Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Muzyka pod strzechą  (Przeczytany 288808 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Muzyka
    « Odpowiedź #735 dnia: Maja 05, 2009, 00:54:36 »
    To jeszcze ja wcisnę swoje zdanie. Zacznę od tej wymiany maili. Polsat jeszcze jako tako, ok nie mieli wolnej ekipy i nie pojechali do Wrocławia. Fakt jest gazetą skierowaną do pewnej grupy społeczeństwa, do mieszkańców wsi i ludzi starszych, też raczej ze wsi i małych miast, więc to nic dziwnego, że takim językiem piszą (inna sprawa, że zawsze jak widzę wypowiedzi w stylu "och, ach. My jesteśmy lepsi i prawi, a was kusi szatan, jesteście czymś gorszym." to śmiać mi się chce z tych, którzy hołdują takim poglądom, ale to moje osobiste zdanie). Natomiast po tym co TVP odpisywało wyraźnie widać, że nie zamierzali być choć odrobinę grzeczni. Z Deep Purple robić Pink Floyd czy Das Purple?? Oczywiście jeszcze mówić, że te zespoły grają każdy gatunek z wyjątkiem tego o który faktycznie chodzi. Po prostu TVP postanowiło być chamskie, no ale skoro mają takiego p.o. prezesa to czemu się dziwić. Odnośnie natomiast dyskusji to widzę, że Petrosa i Prouda trochę poniosły emocje. ;] Natomiast moim zdaniem w głównych wydaniach programów informacyjnych Polsatu i TVP powinna być jakaś wzmianka o tym koncercie. Ok, nie było to najważniejsze wydarzenie dnia, ale powinien się pojawić jakiś krótki reportażyk chociaż pod koniec wiadomości, bo było to jednak dość spore wydarzenie kulturalne, napewno ważniejsze od sprawy "pana Jasia, któremu rozkopali 2 metry kwadratowe pola pod budowę drogi gdzieś na Mazurach" a tego typu pierdoły się dość często zdarzają w głównych wydaniach programów informacyjnych. Nie będę tutaj mówił czy lepszy jest rock czy techno, bo to rzecz gustu. Wiadomo, że techno, disco polo, hip hop i podobne generalnie charakteryzują się prostszą formą od kompozycji rockowych i metalowych, a jeszcze bardziej skomplikowane formy przybierają kompozycje muzyki klasycznej. Zwrócę tu tylko uwagę na ostatni post Petrosa. Owszem, muzyka nie jest obowiązkowa, nie trzeba jej słuchać, ale jeśli już ktoś słucha muzyki to wypada znać chociaż z nazwy i najlepiej z jakichś utworów przynajmniej najważniejsze zespoły w dziejach muzyki. Akurat D.P. faktycznie są jednym z ważniejszych zespołów rockowych w historii, choć osobiście uważam, że Led Zeppelin było o wiele ważniejsze. ;)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #736 dnia: Maja 08, 2009, 11:41:54 »
    Znalazłem fajny filmik z "przeróbką" naszego ojczystego Behemotha.
    Zobaczcie sami:
    http://www.youtube.com/watch?v=GEeH9cVbu1E

Pobiłem swój osobisty rekord na youtube!!!
    Dostałem aż 11 ujemnych głosów na mój komentarz przy parodi LP!!!
    Normalnie chyba wku***łem szczeniarnie swoim komentarzem bo zawalają mi skrzynke mailami z bluzgmi!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=m8cwGGIjcZs
    « Ostatnia zmiana: Maja 13, 2009, 14:12:23 wysłana przez proud »

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • :F
    « Odpowiedź #737 dnia: Maja 14, 2009, 08:24:19 »
    lukasz99925 to ty :P?
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #738 dnia: Maja 14, 2009, 09:04:27 »
    Tak. Szczeniarnia chyba naprawdę wzięła to sobie do serca bo dalej dostaje jakieś maile z bluzgami, ale mam z tych głąbów wycie to nie mogę...ten mnie rozwalił całkowicie, skopiowałem z mojej skrzynki:
    "chester sing beautifull!!!
    waaaa
    I love robbb
    he's cute
    hot!!!
    I love LP 4ever!!!
    and chester I s also cute..
    and how you could wrote something like this...
    ...you fuckin dick"

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #739 dnia: Maja 14, 2009, 17:35:26 »
    Finlandia koncert Metallici w zeszłym roku (czy dwa lata temu(?) już nie pamiętam) przez pięć dni codziennie wiadomości zaczynał reportaż o zepole, o jego przeszłości, składzie, muzyce. Przez kilka dni codziennie na okładkach gazet codziennych pojawiała się "morda" Jamesa, Kirka, Robert, Ulrich, a nawet w hołdzie dla niego samego Cliff Butron w czarno-białym reportażu i jakoś nikt nie pisał o satanistach itp.

