Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Muzyka pod strzechą  (Przeczytany 289468 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline harryangel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Muzyka
    « Odpowiedź #840 dnia: Lipca 23, 2009, 15:10:37 »
    Flame war)))))))))..coś dla złgodzenia napięć))

http://www.youtube.com/watch?v=JCQ1F9hlQl0

i stary dobry punk))

http://www.youtube.com/watch?v=MeP220xx7Bs

..oczywiśście RATM nie może zabraknąć

http://www.youtube.com/watch?v=Z4JIgp-PQhU
    « Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2009, 15:16:00 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #841 dnia: Lipca 24, 2009, 13:28:38 »
    Wy się wszyscy nie znacie na muzyce, pewnie słoń Wam nadepnął na ucho, black czy death....jedno i to samo.....

Nie znacie się i już....

:)

To jest np super muza: http://www.youtube.com/watch?v=NfOWpg7YMSk lubie takie ostre i wciągające kawałki.....
    « Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2009, 13:33:11 wysłana przez pwi7aaf »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #842 dnia: Lipca 24, 2009, 13:38:09 »
    My się nie znamy? Chyba kpisz. ;P To znaczy Alkhadias się faktycznie nie zna, skoro kocha black metal, który to black metal wbrew pozorom dość znacznie różni się od death metalu. Nie tylko tematyka jest niego inna, ale i wygląd muzyków, wokale, riffy i jeszcze parę rzeczy. Już z samego wyglądu widać, że black metalowcy są nieco nie tego. ^^
    http://media.photobucket.com/image/mayhem/erzsebetbathory123/1Morbid__Mayhem_-_A_Tribute_To_The_.jpg Mayhem
    http://userserve-ak.last.fm/serve/_/99327/Bloodbath.jpg Bloodbath
    IMO ci drudzy wyglądają normalniej. ;)

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #843 dnia: Lipca 24, 2009, 13:44:57 »
    Nie lubię black metalu. Nie lubię death metalu. Lubię tylko power i epic metal (zwłaszcza Rhapsody of Fire; oprócz tego: Manowar, Fairyland i dużo innych)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #844 dnia: Lipca 26, 2009, 16:43:49 »
    Power znudził mi się po 3 latach, teraz muszę mieć kozacki nstrój bym to słuchał. A Rhapsodia nieźle ssie pałę ; dd

Coś nowego, nie pamiętam czy dawałem:
    http://www.youtube.com/watch?v=6z4DRPG7rbc&feature=related   Korpiklaani - Nie każcie mi przepisywać tego tytułu bo w życiu mi się to nie uda ; d

http://www.youtube.com/watch?v=e7kJRGPgvRQ&feature=fvw Korpiklaani - VODKA!!!

Pierwsza piosenka idealnie wchodzi po pijaku, lailailailailaillailailllaialllaillaill lailaalailalia!!!
    XXX

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #845 dnia: Lipca 26, 2009, 18:12:30 »
    No ja głównie słucham rapu tj. Peja, Gural, Płomień 81, O.S.T.R itp.
    Ale lubię też posłuchać dobrego rocka typu AC/DC czy choćby Elvis Presley.
    Z popu to tylko i wyłącznie Michael Jackson - nic więcej
    Z metalu hmm... Metallica ?. Ale to czasem.
    Nie wiem do jakiego gatunku, ale lubię posłuchać sobie zespołu, Furia - np. "Krew w kolorze bursztynu" - miodzio ;P.
    Tyle z moich zainteresowań muzycznych

Offline Nokirino

• Użytkownik
    « Odpowiedź #846 dnia: Lipca 30, 2009, 08:51:47 »
    To ja może przedstawię to gatunkowo :)

Rap - Grupa Operacyjna (śmieszne piosenki)
    Techno - Nigdy w życiu!
    Klasyka - Nie.
    Metal - Hunter (polski i fajny metal) Machine Head, Iron Maiden, Cradle of Flight
    Rock - AC/DC
    Reagae - Odmiana SKA
    SKA - Enej (ulice, ulice - fajne)
    Ja i Carlo

Offline Roland

• Użytkownik
    « Odpowiedź #847 dnia: Lipca 30, 2009, 08:57:40 »
    też słucham Grupe OPE
    połączenie rapu i reagae-Abradab
    HIP-HOP-PEJA
    Eminem
    50 cent
    i
    AKON
    WAR METAL xD-SABATON
    nie lubie
    POPu
    Techno
    klasyka
    « Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2009, 08:59:36 wysłana przez Roland »

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • :F
    « Odpowiedź #848 dnia: Sierpnia 02, 2009, 11:31:31 »
    jak można nie lubić klayki :o?
    Przecież w jakimś stopniu to powstała od niej cała muzyka której słuchamy :)
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #849 dnia: Sierpnia 02, 2009, 12:53:46 »
    Klasyki nie lubię, ale z tego co wiem to metal powstał od rock and rolla który był pierwszym rodzajem muzyki z użyciem gitar elektrycznych (chyba), potem zwykły rock, no, a potem to inne odmiany rocka aż w końcu powstał metal i inne ciężkie brzmienia (chyba). Zresztą mogę się mylić, pozdrawiam metalowców \m/.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #850 dnia: Sierpnia 02, 2009, 14:49:32 »
    Takie powstawanie muzyki trudną ująć. Jednak to co piszeż, że rock&roll -> metal, jest nie tylko duuuużym skrótem, ale i częściowo błędem.

