Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy podoba Ci się mod?

Bardzo mi się podoba.
    123 (31.3%)
    Całkiem fajny mod
    74 (18.8%)
    Sporo bugów, ale gra się przyjemnie.
    82 (20.9%)
    Jest taki sobie.
    27 (6.9%)
    Nie podoba mi się.
    22 (5.6%)
    Nie grałem więc nie oceniam.
    65 (16.5%)

Głosów w sumie: 392

Autor Wątek: "Wiek Smuty" (Age of Turbulence) Rosyjski mod osadzony w XVIIw.  (Przeczytany 284074 razy)

Opis tematu:

Offline Mr War

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: "Wiek Smuty" (Age of Turbulence) Rosyjski mod osadzony w XVIIw.
    « Odpowiedź #945 dnia: Stycznia 23, 2010, 15:06:04 »
    A jak się robi formacje?Bo jeden z userów pisał że trzeba kliknąć Crtl i H a u mnie to nie działa.

Wiesz że 99,9% ludzi cierpi na oglądanie postów z ręka na myszce.Nie nie zdejmuj ręki z myszki wiem że na to cierpisz:)

Offline xValarx

• Użytkownik
    « Odpowiedź #946 dnia: Stycznia 23, 2010, 16:42:26 »
    Próbowałem kodami, ale jak pisałem nie da się teleportować na niego tylko obok niego i tak nie mogę do niego dojechać. A mógłbyś podać mi nazwę tego programu do edycji? Bo ja niezbyt znam się na takich rzeczach.

Offline tsukai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #947 dnia: Stycznia 23, 2010, 16:50:30 »
    @Mr War
    Trzeba najpierw zaznaczyć czy formacje chcesz dla piechoty, łuczników czy kawalerii (przyciski 2-4). Potem należy wcisnąć CTRL+J, CTRL+K lub CTRL+P.

Offline Korczak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #948 dnia: Stycznia 24, 2010, 09:32:17 »
    1.Ciekawe czy ujrzymy w tym modzie możliwość dołączenia do armii. Wg. mnie jest to interesująca opcja:

a) Zależnie od pochodzenia(chłop/szlachta) po rekrutacji zostajemy włączeni w poczet piechoty wybranieckiej(czy też łanowej) / dragonem.

b) Po sukcesach w bitwie i udanych np. podjazdach (dają nam mały oddziałem/włączają to takiegoż i mamy spatrolować odpowiednie miejsca - jak w native, chociaż może być trudniej zwłaszcza jeśli twórcy dodadzą patrole frakcji, tak jak było w TEaRC) zostajemy mianowani np. wachmistrzem.

c) I tak dalej, coraz trudniejsze zadanka aż do zdobycia stopnia który umożliwia prowadzenie własnej jednostki w bitwie. Jak jest bitwa zachodzi sytuacja znana nam już z native. Paru ludzi jest naszych(na zielono) a reszta na niebiesko(sojusznicy). I tu od naszego awansu zależą straty zadane wrogowi podzielone przez nasze straty(np. Mieliśmy 4 dragonów. Zabiliśmy z nimi 10 wrogów* i straciliśmy dwóch dragonów. 10/2 = 5 i dostajemy awans**.)

d) Wraz z awansami dostajemy więcej ludzi i lepszego typu(ważne jest dla klimatu aby nasi podwładni byli jednakowego rodzaju z jednakową bronią***. Armia klonów jest w tym razie jak najbardziej spełniająca standardy armii) i odpowiedzialniejsze zadania****.

e) I tak aż do generała/marszałka/hetmana czy innej pozycji w której dostajemy własną armię i składamy pełną przysięgę na lojalność naszemu władcy. Jesteśmy pełnoprawnym "lordem".

f) Jeśli natomiast wybraliśmy pochodzenia np. Polskie i służyliśmy w armii np. kozackiej możemy odmówić przysięgi ichniemu dowódcy i polecieć jako doświadczony wódz do naszego króla. Stopnie nie znikają :)

Razem z awansem dostajemy broń i zbroję tej jednostki do której należymy. + za awans do np. pułkownika dostajemy buławę, piernacz itp.