Chciałbym wrócić do tego tematu.
    To wszystko zależy od społeczeństwa, które żyje w naszym kraju i jego tradycji\kultury. U nas od jakichś 20 lat jest wielki popyt na muzykę popularną, mało ambitną oraz techno. Nawet Hip Hop u nas zszedł na niższy plan. Metal jest wciąż posrzegany negatywnie.

Natomiast w Finlandii sytuacja wygląda od początku inaczej. Przede wszystkim, tam jest inny klimat i inna mentalność. Tam nie ma słonecznych plaży, 40 mln ludzi. Tam zimy są srogie (choć piękne), a ludzie chodzą często zmęczeni. Widać im tam siłę daje taka muzyka, tam scena muzyczna wygląda tak: Metal\underground metal i dalej dopiero pop, discopolo. Pozwolę sobie jeszcze przytoczyć jedną wypowiedź.

"Reporter: Finland has an amazing scene with tons of great bands. So here a triple question: Why is it that there are so many? Which ones do you regard as best? And which new and coming bands would you recommend to our listeners to keep an eye/ear open for?

Meiju: Come on, try to live one whole year in Finland. Just experience one Finnish winter with all the darkness, coldness and exhausted people around you…after living here a whole lifetime we have got so angry that we make just brilliant Metal music! We are a bitter and bored nation…Talking about best Finnish Metal bands there is of course AMORPHIS which is a very important band to ENSIFERUM. Personally I’d name …AND OCEANS, AJATTARA and FINNTROLL. AJATTARA just got out its second album, everybody should definitely hear that out. There you can hear true Finnish anger. And those who love IN FLAMES and DARK TRANQUILLITY should check out THE WAKE.

Reporter: You have been around for quite some while now in the Finnish scene, how is your perception of Metal and its acceptance in Finland?

Meiju: Metal is quite popular in Finland, there is always Metal bands in Finnish charts and then there are all the Rock/Metal festivals, Tuska being the biggest one. Somehow it fits to our culture. And now after HIM and NIGHTWISH I think that Metal has gained even more respect also from directions that before have taken Metal as rubbish."

Tyle.
    XXX

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #740 dnia: Maja 14, 2009, 17:39:53 »
    To wyjaśnia bardzo dobrze sytuację czemu Metallica w trasie (w tym roku) gra w Finlandii trzy koncerty, a w Polsce...wcale:(((

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #741 dnia: Maja 14, 2009, 17:53:21 »
    To wyjaśnie, dlaczego takie zespoły jak Blind Guardian (Dobra, mamy wyjątek, oni będą we wrześniu i to za darmo, ale to dopiero po 6 LETNICH staraniach...), Korpiklaani, Ensiferum, Amon Amarth, Opeth i tym podobne omijają nasz kraj, za to wkraczają regularnie do naszych braci czeskich i słowackich, litewskich.

Nasz naród nie jest przygotowany na coś takiego. Nie wspomina się o tym, że w naszym kraju Amon Amarth nakręcili już dwa teledyski. Wspomina się, że Feel zagrał kolejny taki sam koncert.
    XXX

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #742 dnia: Maja 15, 2009, 20:32:43 »
    Aexalven jak się orientujesz to potwierdź to. Mi się tylko wydaje czy ten właśnie clip był kręcony na terenie naszej pięknej, tolerancyjnej i wolnej od uprzedzeń ojczyźnie?
    http://www.youtube.com/watch?v=eABVwEgzIss&feature=channel

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #743 dnia: Maja 15, 2009, 20:45:39 »
    Nie inaczej, tako samo jak:
    http://www.youtube.com/watch?v=lgXfEvvvafA&feature=channel_page

A tu filmik z kręcenia tego teledysku, narzekają na polską zimę, jakby swojej fińskiej nie mieli :P
    http://www.youtube.com/watch?v=TUoG0xWqjzQ&feature=channel
    XXX

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #744 dnia: Maja 16, 2009, 15:41:21 »
    (...)

