Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pomysł na mod "Potop Szwedzki"  (Przeczytany 3847 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Majster1942

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Pomysł na mod "Potop Szwedzki"
    « dnia: Sierpnia 14, 2009, 17:18:44 »
    Coraz bardziej interesuje się modowaniem m&b lecz jestem na wakacjach daleko gdzie czytam fajna lekturę potop i myślę że to było by to :D. PS: chodzi mi o nawiązanie do historii polski, patriotyzm i chęć uczęszczania w najdziwniejszej wojnie świata.

1.Mapa -cała Polska (wtedy kiedy była najpotężniejsza), -kawałeczek Czech, -wschodnia część Niemiec (do stolicy), z dani zrobić 1 prowincję słabą po to żeby dało się nią przejść z Szwecji do Niemiec lądem, -Szwecja (tu nie mam pomysłów), Ruś (do Moskwy)

2.Prowincje -stolice państw, w Polsce dodatkowo na pewno -Częstochowa, Kraków, Kiejdany, obóz w Wielkopolsce który pierwszy skapitulował (zapomniałem nazwy) i podobne kluczowe prowincje.

3.Państwa- Polska, -Szwecja, -Rosja, Niemcy, Księstwo Litwy (dodatkowe jeżeli da się zrobić) -państwo kozaków i tatarów (razem), Kurlandia, -Wielka  konfederacja zbuntowanych polaków.

4. Postacie kluczowe- Jan Kazimierz król podbijanej polski, cesarz niemiecki, chowański (wielki dowódca rosyjski rabujący Polskę i Litwę), Radziwił król Litwy, Sapieha przywódca krainy konfederatów, Wołodyjowski, Sapieha oraz inni.

5.Bohater i jego cel- Zaczynamy Kmicicem w Kiejdanach z misją zaręczyn do Bilewiczówny po rozmowie z nią dostajemy rozkaz obrony Litwy przed Chowańskim  możemy tam wyruszyć uzbierawszy armię a po drodze inne państwa proponują nam dołączenie do siebie pokazująć swą potęgę i płacąc.

6.Questy.
    -Obrona/atak Litwy (pomagamy w ten sposób Polsce lub Rusi), potop szwedzki- Szwedzi maja Wielkopolske i rozlewają sie na wszystkie miasta polskie ochraniamy je/atakujemy (pomoc dla Szwecji lub polski), Sojusznik- pomagamy litwiną zawiązać sojusz silny ze Szwecją, -obrona/złupienie częstochowy - bronimy wielkiej fortecy z silniejszym wojskiem lecz przeciwko potężnej przewagi liczebnej.  

7.Ubiór, rzeczy etc. Muszkiety, Konie szwckie (bardzo słabe), polskie dobre, litewskie b. dobre, jazda kwarciana Najlepsze, ubrania typu Żupany, peruki, kapelusze itp., armaty, szable, widły, łuki itp.

Jakby kogoś to wkręciło jak mnie napisało by się więcej ;].
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2009, 17:27:10 wysłana przez Majster1942 »

Offline Krwawy Kruk

• Użytkownik
    Odp: Pomysł na mod "Potop Szwedzki"
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 14, 2009, 17:48:16 »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 14, 2009, 18:26:05 »
    ...

http://www.wfas.mountblade.info/index.php

No fajnie tylko ze jest mały problem .Ten mod raczej nie wyjdzie~~

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 14, 2009, 19:46:18 »
    Nie był bym tego taki pewien, autorzy tego moda mają w zwyczaju robić sobie długie nieoczekiwane przerwy w pracy nie informując nikogo. Więc zapewne i teraz  niedługo  wrócą do roboty.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 14, 2009, 20:10:33 »
    Mod o Potopie Szwedzkim byłby ciekawy, sam aktualnie czytam książkę, jestem na 2 tomie. Ale chyba nikt by się takiej pracy nie podjął. A with fire and sword nie umarł, nie potwierdzę że mam rację, ale wierze że kiedyś wyjdzie.