*Mam nadzieję że poziom trudności będzie większy. Tu już wystarczy dostać szablą po łbie i już się leży, o strzale "na klatę" czy w głowę nie wspomnę.
    **Oczywiście zależy to od przyjętego "progu". To jasne że trzeba bardziej się wykazać na porucznika niż na namiestnika.
    ***A widział ktoś regularną armię w której każdy ma inną zbroję?
    ****Np. Można zrobić łapanie języka, osaczanie wozów z żywnością i bronią (karawany tylko że do armii), szarpanie podjazdów. Wiele tu można wymyślić :)

2. Można na początku gry podczas wybrania pochodzenia "szlachcic" dostawać jakąś wioskę(ojczystą) ale mieć strasznie nierozwinięte staty i atrybuty inaczej wszyscy wybierali by szlachtę :) Co prawda jak ktoś był chłopem to nie mógł dojść wysoko, chyba że za jakieś bohaterskie czyny ale to zdarzało się b.rzadko.

3. Składowanie armii i bohaterów w wioskach. Pewnie ileś razy kogoś wkurzało to że musiał wejść do miasta wroga, atakować kawalerią mury itp. A  wojsko mogło zostawać nawet w obozie byle żreć mieli co :)

4. Podwyższone nagrody za wykonianie zadań zwłaszcza od wójtów. Można jeszcze podwyższyć ceny broni itp. Jak broń droższa to mogła-by być lepsza. Koniec z zardzwiałą płytówką która ma staty niższe o 4 a kosztuje tysiące mniej.

5. No i może coś jeszcze.

Większość pomysłów napisana pod wpływem irytacji na brak możliwości służenia w armii (Balian to twoja wina :) Myślałem że można będzie pójść w ślady ojca i też służyć. To wybieranie pochodzenia rozpaliło moją wyobraźnię.), zrównanie szlachcica i chłopa, pkt.3 i to że strzeliłem kozakowi w łeb i zadałem mu 8 obr...
    Pozdrawiam
    Korczak...

Offline matizz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #949 dnia: Stycznia 24, 2010, 09:45:31 »
    Korczak pomysł jest genialny ale wątpię w to aby twórcy to wprowadzili.
    Co do pochodzenia chłopa to można by było służyć w armii albo coś ale np. nie można by było awansować itp.
    Więc chłop mający łeb na karku pojechał do skryby i kupił (oczywiście po dość wysokiej cenie) rodowód szlachecki :D
    To było by wyśmienite... ale jak już mówiłem wątpię w to aby twórcą się chciało to robić :/
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #950 dnia: Stycznia 24, 2010, 10:02:02 »
    Nom bardzo dobry pomysł ale trochę za późno napisałeś go jak już na dniach wychodzi nowa wersja.

Offline matizz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #951 dnia: Stycznia 24, 2010, 10:27:21 »
    Balian a zrobisz muzykę do tego moda ?
    Żeby były taki utwór jak Husaria Ginie ale bodajże od 1:30 itp ?

Edit:
    Ten mod akurat nie jest na podstawie "Ogniem i Mieczem" tylko to są czasy Wielkiej Smuty w Rosji.
    Mod na podstawie "Ogniem i Mieczem" nadal powstaje ( i światła dziennego prędko nie ujrzy o ile w ogóle coś rzucą ) i tam są takie klimaty :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2010, 11:07:08 wysłana przez matizz »
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline j120

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #952 dnia: Stycznia 24, 2010, 10:40:42 »
    No. Ten utwór jest świetny. I rzeczywiście to co w nim dobre zaczyna się dokładnie od 1min 30s. Dobrze by było wsadzić wszystkie utwory z filmu Ogniem i Mieczem. Ja aby upodobnić rozgrywkę do filmu i książki, zrobiłem sobie w towarzyszach Zagłobę, Podbipiętę, Skrzetuskiego, Wołodyjowskiego i bardzo dobrze mi się w ten sposób gra.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #953 dnia: Stycznia 24, 2010, 11:08:06 »
    (...)
    ***A widział ktoś regularną armię w której każdy ma inną zbroję?
    (...)
    A widziałeś regularną armię jednakowo uzbrojoną? To się zdarza dopiero od niedawna (powiedzmy 100 lat) i tylko w czasie pokoju...
    Jak jest wojna to walczy się tym co jest pod ręką...

Poza tym pomysł świetny. Może jak nie w tym to w innym modzie coś podobnego da się zrobić?

