Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Niemcy vs Rosjanie (kto był potęgą pancerną II wojny światowej)  (Przeczytany 11872 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crusader

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • 7,62mm
    Odp: Niemcy vs Rosjanie (kto był potęgą pancerną II wojny światowej)
    « Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 26, 2009, 16:09:17 »
    ??? Rosjanie niegdyś mieli ze tak powiem "Sojusz"  z Niemcami wtedy pokazali im swoje fabryki czołgów
    Fabryki traktorów jak już :P
    To nie żart, sowieci produkowali czołgi w fabrykach traktorów bo nie mieli gdzie.

IS3 (IS3 był tak zrobiony ze pociski sie dosłownie na nim ślizgały ^^ i do tego potężne działo)
    1. IS-3 to powojenna konstrukcja, tak samo ja zaraz wtrącę coś T-60 i M3 Bradley'u
    2. Potężne działo? Masz na myśli działo 122mm? IS-2 też takie posiadało.

A propos kłócenia się z podręcznikiem - kłóciłbym się nawet z programem BBC w którym mówią że T-34 to cud techniki.
    Jeszcze raz polecam lekturę książki "T-34 - broń mityczna", a nawet inne książki o ostfroncie - widać tam jak sowieci walczyli i ile czołgów tracili. (statystycznie 3 T-34/76 na 1 PzKpfw V).
    T 34 był słaby aż do jego ulepszenia o wiele leprze działo.
    Chyba się za dużo 4 pancernych naoglądałeś gdzie rudy brał 3 pantery na 1 strzał (i sowieci biegali z kałachami :D). W tamtych czasach działo 85mm już nie było żadną rewelacją.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2009, 16:15:44 wysłana przez Crusader »

" Albowiem Bóg stworzył ludzi, a Samuel Colt uczynił ich równymi.. "

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 26, 2009, 16:30:12 »
    A propos kłócenia się z podręcznikiem - kłóciłbym się nawet z programem BBC w którym mówią że T-34 to cud techniki.
    Jeszcze raz polecam lekturę książki "T-34 - broń mityczna", a nawet inne książki o ostfroncie - widać tam jak sowieci walczyli i ile czołgów tracili. (statystycznie 3 T-34/76 na 1 PzKpfw V).
    Dobra to powiedz mi dlaczego np. według Ciebie wszystkie inne źródła (które nie są zgodne z twoim punktem myślenia?) są błędne i piszą kłamstwa? Oczywiście uznajesz tylko jeden tytuł "T-34 - broń mityczna", a wszystko co kłóci się z tezami przedstawionymi w tej książce to nic nie warta herezia i wierutne bzdury, tak?

EDIT: @ Jefer - Przecież to jest jasne, że moja wypowiedź nie odnosiła się w najmniejszym stopniu do tego serialu. Zresztą jak piszę o przedstawianiu tez to mam na myśli bardziej profesjonalne projekty, niż telewizyjny serial wyprodukowany za czasów propagandy PRL'u.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2009, 20:12:54 wysłana przez proud »

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 26, 2009, 20:06:41 »
    Propaganda... typu "Czterej pancerni i kanarek...yyyy i pies" Gdzie legendarny T-34 rozwala Panterę 1 strzałem i to w PRZEDNI pancerz, to samo z Tygrysem :)

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 28, 2009, 13:31:30 »
    Zacznijmy od tego że w II wojnie nie liczyła się jakość a ilość. A więc im prostszy czołg w budowie i obsłudze tym lepszy. Więc w tej kategorii T-34 nie ma sobie równych. Przecież te czołgi prosto z fabryki ruszały na front a ich konstrukcja pozwalała na wymianę silnika w parę godzin. A niemieckie czołgi trzeba było wycofywać do fabryk i warsztatów.
    Nic nie wniesie czołg który jest świetny ale powstało tylko 1000 sztuk a załoga musi się szkolić miesiącami...
    Rosjanie rekrutowali swoich czołgistów ze zwykłych piechurów, tylko mechanicy mieli jakie takie przeszkolenie...
    A co do shermanów to... szkoda gadać... Żeby załogi musiały wzmacniać swoje wozy workami z piaskiem? I to ma być najlepsza armia na świecie?
    Wojnę wygrali Sowieci i nie ma co z tym dyskutować. Taka jest po prostu prawda. Mieli przewagę w ludziach i sprzęcie i tak naprawdę żadna armia na świecie nie była w stanie się im przeciwstawić.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 28, 2009, 16:11:34 »
    I to mówi człowiek z cytatem Stalina w opisie? Kolego... to co napisałeś jest powtarzane w tym temacie od samego jego początku, więc wiedzą nie świecisz... Rosjanie zawsze "dawali" w ilość, a nie w jakość... Gdyby 3 Rzesza miała surowce to z łatwością pokonałaby sowietów... sowieci nie mieli żadnej taktyki.... masę ludzi wysyłali na stanowiskA km'ów... więc piechociarze radzieccy byli otoczeni - to komisarz strzela mi w plecy, to szwab w brzuch... i rzadko kiedy niemieckie karabiny maszynowe się przegrzewały... po prostu masa piechoty w końcu dostała się do np. okopu/stanowiska i zrobiła swoje... nie mów mi,że armia czerwona była potęgą której nikt nie mógł się przeciwstawić . . . bo jeśli po wojnie, sowieci rozpoczęli by rajd na Europę dostali by w dupsko...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 28, 2009, 22:44:54 »
    Od kogo? Od wielkich Amerykanów którzy nie mieli porządnego czołgu... A może od Brytyjczyków... Tylko nie mów o bombie atomowej bo zanim by powstała nowa byłoby po krzyku.
    Wyobrażasz sobie Niemców biegających po syberii? Bo ja raczej nie. Ruscy mogli się wycofywać bez końca i prędzej czy później każde mocarstwo wyczerpałoby swoje zasoby a oni by kontratakowali.

