytałem bo gra ma się toczyć do całkowitej dominacji, ale nie wieziałem, czy dominacji gracza czy frakcji.
    Skoro za dwa dni diopiero mozna wysyłać wojska, to można by omówić teraz zasady, nie chodzi mi o wykresy itp, ale co jest możliwe do wykonania.
    1. Mianowicie czy można oblegać, ile dni, co będzie, gdy oblegany zaatakuje (czy będzie otwarta bitwa, szarża z murów, czy oblegający będzie mógł zapobiec wyjściu przeciwnika z zamku i zaatakowac go przy bramach), czy oblegający będzie tracił wojsko przy oblężeniu, ile będzie trwało dotarcie posiłków z innego miasta, czy gdy wyślę wojsko do ataku na miasto, to obrońca będzie miał wybór czy bijemy się w otwartym polu, czy chowa się za mury, czy stoi przyklejony do murów z wieżami obronnymi gotowymi do ataku.
    2. Czy gdy wyślę wojsko np. na Nordów, a jakiś gracz Nordów wyśle armię na inne miasto Swadii, to czy nasze armię się spotkają.
    3. Jak daleko mozna ustawić taktykę (czy tylko 1 linia, 2 linia, 3 linia, czy na przykład: "Pierwsza linia - piechota, za nimi strzelcy, na obu skrzydłach kawaleria, która stara się oskrzydlić wroga. Przy dużych stratach własnych a małych u wroga zostaje 10 % piechoty, reszta ucieka".). Czy jak 2 graczy np. Vaegirów wyśle swoje wojska na jedno miasto np. Khergitów, to czy atak następuje wspólnie, czy jeden po drugim.
    Uff, ale sie rozpisałem :), zaraz ponumeruję.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 29, 2009, 16:27:57 »
    Jeszcze pytanie dotyczące handlu. Mówiłeś, że można handlować, ale czym my mamy handlować, powietrzem? :P

Nie mówiłem o handlu w sensie obrotu towarem. Mówiłęm tu np. o kupowaniu pokoju, haraczach, sprzedażą miast, relacjach na zasadzie "wypowiedz wojne X to dostaniesz 1000zł". Jeżeli interesuje was handel moge opracować jakiś system - pytanie czy chcecie?

1. Mianowicie czy można oblegać, ile dni, co będzie, gdy oblegany zaatakuje (czy będzie otwarta bitwa, szarża z murów, czy oblegający będzie mógł zapobiec wyjściu przeciwnika z zamku i zaatakowac go przy bramach), czy oblegający będzie tracił wojsko przy oblężeniu, ile będzie trwało dotarcie posiłków z innego miasta, czy gdy wyślę wojsko do ataku na miasto, to obrońca będzie miał wybór czy bijemy się w otwartym polu, czy chowa się za mury, czy stoi przyklejony do murów z wieżami obronnymi gotowymi do ataku.

Oblegać można - naturalne. Inaczej nie zdobędziesz całej mapy (nie wierze aby każde miasto po kolei dawało się wziąść za kase). Oblężenie bazowo trwa 10  dni MOŻNA JEDNAK CZAS TEN SKRÓCIĆ poprzez budowe drabin/taranów itp (jeden kosztuje 15zł ale nie można ich użyć więcej niż 7 Jedna maszyna skraca czas oblężenia o dzień. Po oblężeniu maszyny ulegają zniszczeniu. (przepraszam, że tego nie napisałem wcześniej). Gdy oblegany kontratakuje (tzw wycieczka) dochodzi do bitwy w otwartym polu. Oblegający nie traci wojska przy oblężeniu. miasto jest jednak sparaliżowane. Nie ma możliwości budowy ani rekrutacji w danym mieście. Posiłki wysłać oczywiście można - ale nie trzeba. Trwa to 1-2 dni (zależnie od drogi). Obronaa miasta zawsze ma dwa warianty - albo wycieczka albo obrona na murach.

2. Czy gdy wyślę wojsko np. na Nordów, a jakiś gracz Nordów wyśle armię na inne miasto Swadii, to czy nasze armię się spotkają.