A co do muzyki to już była mowa że to chyb niezbyt legalne i Balian nie powinien takich rzeczy upubliczniać więc dogadujcie się może na pw.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Korczak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #954 dnia: Stycznia 24, 2010, 11:40:55 »
    Skrzetusky - Mod wychodzi na dniach od ponad tygodnia. Jak Rosjanie czytają forum to może, może jeszcze wcisną o ile to możliwe :)

sir Luca - Walczy może i tak ale mi chodzi o mundury. Husaria, hajducy, janczarzy itp. mieli raczej jednolity strój. No ale mogę się mylić.

matizz - Takie uszlachcanie u skryby można chyba wprowadzić. Dialog z odpowiednim npc, uruchamia się skrypt wyboru sztandaru(jak podczas uszlachcenia u np. króla), uruchamia się skrypt zabierający nam odpowiednią liczbę pieniędzy i jesteśmy szlachcicem. Oczywiście ta operacja powinna kosztować krocie bo iluż "panów braci" będzie słuchać chama? Podjazdy są już w native, patrole frakcji w TEaRC i innych modach, poruszanie się z armią jest przy wzięciu w niewolę, przed bitwą uruchamia się skrypt dający nam danych ludzi (jak podczas rekrutacji w wioskach) - można go nawet dla klimatu uruchomić w obozie*
    podjeżdżając do naszego np.rotmistrza z rozkazem aby szykował ludzi, co do zaopatrzenia armii to nie jestem pewien czy karawanę można skierować do armii... Awanse są w TLD inaczej skonstruowane no ale cóż - dobrze że się da, skrypt dania oznaki władzy(buławy) przy awansie na pułkownika jest raczej możliwy. Najlepiej jak jakiś moder się wypowie. W sumie ta gra daje wiele możliwości.

*Jak ktoś lubi robić lokacje.
    Pozdrawiam
    Korczak...

Offline kretu19955

• Użytkownik
    « Odpowiedź #955 dnia: Stycznia 24, 2010, 13:28:21 »
    Ja miałem trochę podobny pomysł z tą buławą. Gdy zostajemy marszałkiem w Rzeczypospolitej/Hetmanacie kozackim to aby nazwa marszałek zmieniła się na Hetman i otrzymywalibyśmy nowy item BUŁAWA HETMAŃSKA(Chyba wszyscy wiemy jak takowa wyglądała?).

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #956 dnia: Stycznia 24, 2010, 14:17:08 »
    Dragoni i Janczarzy w większości mieli jednolite stroje ale z husarią to już bywa różnie. Każdy towarzysz husarski musiał posiadać pewien sprzęt jednak jego ozdoby, wykonanie i dodatki zależały od właściciela. Dlatego mnogość różnych kirysów husarskich, z krzyżami, bez; wykonane z różnych materiałów i w różnym stylu.
    Sława!

Offline matizz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #957 dnia: Stycznia 24, 2010, 17:07:05 »
    1. Blitzwing ma racje większość Husarii może wyglądała tak samo ale mieli różne ozdoby np. skóra przez bok przerzucona z resztą wystarczy obejrzeć fragment OiM pod Zbarażem jak się bili.
    2. Mając w EQ pistolet i buławę widać 1 z 2 :/ IMO pistolet / buława powinna być zawieszona po prawej stronie tak jak miecz i w tedy nie było by problemu :)
    3. W 3 ver. są formacje pod przyciskami h,j,k ale nie sprawdzałem czy działają ... jak się wciśnie klawisz to wyskakuje "forming ... "
    4. No i fajnie by było gdyby Husaria w oddziale królewskim była na czerwono :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2010, 17:09:20 wysłana przez matizz »

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #958 dnia: Stycznia 24, 2010, 18:30:32 »
    Chorągwie królewskie i hetmanów wielkich miały barwę czerwoną. Ja mam nadzieje, że będzie kilka nowych zbroi husarskich ;). Buława mogła by być włożona pod pas natomiast pistolet mógłby być (o ile to możliwe chociaż wątpie) przyczepiony do siodła.
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #959 dnia: Stycznia 24, 2010, 19:38:29 »
    Wczepiony do siodła?A co to dziki zachód?
    Sam nie wiem ale w tamtych czasach bron zawsze za pasem była a nie przy siodle...