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 28, 2009, 23:09:26 »
    Tak się tylko mówi :) Rosjanie nie potrafią rządzić i nie utrzymali by Europy... Brytyjczycy mięli dobre czołgi...
    Nie chce mi się z Tobą dyskutować bo stosujesz wyuczone formułki . . .

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 29, 2009, 21:37:47 »
    Nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz...
    Mówisz że nie umieją rządzić? A co niby się dziś dzieje? Tak namieszali w głowach swoim obywatelom że wydaje im się że nie wiadomo jakim są mocarstwem a większość społeczeństwa żyje w biedzie... Lata terroru potrafią zrobić swoje i zrobiłyby.
    A jakie to dobre czołgi mieli Brytyjczycy?
    I zapewniam cię że moje poglądy są tylko i wyłącznie wynikiem moich przemyśleń opartych na wieli zróżnicowanych źródłach.

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 29, 2009, 21:41:47 »
    Tak,tak ;) Brytyjskie czołgi były naprawdę dobre... Rosjanie to ludzie bardzo mało inteligentni ;) aż 20 do 25% nie wie,że ZSRR już nie istnieje.
    Na jakiej podstawie? Mówisz to co wie każdy... i co można wyczytać na "znakomitym źródle wiedzy" wikipedii...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 29, 2009, 21:53:52 »
    Ja bym jednak poprosił o jakieś konkrety... Podaj mi choć jeden dobry brytyjski czołg.
    A do wikipedii nie zaglądam bo pochodzę z tej generacji ludzi która jeszcze nie ufa źródłom internetowym. Nie ma to jak pachnący papier. I duża większość autorów nie wstydzi się swojego imienia.

Offline Neluril

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #55 dnia: Września 02, 2009, 08:04:13 »
    Stalin miał zamiar podbić europe, troszkę mu bruździło powstanie warszawskie kiedy wstrzymał ataki. Myślał że allianci zalegną na froncie i nie podejdą bliżej Berlina. Dlatego później na "łeb i szyje" "wyzwalali" pomorze zachodnie i Śląsk. Myślał że będzie miał czas na przygotowanie ataku na europe zachodnią i się zdziwił.

Offline Crusader

• Użytkownik
    • 7,62mm
    « Odpowiedź #56 dnia: Września 02, 2009, 12:50:47 »
    Dobra to powiedz mi dlaczego np. według Ciebie wszystkie inne źródła (które nie są zgodne z twoim punktem myślenia?) są błędne i piszą kłamstwa? Oczywiście uznajesz tylko jeden tytuł "T-34 - broń mityczna", a wszystko co kłóci się z tezami przedstawionymi w tej książce to nic nie warta herezia i wierutne bzdury, tak?

Nie opieram się tylko na jednym źródle. Poczytaj sobie każdą inna książkę opisującą walki na froncie wschodnim. Ten tytuł podaję z tego względu, że on jest najbardziej w temacie. Zobacz ile sowieci utracili T-34. To się rzuca w oczy - niemieckie czołgi były nowocześniejsze i lepiej wykonane (jak już pisałem kilka razy - statystycznie na jedną zniszczoną panterę przypadały 3 T-34, pantera jest czołgiem średnim tak jak T-34) jednak największą ich wadą była skomplikowana budowa i w razie awarii kaput. T-34 były proste w budowie, naprawie i było ich baardzo dużo. Tu nie ma co porównywać, T-34 nie był jak to powiedzieli w BBC "cudem techniki".
    Powtarzam jeszcze raz - ten T-34 o którym się mówi, że był cudem techniki istniał - problem w tym że udało się go wyprodukować dopiero po wojnie.
    Rosjanie wygrali wojnę dzięki liczebności, nie jakości.

" Albowiem Bóg stworzył ludzi, a Samuel Colt uczynił ich równymi.. "

Offline antykaczor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Września 02, 2009, 12:53:33 »
    Wedlug mnie potega pancerna II wojny swiatowej byly niemcy rozjanie nie zostali pokoniani jedynie przez zime

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Września 02, 2009, 13:22:53 »
    A ja powtórzę pytanie z przed paru postów.
    Wyobrażacie sobie Niemców biegających z mp40 po Syberii?
    Ja nie. Rosjan po prostu nie dało się pokonać dysponując technologią z lat 40.
    Chyba tylko żółtków jest tyle na świecie... Ale do opanowania takich terytoriów i tak mogłoby ich braknąć...
    Dopiero zagłada atomowa jest realnym zagrożeniem dla tego kraju.

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Września 02, 2009, 23:17:44 »
     Człowieku w dzisiejszych czasach można okrążyć glob w 1 dzień, więc nie mów tu o "Bombach Atomowych" jako jedynym rozwiązaniu.Szczerze, to uważam, że, gdyby Niemcy nie ruszyli na Rosję w "letnich ubrankach", to historia potoczyła, by się trochę, inaczej .