Offline matizz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 14, 2009, 21:12:10 »
    "KIEDYŚ" to może wyjdzie ale na pewno nie w najbliższej przyszłości :D
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 15, 2009, 00:26:37 »

Inaczej się nie da.
    Ktoś chyba do szkoły nie chodził i nie wie,że Potop to nie to samo co Ogniem i Mieczem...:/ (nad,którym trwają prace).
    Pomysł dobry,ale bez umiejętności i ludzi chętnych do współpracy nie dasz rady tego zrobić.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 15, 2009, 12:54:28 »
    No chyba, że będzie miał tyle zapału co Daedalus. Ale fakt samemu to i trudniej i dłużej. Taki mod nie byłby zły, ale równie dobrze można Szwecję i inne ościenne państwa sąsiednie RP z XVII wieku wrzucić do WFAS. Zaargumentuję to tak, że potop szwedzki był takim interwałem w cyklu powstań kozackich.

Offline Krwawy Kruk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 15, 2009, 16:03:16 »
    Jeśli do mnie było to o szkole, to jest zdecydowanie nietrafione. Po prostu chciałem uświadomić autorowi topicu, że jest już jeden mod w trakcie produkcji, traktujący niemalże o tych samych realiach- między wydarzeniami w "Ogniem i mieczem",  a "Potopem" nie ma nawet dekady różnicy tak jak wspomniał  już autor wcześniejszego posta. W dodatku nad WFaS pracowało zdecydowanie więcej ludzi niż teraz, więc najlepiej dołączyć swój (mam nadzieję nie słomiany) zapał, w ukończenie tamtego moda, a potem pomyśleć o ewentualnym rozszerzeniu- tako rzekłem.

Offline Majster1942

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 15, 2009, 16:55:45 »
    ja narazie jestem na wakacjach, jak wrócę spróbuję zacząć coś z modem...

PS: Ogniem i mieczem może to ten sam wiek ale nie ta sama historia, potop to ciekawsza historia i okres w którym polska dominowała w europie (bali się jej wszyscy sąsiedzi tylko ruscy najeżdżali po okup) Według mnie ten mod dałoby się zrobić uniwerslnie tak że podobałby się polakom, niemcom, rosjanom, szwedom dzięki temu że byłby wybór wybrania strony (dla kogo pracować)

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 15, 2009, 17:06:07 »
    ja narazie jestem na wakacjach, jak wrócę spróbuję zacząć coś z modem...

PS: Ogniem i mieczem może to ten sam wiek ale nie ta sama historia, potop to ciekawsza historia i okres w którym polska dominowała w europie (bali się jej wszyscy sąsiedzi tylko ruscy najeżdżali po okup) Według mnie ten mod dałoby się zrobić uniwerslnie tak że podobałby się polakom, niemcom, rosjanom, szwedom dzięki temu że byłby wybór wybrania strony (dla kogo pracować)
    Ja jednak uważam, że oba tematy są ze sobą bardzo powiązane, choćby osobą króla Jana Kazimierza. Czy ciekawsza, też mozna dyskutować, Ogniem i Mieczem uważam za najciekawszą część trylogi, a tamte okresy i wszystko co znajduje się pod hasłem "Dzikie Pola" bardziej pasuje do harakterystyki M&B.

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 15, 2009, 17:40:39 »
    Jeśli do mnie było to o szkole, to jest zdecydowanie nietrafione. Po prostu chciałem uświadomić autorowi topicu, że jest już jeden mod w trakcie produkcji, traktujący niemalże o tych samych realiach- między wydarzeniami w "Ogniem i mieczem",  a "Potopem" nie ma nawet dekady różnicy tak jak wspomniał  już autor wcześniejszego posta. W dodatku nad WFaS pracowało zdecydowanie więcej ludzi niż teraz, więc najlepiej dołączyć swój (mam nadzieję nie słomiany) zapał, w ukończenie tamtego moda, a potem pomyśleć o ewentualnym rozszerzeniu- tako rzekłem.
    Inaczej zrozumiałem twojego pierwszego posta,było dokładniej napisać o co Ci chodzi...

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 15, 2009, 18:21:30 »
    A ja życzę powodzenia :). Czasami mógłbym podrzucić jakieś modele :).

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 16, 2009, 09:23:49 »
    Ten sam pomysł podsunąłem swojego czasu twórcom WFAS. W sumie mapę już mają, itemów niewiele by trzeba dorobić (chyba), skład zapewniony - ale były by to dodatkowe miesiące roboty, na które nie chcieli się zgodzić. Z perspektywy czasu widzę, że słusznie gdyż WFAS do tej pory nie wyszło.