Zacznijmy ogólnie od brzmienia. Zespoły HM zaczeły się stroić tak żeby grać dźwięk zwany "trytonem" (jest to w skrócie obniżona "piątka"). Dźwięk ten w wiekach wcześniejszych (głównie w "ciemnym" średniowieczu) uznawana była za tzw. "nutę diabła", ponieważ powodowała pewien rodzaj cielesnego podniecenia i jeśli ktoś słyszał takie dźwięi to uważał, że jest to muzyka diabła (wiem, wiem głupie średniowiecze, ale to prawda...). Pewnych źródeł można doszukiwać się w muzyce klasycznej. Wystarczy zresztą posłuchać kilku mrocznych utworów granych przez orkiestry symfoniczne, by usłyszeć że jest w tym prawda. Tacy autorzy jak Wagner, Carl Orff z np. Carmina Burana, opera Richarda Sraussa "Salome" i "Elektra", Jean Sibeliusa i jego mroczny i zimny klimat północy, czy choćby na koniec Ferenc Liszt i głównie jego późne kompozycje, jak np. "Funerailles", "La notte", "La lugubre gondola", "Nuages gris no" i oczywiście "Sonate h-moll" oraz "Totentanz" (Danse macabre). Napradę jest tego duuużo i jest to muzyka świetna. Jak już w skrócie wyjaśniłem aspekt klasyczny, to później (ponieważ muzyka klasyczna królowała, aż do XIX, XXw.). Pierwsze rozwoje muzyki "popularnej" raczej pominę, ponieważ kolejnym znaczącym krokiem jest murzyński "bunt", który pociągną za sobą jazz. Niby muzyka dużo wspólnego z metalem nie ma, ale już korzenie bluesa tkwią m.in. właśnie w jazz'ie. Również drugi pośrednie "źródło" metalu, czyli rock&roll ma swoje widoczne korzenie utkwione w muzyce jazz'owej. Rock&Roll to "panowanie" takich artystów jak Elvis, czy The Beatles. Muzyka ta niby nie przypomina jeszcze metalu, ale kolejne jej "rozwinięcie", czyli rock, którego od r&r oddziela bardzo subtelna granica, zaczyna już brzmieć ciężej. Zespoły rockowe, grały, grały i grały, aż tu Hendrix, postanowił zagrać bardziej "heavy" i to właśnie w przypadku jego muzyki po raz pierwszy użyto takiej nazwy, którą jednak późniejsza historia lekko zweryfikowała. Kolejny przełom to zespoły takie jak Led Zeppelin, czy Blue Cheer (pierwsi odpalili fajerwerki na scenie). Zespoły te grały już dość ciężko "obijając" się o granice heavy metalu. Zresztą dziś za zespoły nurtu tzw. Early Metal, uznaje się np.: Jimii Hendrix, Creem, Led Zeppelin, Deep Purple, MC5, Blue Cheer, czy Mountain. Później "po" tych zespołach (choć są to wciąż te same lata) zespół Black Sabbath gra płytę "Black Sabbath" i jak się okazało nikt do tej pory tak ciężko nie zagrał. Zresztą do dziś uważa się że każdy zaj***ty riff napisało właśnie BS, a wszystkie inne zespoły po prostu go kopiowały, grały od tyłu, czy lekko zmieniały, ale wciąż wszystko "obracało" się o ten kręgosłup napisany przez Black Sabbath. Później... to co było po Black Sabbath już mi się nie chce pisać, bo muzyka ta na pewien czas zawładnęła światem, powstawały setki(tysiące) zespołów, powstawały coraz to nowsze "odmiany" jak np. thrash metal, power metal, first wave of british heavy metal, glam metal, metalcor'e i tak dalej do usranej śmierci...
    Naprawdę dalej mi się nie chce pisać, zwłaszcza, że i tak nikogo to nie obchodzi i i tak nikt tego nie będzie czytał;)

EDIT: @ Pablo

Nie serio to się komuś podobało i naprawdę kogoś to obchodzi? Bo jak tak to mogę opisać jeszcze dalszą drogę.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2009, 18:12:23 wysłana przez proud »

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #851 dnia: Sierpnia 02, 2009, 15:41:40 »
    A ja poproszę ciąg dalszy, o ile początek Trashu znam, to mało wiem o Power Metalu (choć go lubię) i cięższych odmianach metalu :)
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #852 dnia: Sierpnia 03, 2009, 23:54:20 »
    W ramach odmiany dla metalu szczypta geniuszu http://www.youtube.com/watch?v=pmSjbnbR_pQ&feature=related oto i On - Ennio Morricone.

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • :F
    « Odpowiedź #853 dnia: Sierpnia 04, 2009, 09:05:47 »
    Haha xD Morricone miał różowe gacie  xD
    A co powiecie o tej interpretacji klasyka :)?Moim zdaniem to gra jakiś Chiński robot Fujitsu czy inny huj [;
    http://www.youtube.com/watch?v=98y0Q7nLGWk
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #854 dnia: Sierpnia 04, 2009, 12:16:25 »