W Polsce nie ma tolerancji, a usprawiedliwianie takich zachowań historią wydaje mi się śmieszne. Ile jeszcze razy i w jakich sprawach będzie się zasłaniać rzeczywistość historią? Burdy na stadionach. Bo polacy potrzebują walki. Rasizm. Bo taki wpływ miał Hitler ze Stalinem. No ludzie "bez jaj", przecież ludzie którzy wojne pamiętają są już naprawdę w podeszłym wieku, a takie usprawiedliwianie młodych jest bez obrazy, głupie. Tak głupie i będę się tego trzymał, ponieważ nikt mi nie wmówi, że takie zachowanie jest reliktem przeszłości.
Co do samego rasizmu, antysemityzmu i w ogóle braku tolerancji, jest zachowaniem totalnie głupim, ponieważ powinno się oceniać człowieka za to jakim jest, a nie czy wierzy w naszego boga, czy swojego, czy jest czarny, biały, żółty. Nigdy nie rozumiałem takiego postrzegania innych osób i raczej nigdy nie zrozumię. Co do tego, czy pomógłbym osobie upokarzanej, to tak. Miałem już zresztą kilka takich sytuacji i zawsze takim osobom pomogłem.
a homo. jest zboczeniem nabytym, które jednak da się uleczyć.
Plopp w tym momenicie to chyba Ty się powinieneś leczyć. Nie chcę nikogo obrażać, ale rozpowszechnianie takich poglądów jest totalną głupotą.
EDIT: |
\/
Rozróżniaj homoseksualizm od pedofilstwa. Porównywanie tych dwóch pojęć pokazuje w całej okazałości twoją dojrzałość, inteligencję i światopogląd.
P.S. Radzę iść do kościoła bo tam takie bzdury rozpowszechniają.
EDIT: | @ przybor
\/
Skoro Ty możesz uważać homoseksualizm za przestępstwo i porównywać do pedofili, to ja mam takie samo prawo pisać, że w kościele katolickim nauczają BZDUR, HOMOFOBII, ZACOFANIA etc. i nikt mi tego nie będzie bronił robić, a że Ty czujesz się obrażony? No cóż jakoś to przeżyję...
Zacznę odpowiadać chronologicznie...
W Polsce jest tolerancja, a chodziło mi o to, że przez wiek zaborów wielu polaków chcąc czy nie wchłoneła mentalność zaborców... czyli między innymi obarczanie winą za nieszczęścia Żydów lub uznawania np. Mongołów i Japończyków za małpy, które można rozgnieść butem. Nienawiść często nieuzasadniona będąca w Rosji i Niemczech od setek lat w Polsce zagościła dopiero w czasie zaborów, osiedlania i wynaradawiania... W Niemieckich katedrach np. w Koloni do dzisiaj na ścianach widnieją anty semickie malowidła. Jednym z potwierdzeń znaczenia wpływów zza granicy jest fakt, że to od Rosjan kozacy zapożyczyli zabawę która umilał im czas podczas powstania Chmielnickiego... A polegała ona na tym, że ciężarnej Żydówce rozpruwano brzuch, wyciągano płód a na jego miejsce wkładano kota... potem go zaszywano. Nie wiem co było by gorsze spalenie żywcem czy to.
Chciałbym ci też powiedzieć, że owszem ludzi pamiętających wojnę jest niewiele... ale jakieśnasionko niechęci zawsze przetrwa i kiełkuje pod postacią neonazizmu lub w innych, równie zabawnych formach. Neonazizm jest raczej próbą maskowania niespełnienia, bezsilności i już wcześniej wspomnianego obarczania winą.
Rozwinę myśl czemu są to zjawiska głupie...
Rasizm polega na mniej więcej tym, że dzieli się ludzi na rasy wyższe i niższe... Czyli mniej więcej na "czystej krwi" i mieszańców tzw. kundli. Tylko, że za jaką cholerę ci wszyscy mają znać swoje pochodzenie??? Ja na przykład swoje znam bo wywodzę się ze szlachty Rosyjskiej zwanej bojarami... wiem, że dziadek matki mojego dziadka był patriarchą Wielkiej Rusi... i w ogóle znam swoją genealogię od XIIIw. No ale jak mam nazwać kolesia z mojej klasy co będąc biały ma skośne oczy??? No a żeby było śmiesznie to cały czas nawija, że II wojna światowa daje same plusy... A na dodatek wita się, ze wszystkimi na "Hi Hitler". Jeśli ktoś wie co to jest "Mein Kampf" to powinien wiedzieć, że automatycznie wszystkie rasy na wschód od Odry są według niej rasami pomniejszymi tzw. podludźmi... więc nawet śmieszy mnie to, jak jakaś banda niedoczytanych ludzi wykrzykuje hasła ludzi którzy 70 lat temu posłali by ich do gazu.
Homoseksualizm jest zboczeniem... i nawet są specjalne kliniki w których jest leczony jako choroba... i 90% leczących się jest uleczana.
Pojęcia nie mam czemuż to mam się leczyć. Od kiedy jem jabłka ekologiczne czuje się zdrowo jak nigdy... poza tym wyniki badań mam bardzo dobre. Nie martw się, nie obraziłem się:) Ale też nie mam pojęcia co jest głupiego w stwierdzaniu faktów.
Domyślam się, że nie wierzysz, że homoseksualizm i pedofilia mają więcej wspólnego niż na to wygląda... No ale jaką orientację ma ktoś kto zabawia się z "chłopaczkiem"??? Kim będzie ten "Chłopaczek" za 10-15 lat??? Będzie mężczyzną... Zaś pociąg mężczyzny do mężczyzny jest chory... Najpierw prawo zabraniało kontaktów sexualnych pomiędzy nieletnią kobietą a mężczyzną ze względu na to, że ciało i układ rozrodczy nie jest w pełni dojrzały... i ewentualna ciąża mogłaby zaszkodzić dla zdrowia i życia zarówno matki jak i dla dziecka. Uogólniono prawo w czasie kiedy zaczęto ujawniać na większą skalę "incydenty" pedofilii już wobec obojga płci. Wtedy właśnie zaczęto zakładać wyżej wspomniane Kliniki.
P.S.
Nie chodzę do kościoła, za to czytam Biblię... Lecz kiedy chodziłem, to do kościoła Ewengelicznego, w czasie kiedy uważano jeszcze "mężołóstwo" za grzech pogan, który jest na dzień dzisiejszy jednym z najmniejszych problemów... Ale czasy się zmieniły a ja natknąłem się na list do Rzymian.
Po pierwsze nie uważam tego za przestępstwo... ja tylko wymieniłem między innymi jedną z odmian zboczenia która jest karalna.
... No tak, masz prawo mówić co chcesz ale to nie znaczy, że to co mówisz jest prawdą... tak samo jak możesz się nie zgadzać z czymkolwiek... Nie czuję się obrażony... raczej czuję, żal, że do dysputy wmieszałeś uczucia religijne... co jest bardzo nie polityczne.