To zależy od drogi jaką obiorą. Domyślnie idzie się najkrótszą ale jak ktoś chce iść z Sargoth do Tihr mijając po drodze Curaw, Halmar i Jeklale to proszę mówić, nie ma problemu ;]

3. Jak daleko mozna ustawić taktykę (czy tylko 1 linia, 2 linia, 3 linia, czy na przykład: "Pierwsza linia - piechota, za nimi strzelcy, na obu skrzydłach kawaleria, która stara się oskrzydlić wroga. Przy dużych stratach własnych a małych u wroga zostaje 10 % piechoty, reszta ucieka".). , zaraz ponumeruję.

Tylko 1,2,3 linia. Miecie dla mnie litość - ja to wszystko obliczam wg wzorów mam tego liczenia troche więc mi nie komplikujcie życia ;]

Czy jak 2 graczy np. Vaegirów wyśle swoje wojska na jedno miasto np. Khergitów, to czy atak następuje wspólnie, czy jeden po drugim.
    Uff, ale sie rozpisałem :)

Kwestia dogadania się.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2009, 16:47:57 wysłana przez Castlebreaker »

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:05:06 »
    No,ale przed haraczami i takimi tam trzeba raczej podpisać prawa handlowe xD czyż nie?

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:07:09 »
    No,ale przed haraczami i takimi tam trzeba raczej podpisać prawa handlowe xD czyż nie?

Nie. To jest coś w stylu "Daj nam 200zł bo inaczej wam wjeżdzamy".

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:32:51 »
    Skoro to 1 dzień to będzie zdarzenie losowe ?.
    Może załózmy nowy temat, bo ten to śmietnik :P.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:34:58 »
    Skoro to 1 dzień to będzie zdarzenie losowe ?.
    Może załózmy nowy temat, bo ten to śmietnik :P.

Nie wiem czy modowie sie zgodzą. Ja bym to widział w taki sposób: Byłyby dwa topici: jeden do prowadzenia polityki i takiej gadani a drugi służyłby do codziennych raportów. Co Wy na to? Jak się zgodzicie to spytam MODów o zgode

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:36:52 »
    Nie więcej o to mi chodziło. Jak najbardziej za.
    A i dziś będzie jakiejś zdarzenie losowe ? - bo nie odpowiedziałeś :P.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:38:58 »
    Nie więcej o to mi chodziło. Jak najbardziej za.
    A i dziś będzie jakiejś zdarzenie losowe ? - bo nie odpowiedziałeś :P.

Codziennie od jutra. Tak samo od jutra aktualizuwana będzie codziennie mapka ;] (chyba, że nie będzie potrzeby).

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:41:35 »
    A co do twojego pytania odnośnie handlu to ja uważam ze to jest super pomysł. Urozmaiciło by to grę.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Shrama

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:49:37 »
    Ja też jestem za takim subforum. A ten handel, to już sam nie wiem. Było by oczywiście fajnie, ale żeby czymś handlować, to muszą to być potrzebne dobra materialne np. do budowy domków, czy cóś. Ale teraz żeby to wszystko obmyślać czego, gdzie i ile, to za dużo roboty. Chyba, że Ci się chce Castlebreaker. ;P
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:51:19 »
    To może jak skończymy tą sesję. Nie wiem ile to będzie trwało, ale będziemy wtedy wprawieni :)

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:55:58 »
    Sesji nie przerywamy bo źle przecież nie jest. Obmyśle wam jakiś handel, nie martwcie sie. Już nawet mam kilka pomysłów.

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 29, 2009, 18:02:55 »
    To się bardzo cieszę :)

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 29, 2009, 18:34:42 »
    Panowie, więc tak: założyłem nowy temat. http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=3245.0

Codziennie będe pisał w nim nowinki, co sie stało itp. W tamtym temacie NIE PISZCIE - chodzi o to by był czysty.
    Do gadania jest ten temat ;] dziękuje za uwagę ;]

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 29, 2009, 18:55:50 »
    Ja mam taki pomysł. Niech wszyscy podadzą w tym temacie swoje maile, później CB je zbierze i wedytuje w pierwszy post tego innego tematu.

Mój jest w profilu: lukasz99925@gmail.com