A tu filmik z kręcenia tego teledysku, narzekają na polską zimę, jakby swojej fińskiej nie mieli :P
    http://www.youtube.com/watch?v=TUoG0xWqjzQ&feature=channel

Mała korekta - Amon Amarth jest ze Szwecji. Więc nie wiem co ich fińskie zimy miałyby obchodzić :-)
    Zaś co do koncertów - fakt. Wiele ciekawych gigów omija nasz kraj, jednak znów przykład Amonów nie jest zbyt szczęśliwy. Co prawda w tegorocznej trasie Polsza została pominięta, ale w ciągu ostatnich kilku lat często sie u nas pojawiali. Ostatnio kiedy w Progresji w Wawie supportowali Dimmu Borgir. A było to 20.10.2007, czyli nie tak dawno.
    Opeth grał w Wawie w tym roku. Korpiklaani o ile mnie pamięć nie myli w ostatnich latach też sie pojawiło. CHyba nawet na Metalmanii.
    Reasumując: mam podobne zdanie odnośnie traktowania muzyki w tym kraju w porówaniu z ościennymi, jednak czepiam się podawanych przykładów :-)

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #745 dnia: Maja 16, 2009, 15:59:05 »
    Korpiklaani kiedyś było? Moje przeoczenie w takim razie.

Co do fińskiej, też racja, myślami byłem przy poprzedniej wypowiedzi. Ale z resztą się niestety nie zgodzę, AA gości u nas zdecydowanie rzadziej niż te niszowe moim zdaniem zespoły. A support Dimmu Borgir to... Dla mnie wstyd :P

Pamiętam jak kiedyś była wielka trasa bodaj w Krakowie... Ensiferum, Tyr i AA razem. Szkoda, że wtedy byłem w... Szwecji >.<

Opeth, owszem grał, ale ile razy Opeth odwołał koncerty, lub miał się pojawić, a jednak zmienili plany? ;) Swoją drogą, dobry koncert był.

Cholera, znowu oczywiście zwaliłem, Ensiferum nigdy nie było w Polsce, chodziło mi o trasę Wintersun, AA i Tyr...
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2009, 11:41:50 wysłana przez Aexalven »
    XXX

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #746 dnia: Maja 20, 2009, 18:38:42 »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #747 dnia: Maja 21, 2009, 15:05:55 »
    Korpiklaani kiedyś było? Moje przeoczenie w takim razie.
    Podobno mają być również w tym roku na Woodstocku. ;)

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #748 dnia: Maja 22, 2009, 10:18:56 »
    A ja wam napiszę prawdę, jaką znalazłem na "twojej-tubie":

You say Jonas Brothers-I say Led Zeppelin
    You say Soulja Boy-I say The Who
    You say Miley Cyrus-I say Queen
    You say T-Pain-I say AC/DC
    You say Flowers-I say Cream
    You say Pink-I say Pink Floyd
    You say Pop-I say ROCK!!!!!!!!!!!
    92% of teenagers have turned to Hip Hop and Pop. If you are part of the 8% that still to real music, copy and paste this message to another 5 videos.
    DON'T LET THE SPIRIT OF ROCK DIE!!!!!!!

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #749 dnia: Maja 24, 2009, 21:14:56 »
    Ostatnio dawałem same kawałki zespołu Thyrfing, więc teraz czas na drugi z moich ulubionych zespołów.

Wyrd- October http://www.youtube.com/watch?v=hTBdIzS4VR0
    Wyrd- The Hounds Of The Falls http://www.youtube.com/watch?v=MVHdQNX8r2c
    Wyrd- Soulburn http://www.youtube.com/watch?v=o55SHXD_6Gw&feature=related
    Wyrd- Huldrafolk http://www.youtube.com/watch?v=rE_28G3T4Wc&feature=related

Po wysłuchaniu i cześciowym nabyciu wszystkich albumów ostatecznie stwierdzam, że jest to najlepszy Pagan Metalowy zespół jaki znam i od kilku miesięcy nie mogę się od niego oderwać. Chyba czas zrobić kolejny ołtarzyk ;p
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/